Skocz do zawartości

Ricable Signal Primus, Magnus i Dedalus - o jeden most za daleko.

Recommended Posts

Napisano

Tak się ostatnio złożyło, że miałem okazję sprawdzić w swoim systemie trzy różne kable RCA z włoskiej firmy Ricable. Nieczęsto zdarza się możliwość porównania dużej części rodziny. U mnie „zagrały” Primus, Magnus i Dedalus. Nie będzie to żaden test a po prostu opis moich odczuć i wrażeń. Być może pomoże komuś zastanawiającemu się nad wyborem.

Primusa kupiłem we wrześniu ubiegłego roku. Zastąpił fatalny kabel Melodiki i choćby z tego powodu od razu mnie zachwycił. Kabelek za bardzo rozsądne 350 zł uporządkował dźwięk, nadał mu harmonii, okazał się być niezwykle melodyjny i oddawać muzykę w dojrzały sposób. Przy okazji wyrównał wokale zresztą pasma przez co stały się one częścią muzyki zamiast ją dominować. Ten kabel może się podobać także zewnętrznie – solidny, estetyczny z eleganckimi wtykami – wygląda na znacznie droższy niż realnie jest.

Po kilku miesiącach, zmianie wzmacniacza i kolumn przyszło mi do głowy żeby zamiast Primusa użyć w torze Magnusa. To kabel za około 850 zł. Cenę widać już po samym wykonaniu. Początkowo po wygrzaniu miałem wrażenie, że różnica w stosunku do tańszego kabla jest niewielka, ale w rzeczywistości to jednak znacznie lepszy interconect. Niby trochę lepszy w całym zakresie od basu po górę, z trochę większą i precyzyjniejszą sceną i trochę większą detalicznością przy zachowania pełnej harmonii i spójności dźwięku. Kilka tych „trochę” składa się jednak na duży efekt końcowy i jeśli tylko ktoś ma system ze średniej półki to do Magnusa warto dopłacić. Złudzenie niedużej różnicy pryska gdy po odsłuchach z Magnusem wepnie się na powrót Primusa. Od razu słychać pewne ograniczenia tańszego kabla. On jest sam w sobie bardzo dobry, ale i Magnus to wyższa klasa – tym więcej im lepszy będzie tor w jaki go wepniemy.

Wiadomo , apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc po Magnusie przyszła pora na Dedalusa. Może bym nie spróbował, ale zachwyty recenzentów w necie przeważyły. Tu już wszystko wygląda ekskluzywnie , począwszy od zupełnie innego pudełka po samo wykonanie i wtyki. Po wpięciu w tor i odpaleniu muzyki od razu w uszy rzuciła się jeszcze większa scena i ogromna detaliczność góry. Po chwili jednak coś zaczęło mi nie pasować a po 5 minutach już wiedziałem co to jest. Góra pasma była całkowicie oderwana od reszty. Kabel był krzykliwy, świdrował uszy i kilka minut później po prostu zmęczył mnie muzyką. Gdy wcześniej mogłem słuchać godzinami, teraz jedyne czego chciałem to cisza. No dobra, może to wina niewygrzania? Zacząłem zatem to wygrzewania – doba, druga, trzecia, za każdym razem próba słuchania kończyła się zmęczeniem. Poddałem się po jakichś dwustu godzinach. W dźwięku może i coś się układało, ale ta męcząca góra pozostawała. W moim systemie Dedalus okazał się katastrofą. Grał dół, grała średnica i wrzeszczała góra. W międzyczasie zmieniłem streamer. Z Primusem gra bardzo dobrze, ale ponieważ i on i wzmacniacz mają wyjścia/wejścia XLR postanowiłem wrócić do Magnusa w tej właśnie wersji.

W moim systemie najdroższy z testowanych kabli całkowicie zawiódł. Może to efekt połączenia detalicznego wzmacniacza z detalicznymi kolumnami i detalicznymi streamerami Onkyo i Pioneer? Może gdyby gdzieś po drodze coś było bardziej przygaszone, podzieliłbym zachwyty nad tym kablem? Za to Primus i Magnus to kable , które można polecić każdemu. Wydają się być niezwykle atrakcyjne w swoich cenach a do tego grają uniwersalnie, analogowo i pozwalają na wielogodzinne odsłuchy bez zmęczenia z ciągłym zaostrzaniem apetytu na muzykę. Niczego w niej nie upiększają, nie zmieniają, nie nadają własnej maniery. Grają tak by pokazać zalety całego toru.

Resize of IMG_20220311_152234.jpg

Resize of IMG_20220328_124457.jpg

Resize of IMG_20220325_133759.jpg

Resize of IMG_20220331_180132.jpg

Napisano
9 minut temu, FromBorg napisał:

W moim systemie Dedalus okazał się katastrofą. Grał dół, grała średnica i wrzeszczała góra. (...) W moim systemie najdroższy z testowanych kabli całkowicie zawiódł. Może to efekt połączenia detalicznego wzmacniacza z detalicznymi kolumnami i detalicznymi streamerami Onkyo i Pioneer? Może gdyby gdzieś po drodze coś było bardziej przygaszone, podzieliłbym zachwyty nad tym kablem?

Myślę, że tak właśnie by było. Sam właśnie próbuję wypożyczyć z @Q21 Ricable Dedalus Coaxial. Zobaczymy, czy się wpisze w tor... :)

Napisano
5 minut temu, Rafał S napisał:

Myślę, że tak właśnie by było. Sam właśnie próbuję wypożyczyć z @Q21 Ricable Dedalus Coaxial. Zobaczymy, czy się wpisze w tor... :)

Sam jestem ciekaw. Koniecznie podziel się wrażeniami. 

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

@FromBorg Michał, miło, że napisałeś o kablach, ale czekamy na jakiś tekst o Twoim nowym wzmacniaczu. Przed przerwą wspominałeś tylko, że się do niego przymierzasz. Będzie dłuższa relacja? :)

Ja to bym chętnie napisał, ale zaraz będzie jazgot, ze nie jestem obiektywny itp... Ba, jasne, ze nie, ale z drugiej strony nie chwale tego co mam a po prostu mam to co mi odpowiada, wiec mogę chwalic :)

Napisano
7 minut temu, Rafał S napisał:

A Ty, bidulek, z tych strachliwych jesteś? ;)

Nie marudź - pisz. Zdążyłem już zapomnieć, co to było, pamiętam tylko cenę.

Co ja poradzę, ze jestem wrażliwek i przejmuje się tym co mówią inni.
Ostatecznie poszukiwania skończyłem na wzmacniaczu Shanling A3.2. Przerobiłem Esoterica, Yamahe i Hegla, ale „chińczyk” gra w innej klasie. Zachwyca dźwiękiem i jednocześnie dołuje tym, ze jest. 

Napisano
2 godziny temu, FromBorg napisał:

Ostatecznie poszukiwania skończyłem na wzmacniaczu Shanling A3.2.

To ta sama półka cenowa, z której bierze swoje piecyki Adam ( @kaczadupa ). Ale ty masz lepszą smykałkę do interesów, bo dostałeś za swoje pieniądze dwa razy więcej żelastwa. A może każdy kupuje taki wzmak, jaki da radę wziąć pod pachę? :)

Napisano
3 godziny temu, Fantomas napisał:

Ricable? Ładnie wyglądające kabelki nie warte złamanego grosza. 

Ciemne, matowe brzmienie (miałem Dedalus tylko z polecenia sprzedawcy w q21) i nic więcej. 

A także nigdy więcej  !!!

Bardzo kategoryczna ocena. Musisz koniecznie powiedzieć o tym kablosceptykom :)
Nie każdemu te kable musza pasować, ale pisanie o brzmieniu ciemnym i matowym w ich przypadku można wyjaśnić albo konfabulacja albo kłopotami z słuchem podczas odsłuchu. Ewentualnie fatalnym systemem, ale przecież wydając takie opinie na pewno dysponujesz  czymś referencyjnym. 

4 godziny temu, lpomis napisał:

Czyli jednak Khedron :) Jak już jesteś to napisz coś więcej o tym chinolu.

Nagrody już dawno rozdane.
Mam zamiar napisać gdy tylko pojawi się chwila wolnego czasu. 

Napisano
6 godzin temu, Rafał S napisał:

To ta sama półka cenowa, z której bierze swoje piecyki Adam ( @kaczadupa ). Ale ty masz lepszą smykałkę do interesów, bo dostałeś za swoje pieniądze dwa razy więcej żelastwa. A może każdy kupuje taki wzmak, jaki da radę wziąć pod pachę? :)

W kategoriach cenowych jest ciężki do ujęcia. Wagowo natomiast... Wnosząc go na piętro nie miałem łatwo. Teraz robię dla niego specjalny stolik z 10 cm kantówki. Póki co szafkę podparłem w kilku dodatkowych punktach. 

Napisano
15 godzin temu, Q21 napisał:

Trzeba sprawdzić i ocenić. Działamy w tej kwestii. 

A ja poproszę tego ciemnego, matowego Dedalusa co to go koledze Fantomasowi wcisnęliście.

5 godzin temu, Fantomas napisał:

Ricable? Ładnie wyglądające kabelki nie warte złamanego grosza. 

Ciemne, matowe brzmienie (miałem Dedalus tylko z polecenia sprzedawcy w q21) i nic więcej. 

A także nigdy więcej  !!!

Fajnie, ze kupujesz kable za 2000 do wzmacniacza za 1000 zl. Widać jak go cenisz, także przez zabezpieczenie taka ladna, kolorowa, audiofilska listwa zasilającą z masa filtrów. One to na pewno podnoszą jakość dźwięku. 

• 1 year later...
Napisano (edytowany)

Witajcie

Zamierzam zamienić na lepszej jakości coaxial łączący mojego Lumina D3 z H390 Heglem.
Posiadam obecnie bardzo ładnie grający przez coaxial Pro Link hi end (szary, nie granatowy) czy macie jakieś sugestie
Góra idealna w moim obecnym , potrzebowałbym po upgrade jeszczze więcej średnicy i ewentualnie trochę więcej  basu.

Miłego wieczoru :) 

Edytowano przez Marek333
Napisano (edytowany)
16 godzin temu, Marek333 napisał:

potrzebowałbym po upgrade jeszczze więcej średnicy i ewentualnie trochę więcej  basu.

Więcej basu i średnicy da Ci np. Tellurium Q Black II Digital Waveform. Ale wtedy dźwięk straci trochę na szybkości, a sam bas stanie się mniej zwarty i konturowy, bardziej nadmuchany. Ten efekt może się podobać w niektórych systemach. Do rozważenia też PAD, ale celowałbym w coś wyższego niż najtańsza Vesta, która zresztą jest b. przyjemna. Miałem krótko Jade - ładna średnica, bez podbicia basu. To koaksjale po "muzykalnej" stronie. A z neutralnych np. Albedo digital, ale nie wiem, czy to dobry pomysł do Hegla. Odradzam Chordy (Clearway, Shawline i Epic) bo moim zdaniem te koaksjale grają dość jasno. Wszystkie ww. od kilkuset do ok. 1500 zł po dobrym rabacie. Używane odpowiednio taniej.

Edytowano przez Rafał S
Napisano

U mnie Albedo Monolith coaxial zastąpił Wireworlda Starlight 8 i skala różnicy in plus była większa, niż gdy Starlight zastąpił tzw zwykły kabel cyfrowy (porządnie wykonany). Miałem wtedy dac Hegla hd12 i Monolith wniósł więcej przejrzystości, szczegółów w średnicy, namacalność. Nie było więcej średnicy, ale wzrosła jej jakość.

• 1 year later...
Napisano
22 godziny temu, uniquefreak napisał:

Czy ktoś miał okazję słuchać głośnikowców Ricable Dedalus Speaker MKII ?

Parę osób na forum miało głośnikowe Dedalus (wyszukiwarka Ci to znajdzie). Raczej się zgadzali, że to jasne, szczegółowe granie. Ja sam dwukrotnie wypożyczałem koaksjala z tej serii - też akcentował górę, ale była ona raczej obfita niż ostra. Podobały mi się wtedy te soprany, tyle, że środek pasma zrobił się już zbyt szczupły. 

Napisano
Dnia 11.06.2025 o 09:29, Rafał S napisał:

Parę osób na forum miało głośnikowe Dedalus (wyszukiwarka Ci to znajdzie). Raczej się zgadzali, że to jasne, szczegółowe granie. 

Tutaj recenzent wspomina o zgoła innym odbiorze tych głośnikowców...

https://www.audiophile-heaven.com/2024/08/ricable-dedalus-speaker-mkii-ds3-mk2-hi-fi-speaker-cable-refined-gentle-sound-and-double-noise-reduction.html