Skocz do zawartości

Pobór prądu przez TV w stanie czuwania

MMarek

Recommended Posts

22 minuty temu, przemeklbn napisał:

Może to aktualizacje oprogramowania odbywają się w tle, na pewno jest trochę procesów, które sobie działają w standby i wtedy pobór skacze. I wszelkie protokoły, które wymagają aktywnego nasłuchiwania nowych połączeń na sieci, jak w Airplay. Ale to można wyłączyć.

Całkowicie wyłączyłem internet, a więc nic nie może pobierać.

Chyba ten temat już był poruszany w sądach. Ktoś kilka lat temu złożył pozew przeciwko producentowi tv. Nie pamiętam jak się to skończyło.

Oczywiście chodzi o usługi działające w tle, nawet jak nie masz neta, to one działają. Możesz je wyłączyć ale to i tak wróci, jak uruchomisz ponownie daną aplikację. A jest ich pewnie mnóstwo. 

Dobrym rozwiązaniem byłby tryb samolotowy w tv, wiem że głupio to brzmi, ale on zawiesza wszystko co chodzi w tle danego urządzenia.

3 godziny temu, MMarek napisał:

Jeśli nic się nie zmieni w kwestii poboru prądu w standby, zastosuję takie rozwiązanie. Listwę schowam za meblem, a wyłącznik obok mebla będę wyłączał kopytkiem :). Nie wiem czy będzie łatwiej ze sterowanym gniazdkiem, ale je też mam i mogę zastosować.

dokładnie ta listwa którą pokazałeś jest zwykłą prostą listwa. Nie ma żadnej funkcji przeciwprzepięciowej. Jak już to szukaj samego wyłącznika nożnego którego zepniesz z każdą listwą. Poza tym polecam, bardzo wygodne rozwiązanie.

Ten problem jest znany w TV Sony od lat. Producent ma to gdzieś. Na forum Sony Community ktoś nawet pomierzył jak to dokładnie wygląda. Listwa o której wspominał @MMarek to będzie chyba najlepsze rozwiązanie. Ważne tylko żeby TV po pracy mógł spokojnie zrobić kompensację. No i wszelkie aktualizacje oprogramowania najlepiej wtedy robić ręcznie.

sony.jpg

Tutaj więcej:

https://community.sony.at/t5/android-tv/standby-power-consumption/td-p/2366025

Edytowano przez lpomis

23 godziny temu, MMarek napisał:

Jeśli nic się nie zmieni w kwestii poboru prądu w standby, zastosuję takie rozwiązanie. Listwę schowam za meblem, a wyłącznik obok mebla będę wyłączał kopytkiem :). Nie wiem czy będzie łatwiej ze sterowanym gniazdkiem, ale je też mam i mogę zastosować.

Podaj jeszcze miesięczny zysk na rachunku za energię elektryczną. To ułatwi innym ewentualne pójście Twoim śladem.

3 godziny temu, przemeklbn napisał:

Podaj jeszcze miesięczny zysk na rachunku za energię elektryczną. To ułatwi innym ewentualne pójście Twoim śladem.

każdy spokojnie może go sobie sam policzyć gdyż zależny jest od nawyków. Jeżeli korzystasz w telewizora raz w tygodniu to zysk dla Ciebie będzie dużo większy niż w sytuacji gdy TV idzie codziennie po 14 godzin.

2 godziny temu, lolekdrugi napisał:

każdy spokojnie może go sobie sam policzyć gdyż zależny jest od nawyków. Jeżeli korzystasz w telewizora raz w tygodniu to zysk dla Ciebie będzie dużo większy niż w sytuacji gdy TV idzie codziennie po 14 godzin.

Dopiero zauważyłem, że w pierwszym komentarzu padła kwota 30zł/mc.

• 3 weeks later...

Chyba znalazłem rozwiązanie, aby pobór prądu w stanie stanby był prawie zerowy, bez stosowania zewnętrznych urządzeń, które rozłączają zasilanie.

Otóż należy przed wyłączeniem telewizora naciskać przycisk na pilocie "powrót" do stanu, aż pojawi się obraz początkowej planszy. U mnie jest to ekran z krajobrazem i zegarem cyfrowym. W takim położeniu wyłączamy TV i po chwili pobór prądu spada do właściwych 0.5W.