Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam!

Poszukuję rozwiązania audio do mojego TV w budżecie ok. 1500 zł. Głównym wymaganiem i utrudnieniem jest to, że musi się ono zmieścić na szafce do telewizora ze zdjęcia. Z tego względu najbardziej komfortowym wyjściem wydaje mi się soundbar, choć wiem, że nie jest to szczyt techniki, dlatego jestem otwarty na inne możliwości - może jakieś drobne głośniki aktywne? Z pewnością jednak spisywałby się on lepiej od wbudowanych głośników tv. Chciałbym, aby głośnik umożliwiał też połączenie bluetooth, aby można było z niego korzystać do odtwarzania radia, czy Spotify w tle przy codziennych czynnościach. Czy macie może pomysł jak rozwiązać taki problem? ;)

Z góry dzięki za pomoc :)  

tv.jpg

Edytowano przez Wojtek Pratkowiecki
zmiana zdjęcia
Napisano (edytowany)

A jak z miejscem po lewej i prawej stronie szafki RTV? Nie ustawisz tam standów pod małe kolumny podstawkowe?

Jest naprawdę sporo lepszych opcji niż soundbary. Przykład: mały wzmacniacz w klasie D + monitory, ewentualnie jakaś mini wieża/amplituner stereo + monitory.

Od siebie polecę Denona RCD-M41 + Polk Audio S15E / ES15E, Dali Spektor 2, ELAC Debut 2.0 B6.2. Zestaw kosztować będzie trochę ponad 2000zł, a jakość dźwięku będzie nieporównywalnie lepsza w stosunku do grajbelki.

/edit
Jeśli ma być naprawdę tanio to nawet taki Panasonic SC-PMX90 w zestawie z fabrycznymi kolumienkami da radę.

Edytowano przez lpomis
Napisano

Masz mało miejsca, a to ograniczy nas zauważalnie. Mogliśmy Ci coś zaoferować na zasadzie malutkich satelitek B&W M-1, ale masz tu cenę 1200 zł za sztukę...

po drugie potrzebowałoby to małego wzmacniacza za co najmniej 2000 zł, a tu już zauważalnie przekraczamy Twój budżet. Pozostałby więc soundbar...ale tutaj musisz się liczyć z kompromisem względem muzyki.

Napisano (edytowany)
51 minut temu, Wojtek Pratkowiecki napisał:

Czy macie może pomysł jak rozwiązać taki problem?

Soundbar.

Położysz taka listwę na górnej półce szafki pod TV i tyle.

Na głośniki nie bardzo masz tam miejsce.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

TV jest nieprzestawialny, rozwiązanie z szafką na kółkach jest tu nie bez powodu ;) cały ten zestaw ma nie przeszkadzać, a nie grać główną rolę w mieszkaniu :P tak jak część z Was mówi - w moim przypadku pozostaje chyba tylko soundbar, co oczywiście wiąże się ze znacznie gorszym stosunkiem jakości dźwięku do ceny, niż mógłbym to osiągnąć wybierając stereo/kino, ale jestem z tym pogodzony. Zależy mi na tym, żeby oglądając film akcji, albo grając na Playstation, dźwięk nie był aż tak kartonowy jak z głośników wbudowanych, bo to aż groteskowo brzmi ;) jak będę miał możliwość na wstawienie kina domowego to na pewno o nie zapytam :P 

Wracając zatem do mojego problemu - czy spośród soundbarów polecacie jakieś konkretne, które brzmią trochę lepiej od innych? Jak widać po moim ułożeniu tv - najlepiej, jakby obyło nawet bez subwoofera... kilka niezłych opinii przeczytałem o Sonos Beam, do którego musiałbym trochę dołożyć, ale nie wiem, czy faktycznie jest on tak ponadprzeciętny, czy jest to tylko dobry PR ;)

Dzięki za zrozumienie mojej sytuacji :D

Napisano

Cześć,
Powiem szczerze, że masz duży problem, ponieważ w Twojej sytuacji nie da się tak na prawdę niczego upchnąć. 

Zobacz czy Sonos Ray Ci się zmieści pod telewizorem ale nie spodziewałbym się spektakularnego efektu. 

Napisano

Wygląda na to, że z rozmiarem soundbara nie powinienem mieć problemu. Patrzę na modele od różnych producentów i widzę, że największym uznaniem cieszą się:

- Sonos Beam 2 / Sonos Ray

- Sony HT-X8500 - ma "wbudowany soundbar"

- Denon DHT-S517 - ten i poniższe mają zewnętrzny soundbar, przy który, już może być problematyczny z umieszczeniem, ale może coś wykombinuję

- Sony HT-G700

-  LG SPD7Y

Jeżeli Waszym zdaniem któryś z nich zasługuje na większą uwagę od pozostałych - chętnie się dowiem ;)