Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam. Prosił bym o pomoc. Aktualnie posiadam amplituner onkyo TX-RZ830. Rozbudowałem system z 5.1 do dolby atmos 7.1.2 i dokupiłem kolumny frontowe monitor audio gold 300 . Pokój 32m. Do napędzenia kolumn frontowych poszukuję wzmaczniacza main in do 9000 zł najlepiej używanego . Jaki polecacie żeby odczuć różnicę. Mam chęc na rotela RA-1592 , czy jest sens dopłacać do MK2? Muzyka będzie puszczana z eversolo. Nawet nie wiem , czy rotel ma main in. Jakieś propozycje żeby pasował do tych głośników i lepiej grało w stereo .Bardzo proszę o wszelkie sugestie. Nie bardzo mam czas na odsłuch.

Edytowano przez wujekd7
Napisano

Cześć, przy Goldach przychodzą mi do głowy dwa bardzo ciekawe wzmacniacze, czyli Audiolab 9000A oraz Rega Elicit MK5 z naszego outletu 🙂 Rega jest tu gęstsza, ale przy pominięciu pre powinno być przyzwoicie w połączeniu z Onkyo. Audiolab jest bardziej otwarty w tej kwestii. Ciekawą opcją może też być Vincent SV-228, ale to nie jest najczęstsze połączenie do Goldów, to to też cieplejszy wzmacniacz. W razie czego zapraszam na odsłuchy i indywidualne wyceny 😉  

Napisano

Musical Fidelity m5si( branża na bank zrobi rabat byś zmieścił się w tej cenie) myślę, że dobrze to się może zgrać z monitor audio gold 300 jednak daleki bym był od kupowania sprzętu bazując tylko na naszej opinii, każdy ma różny gust, różne potrzeby i różną akustykę .

Z plusów musicala ma wejście HT ( Home Theatre input) czyli pracuje wtedy jak typowa końcówka mocy, przy czy przełączając na inne źródło dźwięku znów można normalnie sterować w nim głośnością . kolejna sprawa to trigger in więc, może się wybudzać wraz z włączaniem amplitunera kina domowe :) Mocy mu zdecydowanie nie braknie :)

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

A co będzie źródłem muzyki? Amplituner? 

Do wzmacniacza podłączone goldy żeby w stereo odczuć różnicę . W kinie połączone wrzystkoo przez Pre out i main in dla wygody  używania regulacji głosu tylko w Onkyo

Napisano
16 godzin temu, wujekd7 napisał:

Witam. Prosił bym o pomoc. Aktualnie posiadam amplituner onkyo TX-RZ830. Rozbudowałem system z 5.1 do dolby atmos 7.1.2 i dokupiłem kolumny frontowe monitor audio gold 300 . Pokój 32m. Do napędzenia kolumn frontowych poszukuję wzmaczniacza main in do 9000 zł najlepiej używanego . Jaki polecacie żeby odczuć różnicę. Mam chęc na rotela RA-1592 , czy jest sens dopłacać do MK2? Muzyka będzie puszczana z eversolo. Nawet nie wiem , czy rotel ma main in. Jakieś propozycje żeby pasował do tych głośników i lepiej grało w stereo .Bardzo proszę o wszelkie sugestie. Nie bardzo mam czas na odsłuch.

Witaj,

Rotel RA1592 mk2 to mocna propozycja! Niewiele ustępuje nawet swojemu starszemu bratu Michi X3 :) 

Wersji "I" już nie kupisz, jest nieprodukowana. Aczkolwiek różnice pomiędzy nimi były raczej subtelne.

Najlepiej byłoby jakbyś spotkał się z nami, w salonie i posłuchał bądź też wypożyczył to urządzenie

Pod spodem link do naszego filmu, zerknij sobie :)

Napisano
2 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witaj,

Rotel RA1592 mk2 to mocna propozycja! Niewiele ustępuje nawet swojemu starszemu bratu Michi X3 :) 

Wersji "I" już nie kupisz, jest nieprodukowana. Aczkolwiek różnice pomiędzy nimi były raczej subtelne.

Najlepiej byłoby jakbyś spotkał się z nami, w salonie i posłuchał bądź też wypożyczył to urządzenie

Pod spodem link do naszego filmu, zerknij sobie :)

Czy Rotel RA-1592 ma main in żeby przy samym kinie nie trzeba było bawić się z głosem we wzmacniaczu i ampli?

Napisano
27 minut temu, Kraft napisał:

@wujekd7, a może problem nie tkwi we wzmacniaczu, tylko akustyce? Wrzucisz zdjęcie pomieszczenia? 

Jestem w pracy. Prostokąt 8,5x3,8  kolumny na krótszym boku oddalone od ściany 0,6m , klepka , dywan ,zasłony. To wcale w stereo  źle nie gra  ,  ale może będzie lepiej . A może ja szukam nie wiadomo czego  , takie hobby . Dlatego chciałem używany żeby za dużo nie stracić jak będzie to samo.

Napisano
2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jest samo pre out. Nie ma main :(

A czy rozważyłbyś wysoki amplituner do kina domowego, który zagrałby dobrze w stereo?

Na tej stronce podawana na różnych forach jest on . https://www.audiophile.no/nb-no/resurssenter/forsterkere-med-ht-bypass/item/208-oversikt-over-forsterkere-med-prosessorinngang

Podobno wyjście w różnych firmach ma inne nazwy . Albo ta lista to ściema.

Napisano
39 minut temu, wujekd7 napisał:

Na tej stronce podawana na różnych forach jest on . https://www.audiophile.no/nb-no/resurssenter/forsterkere-med-ht-bypass/item/208-oversikt-over-forsterkere-med-prosessorinngang

Podobno wyjście w różnych firmach ma inne nazwy . Albo ta lista to ściema.

Mój błąd i zapomnienie :)
Na każdym gnieździe analogowym z tyłu urządzenia (CD,Tuner, AUX) można w ustawieniach zrobić jako wejście na końcówkę mocy.

Pre Out oczywiście też jest, ale nie będzie potrzebny w tym przypadku.

• 3 weeks later...
Napisano
Dnia 25.11.2023 o 12:19, wujekd7 napisał:

Czy ktoś wie gdzie w Warszawie można posłuchać goldów 300 z rotelem i  M6SI  ?

Jeśli nie znajdziesz w Warszawie, to zapraszamy do kontaktu, postaramy się zorganizowac odsłuch :) 

Napisano
Dnia 9.11.2023 o 14:00, wujekd7 napisał:

Jestem w pracy. Prostokąt 8,5x3,8  kolumny na krótszym boku oddalone od ściany 0,6m , klepka , dywan ,zasłony. To wcale w stereo  źle nie gra  ,  ale może będzie lepiej . A może ja szukam nie wiadomo czego  , takie hobby . Dlatego chciałem używany żeby za dużo nie stracić jak będzie to samo.

W takim ustawieniu gdzie pewnie kolumny stoją pewnie od siebie o około 2-2,5 metra, a miejsce odsłuchowe pewnie co najmniej 4-5 metrów od kolumn, na pewno będziesz miał mody pomieszczenia , szczególnie na basie.Też tak miałem i przerabiałem te problemy.