Nacomito Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Moss, masz rację - jeśli wykorzystujesz salon 42metry w całosci na odłsuch. Ale kto tak robi realnie? Pole odsłuchowe pewnie jest 2,5 - 3 metry szerokie na ile bazy- 3 metry? 3,5? Tak na co dzień, nie podczas imprezy. Zgaduję ze swojego doświadcznia... ....Obecnie mam 3 way w salonie (50m2 plus) i szczerze wolę chudszy dźwięk 2/3 w nich, jeśli nie mam koncertowych poziomów głośności (kto takie ma ?) , za to z większą kontrolą całego pasma, kwestia ustawienia odsłuchu, ale każdemu wg potrzeb. Mój budżet obecnie nie pozwala na wyczyn Może kiedyś. Wcześniej te same 3 way stały w 35-40 otwartych na kuchnię i było spoko do słuchania w tle. Ale, do wyczynowego poziomu skracałem pole odsłuchu. akustyka 40 metrów to już wyzwanie. Dobrze napędzonych ATC 40 nie nazwałbym mini. Słyszałem krzykliwe i odchudzone 4 way w 50 metrach w nieoptymalnym ustawieniu i tak naprawdę można sobie w 4 litery wsadzić cyferki i nieoptymalną aplikację. O akustyce nawet nie wspomnę. Lepiej - AVS pokazało, że nawet mając bańkę, można spie...lić dźwięk. BTW - moje 22 metry, są prawie 4 metry wysokie, więc weź to pod uwagę. 3.7 dokładnie. Kubatura swoje też robi. Wracając do wątku, bardzo nieofensywnie-sam z chęcią dowiem się, jakie są propozycje do dużego metrażu przy miernym wzmocnieniu. Nie chcę przepłacać. Do tej pory wychodziłem z założenia, że mając taki metraż z marną amplifikacją, raczej optymalnie ustawiam miejsce odsłuchowe, a nie liczę na cud czy turbo skuteczne paczki, które swoje też kosztują przy założeniu, że coś tam grają. Może muszę zweryfikować swoj poziom wiedzy. 51 minut temu, J4Z napisał: Serdecznie zapraszam do tego tematu. https://forum.audio.com.pl/topic/1236-wasze-systemy/ Fotki mile widziane. Jak zrobię na ładnie to pewnie, pokażę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 17 godzin temu, obrok napisał: Cześć, w ciągłym poszukiwania idealnego zestawu... mam Naim Uniti Nova z Focal Aria 948. Zgodnie z tym, co pisali koledzy w innym wątku - w tym zestawie góra jest czasem za ostra (szczególnie elektryczne gitary w muzyce rockowej, a takiej słucham najczęściej). Testowałem różne wzmacniacze (muszą być all-in-one) i wniosek jest jeden - kocham Naim Novą i jej nie zmienię. W związku z tym pytanie - jakie kolumny podłogowe zagrałyby lepiej z Novą (tzn. dynamicznie, z detalem, ale nie ostro). Mam salon 42m, budzet na kolumny do 20k pln za parę. Z góry dziękuję za sugestie. Bo Focale tak grają. Sprawdź sobie Spendory, Buchardt, Elaci czy Amphion. Tu masz solidne a nie ostre granie w górze pasma. Jedne lubie bardziej drugie mniej. Ale u Ciebie warto sprawdzic. 12 godzin temu, kaczadupa napisał: W tych pieniądzach są chyba Pylon Jasper 25 mk2. Q21 wszędzie powtarza, że to ich najlepsze paczki w tej cenie. I góra łagodna. Na sąsiednim forum facet dopiera do nich wzmacniacz od 4 miesięcy. Wszyscy mu doradzają żeby kolumny już wymienił Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Przed chwilą, Piotr Sonido napisał: Na sąsiednim forum facet dopiera do nich wzmacniacz od 4 miesięcy. Wszyscy mu doradzają żeby kolumny już wymienił Czytałem i mam wrażenie, sadząc po jego opisie, że człowiek jest przyzwyczajony do tego, że niskie tony to jednostajne, bardzo mocne, miękkie buczenie. A tu nagle słyszy różnicowane, niskie tony są czytelne i jest rozczarowanie bo nie mruczy miękko na jedno kopyto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Chodzi mi o to że kupił te kolumny które nie są dla niego. 20K to nie budżet w którym powinno się wybierać kolumny w ciemno, a takimi wyborami są też wybory po testach gazetowych. No mamy jednak różne oczekiwania. One nie grają potężnie a niektórzy tego oczekują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: No mamy jednak różne oczekiwania. I tu przeważnie pies jest pogrzebany. Większość ma większe wymagania niż możliwości. 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: 20K to nie budżet w którym powinno się wybierać kolumny w ciemno Tu bym polemizował. Znajdzie się taki co będzie wiedział co za te 20tys kupić, a są i tacy którzy to robią na zasadzie, wydałem masę kasy to musi być dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Zarówno Pylony Jaspery 25 jak i tym bardziej ATC SCM40 nie zagrają z Naimem Uniti Nova. ATC zagotują ten wzmacniacz, potrzebują zdecydowanie wydajniejszego wzmacniacza. Pylony z kolei zagrają zbyt obfitym basem, przynajmniej w mojej ocenie. W dalszym ciągu stawiałbym na Audio Physic Tempo Plus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 15 godzin temu, J4Z napisał: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 (edytowany) 40 minut temu, Q21 napisał: Zarówno Pylony Jaspery 25 jak i tym bardziej ATC SCM40 nie zagrają z Naimem Uniti Nova. ATC zagotują ten wzmacniacz, potrzebują zdecydowanie wydajniejszego wzmacniacza. Pylony z kolei zagrają zbyt obfitym basem, przynajmniej w mojej ocenie. W dalszym ciągu stawiałbym na Audio Physic Tempo Plus Cześć, Z naszego doświadczenia do Jasperów sugerowalibyśmy szybki i mocny tranzystor. W pierwszej kolejności zwróciłbym uwagę na francuskiego Atoll'a IN-300 oraz niemeickiego Trigon'a Exxceed'a. Będzie energia, będzie trójwymiar, ale nie będzie to przerysowane granie. Opcja druga to Naim XS-3 ewentualnie SuperNait, ale tutaj robi się już całkiem niezła sumka. Tak czy siak, najlepiej jakbyś podjechał przed decyzją zakupu na odsłuch - zapraszamy! Pozdrawiam, Q21 Z Atollem i Naitem XS3 nie będzie za obfity bas a z Nova już tak ? Oj XS3 się nie "zagotuje" a Nova tak ? Oj Przed chwilą, kaczadupa napisał: Trigon'a Exxceed'a. Będzie energia, Będzie energia ? Oj Edytowano 14 grudnia 2022 przez kaczadupa 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Dlatego rady branży trzeba traktować z dużym przymrużeniem oka 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Ja na nią to nawet nie zwracam uwagi. Oni lubią takich klientów, którzy jeszcze dobrze nie weszli do sklepu i już krzyczą " mam 20tyś do wydania, co Pan poleca" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Szkoda, że tak myślicie ale oczywiście rozumiem tok myślenia. Nie wspomnę o niezdecydowanych klientach, którzy wypożyczyli wiele wzmacniaczy i na żaden z nich się nie zdecydowali. Czy staramy się naciągnąć? Raczej nie ale niech Wam będzie. Każdy ma inne preferencje i oczekiwania dlatego też nie wyobrażam sobie kupić cokolwiek bez wcześniejszego odsłuchu, sam także jestem melomanem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 (edytowany) Jak zostaniesz filantropem , to wtedy może coś od ciebie kupię.😀 Aczkolwiek kiedyś nie wywiązaliście się z zamówienia więc szczerze w to wątpię. Edytowano 14 grudnia 2022 przez moss Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 (edytowany) 2 godziny temu, Q21 napisał: Szkoda, że tak myślicie ale oczywiście rozumiem tok myślenia. Po prostu wyciągamy wnioski z tego co piszecie, i tyle, nic więcej. Nie jest to pierwszy, kiedy delikatnie mówiąc, pojawiają się rozbieżności w postach. Edytowano 14 grudnia 2022 przez lysyrafal 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 2 godziny temu, Q21 napisał: Szkoda, że tak myślicie ale oczywiście rozumiem tok myślenia. Nie wspomnę o niezdecydowanych klientach, którzy wypożyczyli wiele wzmacniaczy i na żaden z nich się nie zdecydowali. Czy staramy się naciągnąć? Raczej nie ale niech Wam będzie. Towarzyszu Stalin, łysiejecie - powiedziało dziecko. Towarzysz Stalin uśmiechnął się, a mógł zabić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 20 godzin temu, moss napisał: Większość ma większe wymagania niż możliwości. To by oznaczało że wyznacznikiem jest cena. Ale czy na pewno? 20 godzin temu, moss napisał: Tu bym polemizował. Znajdzie się taki co będzie wiedział co za te 20tys kupić, a są i tacy którzy to robią na zasadzie, wydałem masę kasy to musi być dobrze. No zgadza się. Wyda bo powinno być dobrze, wyda bo miał wcześniej Pearl i mu się podobało. Zaznaczam że jednak nie powinno tak być. 18 godzin temu, kaczadupa napisał: Tak czy siak, najlepiej jakbyś podjechał przed decyzją zakupu na odsłuch - zapraszamy! Czemu nie dałeś cytatu prze dziwnie to wyszło. Jakbyś to ty był z branży. 17 godzin temu, muzofan napisał: Dlatego rady branży trzeba traktować z dużym przymrużeniem oka 😉 Ja podchodziłem do tego inaczej 15 godzin temu, J4Z napisał: Niestety brak spójności w postach, rozmowach jest faktem. Zawsze można powiedzieć że ktoś inny pisał, rozmawiał. Zauważyłem to kilka razy, Kiedyś mi odpisali że faktycznie u nich pisza różne osoby. Jestem z tym ok. ale powinni się podpisywać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_73 Napisano 16 listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 listopada 2023 a co byście zaproponowali do tej samej NAIM NOVA ale w budżecie powiedzmy 50.000 ?, czy FOCAL KANTA 2/3 będzie ok, może coś z B&W (kiedyś miałem i podobały mi się) ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts