k4wtan Napisano 2 listopada 2023 Udostępnij Napisano 2 listopada 2023 Dzień dobry. Noszę się z zamiarem kupienia mojemu tacie prezentu na urodziny. Potrzebuję jednak porady, bo nie jestem w tym bardzo biegły. Zestaw Kolumny Q Acoustics 3050i połączone z Yamaha R-N803D. Do tego chciałbym abyście pomogli mi dobrać gramofon. Patrzyłem na gramofon od Yamahy ale nie wiem czy jest sens bo on powiela wiele funkcji które amplituner sieciowy już ma. Będzie wdzięczny z podpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 3 listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 listopada 2023 Jaką kwotę możesz przeznaczyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 listopada 2023 Cześć, ile chciałbyś wydać na pierwszy gramofon? Jednymi z ciekawiej brzmiących opcji w niskiej półce są Rega Planar 1 i Pro-Ject Debut Carbon III DC. Z tej dwójki Rega oferuje granie gęstsze, bardziej analogowe, cieplejsze, a Pro-Ject jest neutralniejszy, bardziej techniczny. Oba bardzo dobre, po prostu wpasowują się w inne gusta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k4wtan Napisano 3 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2023 Dnia 3.11.2023 o 07:54, Highlander_now napisał: Jaką kwotę możesz przeznaczyć? Myślałem o max 3000 ale jak będzie coś naprawdę godnego polecenia to może być więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 3 listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 listopada 2023 AT-LP140XP - z regulacją VTA i napędem bezpośrednim. Brak możliwości regulacji wysokości ramienia był pierwszym murem z jakim się zderzyłem, gdy chciałem zmienić wkładkę o innej wysokości niż oryginalna. Tak naprawdę gramofon "brzmi" wkładką i jej charakter ma zasadniczy wpływ na odtwarzanie muzyki. W ogóle bym nie przywiązywał wagi do wkładki jaka jest firmowo w gramofonie. Z zasady są to tanie wkładki, których jedyną zaletą jest to, że po prostu grają. Są z reguły do wymiany na coś zdecydowanie lepszego, przede wszystkim z innym szlifem. Wadą, dla mnie, wymienionego gramofonu są jego didżejskie dodatki, całkowicie zbędne przy korzystaniu w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 listopada 2023 1 godzinę temu, k4wtan napisał: Myślałem o max 3000 ale jak będzie coś naprawdę godnego polecenia to może być więcej. W takim razie w tym budżecie już uświadczysz Rega Planara 2 oraz Pro-Ject Carbon Debut Evo. To podobne granie względem stylu, ale znacznie lepsze technicznie porównując go do niższych, wcześniej wymienionych, modeli. Zachęcam też do obejrzenia naszego filmu, gdzie porównujemy Planara 1, 2 i 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k4wtan Napisano 3 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2023 Dostałem kilka odpowiedzi z zapytań emailowych które złożyłem. Poczytałem też w kilku miejscach i zerknąłem na EISA. Propozycje które najczęściej się pojawiają to: Thorens TD 402 DD Thorens TD 204 Pro-Ject Debut PRO Pro-Ject Debut Carbon EVO Co myślicie o wyżej wymienionych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haleem Napisano 8 listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 listopada 2023 Nie piszesz upodobaniach obsługowych Taty 😉, ale z tych sprzętów co wymieniasz to Thorens TD 402 DD jest najwygodniejszy - napęd bezpośredni (bez paska) i automatyczne podnoszenie ramienia po zakończeniu odtwarzania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wp99 Napisano 13 listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 listopada 2023 Dnia 3.11.2023 o 17:14, k4wtan napisał: Dostałem kilka odpowiedzi z zapytań emailowych które złożyłem. Poczytałem też w kilku miejscach i zerknąłem na EISA. Propozycje które najczęściej się pojawiają to: Thorens TD 402 DD Thorens TD 204 Pro-Ject Debut PRO Pro-Ject Debut Carbon EVO Co myślicie o wyżej wymienionych? Czy już coś wybrałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k4wtan Napisano 13 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 listopada 2023 3 minuty temu, wp99 napisał: Czy już coś wybrałeś? Jeszcze nie. Zakupy będę robił dopiero luty/marzec więc jest jeszcze sporo czasu na myślenie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALBINKA1969 Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 witam wszystkich.mam pytanko,jeśli możecie mi odpowiedzieć bym był bardzo wdzieczny.mam do wyboru dwa gramofony i nie wiem jaki wybrać.czy możecie mi pomóc/??jeden to denon dp-400 a drugi to audio-technica AT-LPW50PB.proszę pomóżcie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 (edytowany) @BALBINKA1969, a dlaczego akurat Te? AT-LP140XP gramofon Audiotechnika, który zaproponował @Highlander_now jest ciekawszą propozycją moim zdaniem z ww. To tak pomiędzy tymi kwotowo co wymieniłeś. Audiotechnika z Twojej propozycji, dla mnie nie akceptowalny. Pozdrawiam Edytowano 18 listopada 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALBINKA1969 Napisano 18 listopada 2023 Udostępnij Napisano 18 listopada 2023 mam niestety budżet tylko do max 2500-3000 zł.i niestety nie wiem co można w tej kwocie w miarę sensownego kupić.gram od 1988 roku na moim Polskim Adamie i stwierdziłem że się już trochę:):)::):):) wysłużył.aczkolwiek cały czas jest sprawny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 listopada 2023 Udostępnij Napisano 19 listopada 2023 (edytowany) To w końcu dla Ciebie czy dla taty drapak? Adam wygląda spoko. Nie wiem czy ma regulację wysokości ramienia VTA. Coś mu dolega? Może wystarczy, konserwacja ogólny przegląd wymiana smarow. Oraz kupno nowej wkładki z igłą? @Fandiscopolo, @Audio Autonomy, @Highlander_now, @tomek4446. Edytowano 19 listopada 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALBINKA1969 Napisano 19 listopada 2023 Udostępnij Napisano 19 listopada 2023 powiedzmy tak.szukam czegoś nowego bo zmieniłem wystrój i niestety Adaś mi już nie pasuje .mam chwotę max do 3000.i nie wiem co mozna w niarę dobre za te pieniądze kupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 listopada 2023 Masz jakieś wymagania co do koloru plinty? Automat, półautomat, Manual? Jakie ramię: proste, S, L? Wymagania co do wkładki i igły? Przedwzmacniacz osobno, czy wbudowany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 20 listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 listopada 2023 @BALBINKA1969 bierzesz pod uwagę zakup używanego gramofonu? Czy tylko nowe wchodzą w grę? Za 3000 zł można już kupić całkiem fajny gramofon "z epoki", który będzie o niebo lepszy od naszego skromnego Adasia Z tego co piszesz, to istotny jest dla Ciebie aspekt wizualny. Napisz jak miałby wyglądać nowy gramofon - obudowa lakierowana w czarnym połysku, drewniany fornir? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALBINKA1969 Napisano 20 listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 listopada 2023 najlepiel lakierowana czarna i maxymalnia szerokosc to tylko 40-41 cm niestety Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 listopada 2023 44 minuty temu, BALBINKA1969 napisał: Czytaj 3 posty wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALBINKA1969 Napisano 20 listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 listopada 2023 półautomat, ramię: S, Wymagania co do wkładki i igły? nie mam Przedwzmacniacz wbudowany , mam HArmana cardona 760 i do Adaaia potrzebny był . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 listopada 2023 (edytowany) https://allegro.pl/oferta/dual-cs-704-kultowy-gramofon-vintage-14635197284 Spełnia jedno z Twoich kryteriów, ale spójrz na wkładkę. Znawcy shure'a będą wiedzieć. Cena jest baaardzo przystępna . 😁😉👍 Edytowano 20 listopada 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 21 listopada 2023 Udostępnij Napisano 21 listopada 2023 (edytowany) 8 godzin temu, 1Ender napisał: Znawcy shure'a będą wiedzieć. Cena jest baaardzo przystępna . @k4wtanprzychylam się do opinii🙂, używam od 46 lat. To najważniejszy element, który ma wpływ na jakość dźwięku. Pozdr. Edytowano 21 listopada 2023 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 21 listopada 2023 Udostępnij Napisano 21 listopada 2023 Gramofon nie tworzy dźwięku, (jedynie go zakłóca w mniejszym lub większym stopniu), dźwięk tworzy wkładka. W używanych gramofonach spotkasz jedynie takie, których ktoś chce się pozbyć z różnych względów. Trwałość wkładki to nie tylko trwałość igły lecz całego układu mechanicznego we wkładce. To też się zużywa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 listopada 2023 Udostępnij Napisano 21 listopada 2023 (edytowany) 2 godziny temu, Karol64208 napisał: @k4wtanprzychylam się do opinii🙂, używam od 46 lat. To najważniejszy element, który ma wpływ na jakość dźwięku. Pozdr. Teraz @BALBINKA1969 ma zagwostkę. Karol to do niego pisałem. @Highlander_now, trwałość starych wkładek jest bardzo duża. Je można "reanimować" przewinąć cewkę. W starych nie produkowanych, kolekcjonerskich wkładkach zabieg jak najbardziej opłacalny moim zdaniem. Martwiłbym się bardziej stanem igły. Bo dobra igła też nie tania. Np. HE lub SAS. Pozdrawiam 😁👍 Edytowano 21 listopada 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 21 listopada 2023 Udostępnij Napisano 21 listopada 2023 (edytowany) 51 minut temu, 1Ender napisał: Karol to do niego pisałem. 😀 fakt , wpisałem z czołówki. 51 minut temu, 1Ender napisał: Bo dobra igła też nie tania. ale warto wydać kasę dla zaoszczędzenia vinyli. Kupić dobrą wkładkę z igłą która wymaga do 1g-1,5g nacisku i pasmo ma liniowe to poważny problem a do tego dodać zbalansowane kanały max do1db to już prawie nie możliwe w nowej produkcji. Pod tym względem Shure ma do dziś przewagę nad współczesnymi. Podobnie jest z igłami. Edytowano 21 listopada 2023 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts