Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 months later...
Napisano

Jak zastanawiacie się co nie przytyło i waży poniżej półtorej tony... I po lekkim programie ma cztery i pół do setki. Do tego CKP wychodzi korzystnie. 

I za każdym razem jak z tego wysiadasz odwracasz i mówisz kurde ale to jest auto.

IMG_20241026_131805.jpg

Napisano (edytowany)
36 minut temu, yayayaya napisał:

Jak zastanawiacie się co nie przytyło i waży poniżej półtorej tony...

Aż sprawdziłem bo nie chce się wierzyć... ale rozrzut w sieci od 1450 do 1650.... 

Edytowano przez PanKlor
Napisano
1 godzinę temu, yayayaya napisał:

Jak zastanawiacie się co nie przytyło i waży poniżej półtorej tony... I po lekkim programie ma cztery i pół do setki. Do tego CKP wychodzi korzystnie. 

I za każdym razem jak z tego wysiadasz odwracasz i mówisz kurde ale to jest auto.

IMG_20241026_131805.jpg

Ależ ten kolor pasuje do tej "bryły" 😇👍

Fajna fura.

Napisano (edytowany)
10 godzin temu, PanKlor napisał:

Aż sprawdziłem bo nie chce się wierzyć... ale rozrzut w sieci od 1450 do 1650.... 

Ta sztuka w dowodzie ma faktycznie po środku 1545kg. Pewnie dyfry skóry audio. To wciąż niemal tyle co Lexus CT ;) nie waży dużo bo szeroko wykorzystali aluminium, wał jest z karbonu. Takie tam technologie żeby pod lidle dojechać szybciej.

10 godzin temu, kassyx napisał:

można się już "godnie" po drogach poruszać 🙃

Mi osobiście już by wystarczyło.

Nawet w standardzie jedzie bardzo adekwatnie. 

9 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Ależ ten kolor pasuje do tej "bryły" 😇👍

Fajna fura.

Mogło być tylko czerwone. Bo jakie inne ;)

Poprzednie też było.

IMG_20241116_093216.jpg

IMG_20241026_131817.jpg

IMG_20241023_080507.jpg

IMG_20241023_080614.jpg

Auto bez przebiegu, w pełni wypolerowane, prezentuje kombo zymol hdc plus mój ukochany zymol atlantique.

Audio Harman karton brzmi w sumie dobrze ale mistrzostwo to nie jest.

Edytowano przez yayayaya
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, yayayaya napisał:

"nawet w standardzie jedzie bardzo adekwatnie"

Na pewno. Na tą budę odczucia na pewno dobre.

Miałem tyle samo w Zetce, ale to było 15 lat temu, inny rodzaj samochodu, i to było za mało. Tam jakbym miał te 4,5s to byłbym b.zadowolony.

To przyspieszenie robi dramatyczną różnicę:-)

Super samochód, Alfy są piękne.

Edytowano przez kassyx
Napisano
6 godzin temu, yayayaya napisał:

Ta sztuka w dowodzie ma faktycznie po środku 1545kg. Pewnie dyfry skóry audio. To wciąż niemal tyle co Lexus CT ;) nie waży dużo bo szeroko wykorzystali aluminium, wał jest z karbonu. Takie tam technologie żeby pod lidle dojechać szybciej.

Nawet w standardzie jedzie bardzo adekwatnie. 

Mogło być tylko czerwone. Bo jakie inne ;)

Poprzednie też było.

IMG_20241023_080507.jpg

Auto bez przebiegu, w pełni wypolerowane, prezentuje kombo zymol hdc plus mój ukochany zymol atlantique.

Audio Harman karton brzmi w sumie dobrze ale mistrzostwo to nie jest.

Co to za maziuga? Wosk? Pasta? Ręczna? Do maszyny?

Dziś wracając znad morza mój Leon jest biały od soli z S3 i zastanawiam się nad czymś co choć trochę odsalanie robi.

Napisano
10 minut temu, gienas napisał:

Co to za maziuga? Wosk? Pasta? Ręczna? Do maszyny?

Dziś wracając znad morza mój Leon jest biały od soli z S3 i zastanawiam się nad czymś co choć trochę odsalanie robi.

na wypolerowanym (maszyną) samochodzie cleaner a raczej glaze - zymol hdc. Na nim wosk zymol atlantique. To już dla zaawansowanych. Są znakomite niedrogie woski. To dla zblazowanych detailerów i woskomaniaków.

Odsalanie = mycie. Jak myślisz o zabezpieczaniu lakieru żeby się łatwiej mył i jednak coś było między lakierem a solą to służę pomocą. Audio to w sumie moje mniejsze hobby względem detailngu, takiego porządnego ;) nie myjnia za 150zł.

Napisano

Dla kolegow , wlascicieli Alf Romeo. Jak to jest z ta jakoscia, bo jakis czas temu slyszalem, ze to sa samochody dla ludzi lubiacych przy nich grzebac - ze tak czesto sie psuja. Jest tak, czy tak bylo?

Tak z ciekawosci pytam. Jesli tak rzeczywiscie bylo, to od ktorego roku jest lepiej? Czy moze od modelu?

• 2 weeks later...
Napisano
3 godziny temu, Artur Brol napisał:

Czyli się poprawili. 

Zawsze sobie mówię, że jeśli firma wciąż istnieje, nie może być zła.

Dziś kolega odbierał swoje Stelvio z serwisu. Cewka zapłonowa spowodowała zwarcie i spaliła ECU. Jak on odbierał swoje auto to przyjechało kolejne i wszystko wskazywało, że to ta sama usterka. 

Napisano
22 minuty temu, Artur Brol napisał:

Trzeba im przyznać ze ich autka maja cos w sobie. Czy raczej ich wyglad.

ja Mam Giuliettę, też czerwoną oczywiście z 2014 rok i 102000 km,  nie miałem dotąd żadnej awarii, tylko exploatacja, teraz ją chcę sprzedać 170KM całkiem żwawa automat. Awarie zawsze były i kiedyś alfy się psuły ale w Polsce panują stereotypy, co się psuło 30 lat temu to i dziś się psuje. W mniejszych miasteczkach pełno VW i innych niemiecki aut, żadne się nie psuje, tylko nawiewy trzeba zamykać bo dymki lecą. Jak czytam fora to raczej nie ma wiele awarii, głownie wiek i zaniedbania wychodzą. Co kto lubi ale Alfa zawsze była jakaś inna, ładniejsza....

• 6 months later...
Napisano
Dnia 1.11.2024 o 07:01, Adi777 napisał:

Ciekawe ile się płaci za Dodge Rama, pewnie z 600 Euro, jak nie więcej.

W IRL podatek drogowy jest od emisji CO2. Za C-Klasę 220D płaciłem 800€/rok, teraz E-klasa coupe, ta sama wersja silnikowa, wychodzi nieco ponad 200€/rok. Mimo większej mocy na papierze czuć że nastawy skrzyni biegów (7-G Tronic, poprzednik miał zwykłą piątkę) kastrują silnik i już nie ma tej przyjemności, co w poprzedniku. 

A z innej beczki: co sądzicie o samochodach z Chin? Niedługo będę zjeżdżał do Polski i Mercedesy się skończą. :( Ten obecny to mój trzeci. i najprawdopodobniej ostatni. :(  W Polsce oczywiście nie będzie mnie stać. Myślałem, żeby kupić Dustera III ale okazało się, że ma wadę konstrukcyjną - parownik klimy tam zamarza. Klimagate Dustera to teraz popularny temat na YT. :) 

Dużo teraz czytam o Chińczykach i oglądam ruskie filmiki na YT - oni tam mają chińskie samochody już od dawna i mogą powiedzieć, jak to wypada w praniu po kilkudziesięciu a nawet 100 kkm. 

No i kilka Chińczyków przypadło mi do gustu. Cena jak Duster a wyposażenie i materiały znacznie bogatsze. Oczywiście czas wszystko zweryfikuje, ale np. taki Hongqi HS5 wiele się od GLC nie różni a cena z zupełnie innej bajki. Karoserię projektował designer jeszcze niedawno zatrudniony w Rolls-Royce. 

Co byście wybrali? Takiego Chinola za 159 tys cebulionów, czy dużo słabszą i gorzej wyposażoną ale jednak japońską nową Mazdę CX-5? Już jest konfigurator nowej CX-5 u Mazdy: za wersję Exclusive Line z nagłośnieniem Bose, skórą i pełną elektroniką wspomagania plus dach panorama i jakiś kolor trzeba dać prawie 170 tys. Wersja podstawowa CX-5 ma kosztować 139 tys cebulionów ale to prawdziwy golas. Za to ma od lat dobrą opinię auta bezproblemowego i nie ma klientów, ale wyznawców. ;) 

Brałbym Dustera - to jest GLC myślącego człowieka ;) (uwielbiam Dustery!), ale wali taniochą no i ta felerna klima, do której to wady konstrukcyjnej firma się nie przyznaje. A jeśli firma nie bierze odpowiedzialności za swój produkt to nie można jej nazwać poważną. Tak jak Stellantis i ich silnik 1,2 Puretech (obecnie ukrywający się pod nazwą 1.2 Turbo)...

https://www.mazda.pl/skonfiguruj/MAZDA CX-5/5WGN-5S/

Dnia 17.02.2025 o 19:51, Artur Brol napisał:

Dla kolegow , wlascicieli Alf Romeo. Jak to jest z ta jakoscia, bo jakis czas temu slyszalem, ze to sa samochody dla ludzi lubiacych przy nich grzebac - ze tak czesto sie psuja. Jest tak, czy tak bylo?

Teraz to nie wiem. Miałem Alfę 2x - pierwszy i ostatni. Był to model 147 - kupiony fabrycznie nowy. Zdecydowanie najgorszy samochód, jakim jeździłem w życiu. Tzn. jeździł pięknie ale jakościowo to była tragedia. Nigdy więcej! Do tego ASO - poziom mechaników niewiele odbiegał od troglodytów. A tam np już była instalacja elektryczna nie na wiązce kabli tylko na światłowodach. Uwielbiało to się psuć i np. po wciśnięciu zapalniczki otwierały się wszystkie szyby... Był to jedyny samochód od 1991 który mi się rozkraczył na drodze (padł komputer wtrysku). NIGDY czegoś takiego nie miałem. Nawet w moich 126p. 

Historia... Natychmiast po spłaceniu kredytu sprzedałem. I nigdy więcej. Może teraz robią je lepsze. Nie wiem, nie interesuje mnie to. 

Napisano

Duster ma gołą blachę... Jak chcesz pełny ocynk, to kup Suva Citroena.

Z Chińczykami ostrożnie, żeby nie było jak z drukarkami, tanio kupujesz nowe, a potem wyrzeźbią Cię za części zamienne, jak za zboże. (komplet tuszy do drukarki potrafi kosztować tyle co tania drukarka, a wystarcza na kilkaset kopii).

Zwróć szczególną uwagę na dane techniczne Chińczyków, bo taki SUV Jaecoo miewa 319 kg ładowności...

A Fiat Seicento blisko 30 lat temu miał skromne 390 kg ładowności...

Napisano
Dnia 6.09.2025 o 01:22, il Dottore napisał:

Niedługo będę zjeżdżał do Polski i Mercedesy się skończą. :( Ten obecny to mój trzeci. i najprawdopodobniej ostatni.

A to dlaczego? Ja w styczniu odebrałem kolejnego i można wyrwać fajną cenę od dealerów.

GLB220 4matic z pakietem AMG - wywalczony upust to 48 tysięcy. W lipcu szwagier odebrał A45 S+ i w sumie wytargował 65 tysięcy.

Także przemyśl i przekombinuj. Na chińszczyznę masz jeszcze czas...tym bardziej za 159 tysięcy. Gdzie to serwisować, gdzie części zamienne w razie kolizji kupować? 

Kilkanaście dołożysz i nową C-klasę kupisz. Może nie 220D (miałem przez weekend na testowaniu, bo też się nad nim zastanawiałem), ale 200-tkę powinieneś wytargować. I tu masz już skrzynię 9G.

Dnia 6.09.2025 o 01:22, il Dottore napisał:

Brałbym Dustera - to jest GLC myślącego człowieka ;)

heheh no to mnie rozbawiłeś :) 

Napisano
1 minutę temu, terracan1929 napisał:

no to mnie rozbawiłeś

To nie ja wymyśliłem, tylko marketingowcy Musical Fidelity. :) 

Kiedyś kupiłem ich DDC V-Link i tam na pudełku było napisane: "High-End myślącego człowieka". Absolutnie genialny slogan reklamowy. :) 

Co do Mercedesa: nie kupię tego w PL z prostej przyczyny - w życiu w PL tyle nie zarobię, co można zarobić w IRL. Mówię o sobie, bo koledzy po fachu w PL jeżdżą takimi furami, że moja w porównaniu nadaje się na szrot. Alu tu się liczy nie tylko talent i doświadczenie - trzeba jeszcze mieć układy, o które nigdy nie dbałem. 

Więc zostaje Daćka albo Chinol. A gdzie to serwisować? A w ASO. A skąd części? A  z Chin. Skoro części do samochodów japońskich przychodzą z Japonii, do koreańskich - z Korei, do amerykańskich - z USA, to do chińskich muszą przyjść z Chin. 

Tylko masz rację, że należy unikać aut z prywatnej dystrybucji, bo jutro ta dystrybucja się skończy i zostaniesz z samochodem bez dostępu do części jak Himilsbach z angielskim. Najlepiej kupić coś od dużego kitajskiego producenta, który sam organizuje dystrybucję w Europie. Jak BYD na ten przykład. Jesteśmy w przededniu ofensywy BYD na Europę. Za 129 tysi możesz mieć ładowaną z gniazdka hybrydę o mocy 212KM. Pali toto koło piątki, setkę robi sekundę szybciej, niż mój Merol coupe a jeśli jeździsz tylko po mieście to nic nie pali, bo jakieś 70km zrobisz tylko na prundzie. A ja na nowej chałupie mam instalację FV i ładowarkę w garażu (poprzedni właściciel ładował tam sobie Volvo, nie wiem czy PHEV czy 100% elektryczne). Rachunek za prąd wynosi 30 złotych. 

https://www.byd.com/pl/samochody-hybrydowe/seal-5-dm-i

https://www.byd.com/pl/konfiguracja/seal-5-dm-i

Weź znajdź mi konkurencję dla czegoś takiego. Co dostaniesz w tych pieniądzach? Co najwyżej Dustera z felerną klimą. Tylko Duster nie ma 200KM i nie ma opcji jazdy tylko na baterii. Możesz też kupić bazową Toyotę - dużo słabszy silnik i wyposażenie, również brak opcji jazdy czysto elektrycznej. Za to legendarna niezawodność. 

Trzeba zaakceptować realia. Tak, jak teraz każdy ma chiński DAC to za 10 lat każdy będzie miał chiński samochód. :) 

Technologiczne serce świata bije dzisiaj w Chinach.