Jacch Napisano Środa o 12:25 Napisano Środa o 12:25 14 godzin temu, DiBatonio napisał: Szkoda, że tak niewielu, a właściwie chyba nikt tutaj negujacy wpływ zatyczek (metalowych) nie potrafi inaczej odnieść się do testów Wojtka jak tylko w ten sposob, że to audiovoodoo, a on sam jest jakims guru audiovoodoo. Wojtek, Wojtek, ach ten Wojtek. A ty, jaki są twoje spostrzeżenia? Aż je kupię, bo to 56 zeta za parę Cardasów i wypróbuje, jakby co to zwrócę. A zaślepki do wejść słuchawkowych Wojtek też testował? Jak nic nie zauważę to będziesz mi wisiał kasę Przy szukaniu sklepu wpadłem na takie coś: Cytat Do pomiaru wykorzystaliśmy oscyloskop RIGOL MSO5354, a więc jest to topowy przyrząd pomiarowy, kosztujący ponad 16 tysięcy złotych. Ponoć to ważne, przynajmniej dla audiofilów https://tonskladowy.pl/artykuly/zaslepki-antyszumowe-cardass-zloty-podzial-czyli-wzor-na-dymanie/ Osobiście gościa nie lubię, a w zasadzie jego mocno stronniczego i ironicznego, często dyletanckiego, podejścia do tematu, tutaj jednak sobie zmierzył, więc? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Środa o 12:40 Napisano Środa o 12:40 1 godzinę temu, Jacch napisał: Zwany patyną Na srebrze, na miedzi, to ogólna nazwa tego nalotu na powierzchni metalu mającego kontakt z powietrzem. 1 godzinę temu, pairtick napisał: Najważniejsze jest jednak odbicie fal radarowych pod kątem innym niż nadeszły, stąd właśnie płaskie i pochylone powierzchnie Jeszcze raz. Nie ma czegoś takiego jak odbicie fal elektromagnetycznych, to uproszczenie. Fala pierwotna wywołuje prądy wirowe, a te są źródłem wtórnego promieniowania. Bezpośrednim źródłem fali wtórnej są prądy wirowe. Kształty i kąty obiektu oraz materiał z jakiego jest zrobiony jak najbardziej mają wpływ na wtórne pole elektromagnetyczne, to pośrednik między tym co pierwotnie do obiektu dociera, a co jest z obiektu generowane, nie odbijane, generowane na skutek przepływu prądów wirowych 😉 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano Środa o 12:50 Napisano Środa o 12:50 14 godzin temu, MariuszZ napisał: Napisz coś o zaślepkach i nie męcz testami ABX Miro. Naprawdę szkoda czasu na nie, testy znaczy 😉 Napisałem w tym temacie głównie z powodu obrony byłego użytkownika "kapłanem voodoo". Testy ABX, jakoś tak wyskoczyły w czasie rozmowy, a że jest to cholerstwo (testy ABX) tak nielubiane przez wielu, to też wywiązała się jak zwykle dłuższa dyskusja. Obecnie jestem w temacie ślepych testów. Chcesz pogadać ze mną, to zapraszam tam. Tutaj nie widzę powodu dalej tego ciągnąć. Miłych dywagacji o zaślepkach 🫡 No i pozdrawiam wszystkich. Odpisz, cytując
gienas Napisano Środa o 13:25 Napisano Środa o 13:25 39 minut temu, MariuszZ napisał: Bezpośrednim źródłem fali wtórnej są prądy wirowe. Kształty i kąty obiektu oraz materiał z jakiego jest zrobiony jak najbardziej mają wpływ na wtórne pole elektromagnetyczne, to pośrednik między tym co pierwotnie do obiektu dociera, a co jest z obiektu generowane, nie odbijane, generowane na skutek przepływu prądów wirowych To ciekawe, bo konstrukcja samolotów stealth zawiera tyle samo metalu co zwykły samolot i powinnien dawać taki sam cień na ekranie... Co do odbić fal - krótkofalarstwo twierdzi coś innego. Koniec OT Odpisz, cytując
pairtick Napisano Środa o 14:32 Napisano Środa o 14:32 Cytat Najważniejsze jest jednak odbicie fal radarowych pod kątem innym niż nadeszły, stąd właśnie płaskie i pochylone powierzchnie. 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Jeszcze raz. Nie ma czegoś takiego jak odbicie fal elektromagnetycznych, to uproszczenie. Fala pierwotna wywołuje prądy wirowe, a te są źródłem wtórnego promieniowania. Bezpośrednim źródłem fali wtórnej są prądy wirowe. Kształty i kąty obiektu oraz materiał z jakiego jest zrobiony jak najbardziej mają wpływ na wtórne pole elektromagnetyczne, to pośrednik między tym co pierwotnie do obiektu dociera, a co jest z obiektu generowane, nie odbijane, generowane na skutek przepływu prądów wirowych 😉 No ale, to z cytatem z Wikipedii się nie zgadzasz 😉 https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Piotr_Ufimcew - a gość żyje. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Środa o 14:33 Napisano Środa o 14:33 Tam zachodzą inne zjawiska. Najbliżej radarom jest zasada działania wykrywacza metali. Daj GPT AI polecenie "Opisz zasadę działania wykrywacza metali" i stanie się jasność 😉 Zresztą po co czekać Opisz zasadę działania wykrywacza metali Wykrywacz metali działa w oparciu o zjawiska elektromagnetyczne – przede wszystkim indukcję elektromagnetyczną. Jego podstawowe elementy to: cewka nadawcza, cewka odbiorcza (czasem wspólna) oraz układ elektroniczny analizujący sygnały. 🔹 Zasada działania krok po kroku: Wytwarzanie pola elektromagnetycznego Cewka nadawcza jest zasilana prądem zmiennym (najczęściej w zakresie kHz). Wokół cewki powstaje zmienne pole magnetyczne. Oddziaływanie na metal Gdy w to pole wejdzie przedmiot metalowy (przewodzący), indukują się w nim prądy wirowe (Foucaulta). Te prądy wytwarzają własne pole elektromagnetyczne, które zaburza pierwotne pole cewki nadawczej. Detekcja zmian Cewka odbiorcza rejestruje zmienione pole. Układ elektroniczny porównuje sygnał pierwotny z zakłóconym i wykrywa obecność metalu. Analiza rodzaju metalu Różne metale przewodzą prąd w różnym stopniu i mają różną podatność magnetyczną. Dzięki temu możliwa jest dyskryminacja – czyli rozróżnianie typów metali (np. żelazo vs. miedź, aluminium, srebro). Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Środa o 14:38 Napisano Środa o 14:38 1 minutę temu, MariuszZ napisał: Tam zachodzą inne zjawiska. Najbliżej radarom jest zasada działania wykrywacza metali. Daj GPT AI polecenie "Opisz zasadę działania wykrywacza metali" i stanie się jasność 😉 Fizykiem nie jestem, ale nie wydaje mi się aby w radarach wykorzystywano zjawisko indukcji elektromagnetycznej. A i bez AI, każdy audiofil wie, że kabli się nie zwija w cewkę 😉 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Środa o 14:45 Napisano Środa o 14:45 Przed chwilą, pairtick napisał: ale nie wydaje mi się aby w radarach wykorzystywano zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Wykorzystuje. Tylko bez cewek. Zmienne pole elektromagnetyczne uzyskujemy z lamp elektronowych. Taki magnetron na przykład jak w mikrofali jest źródłem fali, która falowodem poprzez układ antenowy śmiga w eter. Dalej historia jest jak z wykrywaczem metalu tylko czestotliwosci inne. Nie kHz tylko MHz, a częściej GHz. Żadna magia, ani odbijanie fal nie mają miejsca. Tylko indukcja, prądy wirowe i wtórne pola elektromagnetyczne. Koniec tematu radarów. Zapraszam na priv jak są jakieś wątpliwości. Wyjaśnię w szczegółach 😉 Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Środa o 16:44 Napisano Środa o 16:44 (edytowany) 4 godziny temu, Jacch napisał: Aż je kupię, bo to 56 zeta za parę Cardasów i wypróbuje, jakby co to zwrócę. A zaślepki do wejść słuchawkowych Wojtek też testował? To weź jeszcze inne, bo nie będziesz miał odniesienia. Taniej wychodzą AQ i masz 10szt/op i działają, tylko nie zatykać jak leci i nie wszystkie gniazda na raz.(robić to parami, po wpięciu pary posłuchać wybranego kawalka akustycznego utworu, kolejna para i znów posluchać itd.) Na to trzeba poświęcić trochę czasu i nie będzie to 10 minut niestety. Więcej nie podpowiem... A jak nie zadziałają, to patrz cytat z testu 3. W.Pszoniaka. Dnia 13.08.2025 o 09:50, DiBatonio napisał: Wniosek dodatkowy tu się wyraźnie przebija: "Im więcej w systemie audio lepszej jakości elementów (nie należy zapominać, że wliczam do niego i adaptację akustyczną) i lepiej dobranych (poszukiwanie synergii pomiędzy nimi) to tym łatwiej można usłyszeć różnice jakie te elementy wnoszą do przekazu muzycznego z całości." Mariusz wyjaśnił zasady i dlaczego to może działać, zatem ja więcej nie mam nic do powiedzenia w tym temacie. Proszę mnie więcej nie przywoływać do dyskusji. Szkoda czasu na te przepychanki. Edytowano Środa o 16:58 przez DiBatonio Odpisz, cytując
Jacch Napisano Środa o 19:49 Napisano Środa o 19:49 (edytowany) 22 godziny temu, DiBatonio napisał: Nie każdy metal ma takie same właściwości, czy ferromagnetyczne, czy eliminujace fale radiowe i inne zakłócenia, dlatego tak jak Wojtek Pszoniak warto sprawdzić kilka opcji. To pewnie prawda, z tym że: Cytat Cardas RCA Caps (C S Signature Series) ....... Kluczowe cechy: Zaślepki RCA Caps wykonane zostały z niklowanego mosiądzu. Signature Series - Słynne logo firmy Cardas umieszczone jest w złotym wykończeniu na kruczoczarnym tle zaślepki. https://instalaudio.pl/cardas-rca-caps.html Działają bo pewnie amerykański mosiądz Druga _kluczowa cecha_ to hit Ale kupiłem, sprawdzę sam, bo niejedno już widziałem i słyszałem. Kable też mi kiedyś nie grały Edytowano Środa o 19:49 przez Jacch Odpisz, cytując
pairtick Napisano Środa o 19:59 Napisano Środa o 19:59 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Żadna magia, ani odbijanie fal nie mają miejsca. W takim razie - co do odbijania - pozostaniemy przy własnych opiniach. Ja nie neguję, że zjawiska na które zwracasz uwagę też występują, ponieważ się na tym nie znam. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Stealth_technology#Multiple_emitters https://en.m.wikipedia.org/wiki/Corner_reflector#In_radar Dobra, koniec o radarach. Przechodzimy do AXB 😉 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Środa o 20:33 Napisano Środa o 20:33 23 minuty temu, pairtick napisał: pozostaniemy przy własnych opiniach Zamykajac temat. To nie opinie. Pisałem magisterkę na ten temat. Myślę, że przez 35 lat technika poszła do przodu, ale prawa fizyki się nie zmieniły 😉 Chociaż słuchając Andrzeja Dragana mam coraz więcej wątpliwości co do praw fizyki jakie rządzą tym światem. W tej wersji przyznaję Ci 100% racji. To tylko opinie 🤣 Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Środa o 21:01 Napisano Środa o 21:01 24 minuty temu, MariuszZ napisał: Zamykajac temat. To nie opinie. Pisałem magisterkę na ten temat. Myślę, że przez 35 lat technika poszła do przodu, ale prawa fizyki się nie zmieniły 😉 Chociaż słuchając Andrzeja Dragana mam coraz więcej wątpliwości co do praw fizyki jakie rządzą tym światem. W tej wersji przyznaję Ci 100% racji. To tylko opinie 🤣 Andrzej spoko gość, znam człowieka ze stowarzyszenia. Może faktycznie, aby tu nie śmiecić, przerzuć te nasze pogaduchy o radarach na PW. Odpisz, cytując
THX1138 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 19.08.2025 o 15:03, MariuszZ napisał: Mariusz w SinusAudio wstawia do wzmaków. Wymieniłem na takie tylko srebrzone. Jeszcze gorzej się starzeją. Tylko, że nalot na srebrze przewodzi prąd. Najlepsze są miedziane pozłacane. Spokoj na lata. Pozdrawiam. M Czyli nie da sie kupic ? Szkoda .Dzieki za info i tez pozdrawiam Oprocz Andrzeja Dragana proponuje jeszcze Nikodema Popławskiego . A tu inny temat ale moze kogos zainteresuje . O tym jak to producenci "dla naszego dobra" usuwają wyjscia jack 3.5mm z telefonów . https://www-pocket--lint-com.translate.goog/opinion-why-removing-the-headphone-jack-from-phones-was-a-bad-idea/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=rq starszy temat ale dopiero wczoraj na niego trafiłem i fajnie ze został tak opisany bez ściemy tylko wprost powiedziane dlaczego likwidują te gniazda . Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts