Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

rozglądam się za osobnym DAC-iem do Maliny PI4, który będzie połączony po XLR do Xindaka XA-6950 NE.

Od kilku dni słucham  muzyki z Qobuz, więc Tidal MQA już mnie nie interesuje. To niesamowite,jak słyszalna jest to dla mnie różnica i to tylko póki co na słuchawkach Sony wf-1000xm3.

Jeśli chodzi o budzet to określiłem sobie kwotę do 2500 zł, bo już zacząłem poczytywać o Denafrips ARES II ,a to pułap 4 tys zł.

Przewertowałem fora i wychodzą mi same "oryginalne" Chińczyki - Topping, AudioGD, Gustard,SMSL itp co w zasadzie mi w niczym nie przeszkadza.

Może być nawet marka Noname byle spełniała moje założenia dzwięku.

A jaki ten dzwięk ? Maksymalnie muzykalny, gęsty, wypełniony, przestrzenny. Wiem ,że to cechy innej półki cenowej ale kto nie pyta ,nie dowie się.

Być może w jakimś Singapurze czy innej Malezji składają już dla mnie sprzęt ,a ja jeszcze nic o tym nie wiem 🙂

Napisano
5 minut temu, Tomasz S. napisał:

Masz już bardzo gęsty dzwiękowo system Xindak + Buchardt S300 mkII.

Przykładowy dac z XLR bez MQA to np S.M.S.L SU-9n

Zgadza się, tez tak o tym myślałem. Byc moze chcę az za duzo cukru w cukrze. Popatrzę na tego SMSL. Mam dobre skojarzenia z tą marką, bo mialem pol roku wzmacniacz SMSL A8. 

2 minuty temu, mkk napisał:

A dlaczego DAC bez MQA ? Jak nie dostanie sygnału MQA to go nie zdekoduje przecież. 

A jak ma być gęsto , to może jakaś używka Audio Gd R2R. 

To tez moze byc dobry trop, o ile miesci się w budżecie. Popatrzę na oferty. Oczywiscie obecnosc dekodowania MQA nie przeszkadza. 

Jednak widzę, ze Audio Gd R2R  nie ma wyjscia xlr , na ktorym mi zależy. Chcialbym wykorzystać potencjał tego polaczenia skoro jest juz w Xindaku.

Napisano

Jednak widzę, ze Audio Gd R2R  nie ma wyjscia xlr , na ktorym mi zależy. Chcialbym wykorzystać potencjał tego polaczenia skoro jest juz w Xindaku.

23 minuty temu, mkk napisał:

Bardziej chodziło mi o technologię r2r a nie model o nazwie r2r :) Czyli R1, R-28

Na upartego też masz kable rca/xcr czy przejściówki

Rzucilem okiem na szybko na nizszy model . Wiem wiem , ze r2r to rozwiazanie technologiczne ;)

Napisano

dziękuję wszystkim za podpowiedzi,w grudniu zadecyduję

wstępnie wytypowałem sobie  :

S.M.S.L SU-9n- ma to czego chcę i  nie ma tego czego nie chcę

Gustard A18 - j.w

porównań jeden do jednego nie będę robił , więc zdam się na opinie i swojego prawie audiofilskiego nosa

bo potem to dopiero robi się gęsto :)(marcinmarcin) ale i goręcej od kwot

na moje entry level powinno być zawystarczająco ;)

Napisano

Dzięki za sugestie. Rzeczywiście sam DAC po jasniejszej stronie mogłby być lepszym dopełnieniem systemu.

Jak każdemu chodzi mi po prostu o maksymalnie dobry dzwięk z tym wzmacniaczem i tymi kolumnami za rozsądne pieniądze.

Z mojego: "maksymalnie muzykalny, gęsty, wypełniony, przestrzenny" -wywalamy zagęszczenie ;) a podkreślmy stereofonia i przestrzeń.

Jestem jeszcze do grudnia na obczyżnie, więc póki co doczytuję , porównuję opinie, szukam podpowiedzi i dokonuję wstępnej selekcji.

Wychodzi mi tu jasno ,że moje typy  marek : Topping, AudioGD, Gustard czy SMSL były trafne.

Prawdopodobnie pójdę w tym kierunku, próbując jednak może wypożyczać z salonów audio w/w DACi.

Mam też wciąż w głowie mój pierwszy zamysł - przebudowa Maliny, czyli  na  przykład nakładka Allo Katana DAC .

Problem jest tylko taki,że nie jest przystosowana do PI4 a do PI w wersji 3B+ / 3B / 2B.

Więc w tym przypadku musiałbym sprzedać swój malinowy zestaw i zakupić nowy.

No i zrezygnować z opcji XLR na rzecz RCA.

Chyba ,że jest jeszcze inna opcja rozsądnego upgrade Maliny?

Napisano

Sprawdź sobie jeszcze marki Abrahamsen i Electrocompaniet. Mój Abrahamsen V6.0 Dac gra tak, jak piszesz. Na pewno jest "wypełniony i przestrzenny" z lekką nutą ocieplenia. Tylko w tym budżecie to niestety tylko używki.

Napisano
4 minuty temu, engajner napisał:

Tu jest czym kręcić. Ustawień multum. Polecam tego daca.

i tego bym się obawiał. znając swoje upodobania sprzed lat, to zamiast słuchać muzyki kręciłbym equalizerem. Wolę być słuchaczem niż "realizatorem" nagrań.

Poza tym z tego co widzę mamy już poziom + 4.000 zł

Ale dzięki za podpowiedz. Może trafi się używka ? kto wie, może wtedy miałbym inny punkt odniesienia ;)

Napisano (edytowany)

@Tomasz S.

Miałeś /masz Rme.? To specyficzne granie .

To po.co doradzać ?

Jeśli nie masz Buchardt+Xindak+RME to chyba nie ma sensu polecać ,prawda ! 

O pomieszczeniu identycznym nie śmiem nawet wspominać .

Pzdr 😏

Edytowano przez Dedal75