Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry.

Noszę się z zamiarem kupienia mojemu tacie prezentu na urodziny. Potrzebuję jednak porady, bo nie jestem w tym bardzo biegły.

Zestaw Kolumny Q Acoustics 3050i połączone z Yamaha R-N803D. Do tego chciałbym abyście pomogli mi dobrać gramofon.

Patrzyłem na gramofon od Yamahy ale nie wiem czy jest sens bo on powiela wiele funkcji które amplituner sieciowy już ma.

Będzie wdzięczny z podpowiedzi.

Napisano

AT-LP140XP - z regulacją VTA i napędem bezpośrednim. Brak możliwości regulacji wysokości ramienia był pierwszym murem z jakim się zderzyłem, gdy chciałem zmienić wkładkę o innej wysokości niż oryginalna. Tak naprawdę gramofon "brzmi" wkładką i jej charakter ma zasadniczy wpływ na odtwarzanie muzyki. W ogóle bym nie przywiązywał wagi do wkładki jaka jest firmowo w gramofonie. Z zasady są to tanie wkładki, których jedyną zaletą jest to, że po prostu grają. Są z reguły do wymiany na coś zdecydowanie lepszego, przede wszystkim z innym szlifem.

Wadą, dla mnie, wymienionego gramofonu są jego didżejskie dodatki, całkowicie zbędne przy korzystaniu w domu.

Napisano
1 godzinę temu, k4wtan napisał:

Myślałem o max 3000 ale jak będzie coś naprawdę godnego polecenia to może być więcej.

W takim razie w tym budżecie już uświadczysz Rega Planara 2 oraz Pro-Ject Carbon Debut Evo. To podobne granie względem stylu, ale znacznie lepsze technicznie porównując go do niższych, wcześniej wymienionych, modeli. Zachęcam też do obejrzenia naszego filmu, gdzie porównujemy Planara 1, 2 i 3 :) 

Napisano

Dostałem kilka odpowiedzi z zapytań emailowych które złożyłem. Poczytałem też w kilku miejscach i zerknąłem na EISA.

Propozycje które najczęściej się pojawiają to:

Thorens TD 402 DD

Thorens TD 204

Pro-Ject Debut PRO

Pro-Ject Debut Carbon EVO

Co myślicie o wyżej wymienionych?

Napisano

Nie piszesz upodobaniach obsługowych Taty 😉, ale z tych sprzętów co wymieniasz to Thorens TD 402 DD jest najwygodniejszy - napęd bezpośredni (bez paska) i automatyczne podnoszenie ramienia po zakończeniu odtwarzania

Napisano
Dnia 3.11.2023 o 17:14, k4wtan napisał:

Dostałem kilka odpowiedzi z zapytań emailowych które złożyłem. Poczytałem też w kilku miejscach i zerknąłem na EISA.

Propozycje które najczęściej się pojawiają to:

Thorens TD 402 DD

Thorens TD 204

Pro-Ject Debut PRO

Pro-Ject Debut Carbon EVO

Co myślicie o wyżej wymienionych?

Czy już coś wybrałeś?

Napisano

witam wszystkich.mam pytanko,jeśli możecie mi odpowiedzieć bym był bardzo wdzieczny.mam do wyboru dwa gramofony i nie wiem jaki wybrać.czy możecie mi pomóc/??jeden to denon dp-400 a drugi to audio-technica AT-LPW50PB.proszę pomóżcie.

Napisano

mam niestety budżet tylko do max 2500-3000 zł.i niestety nie wiem co można w tej kwocie w miarę sensownego kupić.gram od 1988 roku na moim Polskim Adamie i stwierdziłem że się już trochę:):)::):):) wysłużył.aczkolwiek cały czas jest sprawny.

Napisano

@BALBINKA1969 bierzesz pod uwagę zakup używanego gramofonu? Czy tylko nowe wchodzą w grę?

Za 3000 zł można już kupić całkiem fajny gramofon "z epoki", który będzie o niebo lepszy od naszego skromnego Adasia :) 

Z tego co piszesz, to istotny jest dla Ciebie aspekt wizualny. Napisz jak miałby wyglądać nowy gramofon - obudowa lakierowana w czarnym połysku, drewniany fornir?

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, 1Ender napisał:

Znawcy shure'a będą wiedzieć. Cena jest baaardzo przystępna .

@k4wtanprzychylam się do opinii🙂, używam od 46 lat.

To najważniejszy element, który ma wpływ na jakość dźwięku.

Pozdr.

Edytowano przez Karol64208
Napisano

Gramofon nie tworzy dźwięku, (jedynie go zakłóca w mniejszym lub większym stopniu), dźwięk tworzy wkładka.

W używanych gramofonach spotkasz jedynie takie, których ktoś chce się pozbyć z różnych względów. Trwałość wkładki to nie tylko trwałość igły lecz całego układu mechanicznego we wkładce. To też się zużywa.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Karol64208 napisał:

@k4wtanprzychylam się do opinii🙂, używam od 46 lat.

To najważniejszy element, który ma wpływ na jakość dźwięku.

Pozdr.

Teraz @BALBINKA1969  ma zagwostkę.

Karol to do niego pisałem.

@Highlander_now, trwałość starych wkładek jest bardzo duża. Je można "reanimować" przewinąć cewkę. W starych nie produkowanych, kolekcjonerskich wkładkach zabieg jak najbardziej opłacalny moim zdaniem. Martwiłbym się bardziej stanem igły. Bo dobra igła też nie tania. Np. HE lub SAS.

Pozdrawiam 

😁👍

Edytowano przez 1Ender
Napisano (edytowany)
51 minut temu, 1Ender napisał:

Karol to do niego pisałem.

😀 fakt , wpisałem z czołówki.

51 minut temu, 1Ender napisał:

Bo dobra igła też nie tania.

ale warto wydać kasę dla zaoszczędzenia vinyli.

Kupić dobrą wkładkę z igłą która wymaga  do 1g-1,5g nacisku i pasmo ma liniowe to poważny problem a do tego dodać zbalansowane kanały max do1db to już prawie nie możliwe w nowej produkcji.  Pod tym względem Shure ma do dziś przewagę nad współczesnymi. Podobnie jest z igłami.

Edytowano przez Karol64208