krzycho1979 Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Witam. Sprzedałem kef q700 i chcę pójść poziom wyżej. Zamierzam kupić kef r5. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi? Będą grały z marantz pm8006. Jak się prezentują r5 w zestawieniu z q700? Dodam, że nie mam jak ich odsłuchać. Dziękuję za podpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Będzie to lepsze granie. Góra będzie bardziej otwarta. Scena w głąb wieksza i bardziej szczegółowa. Pytanie czy nie będzie ci brakowac bardzie miesistego basu z Q700. R5 gra szybciej nie tak potęznie w najniższych rejestrach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Nie wiem jak Q700 i R5, ale u mnie z duetu Q750 i R3 mniejszy, ładniejszy, bardziej zwarty i mniej dudniący bas prezentowały te pierwsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 14 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Ja lubię bas mocny, zwarty, nie dudniący. Choć w dużej mierze to kwestia akustyki pomieszczenia i pozycji odsłuchowej. Subwoofer mógłby być tu pomocny. Czy np. Kef Kube 10b nadawałby się do stereo? Kino domowe też sprzedałem i upgrade chcę zrobić, więc sub się przyda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Witaj Słuchaliśmy w zeszłym tygodniu połączenie tego Marantza z naszymi B&W 603s2 Anniversary. Na początku sądziłem, że może być trochę za jasno ale jak się okazało, był to całkiej zrównoważony przekaz. Bas był zwarty i dobrze trzymany. Nie brakowało tam energii i frajdy z odsłuchu. Może chciałbyś odwiedzić, któryś z naszych punktów i posłuchać takiego setupu :)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 14 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Odwiedzić bym chciał. Ale mam daleko. Blisko Olecka nic nie ma raczej. Poza tym wiem z doświadczenia, że marantz i kef dobrze razem grają. Choć jestem otwarty na propozycje ale wymagałoby to wyjazdu do jakiegoś większego miasta na testy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 Różnica na pewno będzie słyszalna. Poprawisz stereofonię oraz szczegółowość. Bardziej mięsisty bas uzyskasz na Q700 ale zróżnicowanie oraz kontrola będzie już po stronie R5. Jeśli miałbyś możliwość to zapraszamy do naszego salonu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel09 Napisano 14 lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 @krzycho1979 wybacz że zapytam w Twoim wątku temat też dotyczy KFE😉 Panowie a jak ma się scena dzwiękowa szczególnie szerokość dla Q550 i R3 które kolumienki przy odpowiednim ustawieniu zapewnią szerszą ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 14 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 lutego 2023 A jaka jest różnica między r5, a r7 w brzmieniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 15 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 A jaki sub dobrać do pomieszczenia 5x4 m? Kef 8, 10 czy 12b? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 16 godzin temu, Daniel09 napisał: @krzycho1979 wybacz że zapytam w Twoim wątku temat też dotyczy KFE😉 Panowie a jak ma się scena dzwiękowa szczególnie szerokość dla Q550 i R3 które kolumienki przy odpowiednim ustawieniu zapewnią szerszą ? No to tu wszystko lepsze w R3 14 godzin temu, krzycho1979 napisał: A jaka jest różnica między r5, a r7 w brzmieniu? R5tki grają szuplej na basie. R7 już klasycznie w KEFowym stylu. Bas nadal jest dobrze kontrolowany, ale jest miesisty. 20 minut temu, krzycho1979 napisał: A jaki sub dobrać do pomieszczenia 5x4 m? Kef 8, 10 czy 12b? Do stereo? REL serii T 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 15 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Dlaczego rel? Jaka różnica między rel, a kef? Zależy mi na ujednoliceniu, żeby wszystko wizualnie też razem grało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Ujednolicenie będzie polegać tylko na logu. Bo dzwiek nie ma znaczenia. W sensie pary. Wygląd? No moim zdaniem też tak, no może troche do serii R. REL z serii T to dedykowane suby do stereo. Graja znacznie lepiej niż te KEFy Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Powoli skłaniam się ku kef r7. Ze względu na ten bas. Czy marantz pm8006 będzie wystarczający, by je napędzić? Pomieszczenie mam prawie 20 m², czyli trochę małe ale otwarte na kuchnię i korytarz. Czyli przestrzeń się zwiększa. Nie powinny się za bardzo dusić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Będzie w niższym zakresie wzmacniaczy jakie będą w stanie wysterować te kolumny, aczkolwiek da sobie radę. Mocniejsza jednostka dała by im więcej oddechu i kontroli, ale na start takie połączenie również powinno być w porządku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Dnia 14.02.2023 o 15:37, Q21 napisał: Różnica na pewno będzie słyszalna. Poprawisz stereofonię oraz szczegółowość. Bardziej mięsisty bas uzyskasz na Q700 ale zróżnicowanie oraz kontrola będzie już po stronie R5. Jeśli miałbyś możliwość to zapraszamy do naszego salonu Obserwuję Wasze ogłoszenia na allegro. Jeszcze do końca nie wiem, które wybrać. Czy r5, czy r7 ale raczej od Was. Dajecie jeszcze jakiś rabat forumowiczom? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 23 godziny temu, krzycho1979 napisał: Powoli skłaniam się ku kef r7. Ze względu na ten bas. Czy marantz pm8006 będzie wystarczający, by je napędzić? Pomieszczenie mam prawie 20 m², czyli trochę małe ale otwarte na kuchnię i korytarz. Czyli przestrzeń się zwiększa. Nie powinny się za bardzo dusić. może być lepiej ale będzie to grało. 13 godzin temu, krzycho1979 napisał: Czy r5, czy r7 Weź R7 Był ostatnio na promocji. Zobacz do działu promocji. za 3700 sztuka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 17 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: może być lepiej ale będzie to grało. Weź R7 Był ostatnio na promocji. Zobacz do działu promocji. za 3700 sztuka. A gdzie taka promocja? Bym zakupił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mizebo Napisano 17 lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 11 godzin temu, krzycho1979 napisał: A gdzie taka promocja? Bym zakupił. Promocja była błędem cenowym. Anulowali mi zamówienie ;_; Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 17 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2023 1 godzinę temu, Mizebo napisał: Promocja była błędem cenowym. Anulowali mi zamówienie ;_; Tak myślałem, że to za piękna promocja. No nic. Kupiłem w dobrej cenie od q21. Kef r7. Dzięki i czekam na dostawę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMarcin1984 Napisano 18 lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 lutego 2023 R7 świetny wybór U mnie na początku też z Marantzem tylko 8005 grały Kolumny zostały Marantz został wymieniony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 18 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 lutego 2023 5 godzin temu, MrMarcin1984 napisał: R7 świetny wybór U mnie na początku też z Marantzem tylko 8005 grały Kolumny zostały Marantz został wymieniony A na co wymieniłeś? Był niedosyt z marantzem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Mądry Napisano 18 lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 lutego 2023 6 godzin temu, MrMarcin1984 napisał: R7 świetny wybór U mnie na początku też z Marantzem tylko 8005 grały Kolumny zostały Marantz został wymieniony Też jestem ciekawy na co zmieniłeś, Marantz to kawał porządnego klocka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMarcin1984 Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 17 godzin temu, Artur Mądry napisał: Też jestem ciekawy na co zmieniłeś, Marantz to kawał porządnego klocka. Niby kawal porządnego ale coś mi nie pasowało w tym zestawieniu Testowałem atolla 200 (nie podpasowal) Potem był vincent (oddałem jeszcze szybciej niż atolla) Potem wpadl roksan k3. Bardzo mi podpasowal i został. (Choc teraz działa już tylko jako końcówka mocy w kinie domowym) Szukałem dalej i dzięki koledze z forum wpadł Luxman. I to połączenie zostalo na ta chwile. I choć minelo juz że 2-3 lata to nie myślę o wymianie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho1979 Napisano 19 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 6 godzin temu, MrMarcin1984 napisał: Niby kawal porządnego ale coś mi nie pasowało w tym zestawieniu Testowałem atolla 200 (nie podpasowal) Potem był vincent (oddałem jeszcze szybciej niż atolla) Potem wpadl roksan k3. Bardzo mi podpasowal i został. (Choc teraz działa już tylko jako końcówka mocy w kinie domowym) Szukałem dalej i dzięki koledze z forum wpadł Luxman. I to połączenie zostalo na ta chwile. I choć minelo juz że 2-3 lata to nie myślę o wymianie A jakiej muzyki słuchasz głównie? Ja przyznam, że każdej dobrej. Od hip-hopu, przez rock, metal po klasyczną. Tylko nie dance i disco polo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts