Skocz do zawartości

R2R DAC VS DELTA SIGMA

Recommended Posts

Resized_20240901_181417.jpeg

Pozbawia basu tego ,,panczu,, gdzie dopiero po czasie człowiek sobie zdaje sprawę, że tak muzyka brzmi realniej. Bęben staje się bębnem gdzie wcześniej był ale coś się za nim niepotrzebnie ciągło. Pojawia się jakby więcej dźwięków w tle. Wokale są jakby wyraźniej wypowiadane. Jakbym szerzej rozstawił kolumny.

Sprawa jest o tyle dziwna, że te efekty występują nawet jak sygnał z dac cd przepuszczę poznaj przez dsp gdzie jest sigma delta. Więc i sigla delta może tak zabrzmieć. Ten cd ta po prosu gra widocznie dodaje to od siebie.

• 3 weeks later...

W miniony weekend dzięki uprzejmości kolegi z Mp3 Store miałem okazję słuchać Chord Hugo TT2 , Fajny dac ale moje zdziwienie było wielkie gdy porównując go z moim Matrix Sabre Pro różnica była nie wielka i nie zawsze na korzyść chorda choć chyba ogólnie gra jakieś 5-10% lepiej . Za to funkcjonalność wejścia obsługiwane formaty tu przegrywa chord na całej linii . Ogólnie szukam dalej taki upgrade  za plus minus 20 tys to raczej słabo . Teraz postaram się posłuchać coś r2r z wyższej półki 

4 godziny temu, blackromek napisał:

Ogólnie szukam dalej

A czy inne kolumny udało się znaleźć?

Dnia 28.10.2024 o 19:14, Nie wszystko wiedzący napisał:

Pojawia się jakby więcej dźwięków w tle. Wokale są jakby wyraźniej wypowiadane. Jakbym szerzej rozstawił kolumny.

3 x jakby. 
Dobrze, że tutaj niewielu zagląda😎

8 godzin temu, blackromek napisał:

Mam od dobrego kolegi jeszcze namiar na fajne urządzenie nie za taką kasę Exogal Comet . Swoją drogą zapłacenie katalogowych 22 tys za Hugo to nie śmieszny żart 

Na temat komety mozesz pogadać z forumowym kolegą Michałem nick Wing.

U mnie troszkę lepiej od Sabre Pro z Matrixem Spdif2 zagrał Holo Audio Spring. Ale to teź nie jest przepaść.

Czasem pojawiaja się uzywki na portalach aukcyjnych. Cena podobna do Matrix X sabre pro. Dźwięk trochę jaśniejszy, świeższy. Jesli nie podlaczysz przez Spdif2 tylko bezposrednio pod usb to gesty, wolniejszy z mocnym choć przewalonym basem. Osobiscie wolę przez i2s. Jest technicznie i wrazeniowo bardziej poprawny.

Holo polecam. Jest ładny, w srodku pożądnie zbudowany. Duzy, czytelny wyswietlacz z mozliwoscia zdimmerowania lub wyłączenia. Brak filtrow. Kilka rodzajow oversamplingu ale najlepiej gra na Nos. Podkreślam ze to podobny poziom dźwieku z Xsabre pro. Troszkę inny charakter.

Edytowano przez audiowit

Zgadzam sie, Holo ma swietne wzornictwo I sa porządnie zrobione.

Jednak ten co ja miałem  - około 2 lat stary - miał już wygasające punkty na wyświetlaczu.

Pozatym polecam go z innym przetwornikiem porównać- tak AB - przełączać źródła,  w ciągu sekundy i wtedy stwierdzić czy warto za niego zapłacić.

Zresztą, wszystko się powinno tak testować.

11 godzin temu, Artur Brol napisał:

Pozatym polecam go z innym przetwornikiem porównać- tak AB - przełączać źródła,  w ciągu sekundy i wtedy stwierdzić czy warto za niego zapłacić.

Stosując takie porównanie jesteś w stanie ocenić tylko głośność czy podobna i ewentualne bardzo duże roznice... może dlatego wszystko Ci brzmi tak samo. Nie ma innej opcji na porównanie takich urządzeń tylko przy spokojnym odsłuchu w dłuższym czasie, różnego repertuaru,  z różną głośnością. Po kilku dniach możesz wrócić do poprzedniego i oceniasz.

11 godzin temu, Artur Brol napisał:

Zresztą, wszystko się powinno tak testować.

No właśnie nie...

Edytowano przez marcinmarcin

Trening uwagi słuchowej.

Czy ktoś z Was z obozu R2R lub Sigma Delta brał udział?

Ja nie uczestniczyłem, jestem ciekawy czym mógłby mnie ubogacić. 

Trenuję amatorsko pływanie/kraulem. Po kilkunastu tygodniach treningu, innego pionizowania przedramienia oraz  „zagarniania” wody, jestem w stanie dłużej, dalej i praktycznie „bez wysiłku” utrzymać się w wodzie.

Co można zyskać po treningu uwagi słuchowej?

Dodam jeszcze że od jakiegoś czasu (ponad miesiąc) mam Qutesta i Aresa 12th. Po pierwszej fascynacji Aresem, gdy wróciłem do Qutesta okazało sie że w aktualnym zestawieniu - inny streamer, inne zasilacze, jest bardzo mocną konkurencją. Ale grają jednak inaczej... szczególnie to słychać przy starszych nagraniach, gorszych realizacjach...

1 minutę temu, AudioTube napisał:

Takim solidnym, wieloletnim? Może aparat słuchowy.... 😉

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Stosując takie porównanie jesteś w stanie ocenić tylko głośność czy podobna i ewentualne bardzo duże roznice... może dlatego wszystko Ci brzmi tak samo. Nie ma innej opcji na porównanie takich urządzeń tylko przy spokojnym odsłuchu w dłuższym czasie, różnego repertuaru,  z różną głośnością. Po kilku dniach możesz wrócić do poprzedniego i oceniasz.

No właśnie nie...

Wlasnie tak.

W ciagu sekundy jestes w stanie uslyszec roznice , jesli wystepuja.

Powiedzmy że sluchasz wokalu ( obojętnie czy to kobieta czy mężczyzna) I jest moment w którym solista dochodzi do momentu w którym kończy utwór ale jest to zakończone jakby przeciągnięciem kilku sekundowym - w ciągu tego możesz raz lub dwa , źródło zmienić. Jeśli te przetworniki grają inaczej, wyraźnie, usłyszysz to.

Porownujesz inaczej, porownujesz z pamieci.

Nie brzmi wszystko dla mnie tak samo, a jeśli brzmi tzn ze poprostu tak brzmi.

Jeśli ktoś twierdzi , że w sprzęcie są roznice - które czasem ludzie opisują jak dzień do nocy - jego prawo( powyzej jakiegos poziomu jakosci). To jednak nie znaczy że tak jest 😉

8 godzin temu, AudioTube napisał:

Dobrze wiesz, tylko prowokujesz.

Można zyskać umiejętność rozpoznawania różnic,  wyłapywania niuansów,  smaczków i ogólnie pojętej różnicy miedzy dwoma porównywanymi elementami.

21 godzin temu, Artur Brol napisał:

Poza tym to najwiekszy błąd jaki można zrobić przełączając w locie utwór, który po przełączeniu trwa dalej, a należy porównywać np. te same fragmenty np. pierwsze 2 minuty. W porównaniach typu przełączanie w locie nie rozpoznasz nawet różnic między kolumnami, a co dopiero urządzenia jak np. DAC.

Nagminnie popełniasz błędy w metodologii porównawczej urządzeń, czy czego byś tam sobie nie testował. 

Edytowano przez DiBatonio

Jakoś nie przejmuje się metodologia.

Ty uważasz tak, ja tak.

Kolumny można tak testować jeśli ma się wzmacniacz  z dwoma parami gniazd głośnikowych. Niewiele ich ma chyba te podwójne gniazda. Jeśli się nie mylę to CXA81 miał.

Oczywiście, w przełączaniu w locie nie rozpoznasz czy nie usłyszysz  różnicy jeśli jej tam nie będzie.  Jeśli będzie,  usłyszysz ją od razu. Bo czas pomiędzy zmiana źródła to może sekunda, ucho czy mózg nawet nie zdąży nawet zapamiętać, w zasadzie nie będzie musiało, bo przy takim teście jest praktycznie ciągłość informacji , dochodzących do ucha.

Jak nie rozpoznam różnicy w dakach? 

Przecież napisałem przy moim - napisze w cudzyslowiu 😉 - " tescie"  Holo Audio Spring 3, że różnice byly. Jak na dłoni,  przy przełączaniu, jak Ty to nazywasz,  w locie. Zapomniałeś?

21 minut temu, Artur Brol napisał:

Oczywiście, w przełączaniu w locie nie rozpoznasz czy nie usłyszysz  różnicy jeśli jej tam nie będzie.  Jeśli będzie,  usłyszysz ją od razu

Piszesz bzdury Artur.

To tak nie działa i możesz sobie dalej pisać te swoje teorie, bo akurat nadal podtrzymuje opinię co do Ciebie.

Nie masz zielonego pojęcia o Audio testach, o Audio systemach, jedynie to co przeczytasz i zobaczysz na obrazku.

Jedno mogę Ci oddać, do absolutnej perfekcji masz opanowane znajdowanie zdjęć ładnych systemów Audio i tutaj chylę czoła, w tym nikt na tym forum Ciebie nie pobije.

Co do technikaliow w audio, umiejętności składania co z czym i dlaczego, umiejętności odróżniania aspektów brzmieniowych jesteś audiofilskim niemowlęciem mówiąc delikatnie.

21 minut temu, Artur Brol napisał:

czas pomiędzy zmiana źródła to może sekunda, ucho czy mózg nawet nie zdąży nawet zapamiętać, w zasadzie nie będzie musiało, bo przy takim teście jest praktycznie ciągłość informacji , dochodzących do ucha.

Aha, czyli jak czytasz książkę i odkładasz ją na półkę po jej zamknięciu już nie pamiętasz co w niej było napisane, bo oczy i mózg po kolejnych sekundach zapominają co tam było napisane?  😆

Jestem w stanie w tę tezę uwierzyć, bo tak u ciebie było jak zamykałeś słownik ortograficzny lub inny slownik poprawnej polszczyzny, chociaż wątpię, czy wiesz co to za książki. 😁

Nie dyskutuj ze mną w ogóle o Audio, bo nie jesteś dla mnie partnerem do takich rozważań. 

Dotykaj się z innymi na tym forum, nie ze mną.

Edytowano przez DiBatonio

20 minut temu, DiBatonio napisał:

Piszesz bzdury Artur.

To tak nie działa i możesz sobie dalej pisać te swoje teorie, bo akurat nadal podtrzymuje opinię co do Ciebie.

Hm, to nie jest teoria. Zrobilem test Holo Audio, wlasnie w taki sposob I wyszlo ze roznice sa. Czyli w/g tego co piszesz, ze moj sposob jest niewlasciwy, wychodzi ze nie moglem ich uslyszec, czyli ze Gato jest rownie dobrej jakosci jak Holo?

Podtrzymuj co tam musisz , nie moja sprawa.

Jedno mogę Ci oddać, do absolutnej perfekcji masz opanowane znajdowanie zdjęć ładnych systemów Audio i tutaj chylę czoła, w tym nikt na tym forum Ciebie nie pobije.

Dziekuje.

Co do technikaliow w audio, umiejętności składania co z czym i dlaczego, umiejętności odróżniania aspektów brzmieniowych jesteś audiofilskim niemowlęciem mówiąc delikatnie.

Nie obrazilem sie, jak bym mógł - niemowlecie. So cute ☺️

Dla mnie audio to nie jest folozofia, czy religia jak dla niektorych.

To jest prosta rzecz. Włączam I cieszyć sie dzwiekiem. Jesli nie, szukasz innych komponentow. Itd.

Aha, czyli jak czytasz książkę i odkładasz ją na półkę po jej zamknięciu już nie pamiętasz co w niej było napisane, bo oczy i mózg po kolejnych sekundach zapominają co tam było napisane?  😆

Serio, porównałeś książkę do muzyki?

Jestem w stanie w tę tezę uwierzyć, bo tak u ciebie było jak zamykałeś słownik ortograficzny lub inny slownik poprawnej polszczyzny, chociaż wątpię, czy wiesz co to za książki. 😁

I po co te osobiste wycieczki?

Nie dyskutuj ze mną w ogóle o Audio, bo nie jesteś dla mnie partnerem do takich rozważań. 

Dotykaj się z innymi na tym gorum, nie ze mną.

Postaram się nie dyskutować, ale nic nie obiecuję 😁

Ale to Ty odpowiedziałeś na mój wpis, nie ja na Twój .

Co masz ma myśli pisząc dotykaj 😏

Edytowano przez Artur Brol