Skocz do zawartości

Canto Grand New Premium ze Studia 16 Hertz – subiektywne wrażenia ich właściciela ;)

Recommended Posts

Napisano

Ale porządny i treściwy opis wrażeń, czapki z głów!

Generalnie z tym basem to jest różnie, zależy jak pokój będzie pochłaniał, zbijał bas i bardzo możliwe że w niewielkim pokoju one zagrają ^^ 

Napisano
17 godzin temu, Rafał S napisał:

Powiem tak – gdybym przy tej samej szybkości i masie mógł dostać bas bardziej zróżnicowany, na pewno bym się ucieszył. Ale nie przehandlowałbym tego, co jest na większe zróżnicowanie przy mniejszej szybkości.

17 godzin temu, Rafał S napisał:

Nie żałuję zakupu i nie planuję ich wymiany w najbliższym czasie. Rozważam natomiast zakup do nich innego wzmacniacza.

Konkretna recka.

Rafał, aż się boję co to będzie za wzmacniacz!

Napisano

Jeśli ktoś myśli nad kupnem tych kolumn, znajdzie tu odpowiedzi na wszystkie pytania. Bardzo cenny tekst. Gratuluje.

Próbowałeś „poprawić” bas innymi kablami?

Zawsze zastanawiam się jak w takim sprawdzianie wypadłyby moje stareńkie Yamahy NS-300X. Sam nie umiałbym nic obiektywnie o nich napisać. 

Napisano (edytowany)
47 minut temu, FromBorg napisał:

Próbowałeś „poprawić” bas innymi kablami?

Dzięki Wszystkim za miłe słowa. Żeby było jasne - lubię bas ze swoich Canto, Sol II dobrze go prowadzi i nie mam zastrzeżeń. Ale jednocześnie jestem świadom, że można mieć inne oczekiwania i nie każdego zadowoli to, co mnie. :)

Trochę eksperymentowałem z kablami - jak to ja. Ale nie z myślą o basie, tylko dla leciutkiego rozjaśnienia całości i wyciągnięciu szczegółów.  :) Głośnikowych kabli nie ruszałem, bo nie chcę rewolucji. Próbowałem za to podmieniać oba interkonekty na coś innego (oczywiście każdorazowo tylko jeden z nich).

1. Najpierw zamiast Vesty - Audiomica Vandini Transparent. Ale odsłuch nie był miarodajny, bo i kabel i kolumny były jeszcze zbyt świeże. Wstępne wrażenie było takie, że góra pozostała bez zmian, natomiast górna średnica minimalnie wyszła przed dolną. Nie o to mi chodziło. Ale może jeszcze kiedyś wrócę do tego kabelka, bo był niezły w swojej cenie.

2. Potem, znów zamiast Vesty - Albedo Digital. Za jasno się zrobiło. Nie było zbyt ostro, bo tweetery Morela nie są w stanie zagrać ostro, ale czuło się, że to nienaturalne, zdeformowane brzmienie. Zbyt duża zmiana.

3. Kolejny krok, to próba zamiany analogowego Albedo Blue na Chorda Shawline'a. Znów za jasno, choć nie aż tak, jak w punkcie 2. (Albedo Digital zamiast PAD Vesta)

4. Wróciłem do próby podmiany Vesty - tym razem na Ricable Dedalus Coaxial od @Q21 . Przy okazji podziękowanie dla sklepu - nie wiem, czy kabelek u mnie zostanie, ale faktycznie jest trochę jaśniejszy od Vesty i jednocześnie ciemniejszy od Albedo Digital - Wasza propozycja dobrze się wstrzeliła w moje wymagania. Tylko - jak to mówią - "be careful, what you wish for". Niektóre płyty zyskały. Te ciemniejsze. Z kolei te jaśniejsze realizacje straciły - gdzie się podziała moja dolna średnica? Trudna decyzja. Niemniej, to jak na razie jedyna zmiana, która przyniosła pewne plusy - jeszcze dam szansę Dedalusowi. :) 

Canto specyficznie reagują na zmiany okablowania. Sądziłem, że uda mi się sprawić, że soprany nabiorą wyrazistości, takiej szpileczki na samej górze. Teraz widzę, że to jest niewykonalne - one tego w sobie nie mają, jedwab tak nie zagra. Mogę góry dodać, ale jej charakter się nie zmieni. Bardzo zmienia się za to średnica - moja domyślna konfiguracja (PAD Vesta + Albedo Blue) akcentuje jej dolny zakres, a pozostałe kable (punkty 1.-4. powyżej) - raczej górną część, chociaż w różnym stopniu. Co do basu, to przy jaśniejszych kablach słychać go wyraźniej, bo odcina się wtedy od dolnej średnicy. Ale jednocześnie instrumenty basowe tracą wtedy na brzmieniu, a cała dolna część pasma - na spójności. System zaczyna wtedy grać lekką V-ką - nie męczy, ale część płyt brzmi nienaturalnie. Dla mnie, idealnie byłoby połączyć ten mocny, jednolity podmuch dolnej średnicy i basu z większą ostrością góry. Ale to nie z tym tweeterem. :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano

Niestety jak to często bywa w audio, wybieramy mniejsze zło i bardzo ciężko będzie znaleźć idealne rozwiązanie. Czas na przetestowanie przewodu masz także nie podejmuj pochopnej decyzji. 
Sam mam w domu przewód RCA Wile i świetnie sprawdza się jeśli chodzi o przestrzeń i barwę ale czasem oczekiwałoby się nieco większej dynamiki. 

• 4 weeks later...
Napisano
Dnia 28.04.2022 o 15:34, Q21 napisał:

Czas na przetestowanie przewodu masz także nie podejmuj pochopnej decyzji. 

Już dawno miałem napisać. Wielkie dzięki za wypożyczenie Dedalusa i bezproblemową procedurę zwrotu. Świetny przewód, jednak odrobinę zbyt jasny. Było blisko - to jedyny z wypożyczonych koaksjali, którego chciało się słuchać dłużej i nawiązał walkę z moim PAD Vesta. Dodatkowe podziękowania dla p. Szymona za sprawną obsługę. Pozdrawiam ekipę Q21. :) 

• 1 year later...