kristoname Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Witam serdecznie wszystkich. Mam możliwość zakupu wzmacniacza Yamaha AS-501 - czy do kolumn Monitor Audio Silver RX8 będzie odpowiedni? W tej chwili kolumny podpięte są do wzmacniacza Pioneer A503r - dźwięk z takiego zestawu mi odpowiada. Czy wymiana na wzmacniacz Yamaha poprawi coś, czy może pogorszyć? Miejsce odsłuchowe to pokój dzienny 25 m2 w bloku z dużej płyty. W aktualnym stanie brak delikatnie basu, czy Yamaha jeszcze go nie uszczupli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Moim zdaniem uszczupli. Nie słuchałem rx8 ale jeśli graja jak większość monitor audio to na pewno nie pasuje do nich as501. Szukałbym czegoś z cieplejsza barwa lub hybrydy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Cześć, czy będzie odpowiedni, to zależy od Twoich preferencji Zwróciłbym jeszcze uwagę na Regę Brio oraz Yaqina VK-2100, jeśli nie potrzebujesz wejść cyfrowych. W razie czego zapraszamy na odsłuchy i wypożyczenia, bo najlepiej przekonać się na własnych uszach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristoname Napisano 6 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Wejście optyczne chciałbym, gdyż podpinam telewizor / komputer. Czy coś w kwocie 1500 - 2000 zł będzie lepsze od Pioneera którego posiadam, czy wymiana w takim budżecie nie ma sensu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Z używanych coś by się znalazło. Szukaj moze Magnata mr780, coś z advance acoustics, musical fidelity albo nad356bee. Tylko dobrze by było jakiegoś połączenia odsłuchać bo kupowanie w ciemno nie jest najlepsza opcja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristoname Napisano 6 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2023 A czy zaproponowany Yaqina VK-2100 to ewentualny dobry wybór, gdybym zrezygnował z wejść cyfrowych? Obawiam się tylko braku basu, gdyż nie ma regulacji, a na swoim Pioneerze muszę delikatnie podkręcać na godzinę 2. Zaproponowane wzmacniacze raczej przekraczają budżet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Czasem warto dołożyć kilka stówek i mieć np sprawdzonego Magnata czy musical fidelity niż kupić wydmuszke a nie wzmacniacz. Zwłaszcza że Twoje kolumny zasługują na dobrą elektronikę. Lepiej zostaw Pioneera i dozbieraj parę złotych albo kup nowego nada 316. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristoname Napisano 6 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Panie Arturze dziękuję za odpowiedzi, pewnie trzeba będzie coś dozbierać... A czy wzmacniacze Onkyo A-9130 lub A-9030 są warte uwagi? Temat założyłem właśnie po to, aby się dowiedzieć, czy zakup "nowego" wzmacniacza w podanym budżecie poprawi brzmienie, czy tylko uszczupli portfel. Jeżeli wymiana Pioneera nie wniesie nic do mojego zestawu, to lepiej może celować w inny poziom cenowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Wystarczy Arturze bez Pana. Onkyo to już jest solidny wzmacniacz mimo że wciąż poruszamy się w sferze budżetowej. Połączenie onkyo z MA jest dobre bo uspokaja trochę górę i wyższą średnicę tych kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristoname Napisano 6 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Na tę chwilę proszę jeszcze o opinie na temat innego budżetowego wzmacniacza Denon PMA 720AE, gdyż też taki miałem na oku, ale nie wiem czy miałoby to jakikolwiek sens... Będę się rozglądał pewnie za czymś z rynku wtórnego i pozwolę sobie zadawać pytania. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Yamahę odpuszczam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Miałem go dawno. Ogólnie był dobry ale nie kontrolował niskich tonow. Z tego co zapamiętałem to bas był z nim taki rozlazly. Wg mnie Twoje kolumny potrzebują lepszego wzmacniacza. W tym wypadku wolałbym zostać przy Pioneerze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 Wszystkie wzmacniacze jakie rozważasz mają jeden wspólny problem (abstrahując od tego czy się zgrają z nimi czy też nie) i polega on na tym, że te kolumny potrafią znacznie lepiej zagrać i mają zdecydowanie większy potencjał niż są im w stanie zapewnić te wzmaki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristoname Napisano 8 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2023 Brałem pod uwagę to na co pozwala mi budżet, dlatego zasadniczym pytaniem było czy wymiana posiadanego wzmacniacza na coś z podanego przedziału cenowego ma sens i coś wniesie. Ale jeżeli nie, a miałem okazję posłuchać w dniu wczorajszym przywołanego Denona i w mojej ocenie Pioneer gra lepiej, pozostanę na tą chwilę z tym co mam. Chyba, że w między czasie natrafię na coś lepszego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 marca 2023 Udostępnij Napisano 8 marca 2023 Ma to sens ale nie podmianka na coś nowszego. Z tymi kolumnami fajnie gra Xindak. ale będzie droższy a w cenie tej Yamahy dostaniesz używanego Denon PMA 1560 który jest klasą samą w sobie. Albo nowszego PMA 1500 I moim zdaniem to ma sens. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golab Napisano 8 marca 2023 Udostępnij Napisano 8 marca 2023 Witam Mam ten sam problem i podpinam się pod pytanko czy Monitor Audio Silver rx8 lepiej zgra się z Musical Fidelity M3si czy z Hegel H80? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 10 marca 2023 Udostępnij Napisano 10 marca 2023 Nad 356BEE i osobny streamer. Można zamykać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel Laszenko Napisano 11 marca 2023 Udostępnij Napisano 11 marca 2023 Dnia 6.03.2023 o 12:21, kristoname napisał: Panie Arturze dziękuję za odpowiedzi, pewnie trzeba będzie coś dozbierać... A czy wzmacniacze Onkyo A-9130 lub A-9030 są warte uwagi? Temat założyłem właśnie po to, aby się dowiedzieć, czy zakup "nowego" wzmacniacza w podanym budżecie poprawi brzmienie, czy tylko uszczupli portfel. Jeżeli wymiana Pioneera nie wniesie nic do mojego zestawu, to lepiej może celować w inny poziom cenowy. Mialem tego Onkyo 9130 to nad 326bee bije go na głowę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts