Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jak to się przedkłada na jakość ? Dużo konstrukcji senheisera jest typu otwartego.moje 569 są zamknięte i nie odczuwam różnicy od 555 które były udana konstrukcja oprócz pękających pałąków.jakosc na plus 569 no i domownicy nie słyszą w 2 pokoju co slucham

Napisano

Bo nie jest tak że sam fakt konstrukcji otwartej sprawia ze słuchawki są od razu lepsze. Z zasady słuchawki otwarte dają bardziej przestrzenny dźwięk. Najczęściej podobne słuchawki o budowie otwartej maja słabszy i nie schodzący tak nisko jak w słuchawkach zamkniętych bas. Bywają jednak słuchawki otwarte które z tym nie mają żadnego problemu. Niektóre słuchawki zamknięte również potrafią zaoferować dość otwarte brzmienie. Zdarzały się również konstrukcje słuchawek które umożliwiają ich użycie w obu opcjach. Niezaprzeczalną zaleta słuchawek zamkniętych jest jak już wspominałeś możliwość odizolowania się od otoczenia i to że inni nas nie słyszą. Czasem jednak możliwość słyszenia to co dzieje się wokół jest jednak zaletą. Słuchawki otwarte wymagają pewnej bezkompromisowości i często właśnie te droższe słuchawki są właśnie takie. W zależności co ktoś woli zawsze moze wybrać jedne lub drugie. Ewentualnie można się wyposażyć w oba ich rodzaje w zależności  od sytuacji. Gdy słuchamy z użyciem kolumn znacznie nie jesteśmy odizolowani od otoczenia w ogóle. Gdy w słuchamy w słuchawkach otwartych bardzo głośno, nadal otoczenie nie jest narażone na zbyt wysokie poziomy dźwięków.

Napisano
Dnia 24.06.2022 o 14:15, mike85 napisał:

Jak to się przedkłada na jakość ? Dużo konstrukcji senheisera jest typu otwartego.moje 569 są zamknięte i nie odczuwam różnicy od 555 które były udana konstrukcja oprócz pękających pałąków.jakosc na plus 569 no i domownicy nie słyszą w 2 pokoju co slucham

Witaj

Najczęściej słuchawki "otwarte" oferują więcej powietrza i przestrzeni. W tych "zamkniętych" no też to znajdziesz, ale będzie ciężej, przez tą konstrukcję :):)

Najczęściej wysoka klasa tych słuchawek jest w stanie pokazać wiele atutów "w każdą stronę" . 

Po prostu musisz posłuchać żeby nabrać doświadczenia ;))

Napisano
Dnia 24.06.2022 o 14:56, MobyDick napisał:

Bywają jednak słuchawki otwarte które z tym nie mają żadnego problemu. Niektóre słuchawki zamknięte również potrafią zaoferować dość otwarte brzmienie

11 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Najczęściej słuchawki "otwarte" oferują więcej powietrza i przestrzeni. W tych "zamkniętych" no też to znajdziesz

Najczęściej tak, ale kiedy miałem Audeze LCD XC nie czułem na nich dyskomfortu w odniesieniu do Audeze LCD X.

Mógłbym z tymi pierwszymi też zostać.

Napisano

Często jeśli porównuje się dwie pary słuchawek podobnych lecz różniących się właśnie tym że jedne są zamknięte a drugie otwarte, to wygrywają właśnie zamknięte ze względu na lepszy bas. Dość często lepszy bas wygrywa z przestrzennością lub naturalnością wokali bo jest ważny. 

Napisano
Dnia 26.06.2022 o 21:35, DiBatonio napisał:

Najczęściej tak, ale kiedy miałem Audeze LCD XC nie czułem na nich dyskomfortu w odniesieniu do Audeze LCD X.

Racja, dlatego byłem ostrożny pisząc te stwierdzenie :)

Jakby nie było, tych słuchawek "otwartych" jest dość mało a to dlatego że rynek zdominowały słuchawki bluetoot których jest od zatrzęsienia (zamkniętych)

Napisano
Dnia 26.06.2022 o 22:36, MobyDick napisał:

Często jeśli porównuje się dwie pary słuchawek podobnych lecz różniących się właśnie tym że jedne są zamknięte a drugie otwarte, to wygrywają właśnie zamknięte ze względu na lepszy bas. Dość często lepszy bas wygrywa z przestrzennością lub naturalnością wokali bo jest ważny. 

Może tak być, ale ja nie jestem basolubem, podstawa basowa jest ważna, ale nie ma mi nachodzić na reszte pasma w słuchawkach. 

Pamiętam Takstary 80 Pro 😉

Musiałem je modyfikować, bo za bardzo mnie grzmociły basem, takie wtedy miałem wrażenie. 😁

Napisano
Dnia 26.06.2022 o 21:35, DiBatonio napisał:

Nie tylko Ty ale za te pieniądze powinny być zdecydowanie lżejsze. Jakoś "Pan Głośniczek" potrafi robić znikające na głowie "planary" a Audeze kładzie nam z kablem prawie kilogram na głowę... 

Napisano

Z drugiej strony jeśli porównuje się z z ciężkimi Audeze podobne ale lżejsze słuchawki, to wypomina się im że są mniej solidnie wykonane :D . A bywa ze ludzie narzekają na to że zbyt ciężkie są słuchawki ważące ponad 300 gram. Słuchawki planarne są zwykle cięższe, szczególnie te z dużymi przetwornikami i jeśli są dobrze skonstruowane to ich duża masa nie ma aż tak wielkiego znaczenia.

Napisano
43 minuty temu, kaczadupa napisał:

Nie tylko Ty ale za te pieniądze powinny być zdecydowanie lżejsze. Jakoś "Pan Głośniczek" potrafi robić znikające na głowie "planary" a Audeze kładzie nam z kablem prawie kilogram na głowę... 

Przestań narzekać z nowym pałąkiem są o wiele wygodniejesze,  ja z LCD X mogę ze 3 godziny słuchać, a może i dłużej. 😛

Ale jak kiedyś w Topach wziąlem do ręki topowe ATH to myślałem, że rozlecą mi się w rękach były bardzo lekkie, ale spociłem się podczas zakładania 12koła na uszy.😂😂😂

Nie chciałbym ich za połowę tej ceny, tym bardziej, że to nie moje brzmienie. 

To już Senki HD600 były piórkiem do Audeze, ale jak można nie kochać Audeze, no jak? 😉

Słyszałeś o ABYSS, coś wspaniałego 😉

https://eu.abyss-headphones.com/products/abyss-ab-1266-phi-headphone?variant=32082740969575

Napisano

Słyszałem o Abyss... a Ty słyszałeś o Mojo 2? No, więc wróć, gdzie Twoje miejsce w szeregu ;)

Panie, co Ty mnie tu z takimi luksusowymi nausznikami wyskakujesz, przecież na nie nawet mistrza wagi ciężkiej  AJ-a nie stać a co dopiero mnie. 

Napisano (edytowany)

Zaskakująco dobrze dla mnie to było zaskoczenie, chociaż po tych kilku latach szczegółów nie pamietam. Audeze były chyba LCD 2 brzmienie bez fajerwerków, ale wyważone i relaksujące. A Oppo to PM3- te wypadały bardziej rześko, ale one mają chyba też wyższą skuteczność (ale,mogę się mylić) i niższą impedancję od Audeze.

Wtedy gdybym miał wybierać z tym Mojo 2, to chyba bym wziął PM3. 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Ogólnie słuchawki otwarte zazwyczaj oferują bardziej przestrzenne brzmienie wszerz i liniowe pasmo, a zamknięte bardziej dociążony/podbity dół.  Wybierając sobie i tak najlepiej wybrać się do salonu, bo np. co jednemu będzie odpowiednią ilością basu, drugiemu może być go za dużo i nie będzie odpowiadał jego charakter. Inna sprawa sprawa, przy długich odsłuchach słuchawki zamknięte mogą powodować dyskomfort cieplny dla naszych uszu, zwłaszcza w taką pogodę jaką mamy obecnie:60_sweat: