Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
24 minuty temu, Kraft napisał:

Bo to inaczej zestrojone kolumny. 

A Marantz jest wzmacniaczem wybitnie uniwersalnym. Ponoć do wszystkich kolumn tak samo nie pasuje;). Przynajmniej tak piszą. 

Pamiętasz ? To ja pisałem w wątku KEFa że mam LS50 meta - nadal jest to aktualne ;) Jeśli w LS50 masz więcej góry od R3 to chyba mamy zupełnie inne kolumny. Albo faktycznie  w R3 przybasowiły Ci górę (w Twoich warunkach odsłuchowych) po stercie kolumn które teraz miałem u siebie, w życiu bym nie powiedział że w R3 góry brakuje, albo że jest wycofana. Nie jest to Jet z Elaca, czy B&W, ale góra jest dobrze wyeksponowana w R3. 

Może Marantz i jest uniwersalnym, ale marantz to przeciwieństwo takiego Hegla, Lyngdorfau, Primare - przy którym R3 zagrają zupełnie inaczej. 

Marantz mi pięknie zagrał z ariami focala. 

Napisano
1 godzinę temu, lukluk71 napisał:

Pamiętasz ? To ja pisałem w wątku KEFa że mam LS50 meta - nadal jest to aktualne ;) Jeśli w LS50 masz więcej góry od R3 to chyba mamy zupełnie inne kolumny.

Może wykres coś podpowiada. W R3 mamy 5 dB spadku między 10 kHz i 15 kHz, a w Meta 1 dB wzniosu. Może chodzi o tę odrobinę błysku na górze. 

RLS.png.e0265eee6be8e53c57e1911e29e0bf7f.png

Napisano
2 minuty temu, Kraft napisał:

Może wykres coś podpowiada. W R3 mamy 5 dB spadku między 10 kHz i 15 kHz, a w Meta 1 dB wzniosu. Może chodzi o tę odrobinę błysku na górze. 

RLS.png.e0265eee6be8e53c57e1911e29e0bf7f.png

Nie wiem, ja pomiarami muzyki nie słucham. Poza tym co ten wykres ma w sumie pokazać ? nawet nie wiadomo jakie warunki akustyczne, jaki system, jaki wzmak.  Jak to się ma do porównania słuchania R3 na Lyngdorfie a marantzie - gdzie mając obok siebie te dwa wzmaki na Lyngdorfie miałem zdecydowanie więcej i lepszą górę niż na Marantzie PM 8xxx. Z racji tego że u nas R3 były mało popularne na forach, to przewrtowałem ogrom internetu zagranicznego czytając nt R3 i mało z kim się spotkałem żeby z połączenia Marantz + Kef R3 był zadowolony. Tego się po prostu nie łączy. 

Napisano (edytowany)
8 minut temu, lukluk71 napisał:

mając obok siebie te dwa wzmaki na Lyngdorfie miałem zdecydowanie więcej i lepszą górę niż na Marantzie PM 8xxx. 

Jeśli słuchasz R3 na Lyngdorfie z korekcją, to nie mamy o czym dyskutować, On przecież zmienia charakterystykę pasma tych kolumn. U mnie z Diraciem R3 też brzmiały inaczej/lepiej.

Edytowano przez Kraft
Napisano
4 godziny temu, Kraft napisał:

Jeśli słuchasz R3 na Lyngdorfie z korekcją, to nie mamy o czym dyskutować, On przecież zmienia charakterystykę pasma tych kolumn. U mnie z Diraciem R3 też brzmiały inaczej/lepiej.

Z korektą czy bez, góra raczej tutaj się nie zmienia. U mnie akurat pomieszczenie nie "psuje' dźwięku ;)

Napisano (edytowany)

Tylko nie pisz za ładnie, bo zaraz ceny ostatnich eRek w salonach podskoczą.  Ewentualnie napisz,  że obecna cena jest adekwatna do postrzeganej zmysłami wzroku i słuchu jakości. Daj innym możliwość kupna KEFa w dobrej cenie :)

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
32 minuty temu, kaczadupa napisał:

Tylko nie pisz za ładnie, bo zaraz ceny ostatnich eRek w salonach podskoczą.  Ewentualnie napisz,  że obecna cena jest adekwatna do postrzeganej zmysłami wzroku i słuchu jakości. Daj innym możliwość kupna KEFa w dobrej cenie :)

Już i tak jak mi wiadomo (a mam dostęp do takich informacji) zostało niewiele sztuk w całej Polsce. Podejrzewam, że kwestia miesiąca i ich już nie będzie nowych na rynku.

Recenzja opublikowana. Miłego czytania :) 

• 4 months later...
Napisano
Dnia 13.02.2023 o 12:48, mateolo2 napisał:

Już i tak jak mi wiadomo (a mam dostęp do takich informacji) zostało niewiele sztuk w całej Polsce. Podejrzewam, że kwestia miesiąca i ich już nie będzie nowych na rynku.

Recenzja opublikowana. Miłego czytania :) 

Jak tam kolego, dalej ten sam zestaw ? :D
U mnie R3 nadal grają... robię właśnie rekord w nie zmienianiu niczego, a słuchaniu muzyki bez zawracania sobie głowy zmianami :D
Ciekawe ile R3 jeszcze zostaną u mnie :D

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, lukluk71 napisał:

Jak tam kolego, dalej ten sam zestaw ? :D
U mnie R3 nadal grają... robię właśnie rekord w nie zmienianiu niczego, a słuchaniu muzyki bez zawracania sobie głowy zmianami :D
Ciekawe ile R3 jeszcze zostaną u mnie :D

U mnie chwilowo R3 mają przerwę bo testuje różne inne konstrukcje, ale kefy leżą spokojnie w pudełku i nigdzie się nie wybierają :) przynajmniej narazie ;)

Edytowano przez mateolo2