Skocz do zawartości

NAD C298 + B&W 702 S3 - czy może 2x NAD C298 + B&W 702 S3

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie,

To mój pierwszy post dlatego chciałbym się serdecznie przywitać.

Kompletuje zestaw i myślę o NAD C658 + NAD C298 + B&W 702S3. Pytanie w zasadzie jak w temacie. Czy ta końcówka da sobie bez problemu radę z tymi Bowersami, czy może lepiej zestawić dwie końcówki C298 w bridge?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Arek

Edytowano przez Adrew Cork
Napisano

Może być kłopot z podpowiedziami. Mało jeszcze tych 702 S3 w THF i mało kto słuchał.

Tobie się udało ich odsłuchać?

Ja słuchałem 705S3 z Michi X5 i było extra. Słuchałem też Michi X3 z 702S2 i było....fajnie, ale bez polotu, sceny i basu. Nie wiem, ale wydaje mi się, że na tej podstawie można wysnuć w miarę uniwersalny wniosek: im więcej prądu, tym lepiej. W tym wypadku lepiej dla Bowersów. Spotkałem się z opinią (fakt, że pracownika THF, więc biorę na nią poprawkę), że 702S3 niebezpiecznie zbliżyło się dźwiękiem do serii 8. Ale trzeba ten potencjał wydobyć....🙂

Napisano

Kluczowa sprawa. Jak było z basem? 702S3 to pierwsze kolumny w tej serii, gdzie producent zdecydowała się na bas reflex w dół. Do tego zaoblona płyta przednia kolumn i wysunięcie do przodu głośników = większa "praca" membran.

Jestem przed odsłuchem stąd te pytania....

PS. Poproś o podłączenie do nich Michi X3 lub 5, zapomnisz o Nadzie.......😇

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Rokownik napisał:

Kluczowa sprawa. Jak było z basem? 702S3 to pierwsze kolumny w tej serii, gdzie producent zdecydowała się na bas reflex w dół. Do tego zaoblona płyta przednia kolumn i wysunięcie do przodu głośników = większa "praca" membran.

Jestem przed odsłuchem stąd te pytania....

PS. Poproś o podłączenie do nich Michi X3 lub 5, zapomnisz o Nadzie.......😇

Powiem tak w skrócie: basik super, na tyle dobrze, że nawet bardzo dobrze :) Ogólnie słucham elektroniki i trip-hopu, dlatego bas jest dla mnie arcy ważny i bardzo zwracam uwagę czy głośniki basem nie przykrywają reszty. W 702 S3 jest tak, żę bas (soczysty) nie zakrywa całej reszty,  bardzo przyjemnie zagrały - posłuchaj sam.

Co do Rotel Michi - nie słuchałem, fakt, ale od zawsze klasyczny Rotel w elektronice (oczywiście dla mnie) ustępował NADziarzowi :) co nie zmienia faktu, że z Michi może być inaczej :)

BTW. Słuchałeś może NAD'a M33?

Napisano

Nie słuchałem M33. Jakoś mnie te nowe klocki AIO, nie przekonują. Słuchałem Naim Uniti Star z kilkoma kolumnami (Focale, SF) i utwierdziło, mnie to w słuszności decyzji. Celuję zdecydowanie w coś.....cięższego. 🤣

Co do Bowersów, już 705S3 zrobiły na mnie duże wrażenie. To pierwsze Bowersy z serii 7, które nie męczą swą "sterylnością". Oczywiście te podstawkowe kolumny nie biją basem po nerach, ale są urzekająco szybkie, kreują naprawdę fajną przestrzeń i pięknie wybrzmiewają na nich talerze. Słuchanie dobrze zagranych i zaaranżowanych utworów jazzowych to czysta przyjemność.

Muszę się umówić na 702S3, mam nadzieję, że się już wygrzały w Łodzi. 😉

Napisano
12 minut temu, Rokownik napisał:

To pierwsze Bowersy z serii 7, które nie męczą swą "sterylnością". 😉

E tam, zaraz męczą. Nawet gdyby tak było, to dla mnie zaleta, pomimo, że to nie audiofilskie. Dobrze, ze one są takie drogie, ponieważ już by mnie korciło aby dokonać zmian 🤪

Napisano
23 minuty temu, Rokownik napisał:

Co do Bowersów, już 705S3 zrobiły na mnie duże wrażenie. To pierwsze Bowersy z serii 7, które nie męczą swą "sterylnością".

Kurcze, ciężko się pisze w każdym jednym zdaniu dodając: wg mnie, IMO, IMHO...... Opisywałem moje wrażenia i moje odczucia. W obu powyższych zdaniach. 😉

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dla mnie to jednak jasne analityczne granie.

Czy ten NAD nie będzie dla nich za sterylny?

Nie wiem, zastanawiam się takiego połączenia nie słuchałem.

Piotr

Dobrze mi to zagrało :) Porównywałem z ELAC Vela FS409 podłączonymi do Hegel H390 i miałem lepsze odczucia przy NAD + B&W.

Napisano

702s3 są nieznacznie podniesione w górnym zakresie ale są mocno przezroczyste. Brzmią jakby ktoś wziął nóż i rozdzielał wszystkie górne częstotliwości na części pierwsze.

Bas nie uległ znaczącej zmianie, z racji dużej ilości głośników w relatywnie małej obudowie. Ale to jest zabieg specjalny aby mieć bas pod większą kontrolą. Co prawda jest go więcej a niż w poprzedniej wersji S2, ale nie ma tu miejsca na poluzowanie.

Środek lekko uwypluklili. Wyszło to raczej na dobre. Brzmią dzięki temu "z bliska".

Napisano
21 godzin temu, Adrew Cork napisał:

Dobrze mi to zagrało :) Porównywałem z ELAC Vela FS409 podłączonymi do Hegel H390 i miałem lepsze odczucia przy NAD + B&W.

A no to ok. Jak słuchałeś to jest git :)

No to jak słuchałeś to swoją decyzję podejmuj :)

Nie patrz na innych

Piotr

Napisano
Dnia 22.11.2022 o 07:42, Piotr Sonido napisał:

A no to ok. Jak słuchałeś to jest git :)

No to jak słuchałeś to swoją decyzję podejmuj :)

Nie patrz na innych

Piotr

Sprzęcik zamówiony :) Czekam.

Panowie - bardzo dziękuję za dyskusję.

Napisano (edytowany)
35 minut temu, Rokownik napisał:

Fajnie.  Gratuluję. 👌

PS. Tylko pytanko, jak poprzednio opisywałeś dobry bas w 702S3, to uwzględniałeś ten subwoofer? Czy nie?

Bowersy mają bardzo elegancki basik - opisywałem go bez uwzględnienia subwoofera.

DB4S to osobna historia, jest potrzebny tylko w określonych sytuacjach, raz na jakiś czas :) Mój pokój odsłuchowy to 45 m2.

Do normalnego słuchania stereo bas w 702S3 jest bardzo dobry, zwłaszcza z jak napędza je NAD.

Napisano

Ja z kolei lubie pakowac duże kolumny do mniejszych pomieszczen.

Ale zawsze miałem przy tym dobrą akustykę wewnątrz,

Zapytaj Top w Poznaniu to najlepszy salon u nich i wypoycza sprzet do domu. Weź monitory Bowersa i te 702ki. Zobaczysz u siebie.

Piotr