Jacch Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 14 godzin temu, DiBatonio napisał: Szkoda, że tak niewielu, a właściwie chyba nikt tutaj negujacy wpływ zatyczek (metalowych) nie potrafi inaczej odnieść się do testów Wojtka jak tylko w ten sposob, że to audiovoodoo, a on sam jest jakims guru audiovoodoo. Wojtek, Wojtek, ach ten Wojtek. A ty, jaki są twoje spostrzeżenia? Aż je kupię, bo to 56 zeta za parę Cardasów i wypróbuje, jakby co to zwrócę. A zaślepki do wejść słuchawkowych Wojtek też testował? Jak nic nie zauważę to będziesz mi wisiał kasę Przy szukaniu sklepu wpadłem na takie coś: Cytat Do pomiaru wykorzystaliśmy oscyloskop RIGOL MSO5354, a więc jest to topowy przyrząd pomiarowy, kosztujący ponad 16 tysięcy złotych. Ponoć to ważne, przynajmniej dla audiofilów https://tonskladowy.pl/artykuly/zaslepki-antyszumowe-cardass-zloty-podzial-czyli-wzor-na-dymanie/ Osobiście gościa nie lubię, a w zasadzie jego mocno stronniczego i ironicznego, często dyletanckiego, podejścia do tematu, tutaj jednak sobie zmierzył, więc? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 1 godzinę temu, Jacch napisał: Zwany patyną Na srebrze, na miedzi, to ogólna nazwa tego nalotu na powierzchni metalu mającego kontakt z powietrzem. 1 godzinę temu, pairtick napisał: Najważniejsze jest jednak odbicie fal radarowych pod kątem innym niż nadeszły, stąd właśnie płaskie i pochylone powierzchnie Jeszcze raz. Nie ma czegoś takiego jak odbicie fal elektromagnetycznych, to uproszczenie. Fala pierwotna wywołuje prądy wirowe, a te są źródłem wtórnego promieniowania. Bezpośrednim źródłem fali wtórnej są prądy wirowe. Kształty i kąty obiektu oraz materiał z jakiego jest zrobiony jak najbardziej mają wpływ na wtórne pole elektromagnetyczne, to pośrednik między tym co pierwotnie do obiektu dociera, a co jest z obiektu generowane, nie odbijane, generowane na skutek przepływu prądów wirowych 😉 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 14 godzin temu, MariuszZ napisał: Napisz coś o zaślepkach i nie męcz testami ABX Miro. Naprawdę szkoda czasu na nie, testy znaczy 😉 Napisałem w tym temacie głównie z powodu obrony byłego użytkownika "kapłanem voodoo". Testy ABX, jakoś tak wyskoczyły w czasie rozmowy, a że jest to cholerstwo (testy ABX) tak nielubiane przez wielu, to też wywiązała się jak zwykle dłuższa dyskusja. Obecnie jestem w temacie ślepych testów. Chcesz pogadać ze mną, to zapraszam tam. Tutaj nie widzę powodu dalej tego ciągnąć. Miłych dywagacji o zaślepkach 🫡 No i pozdrawiam wszystkich. Odpisz, cytując
gienas Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 39 minut temu, MariuszZ napisał: Bezpośrednim źródłem fali wtórnej są prądy wirowe. Kształty i kąty obiektu oraz materiał z jakiego jest zrobiony jak najbardziej mają wpływ na wtórne pole elektromagnetyczne, to pośrednik między tym co pierwotnie do obiektu dociera, a co jest z obiektu generowane, nie odbijane, generowane na skutek przepływu prądów wirowych To ciekawe, bo konstrukcja samolotów stealth zawiera tyle samo metalu co zwykły samolot i powinnien dawać taki sam cień na ekranie... Co do odbić fal - krótkofalarstwo twierdzi coś innego. Koniec OT Odpisz, cytując
pairtick Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Cytat Najważniejsze jest jednak odbicie fal radarowych pod kątem innym niż nadeszły, stąd właśnie płaskie i pochylone powierzchnie. 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Jeszcze raz. Nie ma czegoś takiego jak odbicie fal elektromagnetycznych, to uproszczenie. Fala pierwotna wywołuje prądy wirowe, a te są źródłem wtórnego promieniowania. Bezpośrednim źródłem fali wtórnej są prądy wirowe. Kształty i kąty obiektu oraz materiał z jakiego jest zrobiony jak najbardziej mają wpływ na wtórne pole elektromagnetyczne, to pośrednik między tym co pierwotnie do obiektu dociera, a co jest z obiektu generowane, nie odbijane, generowane na skutek przepływu prądów wirowych 😉 No ale, to z cytatem z Wikipedii się nie zgadzasz 😉 https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Piotr_Ufimcew - a gość żyje. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Tam zachodzą inne zjawiska. Najbliżej radarom jest zasada działania wykrywacza metali. Daj GPT AI polecenie "Opisz zasadę działania wykrywacza metali" i stanie się jasność 😉 Zresztą po co czekać Opisz zasadę działania wykrywacza metali Wykrywacz metali działa w oparciu o zjawiska elektromagnetyczne – przede wszystkim indukcję elektromagnetyczną. Jego podstawowe elementy to: cewka nadawcza, cewka odbiorcza (czasem wspólna) oraz układ elektroniczny analizujący sygnały. 🔹 Zasada działania krok po kroku: Wytwarzanie pola elektromagnetycznego Cewka nadawcza jest zasilana prądem zmiennym (najczęściej w zakresie kHz). Wokół cewki powstaje zmienne pole magnetyczne. Oddziaływanie na metal Gdy w to pole wejdzie przedmiot metalowy (przewodzący), indukują się w nim prądy wirowe (Foucaulta). Te prądy wytwarzają własne pole elektromagnetyczne, które zaburza pierwotne pole cewki nadawczej. Detekcja zmian Cewka odbiorcza rejestruje zmienione pole. Układ elektroniczny porównuje sygnał pierwotny z zakłóconym i wykrywa obecność metalu. Analiza rodzaju metalu Różne metale przewodzą prąd w różnym stopniu i mają różną podatność magnetyczną. Dzięki temu możliwa jest dyskryminacja – czyli rozróżnianie typów metali (np. żelazo vs. miedź, aluminium, srebro). Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 minutę temu, MariuszZ napisał: Tam zachodzą inne zjawiska. Najbliżej radarom jest zasada działania wykrywacza metali. Daj GPT AI polecenie "Opisz zasadę działania wykrywacza metali" i stanie się jasność 😉 Fizykiem nie jestem, ale nie wydaje mi się aby w radarach wykorzystywano zjawisko indukcji elektromagnetycznej. A i bez AI, każdy audiofil wie, że kabli się nie zwija w cewkę 😉 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Przed chwilą, pairtick napisał: ale nie wydaje mi się aby w radarach wykorzystywano zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Wykorzystuje. Tylko bez cewek. Zmienne pole elektromagnetyczne uzyskujemy z lamp elektronowych. Taki magnetron na przykład jak w mikrofali jest źródłem fali, która falowodem poprzez układ antenowy śmiga w eter. Dalej historia jest jak z wykrywaczem metalu tylko czestotliwosci inne. Nie kHz tylko MHz, a częściej GHz. Żadna magia, ani odbijanie fal nie mają miejsca. Tylko indukcja, prądy wirowe i wtórne pola elektromagnetyczne. Koniec tematu radarów. Zapraszam na priv jak są jakieś wątpliwości. Wyjaśnię w szczegółach 😉 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 4 godziny temu, Jacch napisał: Aż je kupię, bo to 56 zeta za parę Cardasów i wypróbuje, jakby co to zwrócę. A zaślepki do wejść słuchawkowych Wojtek też testował? To weź jeszcze inne, bo nie będziesz miał odniesienia. Taniej wychodzą AQ i masz 10szt/op i działają, tylko nie zatykać jak leci i nie wszystkie gniazda na raz.(robić to parami, po wpięciu pary posłuchać wybranego kawalka akustycznego utworu, kolejna para i znów posluchać itd.) Na to trzeba poświęcić trochę czasu i nie będzie to 10 minut niestety. Więcej nie podpowiem... A jak nie zadziałają, to patrz cytat z testu 3. W.Pszoniaka. Dnia 13.08.2025 o 09:50, DiBatonio napisał: Wniosek dodatkowy tu się wyraźnie przebija: "Im więcej w systemie audio lepszej jakości elementów (nie należy zapominać, że wliczam do niego i adaptację akustyczną) i lepiej dobranych (poszukiwanie synergii pomiędzy nimi) to tym łatwiej można usłyszeć różnice jakie te elementy wnoszą do przekazu muzycznego z całości." Mariusz wyjaśnił zasady i dlaczego to może działać, zatem ja więcej nie mam nic do powiedzenia w tym temacie. Proszę mnie więcej nie przywoływać do dyskusji. Szkoda czasu na te przepychanki. Edytowano 9 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Jacch Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 22 godziny temu, DiBatonio napisał: Nie każdy metal ma takie same właściwości, czy ferromagnetyczne, czy eliminujace fale radiowe i inne zakłócenia, dlatego tak jak Wojtek Pszoniak warto sprawdzić kilka opcji. To pewnie prawda, z tym że: Cytat Cardas RCA Caps (C S Signature Series) ....... Kluczowe cechy: Zaślepki RCA Caps wykonane zostały z niklowanego mosiądzu. Signature Series - Słynne logo firmy Cardas umieszczone jest w złotym wykończeniu na kruczoczarnym tle zaślepki. https://instalaudio.pl/cardas-rca-caps.html Działają bo pewnie amerykański mosiądz Druga _kluczowa cecha_ to hit Ale kupiłem, sprawdzę sam, bo niejedno już widziałem i słyszałem. Kable też mi kiedyś nie grały Edytowano 6 godzin temu przez Jacch Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Żadna magia, ani odbijanie fal nie mają miejsca. W takim razie - co do odbijania - pozostaniemy przy własnych opiniach. Ja nie neguję, że zjawiska na które zwracasz uwagę też występują, ponieważ się na tym nie znam. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Stealth_technology#Multiple_emitters https://en.m.wikipedia.org/wiki/Corner_reflector#In_radar Dobra, koniec o radarach. Przechodzimy do AXB 😉 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 23 minuty temu, pairtick napisał: pozostaniemy przy własnych opiniach Zamykajac temat. To nie opinie. Pisałem magisterkę na ten temat. Myślę, że przez 35 lat technika poszła do przodu, ale prawa fizyki się nie zmieniły 😉 Chociaż słuchając Andrzeja Dragana mam coraz więcej wątpliwości co do praw fizyki jakie rządzą tym światem. W tej wersji przyznaję Ci 100% racji. To tylko opinie 🤣 Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 24 minuty temu, MariuszZ napisał: Zamykajac temat. To nie opinie. Pisałem magisterkę na ten temat. Myślę, że przez 35 lat technika poszła do przodu, ale prawa fizyki się nie zmieniły 😉 Chociaż słuchając Andrzeja Dragana mam coraz więcej wątpliwości co do praw fizyki jakie rządzą tym światem. W tej wersji przyznaję Ci 100% racji. To tylko opinie 🤣 Andrzej spoko gość, znam człowieka ze stowarzyszenia. Może faktycznie, aby tu nie śmiecić, przerzuć te nasze pogaduchy o radarach na PW. Odpisz, cytując
Recommended Posts