Skocz do zawartości

Wiim mini - nowy streamer na rynku, który mocno namieszał.

mateolo2

Recommended Posts

Dnia 5.11.2024 o 18:41, Piotr3333 napisał:

Pytanko do posiadaczy wiim mini. Mimo zmiany zasilacza na mocniejszy przeskakując między utworami (w Tidal) prawie zawsze mi coś pyka. Czy w ustawieniach streamera trzeba coś zmienić żeby się tego pozbyć ?

Też mam MINI i Tidala i nic nie pyka. Nic nie przeskakuje między utworami. Po wymianie u mnie ładowarki (patrz wyżej) wszelkie problemy zniknęły. Zresztą mam teraz też Amazon i też wszystko odbywa się wzorowo. Do wzmacniacza MINI jest u mnie podpięte optykiem. 

Dnia 7.11.2024 o 15:08, Paweł Pawlik napisał:

Zwróć uwagę czy ci pyka w przypadku przeskakiwania pomiędzy utworami o różnych rozdzielczościach czy tez np. to występuje również w ramach tego samego albumu. Druga sprawa to czy używasz wyjścia analogowego czy cyfrowego. Ja zauważyłem kiedyś takie pykanie właśnie dla wyjścia cyfrowego przy playliście z kawałkami o różnych rozdzielczościach. Przy czym obserwowałem to dla jednego konkretnego DACa zewnetrznego (nie dla każdego).

No rzeczywiście to pykanie pojawia się jak skacze po różnych płytach. Mam policzone przez optyka z DAC SMSL SU-1 a następnie do tego małego pierdyka AIYIMA A07 (gra to wszystko w małym pokoju 13 m2). Natomiast w ramach jednej płyty pykania już nie ma. Zastanawiam się czy kombinowanie z mocniejszymi wzmacniaczami ma sens. Jeśli i tak po zmianie wzmacniacza dalej będzie pykało to chyba dam sobie spokój. 

17 godzin temu, Piotr3333 napisał:

Zastanawiam się czy kombinowanie z mocniejszymi wzmacniaczami ma sens. Jeśli i tak po zmianie wzmacniacza dalej będzie pykało to chyba dam sobie spokój. 

Myślę że to problem po stronie DACa a nie wzmacniacza. Ja to obserwowałem na DACu wbudowanym w bardzo porządny i mocny wzmacniacz.

Dnia 7.11.2024 o 14:39, Wito76 napisał:

Ja to bym chętnie naprawił to uszkodzone złącze optyczne. Kosztuje to grosze, ale urządzenie robi wrażenie nierozbieralnego. Kabelek wylatuje niczym zamek w karabinie Pawlaka z Sami Swoi. Jest jakiś serwis Wiima u nas? Komuś udało się naprawić/wymienić to złącze optyczne? Żaden problem wylutować je tylko jak się bezpiecznie dostać do środka. 

@ProjectPi Masz możliwość spytać jakiś support Wiima co można zrobić z problemem wyłamanej klapki w złączu optycznym? Dosyć popularny temat swego czasu. 

W moim Wiim mini całkiem  rozwaliło się wyjście optyczne i panowie z lokalnego punktu napraw wymienili mi za jakieś nieduże pieniądze (to było ze 2 lata temu ,nie pamiętam dokładnie ile mnie to kosztowało) . Niestety nie pomogę w kwestii tego jak to zrobić ale da się to zrobić na pewno :)

59 minut temu, Rial napisał:

Niestety nie pomogę w kwestii tego jak to zrobić ale da się to zrobić na pewno :)

Tak myślałem :), dobrze wiedzieć. Wylutować i wlutować to żaden kłopot. U chińczyka 3zł takie gniazdo, tylko trochę stresuje mnie rozbebeszanie tego Mini. Nie wiem czy to klejone/zgrzane jest, czy jest jakiś inny sprytny sposób by dostać się do wewnątrz.

Ja używam Mini okazyjnie, nawet dzisiaj/teraz ale do słuchania radyjek. Sobotnie porządki w domu, radyjko gra sobie i umila pracę. Ale podłączone mam teraz poprzez kabelek jack-RCA do wzmacniacza. Daje radę. Wiadomo, przez zewnętrznego DACa byłoby nieco lepiej, ale nie mam napinki w tym przypadku i do takich zastosowań. A w kwestii gniazda optycznego skorzystałem z poradników z netu i ze starej karty bankomatowej wyciąłem taki pasek plastiku na szerokość wtyczki kabla optycznego i wkładam ten pasek razem z wtyczką do gniazda i wtedy nie wypada kabelek. A w sumie to nie mam teraz nawet wolnego wejścia optycznego w DACu, podłączyłem tam telewizor więc temat jakby drugoplanowy. A drugi DAC, z którego korzystam na co dzień nie ma wejścia optycznego. Tak jak pisałem Ci kiedyś na priv, to taki "własnej roboty" lampowy cudak i nie ma na pokładzie wejścia optycznego tylko coax. Dałoby się oczywiście rozbudować, ale nie mam potrzeby. Na czarną godzinę mam taki konwerter dwukierunkowy coax<->toslink (tutaj LINK ) za grosze i w razie potrzeby jestem w stanie podpiąć coś z wyjściem optycznym, Nie wiem jak z jakością takiego konwertera, czy coś tam bruździ czy nie - podłączałem, działa, nie czuję jakiegoś regresu.

No i jeszcze kwestia, które to gniazdo bo są różne kształty i sposoby montażu na pcb.

Zrzut ekranu_16-11-2024_193255_pl.aliexpress.com.jpeg

Edytowano przez Wito76

• 3 weeks later...