laf Napisano 18 września 2022 Udostępnij Napisano 18 września 2022 Dzień dobry, Po 2 latach użytkowania Heco Aurora 700 i Yamaha A-S501 szukam czegoś nowego. Potrzebuję jakiegoś rozwinięcia z szerszym zakresem na basie. Moje pytanie brzmi, czy powinienem się rozglądać za czymś z 8-calowymi głośnikami? Dzięki z góry za odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 18 września 2022 Udostępnij Napisano 18 września 2022 Podaj proszę więcej informacji. Jak duże pomieszczenie posiadasz, czy chcesz tylko zmienić kolumny, czy cały system, jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz. Napisz coś więcej. A może jeśli brakuje Ci przede wszystkim basu, warto zostawić kolumny, wymienić tylko wzmacniacz na coś lepszego i dokupić dobry subwoofer, który optymalnie sprawdzi się w muzyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 września 2022 Udostępnij Napisano 19 września 2022 A jakie masz pomieszczenie? Bo obecnie w cenie 6K nie zmienisz na zestaw lepszy. To nie ma szans. Może kwestia podmianki wzmacniacza? Na przykład CA 81 albo Xindak 6950. To może być na prawde udane połączenie. Kilka osób z forum to ma. Kolumn nie wymienisz bo elektronika będzie za mizerna. A na wymianę całości jest za mało. Chyba że uzywki? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laf Napisano 19 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2022 Dziękuję za odpowiedzi pozwólcie, że przekopiuję część informacji z mojego tematu 2 lata temu. Kwota 6 - 7 tys. Stan Raczej chciałbym sprzęt nieużywany. Pokój Prostokąt o wymiarach 4x6-7m. Sprzęt ustawiony na krótszej ścianie. Na jak długo Kolumny do momentu aż będę chciał je wymienić na coś lepszego, ale jak najdłużej zapewne. W niedalekiej przyszłości chciałbym dokupić też wzmacniacz, ale to nie w tym roku (raczej). Preferencje muzyczne Lepiej napisać za czym nie przepadam. Nie słucham metalu, polskiego rapu, disco polo. Gatunki takie jak jazz czy soul goszczą na moich listach ale sporadycznie. Miejsce zamieszkania Świętokrzyskie Nie ukrywam, że brzmienie Auror 700 bardzo mi odpowiadało i dlatego najbardziej myślałem po prostu nad większymi "siostrami". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 września 2022 Udostępnij Napisano 20 września 2022 Aurora 1000 gra inaczej jeśli będzie prawidłowo zasilona. Więc jeśli 700tki Ci podeszły to jestem za. Tylko kup do nich dobry wydajny wzmacniacz i poczujesz przeskok. CXA81 , 6950 na pierwszy trop Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 września 2022 Udostępnij Napisano 23 września 2022 Hej, Jeśli brzmienie 700 Ci się podobało to z 1000 nie będziesz zawiedziony, będzie tylko lepiej. Nie polecam jednak dobierać do nich ciepło brzmiącego wzmacniacza typu Xindak 6950II, bo stracisz na precyzji. Tutaj bardzo dobrze sprawdzi się Cambridge CXA81, Marantz PM7000n czy Yamaha AS701. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laf Napisano 15 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Dzień dobry, Przepraszam, że tak "olałem" temat, ale musiałem trochę odłożyć zakup. Nadal myślę nad tysiączkami, ale też pomyślałem o zestawie kolumn półkowych plus subwoofer lub 2. Co sądzicie? Może Heco Aurora 300 plus 2 x Heco Aurora Sub 30A. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 (edytowany) https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolumny-thiel-cs-23-high-end Będzie duży progress. Pozdrawiam Edytowano 15 grudnia 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Kup kolumny (wzmacniacz, źródło) najlepsze na jakie Cię stać. Tak uważam. Później przyjdzie czas na resztę toru. I jeszcze taka uwaga. Thiele lubią "prund". Docelowo mocna końcówka tranzystorowa i lampa w pre. Ale nic na siłę, można kupić Heco Aurora. Ten wybór zostawiam autorowi. A później kolejny wzmacniacz i kolejne kolumny. Dlaczego nie szukam innych kolumn? @J4Z. Dobrze jakby autor posłuchał przed zakupem, bo to może być nie jego bajka. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laf Napisano 15 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 1 godzinę temu, 1Ender napisał: https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolumny-thiel-cs-23-high-end Będzie duży progress. Pozdrawiam Propozycja fajna, ale to dużo ponad zakładany budżet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Thiele fajne , generalnie różnica dwóch klas w porównaniu do Auror. Ale nie wiem czy wpasują się w klimat szerszego rozwinięcia na basie i pomysłów z subami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 12 godzin temu, laf napisał: Dzień dobry, Przepraszam, że tak "olałem" temat, ale musiałem trochę odłożyć zakup. Nadal myślę nad tysiączkami, ale też pomyślałem o zestawie kolumn półkowych plus subwoofer lub 2. Co sądzicie? Może Heco Aurora 300 plus 2 x Heco Aurora Sub 30A. To nie są suby do stereo. Monitory 300tki także nie grają tak rozdzielczo jak model 1000 Pomysł dobry ale tym razem wykonanie nie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laf Napisano 16 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 9 godzin temu, mkk napisał: Thiele fajne , generalnie różnica dwóch klas w porównaniu do Auror. Ale nie wiem czy wpasują się w klimat szerszego rozwinięcia na basie i pomysłów z subami Nie ukrywam, że jestem bardziej za kolumnami podłogowymi bez suba. Nie chcę też za bardzo zagracać miejsca. 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: To nie są suby do stereo. Monitory 300tki także nie grają tak rozdzielczo jak model 1000 Pomysł dobry ale tym razem wykonanie nie. Piotr No właśnie, dlatego ewentualnie coś pokroju SVS SB 1000 PRO, ale tu już jedna sztuka by wchodziła w grę. Nie wiem tylko czy to dobry kierunek. Ciekawią mnie jeszcze KEFy Q950, ale tu już raczej dużo przekroczy budżet. Poza tym fora często trąbią o psującym się przetworniku i sam nie wiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laf Napisano 17 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 grudnia 2022 Chodzi o przetwornik Uni-Q. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 17 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2022 Możesz podrzucić linki do tych opinii ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laf Napisano 17 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 grudnia 2022 (edytowany) Na reddicie można zobaczyć sporo zdjęć z uszkodzonym głośnikiem. Edytowano 17 grudnia 2022 przez laf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2022 Dnia 16.12.2022 o 09:00, laf napisał: Ciekawią mnie jeszcze KEFy Q950, ale tu już raczej dużo przekroczy budżet. Poza tym fora często trąbią o psującym się przetworniku i sam nie wiem. Tak piszą o tym Ci którzy nie wiedza że tam sa membrany bierne Chyba że mówisz o modułu UniQ? Dnia 17.12.2022 o 12:58, laf napisał: Chodzi o przetwornik Uni-Q. No to pierwsze słysze. Dnia 17.12.2022 o 16:19, laf napisał: Na reddicie można zobaczyć sporo zdjęć z uszkodzonym głośnikiem. Oj nie czytaj tego. Fatalne źrodło informacji. Dnia 17.12.2022 o 16:24, J4Z napisał: A pamiętam. Widziałem kiedyś. Miałem ls50 meta i żadnych problemów. @Kraft na swoje ls50 i ls50 meta, też nie pamiętam żeby narzekał, tak samo @lukluk71 na swoje R-ki i nowo zakupione meta. U nas to samo. Tyle KEFów i w żadnym tego nie było. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 19 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2022 Może ktoś bez pomysłu kręcił gałą we wzmacniaczu i zniekształcenia rozwaliły głośnik 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 19 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2022 4 godziny temu, muzofan napisał: Może ktoś bez pomysłu kręcił gałą we wzmacniaczu i zniekształcenia rozwaliły głośnik 😉 Albo psotny dzieciak właściciela pchał tam swoje rączki 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laf Napisano 19 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2022 No macie racje. Scenariusze mogą być różne. Czyli podczas normalnych sesji odsłuchowych raczej nie powinno być problemów? W sumie cenowo KEFy i Heco wypadają podobnie. Jest to paręset złotych, ale czy faktycznie warto? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2022 To wygląda na mechaniczne uszkodzenie. Nie wierze jak mozna słuchać żeby zrobić coś takiego z membraną. 14 godzin temu, laf napisał: W sumie cenowo KEFy i Heco wypadają podobnie. Jest to paręset złotych, ale czy faktycznie warto? LS50, > Q350 > Aurora 300 Moim zdaniem KEFy grają lepiej. Ale ja lubię Aurory , po prostu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts