Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Drodzy Forumowicze, Proszę Was o pomoc w doborze sprzętu (kolumny lub wzmacniacz), który odświeżyłby mój obecny zestaw i na nowo dostarczyłby mi muzycznych emocji. 
Posiadam wzmacniacz Audiolab 6000a play + Dali Zensor 7 spięte kablami Chord Clearway X Speaker. Miejsce odsłuchowe 30m2 (5x6m), kolumny ustawione na krótszej ścianie. Słucham głównie muzyki rockowej, instrumentalnej, filmowej.
Brakuje mi głównie basu i detaliczności, ale wiekszą sceną również nie pogardzę.
Budżet niewielki. W okolicach 5000zł, dlatego skupiłbym się na sprzęcie z drugiej ręki.

Napisano

Zostaw kolumny.

6000 Play nie da Ci detaliczności.

Do tego jak możesz użytkować na nim sieć? Toż to udręka i męka.

Za 5000 zł mozna dostać używanego Roksana K3 albo czasami teraz rzadziej ale Caspian M2. No rewelacja w tej cenie.

Dostaniesz także Yamahy serii AS 1100 albo AS 2000

Primare ze starszych linii czy Cyrus

Napisano

A ja powiem, że z jednego i drugiego da się wycisnąć więcej. 

W przypadku rozważania zmiany wzmacniacza na pewno sprawdziłbym Musical Fidelity M3Si, wspomnianego wyżej Atolla, a także Cambridge Audio CXA61. To fajne, uniwersalne opcje, które powinny się zgrać z obecnymi Dali. 

Idąc w drugą stronę, zajrzałbym do naszego outletu i sprawdził Polk Audio R600 https://www.q21.pl/polk-audio-reserve-r600-czarny-outlet.html oraz Fyne Audio F501 https://www.q21.pl/fyne-audio-f501-czarny-outlet.html

Są one bardziej detaliczne od Dali, scena również powinna być ciekawsza w obu przypadkach. 

W razie czego zapraszamy na odsłuchy :) 

Napisano
12 godzin temu, Kciuk napisał:

Drodzy Forumowicze, Proszę Was o pomoc w doborze sprzętu (kolumny lub wzmacniacz), który odświeżyłby mój obecny zestaw i na nowo dostarczyłby mi muzycznych emocji. 
Posiadam wzmacniacz Audiolab 6000a play + Dali Zensor 7 spięte kablami Chord Clearway X Speaker. Miejsce odsłuchowe 30m2 (5x6m), kolumny ustawione na krótszej ścianie. Słucham głównie muzyki rockowej, instrumentalnej, filmowej.
Brakuje mi głównie basu i detaliczności, ale wiekszą sceną również nie pogardzę.
Budżet niewielki. W okolicach 5000zł, dlatego skupiłbym się na sprzęcie z drugiej ręki.

Jak wspomniano wcześniej. Lepszym wzmakiem rozbujasz zensory, ale i lepsze kolumny zrobią ogromną różnicę. Ja postawiłbym chyba na kolumny. Przejrzyj rynek wtórny i daj znać co znalazłeś w tym budżecie a my doradzimy Ci co z tego warte jest swojej ceny. Z naszej oferty możesz zerknąć na KEF`y Q950. To dynamiczne konstrukcje oparte na dwóch membranach biernych, które powodują, że dół jest dociążony, ale jednocześnie zwarty i precyzyjny. Poza tym sama seria q950 jest stosunkowo neutralna oraz charakteryzuje się bardzo dobrze poukładanymi planami pozornymi więc ogólnie selektywność stoi tu na bardzo wysokim poziomie. 

Jeśli chodzi o wzmacniacze to z nowych jesteś w stanie kupić w tym budżecie Cambridge Audio CXA81 oraz Roksana Attessę. W obu przypadkach uzyskasz przepaść w porównaniu do modelu aktualnego. CXA81 będzie bardziej ekspresyjny natomiast Roksan zagra nieco spokojniej. Używana K3 rozniosłaby Zensory na strzępy, w pozytywnym tego słowa znaczeniu więc za nim też możesz się rozejrzeć.

https://s4home.pl/kolumny-podlogowe/kef-q950-outlet.html

Napisano (edytowany)
21 godzin temu, Kciuk napisał:

Miejsce odsłuchowe 30m2 (5x6m), kolumny ustawione na krótszej ścianie.

Najpierw spróbuj przestawić kolumny na dłuższą ścianę ( jeżeli masz taką możliwość ) i posłuchaj, czy jest coś na plus w brzmieniu systemu.

Edytowano przez lysy
Napisano

Dziękuję Wam za zainteresowanie i cenne rady.

19 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

6000 Play nie da Ci detaliczności.

Do tego jak możesz użytkować na nim sieć? Toż to udręka i męka.

Internet podpięty jest po kablu, więc nie ma tragedii. Niemniej prawdą jest, że sporadycznie pojawiają się problemy z łącznością.

6 godzin temu, lysy napisał:

Najpierw spróbuj przestawić kolumny na dłuższą ścianę ( jeżeli masz taką możliwość )

Niestety nie mam takiej możliwości. 

19 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Roksana K3 albo czasami teraz rzadziej ale Caspian M2

18 godzin temu, Spider napisał:

Atolle IN100 a nawet IN200

15 godzin temu, S4Home napisał:

Używana K3 rozniosłaby Zensory na strzępy

16 godzin temu, Q21 napisał:

W przypadku rozważania zmiany wzmacniacza na pewno sprawdziłbym Musical Fidelity M3Si

Chyba w pierwszej kolejności skupię się na wymianie wzmacniacza. Oczywiście rynek wtórny nie umożliwi mi przetestowania wszystkich proponowanych przez Was sprzętów, ale mam nadzieję, że coś się trafi w okolicach Trójmiasta.

Napisano
11 godzin temu, Kciuk napisał:

Niestety nie mam takiej możliwości. 

Rozumiem, także trzeba kombinować w innym kierunku.

Dnia 14.07.2023 o 08:34, Spider napisał:

wydaje sie, że z Dali da sie spokojnie jeszcze wycisnąć więcej,

To dobrze Ci się wydaje i warto zadbać o wydajniejszy piec, a ze sklepu można wypożyczyć za kaucją, jeżeli się nie boisz takiej opcji.

Masz w Q21 w outlecie wzmacniacz Xindak XA-6950 ( II ) w przewidzianym budżecie.

Napisano

Poza przestawieniem kolumn, które jak napisałeś odpada, jeżeli kolumny ustawione są prawidłowo i jak już sprawdzałeś jaki skutek daje np. bliższe przystawiani do ściany, zostaje jeszcze ewentualna zmiana odległości miejsca odsłuchowego, może akurat wypada w miejscu gdzie jest dziura na basie.

Z kolumn które mają podbite skraje pasma z potężniejszym dołem i rozdzielczą górą polecam do tej wielkości pomieszczenia Polk RTi A7. Ewentualnie z jeszcze mocniej podbitą górą, sprawdzające się zwłaszcza w muzyce rozrywkowej Klipsch RP-8000F.

Napisano
Dnia 14.07.2023 o 08:34, Spider napisał:

wydaje sie, że z Dali da sie spokojnie jeszcze wycisnąć więcej,

pojawiają sie używane Atolle IN100 a nawet IN200 w okolicach 5k pln + Wiim Pro + ew DAC i zestaw gotowy. 

Ale on także nie dadzą detaliczności z Dali

Dnia 15.07.2023 o 03:45, Kciuk napisał:

nternet podpięty jest po kablu, więc nie ma tragedii. Niemniej prawdą jest, że sporadycznie pojawiają się problemy z łącznością.

Nie chodzi o połączenie kablowe czy WiFi tylko o samą obsługę tego urządzenia. Sprawdzisz inne to zrozumiesz i nigdy już tam nie wrócisz.

Dnia 15.07.2023 o 03:45, Kciuk napisał:

hyba w pierwszej kolejności skupię się na wymianie wzmacniacza. Oczywiście rynek wtórny nie umożliwi mi przetestowania wszystkich proponowanych przez Was sprzętów, ale mam nadzieję, że coś się trafi w okolicach Trójmiasta.

Ale w zasadzie wiekszosc z nich mozesz sprawdzic nowe.

A potem polować na uzywane