Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ja tu tylko chciałem podrzucić jak u mnie cięcie się sprawdziło. Tomek temat zaczął w stereo, ale teraz kawałek przeskoczył do kina.

W kinie sub ma osłona ścieżkę dźwiękową, więc roboty to nie zrobi. 

Ja na razie mam tylko stereo, ale zastanawiam się nad rozbudową do 5.1, bo mi się nie podoba działanie TV Samsunga po optyku.

Napisano

Co sądzicie o Klipsch RP 1000SW? Pytanie bardziej kieruje do osób które go słyszały bo wiem że generalnie ludzie mówią że jak sub to "rel, svs... a klipsch to gniot". Pytam bo w listopadzie będę chciał dokompletować KD (bazujące na klipsch) i nie ukrywam ze ten RP mnie zaciekawił + ma masę pozytywnych opinii. 

Napisano
42 minuty temu, stafi napisał:

generalnie ludzie mówią że jak sub to "rel, svs... a klipsch to gniot".

A kto twierdzi tutaj że suby Klipscha to gnioty? Co by nie próbować szukać dla nich wad, to w swoim przedziale cenowym wymiatają w stosunku jakośc/cena. Co bym im zarzucił to stricte kinowe zastosowanie, do muzyki nie każdemu pasują. Ale w kinie? Nie ma lipy, szczególnie dotyczy to obecnej serii.

Napisano
14 godzin temu, stafi napisał:

Co sądzicie o Klipsch RP 1000SW? Pytanie bardziej kieruje do osób które go słyszały bo wiem że generalnie ludzie mówią że jak sub to "rel, svs... a klipsch to gniot". Pytam bo w listopadzie będę chciał dokompletować KD (bazujące na klipsch) i nie ukrywam ze ten RP mnie zaciekawił + ma masę pozytywnych opinii. 

Do kina? Super. 

Napisano

W sumie tak sobie mysle, to u mnie będzie powiedzmy 70% kino, 30% muzyka więc.

W tym budżecie (mój to okolice 2500) widze jeszcze SVS SB1000 - konstrukcja zamknieta, no i zdecywoanie mniejszy a ponoć daje rade. 

Co wy na to?

Dopytuje jeszcze bo ta głębokość troche przeraża (gdyby nie to to juz by do mnie jechal) , idealnie było by pozyczyć taki sprzęt żeby zobaczyć jak to będzie się prezentowac na zywo a jeszcze lepiej pozyczyc oba zeby je porównac. 

Napisano (edytowany)
24 minuty temu, stafi napisał:

W tym budżecie (mój to okolice 2500) widze jeszcze SVS SB1000 - konstrukcja zamknieta, no i zdecywoanie mniejszy a ponoć daje rade. 

To bardzo dobry subwoofer. Tylko, że w kinie nie ma podejścia do Klipscha RP. Aha szukaj wersji Pro - jest odrobinę mocniejsza oraz ma DSP, które może się przydać. 

Sprawdzi sie w muzyce. W kinie natomiast też zagra prawie wszystko, tylko niekoniecznie z takim rozmachem, masą i ciężarem jak Klipsch. Dużo zależy od wielkości pomieszczenia. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano
15 godzin temu, stafi napisał:

Mam go u siebie. Mi jak najbardziej pasuje. Wcześniej grał pod dość wiekową Yamahą i dawał radę. Ale po ostatniej wymianie amplitunera na Onkyo rz50 gra jeszcze lepiej. Aż go ostatnio musiałem trochę przykręcić bo przy którymś z filmów katastroficznych nieźle wymasował wnętrzności, w dodatku koty przestraszył :) Fakt, jedyny minus to wielkość. Trzeba mu trochę miejsca zapewnić. Plus to niewątpliwie cena. Gdybym miał miejsce bez wahania dokupiłbym drugi, a najlepiej RP 1200SW bo jeszcze większy, jeszcze niżej schodzi a cena w porównaniu do RELi czy SVSów nadal rewelacyjna. 

Napisano
24 minuty temu, PanKlor napisał:

To bardzo dobry subwoofer. Tylko, że w kinie nie ma podejścia do Klipscha RP. Aha szukaj wersji Pro - jest odrobinę mocniejsza oraz ma DSP, które może się przydać. 

Sprawdzi sie w muzyce. W kinie natomiast też zagra prawie wszystko, tylko niekoniecznie z takim rozmachem, masą i ciężarem jak Klipsch. Dużo zależy od wielkości pomieszczenia. 

SVS SB1000PRO juz jest w budzecie ponad 3k, wiem mozna dołożyc, ale kwota 2,5 (no dobra do tego klipscha moge dolozyc ta kapke) to dla mnie max. 

Salon 26m2 ale to otwarta przestrzen laczaca sie z jadalnia 12m2. Dorzucam obrazek mojego układu i zaznaczylem jak wygladalby ten klipsch - powinno byc widac dlaczego biore pod uwage jego glebokosc

Wizualizacja salon.png

36 minut temu, marito napisał:

Mam go u siebie. Mi jak najbardziej pasuje....

Masz jakies fotki, ktore mozesz pokazac jak to w realu wyglada z szafka rtv/kolumnami? Ciekawi mnie czy mocno sie rzuca w oczy... 

O drugim albo o wiekszym rp1200 nawet nie mysle :)

Napisano

Niestety nic nie mam, ale jak będziesz chciał to zrobię coś w weekend. W tygodniu jestem poza domem w związku z pracą....   Z tym, że u mnie z braku miejsca stoi w mocno gó...nym miejscu, schowany za kanapą. Cóż począć, nie nadmucham salonu :)

Napisano
21 minut temu, stafi napisał:

Salon 26m2 ale to otwarta przestrzen laczaca sie z jadalnia 12m2

Fizyka jest nieubłagana i powinieneś traktować to jako pomieszczenie 38 m2. Budżet też niewielki jak na suba. 

22 minuty temu, stafi napisał:

Dorzucam obrazek mojego układu i zaznaczylem jak wygladalby ten klipsch - powinno byc widac dlaczego biore pod uwage jego glebokosc

Kilka błędów - kolumny w samym rogu i dosunięte do ściany. Subwoofer wciśnięty zaraz koło kolumny/szafki RTV - to takie domyślne ustawienie ale prawdopodobnie nie pomoże wtedy z ogarnięciem modów (gra z podobnego miejsca co kolumna). 

Spróbowałbym postawić ten subwoofer koło kanapy (jak najdalej od tego kominka, oczywiście kwestia jego izolacji). 

Napisano (edytowany)

Fizyki sie nie oszuka, podobnie z budzetem  - zalozylem sobie granice na calosc (remont + wymiana audio), jak to zwykle bywa juz ja przekroczylem.

Do tego wszystkiego, przez nascie lat mielismy zestaw 5.1 pure acoustics nova 8 + sub Energy 12" i to dawalo rade (jak na moje wymagania), wiec  teraz w tym, samym miejscu klipsche z nowym ampli mysle ze i tak bedzie niebo a ziemia. Reszcie domownikow słoń na ucho nadepnał wiec dalsze kombinowanie to juz dla reszty rodziny kosmiczne wydziwianie... byscie widzieli ich reakcje na to jak z kartonow wypakowalem RP8000f  :D 

Oczywiscie fajnie by bylo miec lepszy uklad domu i wiekszy budzet, ale tu nic nie zrobie wiec poruszam sie w tym co w zasiegu :) 

zmiane lokalizacji suba rozwaze, faktycznie to moze byc dobry pomysl. 

Kolumny od sciany troche beda odstawione (troche), szafka rtv to w zasadzie niska i dluga półka. 

Edytowano przez stafi
dodanie informacji
Napisano
4 minuty temu, stafi napisał:

Fizyki sie nie oszuka, podobnie z budzetem  - zalozylem sobie granice na calosc (remont + wymiana audio), jak to zwykle bywa juz ja przekroczylem.

No widzisz budżet przekroczyłeś, to teraz spróbuj zrobić to samo z prędkością światła 😉

5 minut temu, stafi napisał:

wiec dalsze kombinowanie to juz dla reszty rodziny kosmiczne wydziwianie...

To akurat częsty przypadek. 

6 minut temu, stafi napisał:

zmiane lokalizacji suba rozwaze, faktycznie to moze byc dobry pomysl. 

A potem pomyśl o drugim. Też się przed tym broniłem ale to był obok Diraca najlepszy upgrade w KD jaki zrobiłem. 

Napisano
2 godziny temu, PanKlor napisał:

Spróbowałbym postawić ten subwoofer koło kanapy (jak najdalej od tego kominka, oczywiście kwestia jego izolacji). 

...dałes do myslenia, warto jednak takie tematy konsultowac na forach! Dzieki!

Wlasnie zmieniłem koncepcje, sub trafi za sofe ale z drugiej strony, aleternatywnie zawsze bede mogl go przeniesc na strone kominka. 

Idealnie sie wstrzelilem w czasie bo jeszcze nie zaczeli wycinac plyt pod sciane RTV, wiec szybko zmienilem wymiary bo przeniesienie suba daje duzo wiecej miejsca na lepsze umiejscowienie slupkow, teraz beda mialy wiecej oddechu!

Na szczescie budujac dom zrobilem lustrzane odbicie instalacji audio (nie bylem pewien na ktorej scianie bedzie TV) to oznacza ze nie musze ciagnac nawet kabli do suba bo mam w rogach wyprowadzone przewody do kolumn podłogowych, będę musiał je tylko zarobić w RCA... bo rozumiem ze kabel melodika 2x2,5 spokojnie na takiego suba wystarczy? W sensie nie musi to byc zaden ekranowany przewod?

Tym samym skoro temat przerażającego gabarytu mam za soba to tez ide w realizacje z RP1000SW .

Moze kiedys na druga strone dolaczy drugi 😛

image.png.ecc059565ffe87a3f6468f171b1ab2e3.png

Napisano
4 minuty temu, stafi napisał:

Na szczescie budujac dom zrobilem lustrzane odbicie instalacji audio (nie bylem pewien na ktorej scianie bedzie TV) to oznacza ze nie musze ciagnac nawet kabli do suba bo mam w rogach wyprowadzone przewody do kolumn podłogowych, będę musiał je tylko zarobić w RCA... bo rozumiem ze kabel melodika 2x2,5 spokojnie na takiego suba wystarczy? W sensie nie musi to byc zaden ekranowany przewod?

Takie połączenie może powodować buczenie lub inną degradację sygnału. Rozumiem, że nie masz peszli i przewody są na stałe zatynkowane? Możesz też użyć bezprzewodowego adaptera do suba. 

Napisano

Na suba puszcza sie kabel koncentryczny RCA, a więc ekranowany. Alternatywą bedzie sub z wejsciem hi-level który podpina się pod fronty (dobra opcja do stereo, do kina już nie bardzo) albo transmiter za kilka stówek.