K-roll Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) Witam, Szukam wzmacniacza (ew. ampli ze streamerem), który napędzi moje R7. Obecnie mam końcówkę mocy na module Hypex Ncore NC252MP i Toppinga D90se. Kolumny kupiłem z myślą o szczegółowości, rozdzielczości, scenie, stereofonii i w tym układzie mi tego brakuje w wielu nagraniach. Ogólnie wiele utworów brzmi kiepsko, a te, które są jak mi się wydaje są lepiej nagrane nie mają sceny, stereofonii, głębi i rozdzielczości. Właśnie: brak głębi i rozdzielczości, krystaliczności jest najbardziej odczuwalny. Jedyne czego nie brakuje to bas, w dobrych nagraniach potrafią zejść nisko, bas jest obszerny, ale wszystkiego innego mi brakuje. Paradoksalnie najlepiej brzmią na nim filmy przez optyka, dźwięk potrafi być wtedy rozległy i zaskoczyć przestrzenią. Ale w muzyce jest płytko. Słucham różniastej muzyki głównie chillout, jazz, elektronika, ale też rock i pop. Budżet to około 10k zł i odsłuch w domu to must have. Zastanawiam się nad Arcamem SA30, Heglem H95 i NAD M10 V2. Kolega na forum poleca te kolumny z Roksanem K3 i lampowcem Luxmanem LX360. Nie powiem, lampa bardzo mnie interesuje, tylko LX360 jest trudne do zdobycia, a co dopiero do odsłuchu. Co polecicie drodzy forumowicze? Edytowano 6 stycznia 2022 przez K-roll Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Naim XS2 co najmniej, lub SUperUniti ze starszych ,bądź nowe AiO Naima. Słuchałem kiedyś starszych R700 z XS2 w średnio przyjaznym akustycznie pomieszczeniu i grało to wybornie 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) 3 godziny temu, K-roll napisał: brak głębi i rozdzielczości, krystaliczności jest najbardziej odczuwalny. Czy jesteś przygotowany na zmierzenie się z myślą, że wymiana elektroniki nie rozwiąże Twoich problemów? R7 nie słuchałem, ale znam dobrze charakter R3. Jeśli brzmienie KEF-a na tyle Ci nie leży, co napisałeś, to musisz zmienić kolumny. 10 000+ to wystarczający budżet, by szukać czegoś lepiej wpasowującego się w Twój gust. Przeznacz tę kwotę na kolumny, zamiast na nową elektronikę. Ta którą masz, jest OK. Jak już koniecznie chcesz próbować poprawiać coś wzmacniaczem, to SA30 lub M10. Korekcja DL, którą mają wbudowaną, pewnie pozwoli Ci trochę dostosować brzmienie do Twoich preferencji. Jednak charakteru kolumn nie odmieni. Lepiej szukać takich bardziej pasujących. Pytanie jeszcze, jak z akustyką? Edytowano 6 stycznia 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Ja szukam pod KEF R3. Często polecanym wzmakiem do KEF jest właśnie hegel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K-roll Napisano 6 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) 36 minut temu, Kraft napisał: Czy jesteś przygotowany na zmierzenie się z myślą, że wymiana elektroniki nie rozwiąże Twoich problemów? R7 nie słuchałem, ale znam dobrze charakter R3. Jeśli brzmienie KEF-a na tyle Ci nie leży, co napisałeś, to musisz zmienić kolumny. 10 000+ to wystarczający budżet, by szukać czegoś lepiej wpasowującego się w Twój gust. Przeznacz tę kwotę na kolumny, zamiast na nową elektronikę. Ta którą masz, jest OK. Jak już koniecznie chcesz próbować poprawiać coś wzmacniaczem, to SA30 lub M10. Korekcja DL, którą mają wbudowaną, pewnie pozwoli Ci trochę dostosować brzmienie do Twoich preferencji. Jednak charakteru kolumn nie odmieni. Lepiej szukać takich bardziej pasujących. Pytanie jeszcze, jak z akustyką? Akustyka: salon 39 m2, ok. 8x5 m, z tym, że kolumny są ustawione 3 m od siebie na dłuższej ścianie i nie po jej środku ale na jednej jej polowie. Na ścianie za nimi cegła, po bokach i przed nimi welurowe zasłony, dojdzie jeszcze dywan. Pogłosów nie ma, do niedawna kolumny były ustawione do słuchacza pod kątem, ale parę dni temu wyprostowałem je prostopadle do ściany i wg mnie głębia się nieco polepszyła (o dziwo). No nie wiem czy zmiana kolumn to jest to, nie wiem co bardziej przezroczystego i zrównoważonego mógłbym nabyć 🙂 Ogólnie nie doświadczam sceny, dźwięk jest albo z jednego, albo z drugiego głośnika lub po środku. Tyle w temacie stereofonii 🙂 2 minuty temu, K-roll napisał: Edytowano 6 stycznia 2022 przez K-roll Coś popieprzyłem z edycją Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Spory problem moze stanowić tu asymetria akustyki pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 3 minuty temu, K-roll napisał: Ogólnie nie doświadczam sceny, dźwięk jest albo z jednego, albo z drugiego głośnika lub po środku. Tyle w temacie stereofonii 🙂 A jak daleko masz odstawione kolumny od tylnej ściany? I ile miejsca od głowy do ściany za Tobą. Może wczesne odbicia tak Ci rujnują scenę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K-roll Napisano 6 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Kolumny od ściany 76 cm od ich przodu i 40 cm od ich tyłu. Od głowy do ściany za mną 50-60 cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Odstaw kolumny jeszcze o 20 cm. Miejsce odsłuchu o 30 cm do przodu, zatkaj porty BR i zobacz, czy będzie żywiej i przestrzenniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K-roll Napisano 6 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Ok, zmieniam, sprawdzam i dam znać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 A możesz wrzucić zdjęcia pokoju, bo trudno mi to sobie wyobrazić 🙂? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K-roll Napisano 6 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Proszę, zrobione szerokim kątem. Na razie dużych zmian nie ma, zatkanie bas refleksów bardzo zmniejsza bas, rozdzielczość i głębia trochę się poprawiła, ale jeszcze muszę posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Słuchasz bokiem 🙂? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K-roll Napisano 6 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) Tzn.? Słucham z miejsca z którego robione zdjęcie, po środku. Nie z boku 🙂 A kolumny skierowane na środek miejsca odsłuchu w jakiś sposób, ale brzmią gorzej. Ale jeszcze raz ustawie pod kątem. Edit 2: teraz pod kątem jest znacznie lepiej niż wcześniej. Testuje dalej 🙂 Edytowano 6 stycznia 2022 przez K-roll Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) Ustaw fotel, krzesło, taboret na końcu chodniczka. Skręć lekko kolumny do środka by linia głośników przecinała się tuż za tobą. Posłuchaj co się zmieniło. Edytowano 6 stycznia 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K-roll Napisano 6 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) Zgadza się, najlepiej jest jak siądę bliżej, a linia głośników przecina się za mną. Tylko w ten sposób siedzę 1,8 m od nich 🙂 Ale zmiana jest diametralna 🙂 Ogólnie dziękuję Wam, bo jest znacznie lepiej i teraz muszę poświęcić co najmniej kilka dni, jak nie tygodni żeby wszystko na nowo odkryć 🙂 Może obędzie się bez zmiany sprzętu, a poeksperymentuję z ustawieniami i akustyką 🙂 Edytowano 6 stycznia 2022 przez K-roll Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) Pomyśl o przemeblowaniu. Ja tak słucham. Poczytaj o akustyce. Akustyka -audiofanatyk. W google. To dużo Ci rozjaśni. Pozdrawiam Edytowano 6 stycznia 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 34 minuty temu, K-roll napisał: Może obędzie się bez zmiany sprzętu, a poeksperymentuję z ustawieniami i akustyką 🙂 U mnie najwięcej dały absorbery na ścianie za kolumnami. Zdaje się, że po bokach szafki masz na nie dobre miejsce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K-roll Napisano 6 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) 36 minut temu, Kraft napisał: U mnie najwięcej dały absorbery na ścianie za kolumnami. Zdaje się, że po bokach szafki masz na nie dobre miejsce. Tak, miejsce jest. Czy masz na myśli mniej więcej takie jak poniżej na foto czy takie wystające i klockowate? Edytowano 6 stycznia 2022 przez K-roll Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) Jak Ci się podoba, to może być z taką płytą. Ale za kolumnami ona niewiele wskóra, więc taki bez płyty będzie tak samo dobry. Zwykły, albo w ozdobnej ramie. Klockowate to dyfuzory. Za kolumnami się za bardzo nie sprawdzają. Za to dyfuzor mógłbyś dać za miejsce odsłuchu (wklej fotkę tylnej ściany, zobaczymy, czy warto). Edytowano 6 stycznia 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Mozesz podac jakies linki do miejsca, gdzie mozna je zanabyc??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K-roll Napisano 6 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 Z tyłu mam okno i zasłony jak te z prawej, ściany jako takiej nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 stycznia 2022 (edytowany) Hm... To sporo masz tych zasłon. Kto wie, może masz wysokie tony nawet przetłumione i stąd poczucie braku rozdzielczości. Może spróbujesz odsłonić boczne okno (zasłonę za sobą zostaw zasłoniętą)? Ciekawe, jakie zmiany odczujesz? Edytowano 6 stycznia 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 21 godzin temu, K-roll napisał: Kolumny kupiłem z myślą o szczegółowości, rozdzielczości, scenie, stereofonii i w tym układzie mi tego brakuje w wielu nagraniach. Nie wiem czy poprawisz to wzmacniaczem. 21 godzin temu, K-roll napisał: Budżet to około 10k zł i odsłuch w domu to must have. Zastanawiam się nad Arcamem SA30, Heglem H95 i NAD M10 V2. Kolega na forum poleca te kolumny z Roksanem K3 i lampowcem Luxmanem LX360. Hegel, Roksan ale Caspian M2 nie K3 albo Moon To sprawdź w pierwszej kolejności. Zabawa z akustyka cały czas. Testowanie zmiany przy każdym innym wzmacniaczu. Zapraszam to Ci wypożyczę jakieś klocki do domu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpioter Napisano 9 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2022 Primare i Lyngdorf do tych kolumn. Elektronika szybka,neutralna, rozdzielcza, z dobrą przestrzenią i dynamiką. Druga sprawa to źródło. Toppinga d90 nie sluszalem, ale miałem na testy d70 i nie wspominam go dobrze. Te kolumny zasługują na coś zdecydowanie lepszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts