Skocz do zawartości

Jakie kolumny podłogowe / analityczne brzmienie / do 2500

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry

Aktualnie w domu grają mi kolumny Heco Mythos 500 ( https://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/hecomythos500.php ), pod wzmacniaczem Dual CV1600. W pogoni za króliczkiem, szukam czegoś, co da mi w zakładanym budżecie zauważalną poprawę brzmienia + analityczny, wyraźny dźwięk. Przez zestaw najczęściej przewija się muzyka jazzowa.

Czego szukać (używki)? Chciałbym zrobić sobie listę modeli kolumn i coś niespiesznie upolować..

Z góry dziękuję uprzejmie za sugestie i komentarze, pozdrawiam

Napisano

Ani wzmacniacza ani kolumn nie znam, ale @elektron6 siedzi w starszych konstrukcjach, może coś podpowie.

Dla mnie analitycznymi konstrukcjami są triangle i bowersy, cantony

Przy czym o ile triangle są w sumie dość proste dla wzmacniaczy i po trafieniu brzmienia w klienta są w stanie odwdzięczyć się  ładnym muzykalnym i detalicznym dźwiękiem, to bowersy tylko raz słyszałem grające przyjemnie.

Triangle łączyłbym raczej z ciepłymi wzmacniaczami.

NO i są focale :)

Ale pamiętaj że to są moje obserwacje i wcale nie muszą się pokrywać z twoimi wrażeniami :)

Napisano
6 godzin temu, Fafniak napisał:

Triangle łączyłbym raczej z ciepłymi wzmacniaczami.

Starsze modele jak najbardziej, większość naszych klientów, tak jak piszesz, łączy je z cieplejszymi wzmacniaczami tranzystorowymi i lampowymi, choć są osoby, które wybierały wzmacniacze bardziej neutralne, preferujące bardziej ostrą górę. Obecne serie zmieniły już charakter odtwarzania tego zakresu, góra nie jest już tak wyeksponowana i bardzo dobrze łączą się ze wzmacniaczami gającymi neutralnie, a przy tym nie odczuwamy ostrości grania.

Napisano
53 minuty temu, rms.pl napisał:

Obecne serie zmieniły już charakter odtwarzania tego zakresu, góra nie jest już tak wyeksponowana i bardzo dobrze łączą się ze wzmacniaczami gającymi neutralnie, a przy tym nie odczuwamy ostrości grania.

nie znam nowych :)

A ponieważ człowiek pytał o starsze używki... :)

Napisano

Tak, pytam o używki, lubię vintage'owy sprzęt + zdaje mi się, że lepszą jakość dźwięku można wyrwać, kupując używane klocki za tę samą cenę..

Co do pożądanego charakteru brzmienia nie wiem, czy wyraziłem się w temacie dość precyzyjnie. Nie jestem niestety biegły w audiofilskiej terminologii. Zależy mi na kolumnach, które zagrają w taki sposób, że łatwo będzie można wyłowić z emitowanej muzyki poszczególne dźwięki i instrumenty. Że będą się one wyróżniać, a nie że ściana dźwięku. Coś jakby zamknąć oczy i móc umiejscowić poszczególnych muzyków na scenie, jakby była przede mną. To miałem na myśli pisząc o tej analityczności..

Fajnie, gdyby efekt ten również występował przy cichszym graniu.

W pokoju jest niezła akustyka, dom drewniany, w ścianach dużo wygłuszeń, drewniana podłoga, dywany, grube zasłony, sporo kwiatów, nie ma echa w pokoju 

Wzmacniacz, który mam.. nie potrafię określić jego brzmienia, gdyż słuchałem go jedynie z kolumnami, które posiadam. Jest chyba dość mocny, z internetów wyczytane, że 2x100W sinus przy 8 ohm