Carmion Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października (edytowany) 3 godziny temu, Artur Brol napisał: Idealizujesz te MA Gold. Ciekawe dlaczego. Słuchałem i 100 i - chyba to była 200 albo 300. Fajny dźwięk, to wszystko. Bardziej mi odpowiadal mój - były D25 - niż te MA. Jak dla mnie, MA prezentuje ciemniejsze brzmienie, niż Pylon. A takie mi nie odpowiada. Podobne do D25, mają SF Olympica Nova ( podstawkowe), z pamieci. Delikatnie bardziej wypełniony dźwięk - od ON - prezentują SF Minima i Electa amator. Nigdy się nie zgodzę z teza, że Pylony są złe. Są poprostu inne. Pozatym rezonansem. Słyszałeś bo były, czy słyszałeś bo chciałeś słyszeć? 😁 Każdy to słyszał 😉 nawet znajomi jak u mnie byli 😀 nie kumam że Goldy są ciemniejsze niby od diamond. Jak to diamondy grają przez koc. Nie wiem co masz że słuchem, ale skoro nie słyszałeś tych rezonansów to chyba nie do końca jest ok 😉 Tutaj nie ma pylon nic na usprawiedliwienie, za pierwszym razem odesłali mi kolumny że niby wszystko jest ok, a za drugim razem się przyznali. Ale niechętnie i to tylko telefonicznie 😉 że to błąd konstrukcyjny. Przy MK2 zastosowali już 2 otwory br. To może już tak nie rezonuje 😉 Dla was monitor audio to bubel. A dla mnie wszystkie kolumny z pylona to buble grające przez koc. Wyróżniam monitor audio, mi się one podobają. Na nich świat się nie kończy. Ale chociażby elac vela, bowersy od serii700, czy focale arie, heco celan, dali, dynaudio. Wszystko sobię poradzi lepiej z odpowiednią elektroniką. Jest wiele marek. A takie pisanie głupot że w tych pieniądzach nie kupi się nic lepszego to istny żart. Bo pylony to mocny przeciętniak. Pozdrawiam Edytowano 21 października przez Carmion 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Widzisz, nigdzie nie napisałem że to bubel. Tylko ze ma brzmienie które mnie nie odpowiada, ale może się komuś innemu podobać. Przeciętniak? Tak jak i wszystkie inne kolumny. Jeśli tak o Pylon napiszesz, to na temat innych też, dla uczciwości, trzeba tak napisać. Tak naprawdę wszystkie kolumny się nie wiele od siebie różnią. Niewielkie roznice w prezentacji dźwięku i tyle. Kilka z nich słyszałem, i nawet bardzo drogich. Bardzo przyjemne brzmienie . Nic pozatym. Jakimś jednak cudem, co niektórzy się na pewnymi markami tak zachwycają, a ja nie bardzo rozumiem dlaczego 🤭 Że słuchem u mnie całkiem nieźle. Tylko poprostu jestem krytycznie nastawiony, nie mylić z negatywnie. Kolumna musi swoją jakość udowodnić. Marketing firm i sława co niektórych tutaj nic nie daje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października (edytowany) Jest tak wiele niezależnych mniejszych producentów. A tu w kółko jedno i to samo. Pylon, MA. Z MA rozsądnie potrafią zagrać PL nawet nie te najnowsze. Pylon zaś to takie januszexy grania bez klasy. Na moje ucho po prostu gra czyli nic szczególnego. Grają jaspery siedzę słucham gra to w sumie dobrze za chwilę patrzę na cenę i myślę sobie no ok jest nawet dobrze ale przecież słuchałem zestawy 3 razy tańsze i miałem te same odczucia. To po co mam tyle płacić myślę. W cenie jasperow można mieć wiele więc jaspery w swojej cenie nie są już nawet dobre a wypadają słabo bo konkurencja jest ogromna. Mam kupić bo polskie? Mam mówić że mi się podoba po polskie? Albo nic nie mówić skoro uważam jak uważam? Bo kogoś mogę zraźić lub uprzedzić? Bo ktoś ma sobie chwali i mogę jego zakup podważyć? Uważam, że jest wręcz odwrotnie. Te zestawy są tak wciskane i pchane drzwiami i oknami, że każda krytyka jest ważna. Tak jak kolega wspomniał. Te wady konstukcyje. Przecież to jest nie dopuszczalne za takie pieniądze. Rynek jest tak duży, że warto słuchać a jak komuś się jaspery spodobają to i tak kupi. Chociaż nie słuchałem tych aktywnych jasperow. Może zmienię zdanie. Edytowano 22 października przez Nie wszystko wiedzący 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 1 minutę temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Na moje ucho po prostu gra czyli nic szczególnego. Te zestawy są tak wciskane i pchane drzwiami i oknami, że każda krytyka jest ważna. Rynek jest tak duży, że warto słuchać a jak komuś się jaspery spodobają to i tak kupi. Chociaż nie słuchałem tych aktywnych jasperow. Może zmienię zdanie. Wszystkie poprostu graja, czy to Pylony, MA ... Ktore zestawy nie sa wciskane 😏 Jasne, po te ktore maja wyrobiona marke, ludziska sie sami w kolejce ustawiaja, ignorujac te mniej znane marki, lub nowe na rynku. Blad. Stare , slawne marki nie maja czesto nic lepszego, niz pozostale. Nie mowie o wygladzie. Jesli ktos ma daleko do salonu, a przeczyta takie negatywne wypowiedzi, to moze sobie darowac wyjazd. Nawet te Pylony nie beda mialy szansy sie zaprezentowac. Jak najbardziej, sluchac czego sie da. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Jak sobie daruje wyjazd to znaczy że nie odrobił podstawowej lekcji. Słuchamy i kupujemy dla siebie. Będę wyrażał taką opinie jaką sobie wyrobiłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Nagonka na Pylona tutaj widoczna to powoli z wyrazaniem opinii nie wiele wspolnego ma. Pylon be, MA i inne cacy. 😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października (edytowany) No temu chyba nie rezonują skoro jeszcze sobie suba dokupił hehe chyba, że "rezonowanie" które słyszy użytkownik z super słuchem parę postów wyżej daje mu przyjemność. Ogólnie nie będę bronił Pylona bo tak samo ciulowo radzi sobie ze współczesnymi wałkami jak dramaty od bowersów , focala ha tfuuu, dali itp. dla mnie konstrukcje dostępne w sklepach, które miałem okazje słyszeć grają tragicznie moje gatunki , zabierają przyjemność z najważniejszego czyli obcowania z muzyką może po prostu trzeba poczekać , aż przyjdą czasy, iż konstruktorzy będą bardziej przychylni dla masy i zaczną stroić swoje paki dla innego odbiorcy i przypomną sobie, że świat nie kończy się na filharmonii czy też słabym plumkaniu oraz hiper przejrzystości i zamiast ścigać się między sobą kto zrobi lepszą budę lub upchnie mikrusa w słupkową obudowę, zatrybią, że jest w tym wszystkim ważniejszy pierwiastek czyli muzyka. Na razie odpuszczam bo nie widzę sensu wydawania coraz większej $. Edytowano 22 października przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października O, i zadowolony uzytkownik Pylona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Jakoś nie miałem chęci kupić pylona ale słuchałem i nie są takie złe jąk sie tu pisze ,uważam że w każdej kolumnie coś dobrego jak i złego można znaleźć. Więc... Ja tam idealnych ( by mi wszystko pasowalo) nie słyszałem jeszcze . 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 1 godzinę temu, S!N! napisał: No temu chyba nie rezonują skoro jeszcze sobie suba dokupił hehe Kupił też głośnik centralny, czyli pewnie jakieś kino też jest. Wtedy jest oddzielna ścieżka dla subwoofera. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 3 godziny temu, Artur Brol napisał: Tak naprawdę wszystkie kolumny się nie wiele od siebie różnią. Czy zechciałbyś merytorycznie/empirycznie/racjonalnie itp w max 2-3 zdaniach wyjaśnić mi co miałeś na myśli pisząc to? Konkrety poproszę😊 Jestem ciekawy. Dziękuję z góry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października (edytowany) To że ich dźwięk się nie wiele od siebie różni. Dla przykladu, MA Gold 100 5g miał ciemny dźwięk, Dynaudio Evoke 30 bardzo agresywny, Pylon D25 bardziej otwarty. Oczywiście różnice w konstrukcji mogą mieć wpływ na brzmienie, wielkość kolumn, wielkość użytych głośników itp. Ogólnie jednak , jak dla mnie, wszystko się od siebie za wiele nie różni. Edytowano 22 października przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października @Artur Brol czy to wszystkie kolumny już, które dluzszy okres/2-3 mce okazję miałeś z resztą klamotów posłuchać? Dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października (edytowany) 27 minut temu, AudioTube napisał: Jestem ciekawy. Ostatnio publikowany na forum ślepy test kolumn to potwierdza. Jak nie było widać co gra, to słuchacze mieli wątpliwości, która kolumna akurat jest podłączona. Wychodzi na to, że ich brzmienia musiały być do siebie dość podobne. Edytowano 22 października przez Kraft 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 9 godzin temu, Carmion napisał: Przy MK2 zastosowali już 2 otwory br. To może już tak nie rezonuje 😉 Tu sie nie wypowiem o pylonach bo nie mialem tych modeli ale za to mialem MA rx2 i silver 500 i perdzialy bas reflexem ze masakra jak stary dziad po fasoli.No plus ten plastikowy dzwiek totalne padaki ale to moje zdanie moze ktos lubi taki dzwiek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Można jeszcze dodać, że procedura testowa we wspomnianym teście raczej uwypuklała różnice, więc w rzeczywistości mogły być one jeszcze mniejsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 1 minutę temu, ufo27 napisał: Tu sie nie wypowiem o pylonach bo nie mialem tych modeli ale za to mialem MA rx2 i silver 500 i perdzialy bas reflexem ze masakra jak stary dziad po fasoli.No plus ten plastikowy dzwiek totalne padaki ale to moje zdanie moze ktos lubi taki dzwiek Dla mnie seria bronze i silver również się nie podoba. Nie miałbym nic do pylona. Ale próbowali mi wmówić że z kolumnami jest wszystko ok i że to normalne że tak rezonują. Że słucham za gęstych basowo utworów i to jest przyczyna. Kompletnie mnie to zraziło do tej marki. Bo to nie powinno mieć miejsca. Jakoś jak słuchałem bowersy 703s2 /704s2, elac vela 407, heco celan 7, Dali Epicon 6, dynaudio emit/evoke 30 to w ogóle ten problem nie występował. Także nikt mi nie wmówi że to jest normalne. Za to w diamond 25 to była masakra. W 28 było trochę mniej, ale nadal problem występował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 16 minut temu, Carmion napisał: Dla mnie seria bronze i silver również się nie podoba. Nie miałbym nic do pylona. Ale próbowali mi wmówić że z kolumnami jest wszystko ok i że to normalne że tak rezonują. Że słucham za gęstych basowo utworów i to jest przyczyna. Kompletnie mnie to zraziło do tej marki. Bo to nie powinno mieć miejsca. Jakoś jak słuchałem bowersy 703s2 /704s2, elac vela 407, heco celan 7, Dali Epicon 6, dynaudio emit/evoke 30 to w ogóle ten problem nie występował. Także nikt mi nie wmówi że to jest normalne. Za to w diamond 25 to była masakra. W 28 było trochę mniej, ale nadal problem występował. No u mnie odrazu takie kolumny odpadaja nawet nie mam ochoty sluchac dalej.Jakies rezonanse itp papa odrazu nie po to placimy tyle zeby takie gowno potem sluchac.Mam nadzieje ze w mk2 nie ma takiej hecy !!! Czy sluchajac revolution 7 nie uderzyla Cie chudosc dzwieku ? A vela 407 podobalo Ci sie jak gralo ? To jednak tylko 15cm glosniczki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października (edytowany) 1 godzinę temu, AudioTube napisał: @Artur Brol czy to wszystkie kolumny już, które dluzszy okres/2-3 mce okazję miałeś z resztą klamotów posłuchać? Dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Jak już pisałem, w domu miałem tylko D25 i MA Gold 100 5g. Resztę słuchałem w salonach. SF Minima I Electa, razem z Olympica Nova 2 na - chyba - wzmacniacz Gryphon. Gato Audio FM50 I FM 15 na wzmacniaczu od Gato. MA Gold 100 i 200 lub 300. Dynaudio Emit 50 i Evoke 30. SF Sonetto 2 i 3 oraz Olympica Nova 2 w nastepnym na NAD serii Masters. B&W 800 na Lyngdorf najwyzszym modelu. W tym samym sklepie ktores z tych wyzszych podstawkowych od B&W. Edytowano 22 października przez Artur Brol 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 36 minut temu, ufo27 napisał: ale za to mialem MA rx2 i silver 500 i perdzialy bas reflexem ze masakra jak stary dziad po fasoli. Miałem silvery 500 i u mnie takich objawów nie było. Obecnie grają u kogoś gdzie indziej, więc w innej akustyce i jest podobnie. Trochę generalizujesz. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 2 minuty temu, Amarok napisał: Miałem silvery 500 i u mnie takich objawów nie było. Obecnie grają u kogoś gdzie indziej, więc w innej akustyce i jest podobnie. Trochę generalizujesz. Przy normalnym sluchaniu tego nie slyszysz ! Ale jak graja glosno a sa momenty ze pojawia sie niski bas to furczy jak cholera !!! Tak to reszta pasma to zaglusza.Ja te kolumny bardzo chcialem wiec zalezalo mi na nich ale no nie dalo sie co za gowno te otwory za male sa i za duze cisnienie powietrza przez nie idzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października (edytowany) Widzę, że dyskusja ciągle się rozkręca Fajnie, można powymieniać się doświadczeniami. Będę natomiast zawsze stał na stanowisku, że nasza pasja słuchania muzyki to nie matematyka. W tej nauce każdy, bez wyjątku, musi się zgodzić, że 1 + 1 = 2. W muzyce mamy już subiektywne odczucia, a dźwięk można opisać w bardziej ogólnych kategoriach, ale musimy przyjąć pewne definicje. Np., że suchy dźwięk oznacza to, a detaliczny to. Wtedy można rozmawiać na temat naszych preferencji, bo wiadomo, że jednak osoba doceni bardziej wyeksponowany bas, a druga np. środek pasma Ja generalnie jestem z tych, którzy lubią trochę dociążony dzwięk. Jak wg. osłuchanych wypadają w tym wszystkim Elac Vela 407? Pomińmy kwestiekwestię góry - z nią nigdy nie miałem problemu, nawet jeśli była trochę podkręcona. Chciałbym zapytać o środek - czy wokale, gitary są ofensywne i wypchnięte do przodu? No i bas - poro ludzi twierdzi, że potrafią ładnie uderzyć Pozdrawiam Edytowano 22 października przez Bo0M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października 2 minuty temu, Bo0M napisał: Będę natomiast zawsze srał na stanowisku, Prosze nie !!! 😂😂😂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bo0M Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października Heheheh, edytowałem, myślałem, że zdążę 😂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ufo27 Napisano 22 października Udostępnij Napisano 22 października (edytowany) 11 minut temu, Bo0M napisał: Heheheh, edytowałem, myślałem, że zdążę 😂 😁😁😁 Tez sporo myslalem o tych vela 407 ciekawe jak basowo wypadaja w stosunku do innych tu omawianych bo jednak glosniczki to tylko 15cm ale widac ze maja spore gorne zawieszenia co swiadczy o duzym skoku i mocnym tlokowym ruchu ? Moze tym nadrabiaja.Mozna miec uzywki 8-10tys. 22 minuty temu, Bo0M napisał: No i bas - poro ludzi twierdzi, że potrafią ładnie uderzyć Pozdrawiam No ja juz właśnie sie na tym pare razy sparzylem cos mialo mnie zabic basem a w domu wlaczylem i gdzie ten ogromny bas ? Nie ktorych to bas zabija nawet z glosniczka 10cm i potem takie rzeczy wychodza.... Edytowano 22 października przez ufo27 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts