zolt Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 Cześć. Szukam opinii osób, które miały styczność z tymi kolumnami. Chcę wiedzieć jak wygląda kwestia różnicy brzmienia w przypadku Classic 3, 5 oraz 8. 1. Czy różnica jest tylko związana z basem czy też w zależności od wersji pojawiają się różnice w średnicy i wyżej? 2. Jeżeli chodzi o bas czy to tylko kwestia rozciągnięcia basu, który schodzi niżej czy też w np. Classic 8 wyższy, średni bas jest bardziej wyeksponowany względem "niższych" braci? 3. Czy zwrotnica jest na podobnych podzespołach czy wyższe cyferki oznaczają lepsze jej podzespoły? Z góry dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 (edytowany) Znam tylko 3, 12, 15 i starsze konstrukcje. Wg branży z forum 3 i 8 są zbliżone (różni je przede wszystkim ilość dołu i samo zejście), 5 bardziej rozjaśnione względem pozostałych i nieco odchudzone w brzmieniu. Myślę, że warto zawołać Michała z NTA, może coś podpowie, potwierdzi, ewentualnie skoryguje to co napisałem @Na Temat Audio Edytowano 22 grudnia 2022 przez lpomis 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 22 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 Też gdzieś mi się przewinęła informacja, że 3 i 8 są bardziej zbliżone do siebie, ale to był jakiś jeden post, więc do tej informacji podchodziłem z dystansem. Ciekaw jestem też właśnie kwestii basu, czy w 8 jest on po prostu niższej sięgający czy też masywniejszy w średnich/wyższych jego zakresach. To dość istotna informacja dla mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek M Napisano 22 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2022 (edytowany) Potwierdzam to co było napisane o 8 i 5. W 8 (mam je od 3 lat ) bas jest zdecydowanie bardziej nisko schodzący i dobrze kontrolowany niż masywny w średnim i wysokim jego zakresie. Nie słuchałem 3. Edytowano 22 grudnia 2022 przez Wojtek M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Moim zdaniem 3,5 i 8 to ewidentnie ten sam producent , linia. To słychać. Modele wyższe grają nieco bardziej wiekszym basem, są dostosowane do wiekszych pomieszczeń. Ale to ewidentnie rozwinięcie. 5tki to trójki z wieksza obudowa po prostu. 8ki moim zdaniem są dosłownie nieco inne. Bardziej rozdzielcze ale mniej szczegółowe w tych najwyższych rejestrach. Z wikeszym podkładem na basie. Materiały te same. Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 23 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2022 Dzięki Panowie. Więc widać, że mi się nie opłaca iść w Classic 8 posiadając SVSa, skoro generalnie bardziej to idzie w głębsze zejście z basem, niż też jego masywność w wyższych rejestrach. Więc najlepszy wybór między 3, a 5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 26 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2022 Dnia 23.12.2022 o 13:51, zolt napisał: Dzięki Panowie. Więc widać, że mi się nie opłaca iść w Classic 8 posiadając SVSa, skoro generalnie bardziej to idzie w głębsze zejście z basem, niż też jego masywność w wyższych rejestrach. Więc najlepszy wybór między 3, a 5. Na podstawie opinii innych forumowiczów raczej nie dokonasz obiektywnego wyboru. Po pierwsze odbiór niskich częstotliwości w dużej mierze zależy od akustyki i rozmieszczenia kolumn w pomieszczeniu a po drugie obawiam się, niskie zejście i masywności ma tyle definicji co wypowiadających się. Sam nie posłuchasz to się nie dowiesz jak jest naprawdę. Ja sam posiadam 8ki, ale nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Dla mnie grają wystarczająco dobrze w dolnych zakresach aby nie szukać dalej, jednocześnie jestem prawie pewien, że w piątkach byłoby za ubogo na dole. Ja jednak wspomagam się korekcją akustyki Dirac Live ze względu na mody pomieszczenia i dudnienie w niskich zakresach. Być może dla niektórych osób to jest właśnie ta masywność. Dnia 23.12.2022 o 08:27, Piotr Sonido napisał: Bardziej rozdzielcze ale mniej szczegółowe Jak różnicujesz detaliczność od szczegółowości, bo dla mnie to synonimy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 18 godzin temu, slaw0001 napisał: Jak różnicujesz detaliczność od szczegółowości, bo dla mnie to synonimy. Ja doceniam szczegóły w średnicy pasma. Poza tym napisałem rozdzielcze a nie detaliczne Dnia 23.12.2022 o 13:51, zolt napisał: Dzięki Panowie. Więc widać, że mi się nie opłaca iść w Classic 8 posiadając SVSa, skoro generalnie bardziej to idzie w głębsze zejście z basem, niż też jego masywność w wyższych rejestrach. Więc najlepszy wybór między 3, a 5. A które masz teraz? Masz SVS SB? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Ja doceniam szczegóły w średnicy pasma. Poza tym napisałem rozdzielcze a nie detaliczne Ok, zrozumiałem co napisałeś i jakie są Twoje preferencje, tylko zapytałem czym dla Ciebie różni się rozdzielczość od detaliczności, bo dla mnie jedno wynika z drugiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 27 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 4 godziny temu, Piotr Sonido napisał: A które masz teraz? Masz SVS SB? Piotr Jadą do mnie Classic 3. Posiadam SVS SB 2000 Pro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Dnia 27.12.2022 o 11:50, slaw0001 napisał: Ok, zrozumiałem co napisałeś i jakie są Twoje preferencje, tylko zapytałem czym dla Ciebie różni się rozdzielczość od detaliczności, bo dla mnie jedno wynika z drugiego. Rozumiem, no to już odpowiadając na Twoje pytanie. Rozdzielcze moga być w szerz. Budować scenę na boki. Nie muszą być przy tym detaliczne Dnia 27.12.2022 o 13:38, zolt napisał: Jadą do mnie Classic 3. Posiadam SVS SB 2000 Pro. No to tak. To daj znac po odsłuchach Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 AP Classic 3 to świetne monitory, które zagrają dynamicznie i delikatnie na środku. Kiedyś odpisywałem na podobny temat i dalej podtrzymuję swoją wypowiedź, że Classic 3 i Classic 8 to podobny charakter brzmienia. Classic 5 są zdecydowanie jaśniejsze i potrzebują wzmacniacza, który załagodzi górę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts