Kamil Malinowski Napisano 20 marca 2022 Udostępnij Napisano 20 marca 2022 Cześć, Posiadam kolumny Tonsil Voyager 350 + wzmacniacz Denen pma737. Źródłem jest tv sony x90j podpięty kablem jack-rca. Chciałbym poprawić jakość brzmienia tego zestawu. Dysponuje kwota ok 1000/1500zl. Czy dokupienie przedwzmacniacza/daca, który mógłby odebrać sygnał kablem optycznym i podać dalej do wzmacniacza poprawiło by brzmienie? Zależy mi na możliwości sterowania głośnością pilotem a niestety jeżeli sygnał idzie po optyku to tv nie daje takiej możliwości(albo nie umiem). Sygnal po hdmi to chyba już drożdża sprawa. Czytałem o popularnym ostatnio topping mx5 który ma pilota. Zdałby egzamin? Doradźcie pls 😉 Stereo w salonie 30m + otwarta kuchnia 10m. Kamil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 20 marca 2022 Udostępnij Napisano 20 marca 2022 Topping e30 /smsl 10mk2 z tanich a dobrych mogę polecić Mx5 to już wzmacniacz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 marca 2022 Udostępnij Napisano 21 marca 2022 A co Ci nie pasuje? Bo może kolumny out? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Malinowski Napisano 21 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 marca 2022 Cześć, zanim kupilem te kolumny to miałem odsłuch tylko źródło było inne, jakiś streamer cambridge i grało to wtedy bardzo dobrze. Szerokie brzmienie, lepsza kontrola nad wszystkimi pasmami. Najpierw chciałbym popracować nad tym źródłem. Tv ma Spotify i TIDALA więc gdy puszcze sygnał kablem optycznym powinno być lepiej niz z jacka. (chyba?) Jeżeli nie pomoże to sprzedam kolumny i poszukam innych Offtopic. Zatkanie bass reflexow pomoże w kontroli basu? Kamil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 marca 2022 Udostępnij Napisano 21 marca 2022 Zatkanie bas refleksu nie będzie najlepszym zabiegiem, uszczuplisz bas ale będziesz miał efekt jakby wokaliści zatkali sobie nos. Nie polecam. Jeśli chodzi o wzmacniacz to Topping MX5 jest bardzo dobrym kierunkiem jeśli ktoś stawia na dynamikę i precyzję. Dodatkowo jest to bardzo funkcjonalne urządzenie posiadające DACa z wejściami USB, optical i coaxial, w dodatku posiada także moduł bluetooth. Jako alternatywę polecam Tagę Harmony HTR1000CD, który zapewni bardziej muzykalne brzmienie z bardziej nasyconym dołem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Malinowski Napisano 21 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 marca 2022 Topping mx5 napędzi mi te kolumny? Denon ledwo daje rade a chyba jest mocniejszy. Myślałem raczej nad dokupieniem jednostki która przyjmie sygnał optyczny i poda dalej do wzmacniacza, poprawi jakość i będzie miała możliwość sterowania głośnością. Kolega polecał topping e30 który teoretycznie spełnia te wymagania. Czy wgl dobrze kombinuje ? Kamil Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 21 marca 2022 Udostępnij Napisano 21 marca 2022 13 godzin temu, Kamil Malinowski napisał: anim kupilem te kolumny to miałem odsłuch a gdzie miałeś ten odsłuch, u siebie w pomieszczeniu czy może w salonie gdzie pomieszczenie zazwyczaj jest przygotowane? Bo jak to drugie to ja bym te pieniądze próbował zainwestować w poprawę akustyki pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 marca 2022 Udostępnij Napisano 22 marca 2022 TV nie może być źródłem ani dla Spotify ani dla Tidal. Bo gra po prostu źle. Jeśli oczekujesz dobrego dzwieku to musisz zainwestować w źródło. Nie pomijaj go w torze. Na razie u Ciebie wygląda ze problemem jest po prostu źródło. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Malinowski Napisano 1 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2022 Cześć, Przeprowadziłem małe testy. Kolumny tonsil voyager 350 i wzmacniacz denon pma 737. Testy na 2 różne źródła: Pożyczyłem daca Atoll 100 i jako źródło użyłem laptopa z aplikacja Spotify.(kabel usb do dac) Kable do wzmaka również dobrej marki Odin. Powyższa konfiguracja grała na zmianę z podłączonym na osobnym kanale wzmacniacza telewizorem z aplikacja Spotify - kablem jack - rca. Myślałem że usłyszę jakaś konkretną różnicę tymczasem była ona słyszalna w max 5% poprawie brzmienia, które głównie "porzadkowalo" różne dźwięki i instrumenty. Było po prostu mniej chaosu w tej muzyce. Gatunek rock najbardziej zyskiwał w tych "porządkach". Niskie tony bez zmian. Wnioski? Dylemat czy akustyka jest tak słaba ze więcej nie usłyszę czy może te kolumny nie reprezentują wymaganej jakości. Co sądzicie? Jaki następny krok powinienem sprawdzić? KamilM Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackdream Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2022 Na Twoim miejscu szukałbym innego wzmacniacza. To tylko tak subiektywna ocena po opisie problemu... Wzmacniacz z wejściem cyfrowym, coś nowoczesnego do 1500? Nie znam kolumn, trudno coś zaproponować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 kwietnia 2022 A ja wymieniłbym kolumny. Np. takie. https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-glosniki-phonar-laser-250-swietne-brzmienie-za-male-pieniadze-CID99-IDOtq4i.html Powinny dużo poprawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts