Skocz do zawartości

Stereo 2.0 - wzmacniacz lub amplituner + podstawkowe - - Co polecacie w budżecie?

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Panowie, potrzebuję Waszej pomocy w doborze zestawu stereo do nagłośnienia pomieszczenia 26m2 w budżecie 2000- 3000 zł do wg. priorytetów: słuchania radia (głównie chili zet, antyradia), oglądania netflixa ze zrozumieniem dialogów (wcale nie takie oczywiste z nowym TV), grania na PS4 oraz słuchania płyt winylowych. Szczytem fantazji byłoby dla mnie puszczenie muzyki z telefonu po BT i obsługa audio (wł/ wył, vol up/vol down) pilotem od telewizora.  Mój gramofon to zabytkowa yamaha PF50 ale mogą ją w przyszłości zmienić. Właściwie to inne funkcje i możliwości mnie nie interesują:)

W tym celu szukam amplitunera lub wzmacniacza + tunera oraz wystarczających głośników podstawkowych. Nie zależy mi na głośności zestawu, raczej na jakości dźwięku. Niestety nie mogę przebrnąć przez specyfikacje i dziesiątki dostępnych modeli. 

Z góry dziękuję. 

Napisano
2 godziny temu, P-na napisał:

Jedno co do stereo to tylko i wyłącznie wzmacniacz , ampli lekko tłamsi wydźwięk ,co innego kino domowe . 

Uważasz że amplitunery "tłamszą" dzwięk? Możesz ten temat rozwinąć, ciekawy jestem?

A co do sprzętu, w tej cenie lepiej kupić dobre kolumny aktywne, niż wątpliwej jakości używki. 

Zobacz: https://allegro.pl/oferta/klipsch-r-51pm-eua-kolumny-aktywne-z-bt-para-jm-8548562384

Albo te: https://allegro.pl/oferta/outlet-glosniki-2-0-edifier-s3000-pro-256w-bt-11925318236

Napisano

Miałem 3 -tzry systemy w domy w tym KD posiadałem wiele ampli tunerów różnych firm  lecz żaden i nigdy nie zagrał tak dobrze w stereo .

Powtarzam ampli nawet 4-czerokrotnie droższe nie dorównywały stereo (tak naczytałem się różnych testów i wkładam je do szuflady ,,fantasmagorie") ,jak sam nie usłyszysz-przetestujesz to się nie przekonasz .

Napisano

To niewielki budżet, ale mielibyśmy dla ciebie rozwiązanie w postaci Taga Harmony HTR-1000CD V.2 na pokładzie którego znajdzie radio FM i Dab+ odtwarzacz CD, bluetooth, dodatkowo możesz podłączyć do niego TV i subwoofer. Co do kolumn to tu wybór miałbyś nieco większy, ale sam zaproponowałbym ci kolumny Pylon z serii Pearl 25 i tym sposobem miałbyś nowiutki, dobrze wyposażony jak na tak niski budżet system. Zadzwoń umów się na odsłuch i po indywidualne wyceny.

Napisano

Do 26m2, a nawet większego pomieszczenia polecam sprawdzenie kolumn aktywnych Triangle BR03 Active BT. Najlepiej abyś je odsłuchał czy taki styl grania Tobie pasuje, mają podbity dół pasma, naturalną średnicę i wyraźną górę. Trochę może jednak to brzmienie zmienić ponieważ dołączony pilot umożliwia korygowanie wysokich i niskich tonów. Dzięki wejściom cyfrowym podłączysz TV, jest wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy oraz obsługa Bluetooth. 

Napisano

Panowie,

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Wiem, że budżet jest mały i każde kolejne stówki podnoszą doznania ale zaparłem się i górną granicę podniosłem do 3,5k bo na tyle wyceniam swój komfort w tym zakresie :)

Kolumn aktywnych i maleństwa Taga w ogóle nie brałem pod uwagę  - muszę udać się faktycznie do fachowego sklepu.

- Czy jest jakaś opcja aby podłączyć też tuner fm pod kolumny aktywne?

- Czy mały kombajn w stylu Taga, MCR-N670D czy Magnat Mc 200 ma przy takiej powierzchni sens? W przyszłości dokupiłbym gramofon z przedwzmacniaczem.

- Czy w tej cenie jest realny zakup przyzwoitego setu: wzmacniacz (z wejściem optycznym i przedwzmacniaczem gram.) , tuner fm, para monitorów?

Jakąkolwiek łączność bezprzewodową (np. bluetooth) mogę sobie mogę odpuścić :)

Pozdrawiam

Napisano

nie no R51 pm to się wrogowi nawet nie poleca :/ To sa słabe kolumny.

16 godzin temu, marcnowax napisał:

- Czy jest jakaś opcja aby podłączyć też tuner fm pod kolumny aktywne?

Tak

- Czy mały kombajn w stylu Taga, MCR-N670D czy Magnat Mc 200 ma przy takiej powierzchni sens? W przyszłości dokupiłbym gramofon z przedwzmacniaczem.

Tak, chodź tu trudniej wybrać kolumny. Musiały by być bardziej efektywne.

- Czy w tej cenie jest realny zakup przyzwoitego setu: wzmacniacz (z wejściem optycznym i przedwzmacniaczem gram.) , tuner fm, para monitorów?

Optyk tu jest pewnie największym problemem. Ale czekając, szukając pewnie opcja jest.

Piotr

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Spróbuj sobie w takim razie Yamaha A-S201 i do tego JBL A170, ewentualnie nieco drożej wyjdzie Ci połączenie z Indiana Line Tesi 561. 

Indiana Line Tesi 561 Lepszy wybór zwłaszcza że ma  bas-refleks z przodu jest dodatkowym ich atutem 

Napisano

bas refleks niestety kompletnie nic Ci nie powie i nie działa on w taki sposób, że umiejscowienie z przodu oznacza możliwość przysunięcia kolumny do ściany. 
Indiana Line Tesi 561 to bardzo dobre kolumny o dynamicznym i muzykalnym brzmieniu. Yamaha AS301 dobrze zgrywa się z Indianą. 

Napisano
9 godzin temu, Artur Charicki napisał:

Kolego jak coś to mam prawie nowa Yamahę as301 w kpl jak ze sklepu. Kupiona 11.2021 w top hifi. To będzie lepsza opcja od as 201, nie sądzicie?

https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-a-s301-jak-nowa-CID99-IDPOdPu.html

Niestety przeczytałem Wasze posty 30 min za późno.  Pokierowalem się własną logiką i zdecydowalem uskaldac na fajny zestaw w przyszlym roku i w miedzyczasie kupiłem w przyzwoitej cenie onkyo tx8130. Mam nadzieję, że zadziała:) Zostaje temat monitorów. Czy macie jakieś pewniaków co do głośników w przedziale 1500-2200, które z tym ładnie zagrają? Muszą być monitory bo nie chce dodatkowych mebli ma podłodze.

Napisano (edytowany)

Może coś z MA. Bronze 100 6G w tym budżecie dostaniesz - w Audio On mają promocję coś koło 2k. Celował bym w używki - wtedy seria Silver. Tylko ciężko będzie Ci ten metraż nagłośnić monitorami.   

Edytowano przez Józef Herczek
Napisano
12 minut temu, Józef Herczek napisał:

Może coś z MA. Bronze 100 6G w tym budżecie dostaniesz - w Audio On mają promocję coś koło 2k. Celował bym w używki - wtedy seria Silver. Tylko ciężko będzie Ci ten metraż nagłośnić monitorami.   

Mam Bronze 6g na 18m2 i rzadko puszczam na 50% skali bo jest to już bardzo głośno(często max30%) i jest sporo Basu, najlepiej zabrać wzmacniacz i do sklepu posłuchać czy podpasuje, na Bronze tez teraz są promocje i za 2200zl mozna je kupić, lub może iść w używki,bedzie dużo taniej tylko trzeba dobrze sprawdzić monitory. 

Przed chwilą, ROBIXXX napisał:

Mam Bronze 6g na 18m2 i rzadko puszczam na 50% skali bo jest to już bardzo głośno(często max30%) i jest sporo Basu, najlepiej zabrać wzmacniacz i do sklepu posłuchać czy podpasuje, na Bronze tez teraz są promocje i za 2200zl mozna je kupić, lub może iść w używki,bedzie dużo taniej tylko trzeba dobrze sprawdzić monitory. 

IMG_20220715_065122.jpg

Napisano

Do tego Onkyo też bym polecał te Bronze 100tki. Jak masz je w dobrej cenie to tym bardziej. Udało by się pewnie upolować starsze RX2 także.

12 godzin temu, marcnowax napisał:

Niestety przeczytałem Wasze posty 30 min za późno.  Pokierowalem się własną logiką i zdecydowalem uskaldac na fajny zestaw w przyszlym roku i w miedzyczasie kupiłem w przyzwoitej cenie onkyo tx8130.

Nic nie straciłeś :)

Piotr