Pietrk Napisano 22 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2023 Dzień dobry, pytanie jak w tytule. Budżet do 10kPLN, pomieszczenie ok 25m. Jazz, pop, Knopfler, Sting, Fleetwood Mac, Springsteen itp. Głównie Spotify. Obecnie słucham na KEF Q350 i bardzo lubię, ale czuję, że potencjał Roksana pozwala podłączyć coś większego, co poprawi wrażenia. Szukam mięsistego, dynamicznego basu, przestrzeni, oddechu, podziału instrumentów, wyraźnej struny gitarowej, zrównoważonej średnicy i wysokich, bez nadmiaru blachy/piasku. Przeszukałem forum i znalazłem następujące sugestie: Audiovector QR3 KEF R5 Audio Physic Classic 8 Opera Grand Mezza Fune Audio F502 Monitor Audio Silver 300 Osobiście skłaniam się do KEF R5, jednak nie znalazłem na forum rekomendacji wprost od użytkownika, który doświadczył takiej konfiguracji. Proszę o radę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 Witaj, Roksan K3 to żywo i dynamicznie grający wzmacniacz ze sporym zapasem mocy także nie szukałbym dla niego kolumn o mocno ożywionym dźwięku aby nie uzyskać natarczywego, tylko "koncertowego" charakteru grania. Trochę ciemniej zestrojone Kef R5/R7 bardzo fajnie grają z tym Roksanem - potrzebują właśnie takiego towarzystwa żeby zagrać dobrze. Same w sobie są gęste, nasycone i mają świetną podstawę basową. Classic 8 będą nawet bardziej otwarte od Kef-a, mają świetną przestrzeń i również są bardzo muzykalne - też polecam takie połączenie. Monitor Audio raczej bym nie łączył z K3 z obawy o zbyt chłodny dźwięk czy natarczywą górę pasma. Opera i Fyne - trzeba posłuchać ale nie wiem czy nie będzie to za delikatne za spokojne granie, zwłaszcza Opera. Zwróć koniecznie uwagę na Pylon Audio z serii Diamond. Diamond 28 z K3 potrafią naprawdę zaskoczyć - wulkan muzykalnej energii i genialnie oddawana stopa perkusji. Pozdrawiamy, Q21. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 23 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2023 Cześć, połączenie Audio Physic serii Classic jest dość częste z Roksanem. Wielu naszych klientów wybierało również do Roksana Opery ale od modelu Seconda w górę. Pozdrawiam, Michał 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 Wszystkie Twoje propozycję są fajne. Jeśli teraz ktoś wskazuje konkretne to bardziej ze względu na ofertę swoją. Moim zdaniem masz fajna liste. Teraz zamiast czytac po prostu zacznij testowac. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 Z Twoich rozważań jedynie tylko bym porzucił Grand Mezza (nie dlatego, że nie są to fajne kolumny, ale bardzo mocno odbiegają od koncepcji na brzmienie). Jeżeli iść w Operę to tak jak napisał Michał w Twoim przypadku raczej bym rozpoczynał od Secondy. Co do reszty, to jak najbardziej warto przesłuchać, ponieważ każde z nich mają coś w sobie innego, ewentualnie jeszcze bym dorzucił do zestawienia Sonus Faber Lumina V. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 24 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2023 Nie wiem czy dobrze robię podpinając się pod wątek jeżeli coś nie tak to z góry przepraszam, ale ja z kolei chciałbym spytać jak z tym wzmacniaczem zagrają Klipsche RP-800F II, może ma ktoś z forumowiczów jakieś doświadczenia w tym zakresie; na razie mam JBL E90 Northridge i zastanawiam się nad ich wymianą właśnie na te Klipsche (wymiana frontów i centrala na RP-504C II, surroundy RP-600 zostają), głównie do kina ale i do koncertów bluray... dodam, że Roksan u mnie "robi" także za końcówkę mocy do denona, muzyka flac, spotify i radio internetowe - głównie z pc, czasami zagra podpięta pod Roksana Yamaha WXC-50 (żona namiętnie słucha RMF Classic); istotne w moim przypadku jest również to, że niestety z uwagi na wiek narządu słuchu muszę lubieć znacznie wyraźniejsze wysokie tony... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2023 Czyli jeśli dobrze rozumiem to Roksana masz i obecnie w kinie pracują także RP 600? RP 800FII są łagodniejsze ale to wciąż Klipsch. W kinie będzie mocno, energicznie, żywiołowo. W poronwaniu do JBL E90 to znacznie rozjaśni się dzwięk. Będzie mociejszy w każdym aspekcie. Moim zdaniem są to obecnie drogie kolumny jak na swoje możliwości. Bardziej szukał bym wersji I. Ale to będzie kinowe połączenie. Piotrek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 25 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2023 Aktualnie w salonie (ok. 40 m2 prostokąt o wymiarach 4,6m x 8,8m, przy czym część odsłuchowa to ok. 28m2) mam set 5.1: Denon X3700H w komplecie z JBL Northridge (front 2x E90, central EC25, 2x surround E30, sub JBL L8400); do tego z denona przez pre-out mam podpięte fronty do roksana. Ponieważ to salon nie wyprowadzałem atmosów - przyczyna chyba jak u większości - WAŻ, natomiast boczne surroundy nie za bardzo mam gdzie rozmieścić; ale spoko wyłącznie dla siebie mam drugi set 7.2.4 w swoim pokoju😀 - i tutaj już mogę szaleć na całego. Po zakupie klipschów (właśnie pojąłem decyzję, również dzięki Twojemu wpisowi, tak że dziękuję Piotrze👍) zamiast surroundów E30 planuję podpiąć klipsche RP-600M (podpiąłem doświadczalnie, trochę pograły i sprawdziły się więc czekają w szafie na swój czas), a fronty i central JBL-a wymienić na klipsche RP-8000F II i central RP-504C II. Aktualnie nie mam parcia na szybką wymianę ale z czasem - jeżeli uzyskałbym jakąś lepszą cenę to gdzieś na koniec tego kwartału a może nawet wcześniej mógłbym dokonać zakupu. Myślę też o zakupie drugiego RME Adi, który u mnie sprawdza się lepiej niż doskonale, i podpiąć go do roksana. Ponieważ powiedziałeś - a jest to dla mnie bardzo ważne - że dźwięk w każdym aspekcie poprawi się to pozostaje mi jedynie czekać i szukać jakiejś dobrej oferty. Co do wersji klipscha v. 1 rzecz jasna jestem za, wiadomo niższa cena, ale aktualnie jest problem z centralem, a zakupu chciałbym dokonać w jednym ze "swoich" sprawdzonych sklepów. Dziękuję za zainteresowanie i poradę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 No to moim zdaniem to ma sens. Seri Northridge była legendarna. ale RP gra lepiej. Po prostu. Zwłaszcza w kinie. No to inaczej jeśli modelu V1 nie ma no to tak. Ale szczerze to widziałem ich wiele jeszcze. Bo cena za II jest nieporozumieniem. Chyba że! W ofercie prywatnej dostaniesz taką jak za jedynki bo też wiemy jak to działa. Wtedy ok. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes83 Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 Dnia 22.01.2023 o 14:58, Pietrk napisał: Monitor Audio Silver 300 Model niżej, czyli 200 w mojej ocenie stanowiły zbyt jasne połączenie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fantomas Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 Dnia 22.01.2023 o 14:58, Pietrk napisał: KEF R5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMarcin1984 Napisano 29 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 Mam roksana k3 i kefy r7 (testowałem też r11) Moge śmiało polecić to połączenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrk Napisano 29 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2023 16 godzin temu, MrMarcin1984 napisał: Mam roksana k3 i kefy r7 (testowałem też r11) Moge śmiało polecić to połączenie Dziękuję za odzew. Zależy mi na opinii użytkownika. R7 jest większy od R5, jestem pewien, że R7 gra pięknie. W R5 głośnik ma tylko 13cm, czy to wystarczy by zagrać nisko i głęboko? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 W 25 metrach? To będzie zalezne od Twojej akustyki. Jak nie sprawdzisz ich u siebie w pomieszczeni uto nie będziesz wiedział. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrk Napisano 5 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 (edytowany) Dziękuję za wszystkie sugestie. Przetestuję KEF R5. Edytowano 5 lutego 2023 przez Pietrk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrk Napisano 18 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Nowe KEF R7 odjechały z cenami, a poprzednich już nie znalazłem w budżecie do 10k za parę. Nie udało mi się nawet ich posłuchać, ale miałem okazję posłuchać Tannoy xt8f i kupiłem. Póki co wygrzewam, ale już jest dobrze. Dziękuję raz jeszcze za wsparcie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabbo Napisano 19 marca 2023 Udostępnij Napisano 19 marca 2023 Bardzo dobre kolumny i dosyć uniwersalne. Po ustawieniu w domu sprawdź ułożenie wygłuszenia, bardzo często jest odklejone i zakrywa bas reflex. Polecam do nich caspiana nawet starsza wersja granie dużo lepsze bardzo czysty, kultyralny przekaz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrk Napisano 19 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2023 6 minut temu, grabbo napisał: Bardzo dobre kolumny i dosyć uniwersalne. Po ustawieniu w domu sprawdź ułożenie wygłuszenia, bardzo często jest odklejone i zakrywa bas reflex. Polecam do nich caspiana nawet starsza wersja granie dużo lepsze bardzo czysty, kultyralny przekaz. Hej, dziękuję za wskazówkę. Gdzieś już czytałem na forum o tym problemie. U mnie otwór bass reflex jest cały zasłonięty watą, wyczuwam to wtykając palce w otwór. Kolumny grają super, ale wyższe częstotliwości basu chętnie bym zmiękczył/wygasił. Może to ma związek? Jak sądzisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabbo Napisano 19 marca 2023 Udostępnij Napisano 19 marca 2023 U mnie też w jednej kolumnie tak było odkręciłem terminal z tyłu i poprawiłem, według mnie nie powinno być zasłonięte. Trochę tego nie pilnują podczas produkcji. Świetne kolumny według mnie, morzesz jeszcze zworki zastąpić jakimiś kabelkami u mnie też dało to delikatną poprawę dźwieku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartoszek43 Napisano 23 kwietnia Udostępnij Napisano 23 kwietnia Dnia 29.01.2023 o 01:23, MrMarcin1984 napisał: Mam roksana k3 i kefy r7 (testowałem też r11) Moge śmiało polecić to połączenie Siema. Jak wypadło połączenie r11 z tym Roksanem? Napisz coś więcej bo zastanawiam się nad tym wzmakiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMarcin1984 Napisano 23 kwietnia Udostępnij Napisano 23 kwietnia (edytowany) 1 godzinę temu, bartoszek43 napisał: Siema. Jak wypadło połączenie r11 z tym Roksanem? Napisz coś więcej bo zastanawiam się nad tym wzmakiem 1 godzinę temu, bartoszek43 napisał: Siema. Jak wypadło połączenie r11 z tym Roksanem? Napisz coś więcej bo zastanawiam się nad tym wzmakiem Przetestowałem kilka wzmacniaczy do tych kolumn i z rosana byłem najbardziej zadowolony. Na spokojnie wystarcza mocy a dzwiek nie jest (jak to ja nazywam) rozlazły ostatecznie dokupiłem jeszcze luxmana na lampach aby miec dobre połączenie pod gramofon do tych kolumn Ale i tak Roksan został pod kino domowe (koncowka mocy) Osobiście polecam Edytowano 23 kwietnia przez MrMarcin1984 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartoszek43 Napisano 23 kwietnia Udostępnij Napisano 23 kwietnia (edytowany) 3 minuty temu, MrMarcin1984 napisał: Przetestowałem kilka wzmacniaczy do tych kolumn i z rosana byłem najbardziej zadowolony. Na spokojnie wystarcza mocy a dzwiek nie jest (jak to ja nazywam) rozlazły ostatecznie dokupiłem jeszcze luxmana na lampach aby miec dobre połączenie pod gramofon do tych kolumn Ale i tak Roksan został pod kino domowe (koncowka mocy) Osobiście polecam A jak się spisuje jako integra? Edytowano 23 kwietnia przez bartoszek43 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMarcin1984 Napisano 23 kwietnia Udostępnij Napisano 23 kwietnia 3 minuty temu, bartoszek43 napisał: A jak się spisuje jako integra? Jest różnica. Miałem weekend gdzie pożyczyłem go kumplowi na testy. Na samym amplitunerze kolumny grały ale bez żadnego Wow po odciążeniu 2 przednich przez roksana amplituner nie ma absolutnie problemu z ogarnięciem reszty. Jedyny jego minus w byciu końcówką mocy jest taki ze amplituner nie wplączą/ wyłączą go z automatu gdy się odpala. trzeba to zrobić ręcznie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartoszek43 Napisano 23 kwietnia Udostępnij Napisano 23 kwietnia 1 minutę temu, MrMarcin1984 napisał: Jest różnica. Miałem weekend gdzie pożyczyłem go kumplowi na testy. Na samym amplitunerze kolumny grały ale bez żadnego Wow po odciążeniu 2 przednich przez roksana amplituner nie ma absolutnie problemu z ogarnięciem reszty. Jedyny jego minus w byciu końcówką mocy jest taki ze amplituner nie wplączą/ wyłączą go z automatu gdy się odpala. trzeba to zrobić ręcznie Ok dzięki za info. Pozdro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinol Napisano 23 kwietnia Udostępnij Napisano 23 kwietnia Dzień dobry. Jaki polecacie kolumny do wzmacniacza pioneer A676. Mam do niego sentyment i nie chce się go pozbywać bo jest z całego kompletu. Pokój 15m2 muzyka elektroniczna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts