a-thomek Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Cześć. Słucham muzyki z laptopa (tidal) podłączonego do wzmacniacza kablem USB. Na nic nie narzekam, ale zastanawiałem się, czy kupno streamera typu taga czy wiim coś by zmieniło. Może ktoś coś wie na ten temat? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Nie będzie Ci szumiał wentylatorek w laptopie, który może powodować pewien dyskomfort. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a-thomek Napisano 27 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Przed chwilą, Kraft napisał: Nie będzie Ci szumiał wentylatorek w laptopie, który może powodować pewien dyskomfort. Na szczęście laptop jest bez wentylatora. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Jest wygodniej bo nie uruchamiasz komputera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Mam u siebie w tej chwili wzmacniacz Quadral Aurum A8. Z laptopa podłączonego po USB jest lepiej niż z WiiMa podłączonego po optyku. Nie jest to raczej różnica w brzmieniu, ale scena jest wyraźnie szersza przy użyciu laptopa. W tym tygodniu powinna wrócić do mnie moja Roma 54DC+ i wtedy jeszcze na niej sprawdzę, ale chyba WiiMa oddam ojcu a sam zostanę na razie przy laptopie, z perspektywą zmiany go na jakiegoś NUCa. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 listopada 2023 Najlepszy będzie tablet , nie ma wiatraka U mnie głównym streamerem jest tv , daje radę 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a-thomek Napisano 29 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2023 Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 29 listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 listopada 2023 Jeżeli korzystasz z aplikacji Tidal to możesz sprawdzić "exclusive mode" . Sterowanie głośnością będziesz miał już na wzmacniaczu tylko. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 29 listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 listopada 2023 @a-thomek Wygoda na korzyść streamera a reszta porównywalna. Jaki masz wzmacniacz? Pytam bo za pieniądze na streamer można kupić zewnętrzny DAC który może poprawić jakość dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a-thomek Napisano 29 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2023 (edytowany) Jeśli reszta porównywalna, to ok - właśnie tego dotyczyło moje pytanie - nigdy nie sprawdzałem, jak to jest ze streamerem. Bo jeśli chodzi o wygodę, to mnie z laptopem jest wygodnie. Mam Peachtree 150. Edytowano 6 grudnia 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 29 listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 listopada 2023 A to Peachtree nie słuchałem i nie wiem jaki tam jest DAC. Często nawet niedrogie zewnętrzne przetworniki poprawiają brzmienie względem tych wbudowanych. Ale to musiałbyś sam sprawdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a-thomek Napisano 29 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 listopada 2023 (edytowany) To o tym pomyślę. Dzięki. Edytowano 6 grudnia 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 listopada 2023 Udostępnij Napisano 30 listopada 2023 A jaki masz przetwornik? Jak zastosujesz izolację galwaniczną to nie powinno być rożnicy. PC wbrew pozorom jest dobrym źródłem audio. I pewnym pod kontem funkcjonalności. Pytanie zasadnicze jakie masz wejście USB w DACu 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a-thomek Napisano 30 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 listopada 2023 DAC we wzmacniaczu: ESS Reference 9018K2M Sabre. O istnieniu izolacji galwanicznej dowiaduję się właśnie teraz... A co do wejścia USB we wzmacniaczu - to USB-B 2.0. Jak pisałem, ja obecnie na nic nie narzekam, po prostu widząc wszędzie streamery przyszło mi do głowy pytanie, czy streamer może polepszyć jakość odsłuchu. Mam kolumny Q Acoustics 3030i, które za niedługo spróbuję wymienić na nieco lepsze, ale temu poświęcę inny post. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 Może, i prawdopodobnie to zrobi. Pytanie tylko który cenowo trzba by wybrać. Była dobra cena na CXN V2, ale przez to też nieco spadły ceny uzywek . A jesli nie to, to zostaw PC. Chyba że tania a dobra Malina? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a-thomek Napisano 1 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 (edytowany) Dzięki. Skorzystam z okazji i zapytam: kiedy kupowałem te kolumny, czyli QA 3030, słuchałem też KEF q350 i Monitor Audio Bronze 100. Podobały mi się wtedy też Fyne Audio F500. Gdybym teraz miał jakichś posłuchać do powiedzmy 4 tys. za parę, z nieco bardziej detalicznym dźwiękiem, to co by to mogło być? Słucham głównie jazzu, muzyki poważnej. Edytowano 6 grudnia 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 1 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2023 5 minut temu, a-thomek napisał: Gdybym teraz miał jakichś posłuchać do powiedzmy 4 tys. za parę, z nieco bardziej detalicznym dźwiękiem, to co by to mogło być? Słucham głównie jazzu, muzyki poważnej. Zapytałbym w @Na Temat Audio czy mają jeszcze wyprzedażowe Opera Prima i z bólem serca, ale dołożyłbym do 5k PLN za parę. Porównywałem bezpośrednio z Fyne F500 i była bardzo duża różnica na korzyść tych Oper. W końcu Opery to jednak aktualnie koszt około 8k PLN za parę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 4 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2023 Dnia 1.12.2023 o 14:14, a-thomek napisał: Dzięki. Skorzystam z okazji i zapytam: kiedy kupowałem te kolumny, czyli QA 3030, słuchałem też KEF q350 i Monitor Audio Bronze 100. Podobały mi się wtedy też Fyne Audio F500. Gdybym teraz miał jakichś posłuchać do powiedzmy 4 tys. za parę, z nieco bardziej detalicznym dźwiękiem, to co by to mogło być? Słucham głównie jazzu, muzyki poważnej. W tej cenie były ostatnio Silver 100. Warto negocjować czy uda siętą cenę osiągnąć teraz. Dynamicznie, jaśniejsze, mocne brzmienie. Jak nie to Heco Revolution 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a-thomek Napisano 5 grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2023 (edytowany) Dzięki! Edytowano 6 grudnia 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano 6 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2023 (edytowany) Dnia 27.11.2023 o 13:19, Kubakk napisał: Najlepszy będzie tablet , nie ma wiatraka U mnie głównym streamerem jest tv , daje radę Jak i do czego masz podłączony TV? Jak TV obsługuje serwisy streamingowe? Pytam poważnie, byłbym wdzięczny gdybyś napisał coś więcej.Bo nigdy nie rozważałem takiej opcji a wydaje mi się całkiem ciekawa. A ta opcja z tabletem to na poważnie? Sorry za takie pytania, ale aż tak nowoczesny nie jestem😉 Edytowano 6 grudnia 2023 przez tomasz1w Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2023 (edytowany) Normalnie tv jest jak streamer , hdmi arc / optyk , można se odpalać z telefonu przez tv , można apki z tv , itd. co tu debatować Edytowano 6 grudnia 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 6 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2023 U mnie Tidal z TV po optyku brzmi słabiej niż Tidal z notebooka po USB. WiiM Pro po optyku w sumie tez mniej mi się podoba. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 6 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2023 16 minut temu, Kubakk napisał: Normalnie tv jest jak streamer , hdmi arc / optyk , można se odpalać z telefonu przez tv , można apki z tv , itd. co tu debatować Można ale z jakością wiele to wspólnego nie ma... Już Chromecast audio brzmi o niebo lepiej jako źródło po optyki niż TV. Ja ostatnio wpiąlem edifiery do TV bo PC poszedł do pokoju syna, a on słuchawki tylko chce. Różnica w brzmieniu po optyku z fiio PC vs TV z fiio jest bardzo dużo... Już lepiej jak bezpośrednio fiio dawałem do dekodera. Kubakk aż mnie dziwi deko masz bardzo dobry wzmak nie słyszysz jaka kiepścizna jest z TV nawet jak to potem na DAC idzie? Porównywałem ze odtwarzaczem plików czy streamerem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2023 2 godziny temu, Wing0 napisał: Można ale z jakością wiele to wspólnego nie ma... Już Chromecast audio brzmi o niebo lepiej jako źródło po optyki niż TV. Ja ostatnio wpiąlem edifiery do TV bo PC poszedł do pokoju syna, a on słuchawki tylko chce. Różnica w brzmieniu po optyku z fiio PC vs TV z fiio jest bardzo dużo... Już lepiej jak bezpośrednio fiio dawałem do dekodera. Kubakk aż mnie dziwi deko masz bardzo dobry wzmak nie słyszysz jaka kiepścizna jest z TV nawet jak to potem na DAC idzie? Porównywałem ze odtwarzaczem plików czy streamerem? Lampę odpalałem w tym roku może 4x , łącznie max 15h , nie mam czasu na 2-3h sesje. Jakość ampli kd dirac tv jest wystarczająca by 3-4 kawałki 2x w tygodniu posłuchać. Jeśli ktoś codziennie słucha po wiele godzin to pewnie zacznie się nudzić jakością tv streamera , tzn ogólnie zacznie się "nudzić" i będzie potrzebował nowych doznań , w każdym hobby jest podobnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 6 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2023 Pytanie kiedy to jeszcze jest hobby Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts