Cichy85 Napisano 18 maja 2022 Udostępnij Napisano 18 maja 2022 Witam od 10 lat jestem posiadaczem SAMSUNG HT-E5500 3D i chciałbym zmienić na coś przez co wyskoczę z butów ;d(w porownianiu z tym co mam). Szukam czegoś i malych gabarytach typu Onkyo HT S3910 i chyba pioniera widzialem. Prosze mi cos polecic, glownie chodzi o filmy i 99% ogladam lektor/dubbing. Moze byc bez blue raya bo mam xsx i ps5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 18 maja 2022 Udostępnij Napisano 18 maja 2022 @Cichy85 a jaki masz budżet? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 maja 2022 Udostępnij Napisano 18 maja 2022 Budżet taki jak w tytule czyli 3500zł. Tutaj pojawia się problem, ponieważ wiele amplitunerów obecnie produkowanych pochłania cały budżet, a gdzie kolumny? W mojej ocenie warto byłoby poszukać wśród sprzętu używanego. Na znanym portalu aukcyjnym znajdziesz w kwocie 1800zł bardzo fajny zestaw 5.1 Tannoy HTS-101XP. Musiałbyś jedynie poszukać amplitunera pod ten zestaw. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gumowe Ucho Napisano 18 maja 2022 Udostępnij Napisano 18 maja 2022 Za 4000 widziałem Onkyo+JAMO secik 5.0, bez suba (może kiedyś indziej) ale wszystko nówki, i na pewno roz... niosą kino samsungowe i dowolny soundbar. Onkyo dość podstawowe ale czego w sumie więcej potrzeba? Zapytaj branżę, ale Onkyo jest w jednej grupie z Jamo i Klipschem więc czasem są deale. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 maja 2022 Udostępnij Napisano 19 maja 2022 nie ma setu kina bez suba. Jamo teraz od roku jest w grupie z Jamo, Klipsche, Magnatem i Heco. Ale ich brzmienie nie jest strojone pod te kolumny. Musisz polować na używane. 18 godzin temu, Cichy85 napisał: Prosze mi cos polecic, glownie chodzi o filmy i 99% ogladam lektor/dubbing. Dobra kalibracja i centralny by się przydał. Dubbing jeszcze ok. Ale lektor jest u nas bardzo słabo robiony i często centralny gra po prostu źle. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 19 maja 2022 Udostępnij Napisano 19 maja 2022 5 godzin temu, S4Home napisał: Dubbing jeszcze ok. 🤨 w sumie to może i masz rację i jakościowo jest chociaż osobiście nie jestem w stanie oglądać filmów z dubbingiem, po prostu się nie da no. Bajki/animacje spoko ale filmy 👎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 maja 2022 Udostępnij Napisano 20 maja 2022 Odnosiłem się tylko do Bajek/ animacji. Chociaż parę razy oglądnąłem Harrego w TV z dubbingiem. Przyznam że tam się postarali. Chodź wiadomo jak się oglądało pierwszy raz w oryginalnej ścieżce to jest pierwsze WHATTT Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cichy85 Napisano 5 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 Po licznych obserwacjach po necie zwiększam budżet do 7k ale jeśli możecie swoje propozycje określić np coś do 4k,5k itd do 7k. Pokój mam 3,3x3,4 czyli ponad 11m2 więc klitka trochę 😜 i o ile to ma sens to prosiłbym o zestaw który pózniej i udzwignie i można powiększyć na np 5.1.2 bo celuje w 5.1. I przypominam że szukam bardziej półkowych zestawów. https://konsbud-hifi.com.pl/pl/p/KLIPSCH-REFERENCE-THEATER-PACK-5.0/1148 Zestaw nie musimy mieć jebnięcia ale samą jakością umilić mi oglądanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 5 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2022 Do filmów spróbowałbym stereo + sub w takiej małej powierzchni. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2022 Klipsch w kinie sprawdzi się doskonale do tego jakiś niedużych rozmiarów subwoofer np. Jamo Sub 210 , czy nieco większy Jamo C 910 SUB do tego np. Onkyo TX-NR696 i masz przyzwoity system. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cichy85 Napisano 8 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2022 A jest coś w tych wymiarach lepszego ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 8 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2022 To się zdecyduj jaki masz finalnie budżet. Jeśli chcesz coś lepszego to będzie kosztować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cichy85 Napisano 8 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2022 9 godzin temu, Butler napisał: To się zdecyduj jaki masz finalnie budżet. Jeśli chcesz coś lepszego to będzie kosztować. W sensie inne proopzycje co do półkowych kolumn. (budzet 7k) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cichy85 Napisano 10 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 czerwca 2022 Update: satelity KLIPSCH R-41-M 835zl para 1670 calosc centralny KLIPSCH R-52C 849zl subwoofer KLIPSCH R-12SW 1300zl Moze być taki build ? do tego jakiś amplituner. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2022 Nie wiem czy przy tak małej przestrzeni jest sens pchania się w większe kolumny, ale popatrz jeszcze na zestawy firmy Cabasse Alcyone 2 System 5.1 i Cabasse Eole 4 System 5.1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cichy85 Napisano 12 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2022 (edytowany) Zostaję przy klipsach.Czy ten dobór jest odpowiedni do całości zestawu ? Jaki amplituner do nich dobrać? I ewentualnie grubośc kabli i konczymy temat. Edytowano 12 czerwca 2022 przez Cichy85 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2022 Jeśli chodzi o amplituner to bardzo dobrze z Klipschami zgrywa się Denon 1700h lub S960h, ociepli brzmienie. Z przewodami nie ma sensu patrzeć na grubość. Tutaj ważniejsze jest odpowiednie dobranie. W takim zestawie polecałbym spojrzeć w kierunku Van den Hul Twin Red lub Chord Leyline X, dzięki któremu zachowasz dynamiczne brzmienie kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 14 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2022 41 minut temu, Q21 napisał: ociepli brzmienie. 😂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cichy85 Napisano 14 czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2022 Zamówione z Onkyo 696 /zamykamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eflymann Napisano 22 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2022 (edytowany) Hej, Pozwolę otworzyć temat ponownie, żeby nie duplikować Widziałem, że padła nazwa denon avr-x1700h dab i właśnie na tym chciałbym zbudować swój zestaw - jako początkujący/teoretyk w kwestii audio chciałbym dopytać kolegów z branży czy to co sobie wymyśliłem kupy się trzyma. Sam zestaw będzie skłądany częściowo, aby ograniczyć jednoczesne koszty. Mój pokój około 20m2 chce zbudować zestaw docelowo 5.1 i zależy mi na obsłudze najnowszych standardów audio/video i dłuższym wsparciu producenta jako, że kupię to pewnie na wieczność bądź aż ktoś z nas padnie - sprzęt albo ja to co sobie wymyśliłem na ten moment: denon avr-x1700h dab front Melodika MK30 MK3 - zalażałoby mi na bassreflex z przodu BLC20 centralny Bipolowe BLS20 Suba jeszcze nie wybrałem tutaj prosiłbym o poradę - chociaż wstępnie myślałem o KLIPSCH R-12SW, chociaż najchętniej jakiś zgrabny bo miesjca na suba nie mam dużo, być może ktoś może mi poradzić coś sensownego z KLIPSCH, jako, że podobaja mi się te brązowe "kopułki" głośników, a nie ukrywam, że jestem estetą i wygląd również jest dla mnie ważny. Używanie generalnie do oglądania szeroko rozumianego TV, pliki, VOD oraz do strumieniowania muzyki po blutaczu i radia. Budżet nie jest stały jako że sprzęt będzie składany powoli na przestrzeni pewnego okresu czasu, ale nie chcę przegiąć - mam też inne kosztowne pasje - dla założeń przyjmijmy okoloce 7000zł chociaż jestem w stanie w jakimś stopniu się nagiąć - lepiej raz a dobrze Jeżeli jest taka potrzeba mogę wysłać rozrsowanie pokoju ale zajmie mi to chwilkę. dziękuję za każdą uwagę i kłaniam się nisko Edytowano 22 czerwca 2022 przez eflymann Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2022 (edytowany) 24 minuty temu, eflymann napisał: zalażałoby mi na bassreflex z przodu Dlaczego na tym Ci zależy? Postawienie kolumn i bliskość ściany nie jest uzależniona w ogóle od bas reflexu. Albo inaczej. Od całej konstrukcji kolumny a nie tylko od BR. To że otwór jest z przodu nie oznacza że możesz sobie z automatu skrzynkę walnąć przy samej ścianie. Edytowano 22 czerwca 2022 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eflymann Napisano 22 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2022 (edytowany) 3 minuty temu, Butler napisał: Dlaczego tak uważasz? Postawienie kolumn i bliskość ściany nie jest uzależniona w ogóle od bas reflexu. Albo inaczej. Od całej konstrukcji kolumny. A nie tylko od nas reflexu. To że otwór jest z przodu nie oznacza że możesz sobie z automatu skrzynkę walnąć przy samej ścianie. Hej, przy samej ścianie i tak nie jestem w stanie postawić ze względu na listwy przypodłogowe + kable a wiadomo, że głośnik nie może niczego dotykać poza ziemią Zależy mi na tym ,żeby móc zminimalizować odległośc od ściany, chętni wysłucham każdej opinii jak to ustawić i na co zwrócic uwagę. Także dzięki za koment i prosze o więcej Edytowano 22 czerwca 2022 przez eflymann Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2022 Czy to BS z przodu, z tyłu, czy od spodu, najlepiej kolumn w ogóle nie stawiać w bardzo małej odległości od ścian, chyba że lubisz dudnienie które z dobrej jakości basem nie ma za wiele wspólnego. Nie brałbym pod uwagę nigdy takiego kryterium wyboru. Są kolumny które są "przyjazne" takiemu przyściennemu ustawieniu, ale to nie położenie BR daje im tą cechę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eflymann Napisano 22 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2022 13 minut temu, Butler napisał: Czy to BS z przodu, z tyłu, czy od spodu, najlepiej kolumn w ogóle nie stawiać w bardzo małej odległości od ścian, chyba że lubisz dudnienie które z dobrej jakości basem nie ma za wiele wspólnego. Nie brałbym pod uwagę nigdy takiego kryterium wyboru. Są kolumny które są "przyjazne" takiemu przyściennemu ustawieniu, ale to nie położenie BR daje im tą cechę. W świetle tego co piszesz nasuwa się pytanie, czy wskazane kolumny MK3 są "przyjazne" temu rozwiązaniu w świetle ogólnej sensowności całego zestawu. I co to oznacza mała odległość od ściany - wiesz o co chodzi, kolumny na środku pokoju bądź co bądź słabo wyglądają w większości pomieszczeń Tutaj pojawia się też kwestia biipolów, które będą stały na tylnej półce znajdującej się na wysokości głowy po obu stronach kanapy i też nie będą miały za dużo miejsca za sobą, mówię tu dosłownie o max 3cm od ściany. Podsumowując przyjrzę się każdemu proponowanemu przez starych wyjadaczy rozwiązniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2022 (edytowany) Głośniki typu bipol/dipol jak Melodika BLS20 są zaprojektowane typowo do montażu naściennego. Amplituner i tak obcina im pasmo poniżej 80Hz więc nie ma tam problemu z basem. Kolumny frontowe (jakie by nie były) nie stawiaj absolutnie bliżej jak 20cm, a najlepiej to co najmniej 30cm Wszystko i tak wychodzi później "w praniu" jak podłączysz całość i zaczniesz odsłuchy. Zerknij tu na dyskusję Edytowano 22 czerwca 2022 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts