Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Chciałbym dokupić subwoofer do stereo. Aktualnie posiadam Onkyo R380 i Tonsil Maestro II 180., pomieszczenie 30m2.

Kolumny będę wymieniał w przyszłym  roku, jeszcze nie wiem dokładnie na jakie. Nie jestem audiofilem, mam dość słaby słuch także raczej celuję w coś co nie koniecznie jest drogie ale ma fajny stosunek jakości do ceny. Na subwoofer chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 2500-3000zł ale chętnie mniej. Chodzi mi o to że jeśli będzie coś ciekawego za np. 1500zl a dopłacenie kolejnego 1500zł zrobi niewielką różnicę w jakości to jednak preferuje tańsze rozwiązanie. Jaki subwoofer polecacie w tym budżecie do stereo ? Też rozważam opcję kupienia sprzętu używanego ale w dobrym stanie.

Pozdrawiam

Napisano

Velodyne Impact Mini będzie zdecydowanie za słaby i stawiałbym tutaj na DB10, który pomimo małych gabarytów potrafi zagrać głębokim basem. W stereo sprawdzi się bardzo dobrze. 

Napisano

Tylko REL HT1205 kosztuje ponad 4tysie , nawet z rabatem przekracza kolegi budżet 3000zł.

Mam sv sb1000pro elegancki w stereo , w KD też daje radę , wersje bez dsp pewnie można dostać za ~2500zł

Napisano

Właśnie na niego była jakaś promocja na BF ale wiemy jak to jest.

Dodatkowo wchodzi nowa linia MKII.

Ja myslę że po kontakcie z salonem da się zblizyć do tej kwoty.

Ktoś tu pisał na forum za ile go wyrwał. Chyba że to było na AS? hmmm... No cena była dobra.

Piotr

Napisano

W tej kubaturze spokojnie HT1205 sobie da radę, a też podkreślić Maestro 180 II też spokojnie sobie da radę w taki sposób żebyś był zadowolony. Ewentualnie jeżeli chciałbyś rozwiązania w nieco niższym budżecie, to możesz jeszcze spróbować Fyne Audio F3.12.

Napisano

Testuje od jakiegos czasu rozne suby w domu. i z REL powiem tak - seria T to troche rozczarowanie w stosunku do tego ile sobie za nią producent woła (testowane na T7 i HT1205). Ale mam teorie dlaczego :)  Natomiast ciekawym czy ona w ogole ma sens. Sub to najtrudniejszy element do zintegrowania tak mi sie wydaje. I jesli nie masz systemu jak Dirac czy RoomPerfect, ktory zrobi to za Ciebie. I nie masz ogarnietego akustycznie pomieszczenia. I nie masz skilla tak jak ja. To taki Rel, ze swoim HLE które załatwia crossover całkiem niezle, i swoimi wyraznie słabszymi paramsami od konkurencji (nie schodzi tak nisko = mniejsza szansa na słyszalne problemy) pewnie brzmi lepiej. Podkrasić to audiofilskim sznytem i mamy sukces.

ALE - jak ktos potrafi ogarnac integracje poprawnie, albo ma system ktory zrobi to za niego, to seria HT moze byc lepsza (schodzi niżej za mniej pięniędzy). U mnie po prostu po wpieciu T7 gral lepiej - HT z pokojem mial mocno nie po drodze i dudnilo. Ale -  po przejechaniu RoomPerfectem HT po prostu zrobił sieke z T7 u mnie, zwlaszcza w filmach :)  Zamawiam za chwile najtańszego Arendala i cos czuje, ze to bedzie price/perf zloty srodek. SVSa niestety zadnego nie bylem w stanie po znajomych znalezc :)

Napisano
Dnia 13.12.2022 o 11:18, Adi777 napisał:

PS Dlaczego ludziska piszą, że REL szybszy i lepszy do muzyki niż na przykład SVS? Szybszy? W jakim sensie szybszy?

Na basie.

Głębokość jest powiązana z szybkością.

Czasem odczuwasz wrażenie że bas zostaje po uderzeniu.

A już wogóle jesli kolumny tak nie grają. Wtedy to już przeszkadza.

21 godzin temu, szyt napisał:

Testuje od jakiegos czasu rozne suby w domu. i z REL powiem tak - seria T to troche rozczarowanie w stosunku do tego ile sobie za nią producent woła (testowane na T7 i HT1205). Ale mam teorie dlaczego :)  Natomiast ciekawym czy ona w ogole ma sens. Sub to najtrudniejszy element do zintegrowania tak mi sie wydaje. I jesli nie masz systemu jak Dirac czy RoomPerfect, ktory zrobi to za Ciebie. I nie masz ogarnietego akustycznie pomieszczenia. I nie masz skilla tak jak ja. To taki Rel, ze swoim HLE które załatwia crossover całkiem niezle, i swoimi wyraznie słabszymi paramsami od konkurencji (nie schodzi tak nisko = mniejsza szansa na słyszalne problemy) pewnie brzmi lepiej. Podkrasić to audiofilskim sznytem i mamy sukces.

ALE - jak ktos potrafi ogarnac integracje poprawnie, albo ma system ktory zrobi to za niego, to seria HT moze byc lepsza (schodzi niżej za mniej pięniędzy). U mnie po prostu po wpieciu T7 gral lepiej - HT z pokojem mial mocno nie po drodze i dudnilo. Ale -  po przejechaniu RoomPerfectem HT po prostu zrobił sieke z T7 u mnie, zwlaszcza w filmach :)  Zamawiam za chwile najtańszego Arendala i cos czuje, ze to bedzie price/perf zloty srodek. SVSa niestety zadnego nie bylem w stanie po znajomych znalezc :)

Trochę się zgadzam.

Bo robisz kalirbacje. To inan sprawa

T ma byc gotowym produktem pod stereo. Wkładasz i gra. Uzupełnia to pasmo po co go kupiłeś. No i faktycznie u Ciebie też tak było.

A sam Także pisałem o HT

Piotr