Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
22 godziny temu, 1Ender napisał:

W które lampy warto pójść by jeszcze bardziej dociążyły dół pasma w zakresie niskiego basu? Ale jednocześnie nie tracić szczegółowości i blasku? No i by dolne pasmo nie było zmulone, gumowate?

Wymiana na inne lampy nie wiele zmieni, raczej zmiany w samym układzie mogą pomóc w uzyskaniu efektu.

Masz zrobione pomiary pasma (18Hz - 22kHz) ?

Pozdr.

Napisano
Dnia 27.03.2022 o 10:32, 1Ender napisał:

W które lampy warto pójść by jeszcze bardziej dociążyły dół pasma w zakresie niskiego basu? Ale jednocześnie nie tracić szczegółowości i blasku?

U mnie Mullardy ECC82 trochę rozmiękczały bas i nie dociążały niskich tonów w najniższym ich zakresie. Góra nie traciła szczegółowości, ale trochę brakowało właśnie blasku.

• 2 years later...
Napisano

Może ktoś podpowie na co wymienić fabrycznie wstawiane rosyjskie Electro-Harmonix? Wzmacniacz gra bardzo dynamicznie, szybko. Bas też jest okej. Czy można poprawić wokale w kategorii: więcej życia i wyrazistości? Wiem, że można lepiej, nie wiem czy lampami.

Napisano

W miejsce ecc82 tylko lampy 5963 w wykonaniu wojskowym. Lampy dużo lepiej wykonane od ecc82 o dłuższej żywotności. Kupujesz takie nos firmy RCA czy Jan Philips i grasz jak panisko. Żadne ecc82 rft nie mają startu do tych lamp.

Napisano
Dnia 5.04.2024 o 17:25, Grzesiek202 napisał:

Dzięki @elektron6. Myślę, że sobie kupię te lampki. Pytanie, czy usłyszę różnicę 😊.

Potwierdzam, Tak jak pisze @elektron6, Lampy RCA 5963 są kapitalne. U siebie w Pier MS680SE miałem 12au7 i 12at7 RCA 5963 black plate z końca lat 50. I tak jak podaje 1Ender zapytaj o lampy u Jestep, dużo lamp u niego kupiłem. Została mi jeszcze jedna parka lamp RCA 5963 ale Grey Plate. Ogłaszam na OLX jeżeli się do mnie po nie zgłosisz dostaniesz forumowy rabat. I tak ogłaszam za połowę wartości.  Mam też Telefunkena, które kupiłem od naszego forumowego kolegi, ale one będą 3 razy droższe.

25 minut temu, 1Ender napisał:

https://allegro.pl/uzytkownik/jestep?order=pd

Zapytaj o lampy z lat 50-60

Pozdrawiam