Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam szanowne grono.  Przeglądałem forum w poszukiwaniu rozwiązania mojego dylematu. ale doszedłem do wniosku, że każdy przypadek jest indywidualny dlatego zdecydowałem się skierować pytanie do was..   A mianowicie, poszukuje monitorów aktywnych bezprzewodowych  do pokoju dziennego z aneksem kuchennym. Całość o powierzchni ok 21m2. Kolumny podłogowe nie wchodzą w grę . głośniki miałyby stać na niskiej komodzie pod TV.  Miały by głównie służyć do odtwarzania muzyki  z telefonu i telewizora w niedalekiej przyszłości planuje rozszerzyć ewentualnie  o odtwarzacz CD/ odbiornik radio DAB/ gramofon.  Mogę wydać max do 2 tyś. złotych.  Zastanawiam się nad 2 poniższymi modelami ale jestem otwarty na inne sugestie.

1. Edifier S2000 MkIII

2. Magnat Multi Monitor 220

Słyszałem też o Adam Audio T5V ale nie znalazłem w opisie opcji podłączenia bezprzewodowego.

Ps w załączeniu rzut pomieszczenia z zaznaczona planowana lokalizacją głośników.

Będę wdzięczny za pomoc.

rzut.jpg

Edytowano przez adrian ruchniewicz
edycja treści
Napisano

Cześć,
W cenie 2000zł miałbyś jeszcze do wyboru Topping MX5 jako wzmacniacz z DAC i bluetooth. Wystarczyłoby jedynie skupić się na monitorach. Tutaj dobrze zgrywają się Heco Aurora 300 ale stare Canton Karat 200 czy inne cieplejsze kolumny powinny się sprawdzić. 

Napisano
Dnia 24.02.2022 o 07:55, S4Home napisał:

Jaki tam będzie rozstaw tych kolumn? Nie za wąsko?

Piotr

Tu jestem niestety ograniczony przez warunki lokalu (co widać na załączonym planie). Odległość między głośnikami ok 120 cm

Pytanie które z poniższych dadzą radę na takiej powierzchni w takim ustawieniu:

1. Magnat 3a ( propozycja Eweliny1988)

1. Edifier S2000 MkIII

2. Magnat Multi Monitor 220

3.  audio pro a26 (raczej odpada ze względu na przekroczony budżet)

Poza tym zaznaczę że nie planuję podłączenia subwoofera  i czy w/w propozycje będą dobrze grały w takim układzie? 

Dziękuję też za propozycję Q21 ale raczej będę się skłaniał w kierunku głośników aktywnych.

pozdrawiam

Napisano

Ja ostatnio jestem pod wrażeniem brzmienia i funkcjonalności, zwłaszcza w tej cenie Magnatów 3a. Naprawdę dają radę, soczysty i pełny dźwięk, świetna dynamika a brzmienie bardziej hifi niż "komputerowe". Nie słyszałem Edifier ale ponoć są też niezłe. Niestety nie mamy ich w ofercie.

Napisano
3 godziny temu, adrian ruchniewicz napisał:

Poza tym zaznaczę że nie planuję podłączenia subwoofera  i czy w/w propozycje będą dobrze grały w takim układzie?

Masz ponad 20 metrów a te monitorki nie są za duże więc na twoim miejscu nie wykluczałbym późniejsze rozbudowy o suba.  Zawsze lepiej mieć możliwość późniejszego upgrade niż go nie mieć. 

Napisano
Dnia 23.02.2022 o 12:06, adrian ruchniewicz napisał:

Słyszałem też o Adam Audio T5V ale nie znalazłem w opisie opcji podłączenia bezprzewodowego.

Bo nie mają, ale graja kilka klas wyżej niż wspomniane przez Ciebie pozostałe. Trzeba je zasilic jakimś dac i puścić kabel XLR. Tylko że do 21m to już T7V albo nawet T8v. Fajnie gra też Yamaha Hs7 czy HS8

Napisano
15 godzin temu, Tomasz S. napisał:

Edifier mają 4 dosyć różne ustawienia  DSP i regulacje basów / wysokich. Można je sobie dostroić tak ,że basu nie zabraknie.

Regulacja może i  jest ale nie zrobi takiej roboty jaką robi sub, natomiast dla adriana może to wystarczyć. 

• 2 weeks later...
Napisano

Sam już nie wiem.

Adam t5v wymagają dodatkowego DAC może ma ktoś jakieś ciekawe propozycje?  Z tym, że nie wiem czy dobrze myślę, że w ich przypadku musiałbym je za każdym razem włączać ręcznie? (brak pilota?) co by było dosyć upierdliwe.

Zastanawiam się jeszcze pomiędzy:

1. Magnat 3a 

2.  Edifier S2000 MkIII

I sam nie wiem. O brzmieniu magnatów bardzo mało w necie. nie znalazłem żadnej recenzji. O porównaniu obu konstrukcji nie wspominając. Może ma ktoś jakieś sugestie w tej kwestii?

• 2 weeks later...
Napisano

Witam 

Ostatecznie zdecydowałem się na Edifier S2000 MkIII.

Powody:

1. All in one- brak konieczności rozszerzania zestawu o DAC jak w przypadku monitorów typowo studyjnych tj Adam  t5v, (które też chodziły mi po głowie).

2. Mała ilość opinii/recenzji głośników Magnat 3a (nad którymi się mocno zastanawiałem) i zarazem masa opinii, testów /porównań i recenzji Edifier S2000 MkIII

3. Czynnik ekonomiczny. Prawie 500zł na korzyść Edifier S2000 MkIII  względem Magnat  3a

Wrażenia ogólne:

1.  Kolumny ciężkie, wydają się naprawdę solidnie zbudowane

2.  Komplet okablowania w zestawie. Solidny przewód łączący kolumny. W zestawie światłowód. Pozostałe przewody jakościowo średnie.

3.  Pilot, wygląd kwestia gustu. Jakość wykonania  dla mnie bez zastrzeżeń (btw udało mi się sparować głośniki z pilotem od  mojego TV Samsung tak, że podstawowa obsługa [reg. głośności, wyciszenie] obsługiwana 1 pilotem.

Wrażenia z odsłuchu

Obawiałem się problemów  ze względu na umiejscowienie i kubaturę pomieszczenia. Całe szczęście zestaw gra bardzo dobrze. Bas dynamiczny i precyzyjny (jak na moje ucho i wymagania subwoofer jest zbędny). Tony wysokie, bez uwag, średnica może lekko wycofana [ z naciskiem na lekko] ale istnieje ustawienie DTS "vocal"  którym można to zmodyfikować (osobiście mi do gustu najbardziej przypadł tryb "classic").  Zestaw kreuje bardzo ładną scenę i to pomimo rozstawienia ok 120 cm od siebie i  w niedużej odległości od ścian.  Wrażenia na prawdę na duży plus.

Łączność z Tv realizuję przez S/PDIF, połączenie z telefonem przez BT bezproblemowe.

Pozdrawiam i dziękuje  za pomoc.

Napisano (edytowany)

Edifier bedzie mocniejszy od tych magnatow. Jezeli edifier mk2000iii gra troche slabiej od s3000 pro, to mysle ze bedziesz zadowolony. Testuje obecnie s3000 pro i uważam, ze to wybitnie dobre i niedoceniane kolumny. 
Bylem pesymistycznie nastawiony, bo to chinczyk ale kiedys tez sie smiali z produktow xiaomi..

jakie masz wnetrzne? Styl nowoczesny czy bardziej klasyczny? Ja mam dosc nowoczesnie i troszke mi sie edifierki gryzą. Mysle zeby im kolor zmienic. 

Edytowano przez kowallosu
Napisano (edytowany)
6 godzin temu, kowallosu napisał:

Edifier bedzie mocniejszy od tych magnatow. Jezeli edifier mk2000iii gra troche slabiej od s3000 pro, to mysle ze bedziesz zadowolony. Testuje obecnie s3000 pro i uważam, ze to wybitnie dobre i niedoceniane kolumny. 
Bylem pesymistycznie nastawiony, bo to chinczyk ale kiedys tez sie smiali z produktow xiaomi..

jakie masz wnetrzne? Styl nowoczesny czy bardziej klasyczny? Ja mam dosc nowoczesnie i troszke mi sie edifierki gryzą. Mysle zeby im kolor zmienic. 

Juz moje pierwsze posty tutajna forum dotyczyly tych kolumn ( mk2000 ) i pisalem ze dzwiek rewelacyjny ale brak basu przy niskich glosnioschac i brak sub-outa . s3000pro graja lepiej , ale tylko troche lepiej tzn jest wiecej basu - cenowo x2 , a roznica w dziweku naprawde niewielka . Za ~1400zl to nic lepiej od edifierow nie zagralo , a 3A to konstrukcja blizniacza do supreme 202 - a jako iz je mam to wiem ze mk2000 sa poprostu lepsze . od mk2000 lepsze byly dopiero klipsche sixes... ale to inna polka cenowa a glowna zaleta to sub-out .

A kolumny nie tyle ze niedoceniane , co bardzo duzo sklepow je sprzedaje , markety itp , wiec sklepy typowo audio ich nie reklamuja bo nie maja w tym interesu

Edytowano przez robotnik
Napisano

@robotnik troche wiecej basu? S3000 pro to mają go wręcz za dużo… bas jest slyszalny na kazdym poziomie glosnosci.  Oczywiscie jak dla mnie :) 

W ogole mam wrazenie, ze te kolumny męczą się odrobinę w moim salonie… ciekawy jestem jakby zagraly w wiekszym pomieszczeniu.

Napisano
Dnia 22.03.2022 o 21:35, kowallosu napisał:

@robotnik troche wiecej basu? S3000 pro to mają go wręcz za dużo… bas jest slyszalny na kazdym poziomie glosnosci.  Oczywiscie jak dla mnie :) 

W ogole mam wrazenie, ze te kolumny męczą się odrobinę w moim salonie… ciekawy jestem jakby zagraly w wiekszym pomieszczeniu.

Zależy kto co lubi , ja zrezygnowałem bo dla mnie basu za mało , o ile w muzyce jeszcze ok to w filmach nie ma wogole o czym mówić w porównaniu do zestawu z subem

Napisano
Dnia 22.03.2022 o 15:03, kowallosu napisał:

Właśnie mam podobny kłopot. Ale zaczynam się przyzwyczajać 😉