Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam

Słucham sobie wciąż radia, z dużą przyjemnością. Radia. Takie coś co działa bez internetu itd.

Za antenę służy mi 1,5m drutu (taki jaki był w zestawie). Po latach chciałbym wreszcie nieco jakość sygnału poprawić i stad pytanie o antenę. 
 Oczywiście, wcześniej od czasu do czasu taka myśl mi przychodziła do głowy, ale na myśleniu się kończyło. Mam kolegę gadżeciarza i kiedyś nawet pożyczałem od niego do testów jakieś anteny z dodatkowym zasilaniem, ale żadnej poprawy sygnału nie stwierdziłem.

Tutaj na forum odnalazłem kilka wątków nt anten, ale linki do ofert są nieaktualne, a i wątki zablokowane. Więc niniejszym zaczynam kolejny wątek.

Słucham różnych stacji: RMF Classic, ChilliZet, Rock Radio, Radio Pogoda, i Radio Złote Przeboje… No i jeszcze dwóch audycji w Trójce (3 kwadranse jazzu i Dym na wodzie). Ciekawa sprawa, że Trójkę łapie na dwóch częstotliwościach i czasem jest lepiej na jednej, a innym razem na drugiej.

Mieszkam w centrum dużego miasta, 3 km od Pałacu Kultury. Sprzęt stoi jakieś 2,5-3 m od okna. Niestety, nie na stronę anteny na Pałacu. Okna wychodzą za to na Konstancin, ale to już ponad 10 km, No i po drodze przeszkody.

Mam balkon, gdzie mógłbym postawić zewnętrzna antenę. 

Czy można prosić o polecenie jakichś konkretnych modeli anten?

Edytowano przez TAtomicus
  • 3 years later...