renoxd Napisano 2 września Udostępnij Napisano 2 września Dnia 6.08.2024 o 21:58, D-Art napisał: Target curves, czyli można to przetłumaczyć jako krzywe docelowe. Opracowane dlatego, bo nie słyszymy liniowo. Chodziło chyba głównie o słuchawki, w których liniowe słuchanie niekoniecznie dobrze brzmi. Ale i w pomieszczeniach te krzywe potrafią się sprawdzać. Ja słucham na B&K. To takie docelowe wstępne korekcje, do których dąży np. RC w Wiimie. W skrócie i pobieżnie. Wiadomo, flat curve to płasko. B&K podbija trochę basy, a Harman to jak kontur, podbija basy i wysokie. Przynajmniej tak wynika z ilustracji, które znalazłem i tak zachowuje się RC podczas korekcji. Wybierz sobie, która krzywa Ci najbardziej odpowiada. Kalibruj RC na każdej, słuchaj, porównuj i sam oceń, co Ci pasuje Jakieś przykładowe rysuneczki: Jak patrze na te rysuneczki, to one jednak chyba nie oddają tego, jak te krzywe w rzeczywistości wyglądają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 2 września Udostępnij Napisano 2 września To są target curve. To tylko wzorce. Ustawia się charakterystykę mniej więcej na ich podstawie w zależności od własnych preferencji. To oczywiste, że realnie będzie sporo drobnych odchyleń. Ale ostateczny efekt powinien być zbliżony do wzorca. A jak komuś nie pasuje, pozostaje flat curve. Ale w moim przypadku na płasko jest zbyt nijako 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renoxd Napisano 3 września Udostępnij Napisano 3 września Nie chodzi mi o to jak na końcu to wygląda. Chodzi mi właśnie o to wzorce. Target Curve Harman wygląda zupełnie inaczej. Tak tylko zaznaczam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 3 września Udostępnij Napisano 3 września Takie grafiki znalazłem w sieci. Jeśli Harman inaczej wygląda, to znajdź wykres i wklej. Czegoś się dowiemy, bo tak to nie wiadomo o co chodzi. 🙂👍🏼 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renoxd Napisano 3 września Udostępnij Napisano 3 września 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 3 września Udostępnij Napisano 3 września Czyli Harman to mocno podbity bas. Pewnie wielu osobom może się spodobać. Dla mnie za bardzo podbity, ale ja mam kolumny z dużymi głośnikami niskotonowymi. Wolę B&K 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renoxd Napisano 3 września Udostępnij Napisano 3 września Dla mnie ani B&K, ani Harman nie jest optymalny. Idę bardziej w kierunku Harmana w kontekście niskich tonów, ale dalej brakuje mi wypełnienia wokali i instrumentów. Bawię się w RC w Wiimie, ale nie wychodzi jeszcze tak jakbym chciał. Muszę samemu podbijać okolice 100-600, ale co nie podbije, to się coś psuje. Kiedyś gdzieś była taka strona, która w przystępny sposób opisywała, jaka częstotliwość, z czym w muzyce jest powiązana. Czyli że np 1,5k to wokale, które najbardziej mogą drażnić ucho. Albo, że 200hz to smyczki.. itd. Nie mogę tego teraz znaleźć, a szkoda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 4 września Udostępnij Napisano 4 września Ja jestem całkiem zadowolony z działania RC. Skoro nie możesz w żaden sposób osiągnąć satysfakcjonujących rezultatów, to może nie wina korekcji, tylko pora na zmianę innego elementu toru? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renoxd Napisano 4 września Udostępnij Napisano 4 września Nie powiedziałem że mi się dźwięk nie podoba, tylko że nie jest optymalny. Czuję że jeszcze da się tam coś poprawić poprzez ręczne poprawki do gotowego modelu RC proponowanego przez Wiima. Z RC i tak jest wyraźnie lepiej niż bez RC 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aranda Napisano 5 października Udostępnij Napisano 5 października Dnia 23.06.2024 o 12:19, pavello napisał: Ja też ostatnio zauważyłem to urządzenie, ale bardziej to wygląda na odbiornik AirPlay / Roon niż pełnoprawny streamer. A szkoda troche bo może mógł być z tego fajny transport (Coax, Optyk + USB). Dlaczego uważasz że ten FiiO SR11 nie jest pełnoprawnym streamerem? Czego mu brakuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października Jak ustawić na nim np. korzystanie z Tidal? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmnich Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października (edytowany) 3 godziny temu, ProjectPi napisał: Jak ustawić na nim np. korzystanie z Tidal? Przez AirPlay , analogicznie każdy inna aplikacja muzyczna. Tidal connect brak. Edytowano 6 października przez tmnich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października 32 minuty temu, tmnich napisał: Przez AirPlay 32 minuty temu, tmnich napisał: Tidal connect brak. To między innymi odpowiada na pytanie wyżej 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października Dnia 3.09.2024 o 23:54, D-Art napisał: Czyli Harman to mocno podbity bas. Pewnie wielu osobom może się spodobać. Sprzed miesiąca ten cytowany fragment, ale tak Harman nie tyle mocno, co jakoś kurde dziwnie podbija. U mnie momentami pojawiały się przestery wręcz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D-Art Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października (edytowany) Mnie też Harman niezbyt się podoba. Dla mnie optymalny jest B&K. Jeśli masz zniekształcenia, to spróbuj obniżyć Volume Limit. Ja profilaktycznie mam na 90%, bo używam RC i nie mam żadnych zniekształceń. Można limit obliczyć w programie REW wpisując parametry PEQ, ale Headroom chyba nigdy mi nie przekroczył 10% volume limit. Edytowano 6 października przez D-Art Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Wojdyło Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października Dnia 4.08.2024 o 02:18, Robert Wojdyło napisał: Ja również przeszedłem na B&K a automatyczna kalibracja na chwilę obecną bardzo mi się .Kalibracja uzależniona jest od głośności podczas wykonywania kalibracji. Im jest ciszej tym bardziej podbity jest bass w okolicach 50hz,a obniżony w okolicach 75hz.oprocz tego wyeksponowane są dźwięki których przy cichym słuchaniu wcześniej nie było słychać .I tak jak dla mnie powinno być, ja tak lubię .Dźwięk stał się gęstrzy ,przestrzenny, ,spójny i aksamitny .Poszczególne dźwięki które czasem były za suche ,stały się mięsiste ,wokale bardzo szczegółowe bez nawet najmniejszej odrobiny ostrości .Bas w jakimś paśmie co mi czasem przeszkadzał stał się o wiele przyjemniejszy do słuchania . Kalibrowalem kilkanaście razy w różnych ustawieniach głośności ,jak i ustawieniach kolumn .Po różnych testach znalazłem to czego szukałem. Wcześniej słuchałem w Direct i z wyłączonymi cyfrowymi sekcjami bez żadnej korekcji dźwięku czy ubarwien..A teraz słucham z korekcją, ponieważ stwierdziłem że gdybym chciał znaleźć idealny dźwięk dla mnie to by mnie to kosztowało miliony złotych ,tysiące godzinny szukania,testowania, wymian,sparowania sprzętu itp. ,Obecnie dźwięk mi się podoba, a chyba o to chodzi ..Kalibracja w B&K dużo jeszcze wyciągnęła z mojego audio i pewnie jeszcze można dużo wyciągnąć ( denona 1600ne monitor audio silver 500 5g) Dac w denonie, jest szczegółowy, przestrzenny ale jak dla mnie za cyfrowy i za ostry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Wojdyło Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października 1 godzinę temu, Robert Wojdyło napisał: Zakupiłem parę tygodni temu WiiM Ultra i i od tego czasu testuję .Testowałem Ultra na różne możliwe sposoby z Denonem ,i muszę powiedzieć że najlepiej wypada połączenie przez kabel optyczny . Dźwięk bardzo zrównoważony bez jakiejkolwiek ostrości, piękne miękkie wokale ,aksamitny i ogromnie przestrzenny bardzo szczegółowy dźwięk .Do tego na scenie tak wiele się dzieje że szok.Miękki bass bez zbędnego podbicia. I tutaj muszę przeprosić DENON .Na chwilę obecną takie połączenie najbardziej mi się podoba .Wiim Ultra po analogu w Direct w tym zestawie na tych kolumnach ma trochę podbity bas (najwięcej w okolicach 75hz.),ładną ale chyba troszkę podbitą górę, Przez Usb gra trochę ostrzej, cyfrowo .Kalibruje z b&k lub flat z małą moją korektą. Jestem bardzo zadowolony z takiego połączenia .Ale..... pewnie z czasem do czegoś sie przyczepie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts