Skocz do zawartości

Wzmacniacz do PYLON DIAMOND 30

Kam2

Recommended Posts

2 godziny temu, ufo27 napisał:

Tak wczoraj czytam, przegladam i swoja budowa zainteresowaly mnie quadral platinum +ninie 2x210mm na basie !!!

Kolega @Chmarski ma siódemki to możesz podpytać.

Mi się też bardzo podobały.

dziewiątki są jeszcze na wyprzedaży w @Na Temat Audio

https://natemataudio.pl/quadral-platinum-nine-black-para.html

Jakoś sharp xl-dh10 nie ma super zwrotnic tylko jakieś chińskie gówno i przetworniki pewnie za dyche i gra przyjemniej, niż to co tutaj jest podawane i  detal basu jest nie do osiągnięcia przez te kolumny xd @Chmarski Przecież ta fota latała na innym forum z jakiegoś niemieckiego rynku czy czegoś tam -  poniżej  jest rozebrany, ale jasper chociaż nie wiem kogo to obchodzi jak to wygląda albo kolumna gra chujowo albo nie. Za młodego lutowało się dina do unitry i nikt nie płakał, a grało mega dobrze,.

http://szymonfaber.pl/?p=2368

@Chmarski A propo unitry to dokładnie ten był u mnie w domu ❤️ 

Edytowano przez S!N!

@S!N! nie bronię Ci byś sobie słuchał tego Sharpa. Skoro on Ci daje to czego po tylu odsłuchał inny sprzęt Ci nie dał, to może to właśnie jest Twój ideał.

Co z tego, ze to zdjęcie biegało na innych forach. Jest zdjęcie. Podrzuciłeś drugie z jednej kolumny droższej od pary Nine. Jak dla mnie gorzej grającej od Seven. Jeśli dla Ciebie lepiej to idź w tym kierunku.

Mamy różne oczekiwania od sprzętu audio. Mi to czego szukałem zapewniły Quadrale.

Tobie najbardziej pasuje Sharp i trochę Jaspery. 

Ja nie jestem skażony starą Unitrą czy Altusami, bo w domu był zupełnie inny sprzęt. 

Też Amator był grany, ale potem była przesiadka na sprzęt DIY - kolumny, wzmacniacz lampowy i gramofon.

Zdjęcia kolumn nie mam - ale to były piramidy o wysokości 140cm, z rozrzuconymi na front i bok głośnikami średniotonowymi (po jednej sztuce), wysokotonowymi (po dwie sztuki), Super-tweeterze (po jednym). Do tego na froncie 45cm głośnik basowy.

Zdjęcia wzmacniacza i gramofonu przewijają się w moim wątku.

3 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Tak powinna zwrotnica wyglądać.

image0.jpeg

Kurde no to jest zwrotnica !!! Zejebista !!! Nawet jak zagladalem w heliconach 400 to nie bylo rewelacji....jedynie ze bylo punkt w punkt jak tu bez pcb.

1 godzinę temu, Chmarski napisał:

Bevenbi zbierają niezłe opinie. Zazwyczaj są traktowane jako lepsze od Jentzenów.

Tak wyglądają zwrotnica i kabelki w Pylon Diamond 28:

image.png.f8e24e2233f8bc299780adb7a34798fc.png

Źródełko

Ale nasmarkane ! Chyba kogos ponioslo z tym klejem 😂

A mówi sie ze ,,klej dobrze trzyma gdy kleju nima" 🤔

No troche to slabo wyglada jakby tornado przeszło ...

56 minut temu, Chmarski napisał:

Jak z pasmem wysokotonowym w Twoich kolumnach ? Jaki to rodzaj odsluchu ? Zastaniawiam sie tez nad tym rozwiazaniem tych glosnikow niskotonowych one promieniuja przez ta komore co jest na okolo ? I jeszcze sa 2 basreflexy.Ten bas sie czyms wyroznia od innych kolumn ? Kurde w tych +9 sa spore glosniki.....

1 godzinę temu, S!N! napisał:

No właśnie zajebiście grała, a na tym drugim filmie wybrałbym 25. Stawiam, że w tych setach poniżej na bank coś gra kozac

A przypadkiem nie slyszales tych quadrali platinum? Szczegolnie te +9 mnie zaciekawily

Screenshot_20241025-114506_(1).png

1 godzinę temu, ufo27 napisał:

Jak z pasmem wysokotonowym w Twoich kolumnach ? Jaki to rodzaj odsluchu ? Zastaniawiam sie tez nad tym rozwiazaniem tych glosnikow niskotonowych one promieniuja przez ta komore co jest na okolo ? I jeszcze sa 2 basreflexy.Ten bas sie czyms wyroznia od innych kolumn ?

Jak dla mnie wysokie są bardzo ok. Mnie nie kłują, a jeśli dla kogoś jest zbyt mało lub zbyt dużo, to z tyłu jest przełącznik do zwiększenia lub zmniejszenia ich ilości. Minimalny ma wpływ, ale u mnie działają w pozycji neutralnej i dla mnie jest bardzo dobrze.

Dla kolegi, który się wyżej wypowiadał zapewne jest "chujowo". Ze średnimi pewnie też.

Dla mnie, zarówno średnie jak i wysokie w porównaniu do Jasperów 25mk2 żyją.

Bas jest szybki i precyzyjny. Z kolumny wychodzi praktycznie dookólnie, co według mnie może być przyjazne dla akustyki, bo mi się nigdzie ten bas nie wzbudza, a jak podpiąłem suba do testów, to w kilku miejscach miało to miejsce.  

Bas schodzi wyraźnie niżej niż w Jasperach 25mk2. 

Nine mają jeszcze niżej schodzący bas. Mają większe głośniki średniotonowe niż w Seven, więc środek też może być też trochę inaczej zaakcentowany niż u mnie.

Możesz zadzwonić do Michała z Technikarium. On miał niedawno u siebie Nine i może Ci o nich więcej powiedzieć. Wiem, że dla niego bardzo dobre było połączenie z Synthesis Roma 37DC+.

Ja Nine nie miałem okazji posłuchać :(

2 godziny temu, ufo27 napisał:

A przypadkiem nie slyszales tych quadrali platinum?

Teraz to już nie pamiętam jak to dokładnie leciało, ale ciemne nie były i chyba grały po twardej stronie, kolega wyżej niech poprawi jak się mylę, ale na pewno nie mają większego basu niż j25 mk2 to jakaś bzdura, nine niestety nie słuchałem, ale jak się pchać to na pewno w nie, a nie w jakiś półśrodek.

edit: U mnie już nigdzie nie są dostępne.

Edytowano przez S!N!

37 minut temu, Chmarski napisał:

Jak dla mnie wysokie są bardzo ok. Mnie nie kłują, a jeśli dla kogoś jest zbyt mało lub zbyt dużo, to z tyłu jest przełącznik do zwiększenia lub zmniejszenia ich ilości. Minimalny ma wpływ, ale u mnie działają w pozycji neutralnej i dla mnie jest bardzo dobrze.

Dla kolegi, który się wyżej wypowiadał zapewne jest "chujowo". Ze średnimi pewnie też.

Dla mnie, zarówno średnie jak i wysokie w porównaniu do Jasperów 25mk2 żyją.

Bas jest szybki i precyzyjny. Z kolumny wychodzi praktycznie dookólnie, co według mnie może być przyjazne dla akustyki, bo mi się nigdzie ten bas nie wzbudza, a jak podpiąłem suba do testów, to w kilku miejscach miało to miejsce.  

Bas schodzi wyraźnie niżej niż w Jasperach 25mk2. 

Nine mają jeszcze niżej schodzący bas. Mają większe głośniki średniotonowe niż w Seven, więc środek też może być też trochę inaczej zaakcentowany niż u mnie.

Możesz zadzwonić do Michała z Technikarium. On miał niedawno u siebie Nine i może Ci o nich więcej powiedzieć. Wiem, że dla niego bardzo dobre było połączenie z Synthesis Roma 37DC+.

Ja Nine nie miałem okazji posłuchać :(

Spoko opcja z ta regulacja wysokich.Na papierku maja od 23hz ciekawe z jakim spadkiem ale moze bedzie ciekawie.

To i tak musze je w domu na swoim onkiaczu posluchac nie ma innej opcji.

No to mam teraz burze mozgu quadral czy diamond 30 🤯🤯🤯

5 minut temu, ufo27 napisał:

No to mam teraz burze mozgu quadral czy diamond 30

Stawiam, że ani jedno, ani drugie hehe - jak masz możliwość to bierz dwa komplety na testy tylko do tych obu kolumn to nawet nie ma co podłączać jakiś słabych wzmaków typu cambridge czy coś w ten deseń.

A ten ziomek z Technikarium to przecież promuje jasne zestawy co świdrują uszy jak nie klipsch to focal lub monitor audio, gdzie to do metalu.

Edytowano przez S!N!

8 minut temu, ufo27 napisał:

To i tak musze je w domu na swoim onkiaczu posluchac nie ma innej opcji.

Quadrale potrzebują prądu. Na serio.

Jeśli masz mozliwośc w swojej okolicy posluchać Sonus Faber Olympica Nova 3 lub 5 to posłuchaj. Według mnie mają bardzo zbliżoną charakterystykę dźwięku Platinum+. Przynajmniej Nova 3 gra bardzo podobnie do Seven,tyle, ze Quadral niżej schodzi z basem. Jeśli chodzi o równowagę tonalną i brzmienie, to dla mnie są bardzo podobne.

Ta moja koncowka je pociagnie chyba co?Screenshot_20241025-142636_(1).png.4b4870e2a10d73292ed1fead0a3c071c.png

12 minut temu, S!N! napisał:

Stawiam, że ani jedno, ani drugie hehe - jak masz możliwość to bierz dwa komplety na testy tylko do tych obu kolumn to nawet nie ma co podłączać jakiś słabych wzmaków typu cambridge czy coś w ten deseń.

A ten ziomek z Technikarium to przecież promuje jasne zestawy co świdrują uszy jak nie klipsch to focal lub monitor audio, gdzie to do metalu.

Kurde nie załamuj mnie 😂 

No ja go kojarze wlasnie z filmikow i zawsze jarał sie klipschami a to zły znak 😫

21 minut temu, ufo27 napisał:

No ja go kojarze wlasnie z filmikow i zawsze jarał sie klipschami a to zły znak 😫

Żeby tylko, zawsze promował te największe jazgotniki, ale nie wiem jakiej muzy słucha, może mu pasuje lub po prostu musi je promować, zadzwonić zawsze można, jak masz blisko to ja bym cisnął do Będzina:)

Nie patrzyłbym na te opisy, miałem Magnata ma900 i niby taki miał być mocny to trzeba było dość wysoko rozkręcać, żeby to grało. Mam unitrę i podobno słaba , a żaden wzmak do 20 tys jakiego słyszałem nie miał i nie ma takiego kopa. Po prostu trzeba podłączać i sprawdzać z czym to się zgra, niestety.

Edytowano przez S!N!

2 godziny temu, S!N! napisał:

Lepiej to niż diamondy które nie umieją grać dynamicznie,  bo po prostu są zamulone 😆😆😅 diamondy do rocku I metalu. Dobry żart. 

Edytowano przez Carmion

3 godziny temu, S!N! napisał:

On promuje to co sprzedaje. 

Klipsche potrafią zagrać nieźle ale nie wszystkie. 

Klipschorn grają fajnie 

48 minut temu, Carmion napisał:

Lepiej to niż diamondy które nie umieją grać dynamicznie,  bo po prostu są zamulone 😆😆😅 diamondy do rocku I metalu. Dobry żart. 

Masz chyba wysokie wymagania, sluchalem na D25 wszystkiego - rock i metal wlacznie. 

Bardzo przyjemny dzwiek. Niczego mu nie brakowalo. Wszystko mialo swoje miejsce, bylo wyrazne, dzwiekowi nie brakowalo wypelnienia itp. 

🤔

Gdybym zdjec twoich kolumn nie widzial, pomyslabym ze pewnie ich nie sluchales nawet.😉

Edytowano przez Artur Brol

29 minut temu, Artur Brol napisał:

Masz chyba wysokie wymagania, sluchalem na D25 wszystkiego - rock i metal wlacznie. 

Bardzo przyjemny dzwiek. Niczego mu nie brakowalo. Wszystko mialo swoje miejsce, bylo wyrazne, dzwiekowi nie brakowalo wypelnienia itp. 

🤔

Gdybym zdjec twoich kolumn nie widzial, pomyslabym ze pewnie ich nie sluchales nawet.😉

To że barwa może pasować komuś to spoko. Rozumiem. Nic do tego nie mam 😉

Ale zachwalanie diamond w rock I metalu to jakaś masakra. Toż one w tych klimatach wypadają najgorzej bo kompletnie sobię nie radzą. Gdzie takie bułowate zamulone muły do dynamicznej muzyki. Chyba coś nie tak macie z tym słuchem 😆 co jedynie radziły sobie przyzwoicie do powolnego plumkania. 

34 minuty temu, Artur Brol napisał:

Dla mnie używanie slowa masakra,  co by oznaczalo naprawdę niesamowita różnicę,  w odniesieniu do audio, to jest dopiero masakra 😁

Kurcze, jak dla mnie, radziły sobie ze wszystkim co bym im nie podrzucił. 

Rock, metal, klasyczna, pop itd.

Może poprostu elektroniką nie ta co trzeba 😁

Wytłumacz mi, jak mogą sobie dobrze radzić kolumny które grają misiowato przy dynamicznych kawałkach? 🫣🫣🫣 Toż to jest tak ze sobą sprzeczne 😆

Zaczynam odbierać że nie słuchałeś innych kolumn jak diamondy. Bo piszesz głupoty. 

9 godzin temu, Artur Brol napisał:

Nie sądzę bym pisał głupoty 

Nawet jestem przekonany że nie pisze.

😁

Miałem, słuchałem i nie zgadzam się,  nie tylko z Toba, ale z każdym kto twierdzi że to jest np. masakra, że mają misiowaty bas czy coś w tym stylu.

Uprzedzenia albo górę biorą emocje.

To mi wystarczy żeby już nie dyskutować.

Na szczęście na forum nie ma dużo głuchych osób. Bo większość osób co miała styczność z diamond stwierdzi że się gubią przy szybszych kawałkach. 😉 A że mają misiowaty bass, to większość osób to przyznaję. W dodatku jeszcze przyznają że jest  "gumowaty" 

Powtarzam,  rozumiem że może się podobać ich barwa. Ale stwierdzenie że nadają się do szybszych utworów.  To jest wprowadzanie ludzi w błąd. 

Edytowano przez Carmion