Jacch Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Wrażenia zatrzymaj dla siebie. Zwłaszcza jesli chcesz na ich podstawie kogoś nazwać kapłanem audio voodoo Oj, oj strasznie emocjonalnie jesteś związany z gościem 3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Chyba też zapominasz że Twoje wszyscy mogą przeczytać. Ps: bez takich wycieczek proszę. Chcesz coś konstruktywnego napisać , to proszę ale bez obrażania. To, że ty się obrażasz w dodatku za kogoś, to nie znaczy że autor chciał obrażać. A dwa to to że cytowany przez ciebie fragment dotyczy rozmowy dwóch gości na audiostereo - wiec pudło. Strasznie żeś się nastroszył i jesteś niemiły, dla mnie Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 4 minuty temu, Jacch napisał: Strasznie żeś się nastroszył i jesteś niemiły, dla mnie Przepraszam zatem najmocniej. Odpisz, cytując
Jacch Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Ps2: jesli chcesz zamienić "wrażenia" na "pewność" , proponuję dane akcesoria poddać procedurze ślepego testu i dopiero wtedy możemy ROZPOCZĄĆ ROZMOWĘ! Ślepego? Raczej głuchego. Człowieku nawet producenci tych zaślepek nie oferują tych ich wymyślonych walorów jakie usłyszał ktoś tam, wieć nie mam zamiaru testować zaślepek do RCA. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 26 minut temu, MariuszZ napisał: Do której grupy Ty Miro się zaliczasz? Nie chce mi sie znow wchodzić w ocenianie mojej osoby, zwłaszcza że znamy sie nie od dziś. 27 minut temu, MariuszZ napisał: Miro jedni sluchają muzyki, przeżywają ją, cieszą się z dobrego brzmienia, kombinują by było jak najlepsze. Takie hobby. To w 100% ja Odpisz, cytując
Jacch Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Artur Brol napisał: Ja tam niczego obraźliwego nie zauważyłem. Bo też nie miałem takiego zamiaru pisząc o tym. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 28 minut temu, MariuszZ napisał: Inni czepiają się ich pasji negując co oni tam słyszą zachęcając jednocześnie do testów ABX w skrócie. Takie trolowanie hobby. To też w 100% ja tyle że to nie trollowanie (zresztą poczyniłem juz temat o trolowaniu jako zarzut do mnie i sie wybroniłem) Ps: zacytować dla przypomnienia? Albo nie sam sobie poszukaj, nie mam na to czasu! Ps: tutaj akurat nie negowałem nikogo a wrecz broniłem Pana WP! Chociaż nie zgadzam sie z Nim w wieeeelu aspektach. To tyle. Odpisz, cytując
Jacch Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Te metalowe zaś ekranują piny sygnałowe gniazd przed EMI/RFI. Czasami gdy w pobliżu gniazd będzie dyndał przewód zasilający lub będzie nadawała antena BT lub WiFi to taka zatyczką uchroni indukowanie się prądów wirowych od pól EM. Zatem może obniżyć poziom szumu generowanego z eteru. To żadna magia. Czysta fizyka A co sie dzieje z tym "przejętym" EMI/RFI przez zatyczkę? Bo gdyby silikonowe chroniły jako bariera przed tym promieniowaniem to trochę logiki by w tym było. 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Serio? Chciałbyś mieć przypięta łatkę "kapłana voodoo"? Audio voodoo, to różnica. Tym terminem określa się coś kontrowersyjnego w audio, a temat zaślepek jak najbardziej do takich należy. Niektórzy nie słyszą kabli, a ja słyszę i mam - o takich też się pisze Audi Voodoo. Gdyby gościa nazwał np. psychikiem to fakt byłoby to obraźliwe. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 10 minut temu, Jacch napisał: Audio voodoo, to różnica. Tym terminem określa się coś kontrowersyjnego w audio, a temat zaślepek jak najbardziej do takich należy. Niektórzy nie słyszą kabli, a ja słyszę i mam - o takich też się pisze Audi Voodoo. O Panie. Świetny wpis! To teraz napisze z specjalną dedykacją do moderatora @MariuszZ i innych piszących w podobnym tonie wykorzystując tenże powyzszy wpis wpis. Ponieważ czesto mi zarzucasz (@MariuszZ - głównie Ty) jakobym trolował i ciągle wypisywał , a raczej PRZYPOMINAŁ o testach ABX w tym zacnym hobby, to juz spieszę wytłumaczyć kiedy to sie dzieje. Napisze drukowanymi byś (MariuszZ) dobrze zapamiętał! GDY POJAWIA SIE TEMAT KONTROWERSYJNY A ZDANIA SA PODZIELONE WOWCZAS POWINIEN DO AKCJI WKROCZYĆ TEST ABX! - celem wyjaśnienia kontrowersji związanych z danym akcesorium. Dobrze wiedza wszyscy tutaj zgromadzeni że nie piszę o ślepych testach (ja i paru innych) w tematach co do których wszyscy sie zgadzamy, oraz ze wpływ jest OCZYWISTY i nikt tego nie neguje jak np. Kolumny. Mam nadzieję że dotarło do wszystkich i że skączą sie wkoncu próby WMAWIANIA komuś tutaj z obecnych "trolowania". 😎 Odpisz, cytując
Jacch Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: O Panie. Świetny wpis! To teraz napisze z specjalną dedykacją do moderatora @MariuszZ i innych piszących w podobnym tonie wykorzystując tenże powyzszy wpis wpis. Mam wrażenie, ze próbujesz mnie wykorzystać Imho trolling to m.in uporczywe narzucanie komuś własnego zdania. 5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: GDY POJAWIA SIE TEMAT KONTROWERSYJNY A ZDANIA SA PODZIELONE WOWCZAS POWINIEN DO AKCJI WKROCZYĆ TEST ABX! - celem wyjaśnienia kontrowersji związanych z danym akcesorium. To nie jest takie oczywiste - skuteczność tego testu. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 37 minut temu, Jacch napisał: Audio voodoo, to różnica. Tym terminem określa się coś kontrowersyjnego w audio, a temat zaślepek jak najbardziej do takich należy. Niektórzy nie słyszą kabli, a ja słyszę i mam - o takich też się pisze Audi Voodoo. Raz jeszcze dziękuję za ten wpis. Aż musiałem zrobić zrzuty ekranu tej naszej konwersacji. Myślę że będą o tym rozkminiac na innym forum tak jak my rozkminiamy wpisy z audiostereo tutaj. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 4 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Ps2: jesli chcesz zamienić "wrażenia" na "pewność" , proponuję dane akcesoria poddać procedurze ślepego testu i dopiero wtedy możemy ROZPOCZĄĆ ROZMOWĘ! Ps3: prawilny ślepy test to ABX (piszę o tym celowo bo niejeden chciałby go zastąpić jakimś XY czy innym ZB 🫣😂). Tu jesteś Ty w 100% Twoje hobby opiera sie na testach ABX podczas dobierania elementów systemu. Wzmacniacze, źródła, DAC i akcesoria akustyczne wykorzystywane przez Ciebie przy sluchaniu muzyki podlegają ocenie w testach ABX jak rozumiem. Pomijasz przewody, zasilacze, podstawki antywibracyjne bo to nie twoja liga. Hobbyści bardziej "kabloentuzjastyczni" nie robią testów ABX tylko sluchają i dzielą się wrażeniami co prawie zawsze przywołuje Cię do tematu z twoimi propozycjami testów. Ile testów wzmacniaczy, źródeł, daków, a może kolumn czy akcesoriów akustycznych zrobiłeś w formacie ABX? Jesteś ekspertem jak mniemam. Jakie masz wnioski? Podziel się. Chętnie poczytam 😎 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Nie jestem expertem, nigdy nie byłem, ale polubiłem szybkie rzetelne rozwiązania, by nie kluczyć i iść do przodu. A od dnia gdy miałem przyjemność doświadczyć testu ABX po prostu polecam innym gdy widzę że przekomarzają sie wzajemnie jako rozwiazanie sytuacji. 11 minut temu, MariuszZ napisał: Podziel się. Chętnie poczytam 😎 Szkoda pióra... tyle tego. Pisałem juz kiedyś że ślepe testy "przeniosłem" nawet do innych hobby którymi sie pasjonuje i tam też świetnie sie spisuje. 14 minut temu, MariuszZ napisał: Hobbyści bardziej "kabloentuzjastyczni" nie robią testów ABX tylko sluchają i dzielą się wrażeniami co prawie zawsze przywołuje Cię do tematu z twoimi propozycjami testów. Weź niep....... policz sobie ile ostatnio powstało wpisów około-kablowych i NIGDZIE NIC NIE NAPISAŁEM o testach ABX . Masz jakąś obsesję na moim punkcie czy co? Weź zacytuj mój ostatni wpis w temacie kabli związany z testem ABX ! Czekam! Odpisz, cytując
P-na Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Wątpię by ktoś używał w/w zatyczek a nie posiadał kabli sygnałowych i zasilających z odpowiednim ekranowaniem. Czy zatem (nawet jesli te zatyczki maja przed powyższym chronić) to mają sens? Ktoś to sprawdził w teście ABX z ekranowanymi kablami? Cóż po ekranowanych kablach gdy za ścianą sąsiad może generować śmieci elektromagnetyczne w eter , obecne budownictwo (karton-gips) nawet nie ułatwia powieszenia półki bo do sąsiada wpadniesz - przykład TBS-y ścianki rodem z PRLy z tzw. supremy. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @Chyba Miro 84 Ja czekam, aż zaprezentujesz swoje testy ABX przed wymianą wzmacniacza, źródła, DACa, kolumn. W końcu jakieś kryteria lepszości założyłeś przy wymianie sprzętu. Jeżeli nie robiłeś testów ABX to nie MAMY O CZYM ROZMAWIAĆ, bo twoje wybory były na zasadzie tych od zaślepek. Niewiarygodne. Dawaj Miro, wykaz się i daj przykład opisując jak wzorowo prowadziłeś procedury ABX przy wyborach swojego sprzetu nie kierując się wrażeniami słuchowymi 😉 Jak nie opiszesz, a jeszcze kiedyś wspomnisz o ABX to potraktuję to jako trolling. Obiecuję 😎 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 46 minut temu, MariuszZ napisał: Dawaj Miro, wykaz się i daj przykład opisując jak wzorowo prowadziłeś procedury ABX przy wyborach swojego sprzetu nie kierując się wrażeniami słuchowymi 😉 Przecież doskonale wiesz jak wygląda tak procedura 🫣 ABX czyli najpierw akcesorium A odsłuchujemy, później akcesorium B. Następnie akcesorium X (jeden z dwóch poprzednich czyt A lub B - ale bez naszej świadomości ktory to). Oto cała "magia". To tak na wypadek gdyby ktoś nie był w stanie tego sobie wyobrazić. Odpisz, cytując
THX1138 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Odnośnie zatyczek. Na zdjęciu miedziane gniazda RCA z mojego wzmacniacza (na marginesie odesłałem do producenta za darmo). Jeżeli są nieużywane to szybko pojawia się patyna, która nie przewodzi prądu. Jeżeli na gnieździe bedzie zatyczka to patyny będzie mniej. Będzie dużo mniejsza rezystancja zestykowa. Takie chronione gniazdo można użyć "z marszu". Takie utlenione będzie marnej jakości. W przypadku występowania pętli mas dążymy do tego by rezystancja masy w porównaniu do rezystancji przewodu sygnałowego RCA, w tym gniazd i styków była dużo mniejsza, bo na rezystancji masy przewodu odloży się mniejsze napięcie od prądu upływu z pętli. Walczymy o jak najmniej zakłóceń. Zatem silikonowe zatyczki pomagają utrzymać gniazda w dobrej kondycji i w ten sposób poprawiają jakość dźwięku. Pośrednio. Te metalowe zaś ekranują piny sygnałowe gniazd przed EMI/RFI. Czasami gdy w pobliżu gniazd będzie dyndał przewód zasilający lub będzie nadawała antena BT lub WiFi to taka zatyczką uchroni indukowanie się prądów wirowych od pól EM. Zatem może obniżyć poziom szumu generowanego z eteru. To żadna magia. Czysta fizyka. Wpływ może być niesłyszalny, ale na 100% można go zmierzyć 😉 Pozdrawiam. M Czy mozna wiedziec gdzie kupiles te miedziane gniazda ? Bo sprawiają wrazenie prawdziwej miedzi . Przydały by mi sie jeszcze 4 szt tego typu terminali miedzianych do wzmacniacza (na kable głosnikowe ) Rowniez pozdrawiam Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Im więcej prób tym większa pewność. Kiedyś sprzeczaliśmy sie tu nawet w dedykowanym temacie ile tych prób powinno być... @Kraft chce sie Tobie przypominać znowu te oczywiste oczywistości 😇 ? 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Tu jesteś Ty w 100% Twoje hobby opiera sie na testach ABX podczas dobierania elementów systemu. Wzmacniacze, źródła, DAC i akcesoria akustyczne wykorzystywane przez Ciebie przy sluchaniu muzyki podlegają ocenie w testach ABX jak rozumiem. Pomijasz przewody, zasilacze, podstawki antywibracyjne bo to nie twoja liga. Wrócę jeszcze do tego wpisu, ktory daje pełny obraz jak oceniasz ludzi. Tyle pisałem - nic nie dociera. To nie prawda co jest w tym Twoim wpisie. Moje hobby nie opiera sie na testach ABX. Testy ABX są tylko i wyłącznie w dziedzinach co do których mam wątpliwości. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 6 minut temu, THX1138 napisał: Czy mozna wiedziec gdzie Mariusz w SinusAudio wstawia do wzmaków. Wymieniłem na takie tylko srebrzone. Jeszcze gorzej się starzeją. Tylko, że nalot na srebrze przewodzi prąd. Najlepsze są miedziane pozłacane. Spokoj na lata. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dla mnie źródła, wzmaki, daci, akcesoria akustyczne, kolumny- grają i nie wymagają testów i nie muszę wykazywać testów z ich udziałem. Co do kabli to juz opisałem tu w przeszłości o tym. Chcesz to sobie poszukaj. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Myślę, że ślepe testy nie muszą być koniecznie ABX. Jeśli podejrzewamy, że dwa sprzęty różnią się brzmieniem, a chcemy wybrać ten, którego brzmienie nam się bardziej podoba, to wystarczy test z niewiadomymi X i Y dzięki czemu odrzucimy nasze uprzedzenia. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Jak nie opiszesz, a jeszcze kiedyś wspomnisz o ABX to potraktuję to jako trolling. Obiecuję 😎 Tak wiec w przeszłości opisałem co uprawnia mnie do pisania i dzielenia sie doświadczeniami tak jak inni mają prawo do wyrażania swoich doświadczeń. Koniec OT. Przed chwilą, Kraft napisał: Myślę, że ślepe testy nie muszą być koniecznie ABX. Jeśli podejrzewamy, że dwa sprzęty różnią się brzmieniem, a chcemy wybrać ten, którego brzmienie nam się bardziej podoba, to wystarczy test z niewiadomymi X i Y dzięki czemu odrzucimy nasze uprzedzenia. Myślę że powinniśmy udać sie do odpowiedniego tematu bo zapowiada sie dyskusja. Oczywiście z mojej strony nie zgadzam siez Twoje opinią Chcesz szerzej "pogadać" o tym? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Przecież doskonale wiesz jak wygląda tak procedura 🫣 Ja wiem, ale czy ją każdorazowo stosujesz przed zmianami w systemie? No właśnie. Zakładam, że nie. Zatem trąci hipokryzją oczekując, że inni to robią do czego zachęcasz udzielając wskazówek. Napiszesz zaraz, że przecież przy wymianie kolumn to bez sensu bo charakterystyki się różnią itd. No to ja zachęcam i zrób taki test kolumn o podobnej konstrukcji i litrażu. Wyrównaj poziomy szumem bo efektywność inna i pochwal się jak Ci poszło 😉 Jeżeli nie robisz testów ABX i zachęcasz innych to wg mnie jest nie fair 😎 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 6 minut temu Napisano 6 minut temu 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Ja wiem, ale czy ją każdorazowo stosujesz przed zmianami w systemie? No właśnie. Zakładam, że nie. Zatem trąci hipokryzją oczekując, że inni to robią do czego zachęcasz udzielając wskazówek. Każdorazowo? Czyli kiedy ostatnio? Czekam na odpowiedź skoro z taką łatwością przychodzi ci kolejne WYMYSLANIE publiczne na mój temat. Czekam kiedy ostatnio!!! Ciekawe jak to będzie sie miało do wytykanej przez ciebie hipokryzji 2 godziny temu, MariuszZ napisał: No to ja zachęcam i zrób taki test kolumn o podobnej konstrukcji i litrażu. Wyrównaj poziomy szumem bo efektywność inna i pochwal się jak Ci poszło 😉 Jednak nie dociera 😇 5 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: O Panie. Świetny wpis! To teraz napisze z specjalną dedykacją do moderatora @MariuszZ i innych piszących w podobnym tonie wykorzystując tenże powyzszy wpis wpis. Ponieważ czesto mi zarzucasz (@MariuszZ - głównie Ty) jakobym trolował i ciągle wypisywał , a raczej PRZYPOMINAŁ o testach ABX w tym zacnym hobby, to juz spieszę wytłumaczyć kiedy to sie dzieje. Napisze drukowanymi byś (MariuszZ) dobrze zapamiętał! GDY POJAWIA SIE TEMAT KONTROWERSYJNY A ZDANIA SA PODZIELONE WOWCZAS POWINIEN DO AKCJI WKROCZYĆ TEST ABX! - celem wyjaśnienia kontrowersji związanych z danym akcesorium. Dobrze wiedza wszyscy tutaj zgromadzeni że nie piszę o ślepych testach (ja i paru innych) w tematach co do których wszyscy sie zgadzamy, oraz ze wpływ jest OCZYWISTY i nikt tego nie neguje jak np. Kolumny. Mam nadzieję że dotarło do wszystkich i że skączą sie wkoncu próby WMAWIANIA komuś tutaj z obecnych "trolowania". 😎 Odpisz, cytując
Recommended Posts