D-Art Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca (edytowany) Iphone. Czy to ma znaczenie? Korekcja zrobiła mi takie fale i zniwelowała jakiegoś pika na niskich tonach. Ogólnie teraz gra mniej ostro. Edytowano 19 czerwca przez D-Art Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca 10 minut temu, D-Art napisał: Iphone. Czy to ma znaczenie? Korekcja zrobiła mi takie fale i zniwelowała jakiegoś pika na niskich tonach. Ogólnie teraz gra mniej ostro. Oczywiście, że ma Dla jabłek RC jest już dostępne, ciągle czekamy na wprowadzenie tej funkcji dla Androida 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca (edytowany) 1 godzinę temu, stach_s napisał: Oczywiście, że ma Dla jabłek RC jest już dostępne, ciągle czekamy na wprowadzenie tej funkcji dla Androida Mam iPhona 15 Pro i w apce nie widzę nigdzie RC. Gdzie tego szukać Panowie ?? Odtwarzacz to WiiM Pro . Pozdrawiam Edytowano 19 czerwca przez grishaq1986 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca 25 minut temu, grishaq1986 napisał: Mam iPhona 15 Pro i w apce nie widzę nigdzie RC. Gdzie tego szukać Panowie ?? Odtwarzacz to WiiM Pro . Pozdrawiam Ja mam Andka, więc u mnie RC brak, ale w internetach piszą, że już od dłuższego czasu jest dla jabłek. Może to jakaś beta??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca 36 minut temu, grishaq1986 napisał: Mam iPhona 15 Pro i w apce nie widzę nigdzie RC. Gdzie tego szukać Panowie ?? Odtwarzacz to WiiM Pro . Pozdrawiam Pro nie ma jeszcze oficjalnego RC. Tylko Plus. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca Dzięki za info. Poczekam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca Na forum Wiima producent pisał, że z RC na Androida jest problem z powodu różnorodności sprzętowej. W japku sprzęt jest w miarę ujednolicony. Coś wspominali, że może im się uda wykorzystać mikrofon z pilota. Trzeba przyznać, że RC zauważalnie zmienia brzmienie. Zrobiłem kilka presetów, bo są 3 target curve: B&K, Harman i Flat. Na razie nie jestem przekonany, którą charakterystykę ostatecznie wybrać 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca 9 minut temu, D-Art napisał: Na forum Wiima producent pisał, że z RC na Androida jest problem z powodu różnorodności sprzętowej. W japku sprzęt jest w miarę ujednolicony. Coś wspominali, że może im się uda wykorzystać mikrofon z pilota. Trzeba przyznać, że RC zauważalnie zmienia brzmienie. Zrobiłem kilka presetów, bo są 3 target curve: B&K, Harman i Flat. Na razie nie jestem przekonany, którą charakterystykę ostatecznie wybrać 😉 Pisz jak najwięcej, jakie odczucia nt tej funkcjonalności Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca Świetna sprawa, że można zapisywać wiele ustawień. Zobaczę, czy pomiary są powtarzalne i czy są podobne przy pomiarach robionych na różnych poziomach głośności. Na razie zauważyłem, że charakterystyka B&K jest przesunięta w kierunku basów. Dźwięk jest bardziej dociążony, dla wielu będzie pełniejszy. Na flat oczywiście jest bardziej płasko, wokal bardziej wysunięty i więcej się dzieje na górze. No i sam nie wiem, co lepsze. Gdy całkiem wyłączyłem RC to dopiero zauważyłem, że miałem jakieś podbicia, szczególnie na niskich tonach. Ale pewnie przyzwyczajenie zrobiło swoje 😉 Gdyby nie to RC, to po prostu słuchałbym i miałbym radochę, a teraz jest dylemat, he he 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca 35 minut temu, D-Art napisał: Na razie zauważyłem, że charakterystyka B&K jest przesunięta w kierunku basów. To ciekawe , bo akurat B&K nie ma podbicia basu. Jak chcesz usłyszeć bas proponuje użyć krzywej stosowanej przez NAD-a. Krzywą najbardziej popularną stosowaną między innymi w studiach nagrań jest / lub była , bo modyfikacji krzywych było mnóstwo , nie wspominając o poprawkach/ krzywa Olive Tool. Zastosowanie w pełni krzywej domowej nie musi przynieść oczekiwanego , pozytywnego efektu. To są tylko sugestie , i tak w zasadzie powinny być stosowane na wycinku problematycznego pasma a nie jako całość. Należy mieć na uwadze , że odpowiedź impulsowa każdego pomieszczenia jest inna. Przerabiałem u siebie chyba wszystkie krzywe domowe i np. najmniej pasują mi zachwalane krzywe Harmana, a aplikowałem wszystkie cztery / 4;6;8;10 dB/. Osobiście albo słucham bez korekcji lub na wspomnianej NAD-a. Nie wiem, czy Wiim ma możliwość wgrania zewnętrznej krzywej, ale załączę Harman 4dB RMS corrected.txt Harman 6dB RMS corrected.txt Harman 8dB RMS corrected.txt Harman 10dB RMS corrected.txt DiracLiveFull_NADTargetCurve.txt 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 19 czerwca Udostępnij Napisano 19 czerwca W Wiimie te 3 krzywe są jakby takim wstępnym ustawieniem. Potem je koryguje RC. W RC też można sporo wstępnie poustawiać: zakres pasma, maksymalne podbicie/tłumienie i max Q. A po pomiarach można jeszcze wszystko sobie ręcznie pozmieniać, Jak ktoś się zna, to może się ciekawie pobawić. Naprawdę jestem zaskoczony, że w tak tanim pudełeczku są takie rzeczy. A przecież cały czas pracują nad softem. Do szczęścia brakuje mi tylko natywnego Apple Music, nie przez Airplay 🙂 Ja na razie zrobiłem kolejne kalibracje, ale już w nocy bo jest cicho. I chyba to dobry pomysł. Krzywe są mniej powychylane, i jest mniej "pików". Ale słuchanie dopiero jutro, bo sąsiedzi... 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Spore te dołki Aż takie byś miał w pomieszczeniu? Ciekaw jestem jak na wypadnie na innym urządzeniu. Zapewne to jest problem z Androidem. Bo on wysteouje na wielu urzeczeniach wielu producentów. Mikrofony sa tam inne. Robiąc to tylko na jabłku mogli jakos przyjac pewne założenia kalibracyjne jego. Czy dobre to inna sprawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca (edytowany) Robiłem pomiary wielokrotnie i przyjąłem takie najbardziej powtarzające się i z najmniejszą ilością wychyleń. Różnice pomiędzy pomiarami nie były znaczące, czyli jakaś powtarzalność jest. Fakt, że pomieszczenie mam dość trudne. Ale te wychylenia tylko tak groźnie wyglądają, bo wykres jest tak skonstruowany, żeby podkreślić korekcje. Maksymalnie 4,8 dB korekty. To nie jest dużo „na ucho”. No i tak przy okazji, nie miałem pojęcia, że WPP ma taką funkcję. Z tego powodu zawsze myślałem o Lyngdorfie. A tu niespodzianka. I znowu okazało się, że słusznie nie wróciłem do Andka, chociaż miałem ochotę dla odmiany. Na „japko” producenci piszą ciekawe oprogramowanie ze względu na jego stały hardware. Jednym zdaniem, WPP to dla mnie bardzo udany zakup 😁 Edytowano 20 czerwca przez D-Art 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Jeszcze jedna ciekawostka. WPP ma też wejście optyczne. Podpiąłem do niego CD zamiast bezpośrednio do wzmaka. I okazuje się, że to działa a przy okazji uwzględnia korekcję RC Wiima! Czyli WPP może działać jak proste DSP i przedwzmacniacz dla innego źródła. Nie wiem tylko, czy Wiim przy okazji wykonuje jakiś upscaling sygnału np. do 24/192, bo nie mam takiej sygnalizacji we wzmaku. To już byłby sztos. Wszystko mam ustawione na 24/192 na wejściu i na wyjściach. Coraz bardziej mi się podoba to ustrojstwo 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Upsampling z ASRC na wejściu optycznym jest robiony przy włączonym Fixed resolution w ustawieniach wyjść cyfrowych. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Pawlik Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca 21 godzin temu, ProjectPi napisał: Pro nie ma jeszcze oficjalnego RC. Tylko Plus. Chyba wlaśnie się pojawiło dla Pro. Zgłosiła mi się wersja 4.8.620450 1. Room correction..... Pobieram 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Jeśli chodzi o Androida, to takiego maila dostałem dziś od Wiima (czas reakcji na wysłane zapytanie - kilka godzin!!!) : [Thanks very much for reaching out to WiiM Support. We would like to support Room Correction for Android users at the beginning of July 2024, please stay tuned! Warm Regards, WiiM Support] Czyli już za chwilę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Nie wiem jak u was ale u mnie działa tą aplikacja na androida w tel.Jesli chodzi czym ona to jest to ja uważam że to korekcja częstotliwości pasma ,bardziej niż korektor akustyki.Chodz z racji że mam robioną akustykę pomiarami rew to odnośnie daleko tej aplikacji do porządnego pomiaru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca 23 minuty temu, Radek Kostrzewski napisał: Nie wiem jak u was ale u mnie działa tą aplikacja na androida w tel.Jesli chodzi czym ona to jest to ja uważam że to korekcja częstotliwości pasma ,bardziej niż korektor akustyki.Chodz z racji że mam robioną akustykę pomiarami rew to odnośnie daleko tej aplikacji do porządnego pomiaru. Jest tylko Peq, u mnie nie ma, możliwości zrobienia pomiaru. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca Dnia 19.06.2024 o 18:41, ProjectPi napisał: Pro nie ma jeszcze oficjalnego RC. Tylko Plus. Dzisiaj wskoczyła aktualizacja . RC już na WiiM Pro pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca 1 godzinę temu, Radek Kostrzewski napisał: aplikacja na androida 1 godzinę temu, grishaq1986 napisał: Dzisiaj wskoczyła aktualizacja U mnie też niby wskoczyła ale ja tego nie mogę znaleźć (mam na androidzie) W eq jest tylko geq i peq Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca 3 minuty temu, Palmos napisał: U mnie też niby wskoczyła ale ja tego nie mogę znaleźć (mam na androidzie) W eq jest tylko geq i peq Jak już wcześniej pisałem, nie ma jeszcze RC na Androida. Kolega musiał pomylić chyba peq z rc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grishaq1986 Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca 10 minut temu, Palmos napisał: U mnie też niby wskoczyła ale ja tego nie mogę znaleźć (mam na androidzie) W eq jest tylko geq i peq Ja mam iPhona..... android faktycznie musi poczekać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca A już myślałem że będzie co w weekend porobić a nie tylko te mecze i mecze 😄 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 20 czerwca Udostępnij Napisano 20 czerwca A tak mi się zdawało że to jakieś mini dsp .Można zobaczyć jak wygląda tą aplikacja na jabuszku?. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts