Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć.

Szukam opinii osób, które miały styczność z tymi kolumnami. Chcę wiedzieć jak wygląda kwestia różnicy brzmienia w przypadku Classic 3, 5 oraz 8.

1. Czy różnica jest tylko związana z basem czy też w zależności od wersji pojawiają się różnice w średnicy i wyżej?
2. Jeżeli chodzi o bas czy to tylko kwestia rozciągnięcia basu, który schodzi niżej czy też w np. Classic 8 wyższy, średni bas jest bardziej wyeksponowany względem "niższych" braci?
3. Czy zwrotnica jest na podobnych podzespołach czy wyższe cyferki oznaczają lepsze jej podzespoły?

Z góry dzięki.

Napisano (edytowany)

Znam tylko 3, 12, 15 i starsze konstrukcje. Wg branży z forum 3 i 8 są zbliżone (różni je przede wszystkim ilość dołu i samo zejście), 5 bardziej rozjaśnione względem pozostałych i nieco odchudzone w brzmieniu. Myślę, że warto zawołać Michała z NTA, może coś podpowie, potwierdzi, ewentualnie skoryguje to co napisałem :) @Na Temat Audio

Edytowano przez lpomis
Napisano

Też gdzieś mi się przewinęła informacja, że 3 i 8 są bardziej zbliżone do siebie, ale to był jakiś jeden post, więc do tej informacji podchodziłem z dystansem.
Ciekaw jestem też właśnie kwestii basu, czy w 8 jest on po prostu niższej sięgający czy też masywniejszy w średnich/wyższych jego zakresach.
To dość istotna informacja dla mnie.

Napisano (edytowany)

Potwierdzam to co było napisane o 8 i 5. W 8 (mam je od 3 lat ) bas jest zdecydowanie bardziej nisko schodzący i dobrze kontrolowany niż masywny w średnim i wysokim jego zakresie. Nie słuchałem 3.

Edytowano przez Wojtek M
Napisano

Moim zdaniem 3,5 i 8 to ewidentnie ten sam producent , linia.

To słychać. Modele wyższe grają nieco bardziej wiekszym basem, są dostosowane do wiekszych pomieszczeń.

Ale to ewidentnie rozwinięcie.

5tki to trójki z wieksza obudowa po prostu.

8ki moim zdaniem są dosłownie nieco inne. Bardziej rozdzielcze ale mniej szczegółowe w tych najwyższych rejestrach. Z wikeszym podkładem na basie.

Materiały te same.

Piotr

Napisano

Dzięki Panowie.
Więc widać, że mi się nie opłaca iść w Classic 8 posiadając SVSa, skoro generalnie bardziej to idzie w głębsze zejście z basem, niż też jego masywność w wyższych rejestrach.
Więc najlepszy wybór między 3, a 5.

Napisano
Dnia 23.12.2022 o 13:51, zolt napisał:

Dzięki Panowie.
Więc widać, że mi się nie opłaca iść w Classic 8 posiadając SVSa, skoro generalnie bardziej to idzie w głębsze zejście z basem, niż też jego masywność w wyższych rejestrach.

Na podstawie opinii innych forumowiczów raczej nie dokonasz obiektywnego wyboru. Po pierwsze odbiór niskich częstotliwości w dużej mierze zależy od akustyki i rozmieszczenia kolumn w pomieszczeniu a po drugie obawiam się, niskie zejście i masywności ma tyle definicji co wypowiadających się. Sam nie posłuchasz to się nie dowiesz jak jest naprawdę. Ja sam posiadam 8ki, ale nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Dla mnie grają wystarczająco dobrze w dolnych zakresach aby nie szukać dalej, jednocześnie jestem prawie pewien, że w piątkach byłoby za ubogo na dole. Ja jednak wspomagam się korekcją akustyki Dirac Live ze względu na mody pomieszczenia i dudnienie w niskich zakresach. Być może dla niektórych osób to jest właśnie ta masywność.

Dnia 23.12.2022 o 08:27, Piotr Sonido napisał:

Bardziej rozdzielcze ale mniej szczegółowe

Jak różnicujesz detaliczność od szczegółowości, bo dla mnie to synonimy. 

Napisano
18 godzin temu, slaw0001 napisał:

Jak różnicujesz detaliczność od szczegółowości, bo dla mnie to synonimy. 

Ja doceniam szczegóły w średnicy pasma. Poza tym napisałem rozdzielcze a nie detaliczne :)

Dnia 23.12.2022 o 13:51, zolt napisał:

Dzięki Panowie.

A które masz teraz?

Masz SVS SB?

Piotr

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja doceniam szczegóły w średnicy pasma. Poza tym napisałem rozdzielcze a nie detaliczne :)

Ok, zrozumiałem co napisałeś i jakie są Twoje preferencje, tylko zapytałem czym dla Ciebie różni się rozdzielczość od detaliczności, bo dla mnie jedno wynika z drugiego.

Napisano
Dnia 27.12.2022 o 11:50, slaw0001 napisał:

Ok, zrozumiałem co napisałeś i jakie są Twoje preferencje, tylko zapytałem czym dla Ciebie różni się rozdzielczość od detaliczności, bo dla mnie jedno wynika z drugiego.

Rozumiem, no to już odpowiadając na Twoje pytanie.

Rozdzielcze moga być w szerz. Budować scenę na boki. Nie muszą być przy tym detaliczne :)

Dnia 27.12.2022 o 13:38, zolt napisał:

Jadą do mnie Classic 3.

Posiadam SVS SB 2000 Pro. 

No to tak.

To daj znac po odsłuchach :)

Piotrek

Napisano

AP Classic 3 to świetne monitory, które zagrają dynamicznie i delikatnie na środku. Kiedyś odpisywałem na podobny temat i dalej podtrzymuję swoją wypowiedź, że Classic 3 i Classic 8 to podobny charakter brzmienia. Classic 5 są zdecydowanie jaśniejsze i potrzebują wzmacniacza, który załagodzi górę.