Chilli Napisano 23 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2022 Hmm, może dlatego tak mi się podobało 🤔😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 24 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2022 13 godzin temu, tomek4446 napisał: Krzysiek , Ty się nie śmiej. Wiesz , że u mnie słuchaliśmy w przeciw fazie. Poważnie. Sprawdziłem to na drugi dzień. @Chilli przecież u Tomka to standard, wystarczy przypomnieć początek zlotu w Łodzi, nie wiem tylko czy coś pozmieniał wtedy w rme, czy ten pierwszy kabel optyczny był skopany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2022 7 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: przecież u Tomka to standard, Czepiamy się drobiazgów ? Tak ? Ale kurna fakt , że mam pecha , Piotrek / @nowy78 / jak przyjechał posłuchać Alteców też były zamienione kable i grało w przeciw fazie . Wynika to z prostego faktu , że jak rozkręcałem Alteci to źle kolorami przykręciłem terminale w jednej kolumnie. Nie chce mi się tego poprawić i jak zmieniam na szybko kable , to zapominam o tym drobnym szczególe / wiek / Na zlocie pierwsze utwory szły z włączonym automatycznym loudnessem w RME. A i faktycznie , coaxialny Furutech się skopał , jak ja nie cierpię tej firmy Dlatego odsłuch u mnie to swoisty test , trzeba zachować wysoką czujność 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 24 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2022 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Ale kurna fakt , że mam pecha , Piotrek / @nowy78 / jak przyjechał posłuchać Alteców też były zamienione kable i grało w przeciw fazie . Wynika to z prostego faktu , że jak rozkręcałem Alteci to źle kolorami przykręciłem terminale w jednej kolumnie. Nie chce mi się tego poprawić i jak zmieniam na szybko kable , to zapominam o tym drobnym szczególe Tomek4446 - lekka sugestia: z tyłu tej kolumny przy zaciskach głośnikowych naklej sobie paski kolorowej taśmy (np. izolacyjnej) w prawidłowych kolorach i będziesz miał spokój. Ja tak robię np. przy kablach które mają słabo widoczne oznaczenia (XLR oraz RCA prawy i lewy, albo przy głośnikowych) oraz przy złączach w niektórych wzmacniaczach, amplitunerach, preampach....albo źródłach. A także do oznaczenia kierunkowości kabli. Sprawdza się to u mnie od wielu lat i eliminuje pomyłki, a jak się człek śpieszy i ma dużo do przełączania to sam już wiesz jak czasami się może zdarzyć 🙂 Więcej białej i czerwonej oraz zielonej i czarnej taśmy izolacyjnej wychodzi mi na audio (kable i sprzęt) niż na prace elektryczno-samochodowe... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 25 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2022 9 godzin temu, RoRo napisał: lekka sugestia: z tyłu tej kolumny przy zaciskach głośnikowych naklej sobie paski kolorowej taśmy (np. izolacyjnej) w prawidłowych kolorach i będziesz miał spokój Dzięki , tak uczynię. U mnie też taśma izolacyjna idzie jak woda. Używam do zaznaczania punktów przy pomiarach REW lub DL , pozycjonowania kolumn. Nie przypominam sobie bym coś nią izolował elektrycznego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 29 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2022 Kolego @gogiel i coś Pan kupił? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 29 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2022 Witam. Na dzień dzisiejszy jeszcze nic nie zakupiłem, chociaż jestem coraz bardziej przekonany do tego Pro-Ject debut carbon evo a to ze względu na aspekt ekonomiczny. Lepsza wkładka, kable w zestawie, niby lepsze wykonanie i cena w porównaniu do tego TeacTn-3B nie wielka różnica bo 300 zł. Z używanych mały wybór i ceny też wysokie w porównaniu do nowych a zawsze może się trafić jakiś zonk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 30 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2022 Mam możliwość kupienia rocznego Pro-Ject debut carbon evo z wkładką VM540ML, tylko zastanawia mnie żywotność takiej igły, czy już ma kres swojego grania czy jeszcze trochę płyt "przeora" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 30 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2022 Tania (standardowa, montowana na start) igła około 300 godzin grania. Igły z Wamatu podobnie. Bardzo dobrze wypada m.in Tonar oraz Jico. Ilość godzin jest zależna od szlifu. Najwyżej sonicznie stawianie są igły od Jico. Gramofon wybierz taki z możliwością wymiany Headshela, z regulacją antyskatingu oraz nacisku. VTA nie jest konieczne. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 30 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2022 8 godzin temu, gogiel napisał: Mam możliwość kupienia rocznego Pro-Ject debut carbon evo z wkładką VM540ML, tylko zastanawia mnie żywotność takiej igły, czy już ma kres swojego grania czy jeszcze trochę płyt "przeora" To zależy ile godzin faktycznie pograła ta wkładka i jak była traktowana Generalnie ta Audio Technica daje radę. Fajna wkładka za nieduże pieniądze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 30 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2022 Przez rok igła może, ale nie musi być na wykończeniu. Brak ustawienia antyskatingu oraz niewymienny headshell wg mnie dyskwalifikuje tego grajka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 30 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2022 Z tego co się zorientowałem to ma możliwość ustawienia Antiskatingu. Gdzieś wyczytałem że te igły jeżeli jest wszystko ok ustawione to mają żywotność do 1000 to nie za wiele. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 Te 1000 godzin, to moment kiedy powstają pierwsze oznaki zużycia igły. To nie oznacza, że po tylu godzinach jest ona do wyrzucenia. Oczywiście w tym gramofonie antyskating można regulować (służy do tego ciężarek zawieszony na żyłce w tylnej części ramienia) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 Grzechu, jeszcze jak napiszesz, że headshell jest wymieniany to spokojnie można polecić. Ciekawe jak kolega ustawi Overhang? :))) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 Jasne, wymienny headshell to zwykle fajna sprawa, ale nie jest oczywiście konieczny. Zakończenie ramienia w PJ jest jego pewnym ograniczeniem, ale nie jest to nic dramatycznego. Spokojnie można tam skalibrować serię VM95 z AT. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 20 godzin temu, gogiel napisał: Gdzieś wyczytałem że te igły jeżeli jest wszystko ok ustawione to mają żywotność do 1000 to nie za wiele. zupełnie nie wiem o co Wam chodzi z tą igłą , przecież jest dostępna i wymienna https://allegro.pl/oferta/audio-technica-replacement-stylus-microline-vmn40m-12045507049?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss&ev_adgr=rtvagd&ev_campaign_id=15011587598&gclid=Cj0KCQjw37iTBhCWARIsACBt1IxS3ab9tRoRZTs3gdVaNB1GUi26MRKw9HuSg9bE2qB2PZ3RcaSftHoaAmN_EALw_wcB Zresztą kupowanie gramofonu dla wkładki , igły ..... ale fakt , widziałem już dziwniejsze rzeczy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 https://www.dacapoaudio.com/1900-Audio-Technica-VMN-60-SLC-styli.html Można też kupić ten model igły. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 10 minut temu, 1Ender napisał: Można też kupić ten model igły. @gogiel widzisz jaki wybór , nie ma więc się czego bać , bierz Pro-Jecta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 10 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2022 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Decyzaj zapadła, Pro - Ject został kupiony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 11 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 maja 2022 Dnia 10.05.2022 o 06:57, gogiel napisał: Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Decyzaj zapadła, Pro - Ject został kupiony. Jednak wstrzymałem się z zakupem bo wpadł mi jeszcze taki gramofon. https://www.olx.pl/d/oferta/c-e-c-bd-3200-vintage-CID99-IDP6jXv.html Czy jest wart pierwszy raz słyszę o takiej firmie i nie ma opini o nim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 11 maja 2022 Udostępnij Napisano 11 maja 2022 Napisz priva dam Ci nr do kolegi z Legnicy. Zajmuje się profesjonalną odbudową i rewitalizacją gramofonów. Umówisz się, podjedziesz coś wybierzesz. Zostaniesz przeszkolony z kalibracji wkładki. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 12 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2022 Gramofon kupiony padło na CEC BD-3200. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 maja 2022 Udostępnij Napisano 12 maja 2022 45 minut temu, gogiel napisał: Gramofon kupiony padło na CEC BD-3200. Powinieneś mieć pociechę na długie lata. Bardzo fajny paskowiec z pływającym zawieszeniem. Gratuluje. instrukcja w załączniku. ve_cec_bd-3200_en_de_nl.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 maja 2022 Udostępnij Napisano 12 maja 2022 Również gratuluję. Zrób zdjęcia. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 12 maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2022 Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi i za instrukcje. Jutro zrobię foty i zapodam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts