Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie. 

Przymierzam się do solidnego odświeżenia mojego zestawu stereo, na pierwszy ogień pójdzie wzmak, chce to zrobić etapami. Mam na myśli że jeśli wymienię tylko wzmak i to odmieni diametralnie dźwięk to kolumny zostają. 

Obecnie posiadam wzmacniacz NAD C315bee + kolumny MA Bronze bx5, przewody melodica mdc 2250, źródło WiiM mini i Tidal.

To co mi się nie podoba a w zasadzie to w ogóle nie podoba mi się jak gra ten zestaw :/ kupiony pod wpływem emocji i z niby testów w sieci bez odsłuchu - karygodny błąd. Brakuje detali, przestrzeni, basu jest bardzo mało, przy cichym graniu a tak słucham bardzo często brak jest dynamiki. Przy dłuższym słuchaniu gałka tak na ok 10:30 po krótkim czasie muszę z ciszać bo słuchanie staje się męczące.

Parę lat  temu ogromne wrażenie zrobił na mnie copland na lampach 405 chyba kolumn nie pamiętam, kwota jaką ten znajomy znajomego dał za ten zestaw jest dla mnie astronomiczna, ale podczas odsłuchu mogłem niemal dotknąć muzyków i precyzyjnie zlokalizować gdzie który stoi, pięknie to brzmiało. 

Kwota do 4000 zł Oczekuje chociaż namiastki tamtego grania ;), wzmacniacz musi mieć chociaż jedno wejście optyczne pod WiiM mini (najlepiej dwa bo podłączam jeszcze tv do filmów). Myślę nad Magnat ma 900 lub mr 780, Audiolab 6000a lub 7000a, może jeszcze jakieś inne propozycje i czy. Z tych kolumn da się co wycisnąć zmieniając tylko wzmacniacz? Pomieszczenie 19m2 kwadrat. 

A może najpierw kolumny wymienić na jakieś konkretne i później szukać do nich wzmacniacza, do kolumn na pewno musiałbym dołożyć. 

Muzyka to różnorodny polski i zagraniczny rok, hard rock, blues, trochę jazzu, rap, trochę popu. 

Proszę o jakieś sugestie i porady odnoście co odsłuchać, coze zestawu wymienić najpierw. 

Edytowano przez zmarek
Napisano

Miałem bx5 i bx6. Dziwne rzeczy piszesz bo u mnie grały z nadem 326bee a później 356bee. Brakuje Ci detali i przestrzeni w MA?? Moze to kwestia akustyki?? W sumie nie słuchałem nada 315 ale nie sądzę żeby był aż tak słaby. Pokombinuj z akustyka i ustawieniem kolumn.

Napisano (edytowany)

Pokój standardowy, dywan, zasłony, komoda witryna, szafka rtv, kolumny odsunięte od ściany ok 30cm i rozstawione między sobą ok 170cm odsłuch w trójkącie równoramiennym. Cóż jeszcze mógłbym zmienić. 

Załączam zdjęcie jak to wygląda 

20240124_195515_HDR.jpg

Edytowano przez zmarek
Napisano

Hm, tak sobie mysle czytajac co napisales ze to chyba wina sprzetu. Moge sie oczywiscie mylic, jednak moim skoromnym zdaniem, gdyby to wszystko czego ci brakuje, twoj zestaw, powiedzmy wyprodukowal, musialbys to uslyszec. Jesli kwestia akustyki by tutaj miala wplyw to moze bys jakies odbicia czy znieksztalcenia slyszal.

Jesli tego nie slyszysz, to chyba raczej sprzet. 

Do tej listy wzmacniaczy dodaj moze Cambridge CXA61, moze cos z Atoll lub Arcam A5. 

Sprobuj przesluchac, moze sie cos spodoba.

Kolumny, nie wygladaja na papierze tak zle. 

Tak na poczatek ode mnie.

Napisano

Faktycznie BX5 na brak przestrzeni oraz detali nie powinny narzekać. Może to ograniczać przewód Melodiki ale ten z kolei ma sporo niskich tonów.. BX5 są małe więc przy cichych odsłuchach może dominować środek, podobną charakterystykę (trochę wypchnięty środek) ma ten Nad i może w tym problem. Trzeba zorganizować inny wzmacniacz na odsłuch i ocenić efekty zmiany - co się da wycisnąć z kolumn. Logistycznie też łatwiej będzie zacząć od wzmacniacza. CXA81, Audiolab 7000A czy Magnat to dobry trop, dla mnie jeszcze Atoll IN50 lub IN80 może tu fajnie zagrać. Arcam czy Marantz za delikatne i za lekkie dla tych kolumn. Jeśli różnice będą niewielkie po takich testach, trzeba będzie ruszyć kolumny.. 

• 1 year later...
Napisano (edytowany)

Trochę mi się zeszło ale odkopuje temat 😁 po 1,5 roku. 

Między czasie trochę słuchałem, z nowych:

Yamaha rn800a, Rotel A14 mk2, NAD C368, wszystkie z Elac Reference F5, wspólny mianownik to bardzo mało basu, ogólnie chyba najprzyjemniej zagrał Rotel, Yamaha bardziej góra a NAD średnicą.

Reszta używane:

Słuchałem również Magnat mr780 i ma 900 z melodika bl 40. Ma 900 dźwiękowo bardziej mi podszedł, duży zapas mocy  (tylko te pokrętła nie w pionie jak z tyn żyć jakby przyszło na nie patrzeć co dzień 😉😁) aczkolwiek te kolumny to nie mój klimat, wg mnie za ostre. 

Kolejny odsłuch pylon diamond 25 z pioneer nc 50, dźwięk taki mało dociążony, szczupły, basu jak dla mnie mało, ten ampli-strimeroodtwarzacz w klasie D pracuje i już wiem że raczej to nie dla mnie bo miałem niedawno fosi za3 i mój nad jednak przyjemniej gra. 

Ostatni odsluch to diamond 28 z rotel Ra-06 i to połączenie mi się najbardziej podobało, dźwięk był taki dociążony, żadne pasmo nie wybijało się przed szereg, nie trzeba było mocno gałą kręcić aby było przyjemnie można by cały dzień słychać. Z tym rotel em jeszcze klipsch rp600 słuchałem i nie wiem jakby było przy długim słuchaniu, ale w pierwszej chwili to basik się bardziej odezwał i cykaczy więcej było, całkiem fajnie. 

Do brzegu do brzegu.... 😜 

Wiem już co mnie tak denerwuje w moim zestawie @stereo-typtrafił idealnie z diagnozą. Nie jest to góra tylko bardzo mocno podgrzana średnica, (wokal dosłownie atakuje swoją mocą i robi się  nie przyjemnie , przy roku gitary strasznie jazgoczą) która zagłusza resztę pasma. Od niedawna Mam WiiM Ultra i jest dużo dużo lepiej, pobawiłem się equalizerem, ustawiłem dźwięk w V i jest całkiem miło. Może jednak udało by się ocalić przed sprzedażą bx5. Wiem na pewno że Nad ma słaba kontrolę na basie, bo raz że nie ma zbyt wiele niskiego basu to potrafi też zabuczeć jak już się pojawi. 

Jestem zdecydowany na wypożyczenie wzmacniacza który nie będzie wypychał tak średnicy a będzie miał dużo dobrze kontrolowanego basu i ładną detaliczną nie ostrą górę. Proszę o konkretne propozycje, jaki wzmacniacz waszym zdaniem jako pierwszy wziąść na testy? 

Kwota do 5 K, nowy lub używany. 

Moje wstępne typy  to:

- Audiolab 7000a 

- musical fidelity m3si, m5si 

- Rotel a14 mk2, Rotel 1572 mk2 

- roksan attessa, caspian m2

- arcam radia 5, 15

- magnat ma 900, ma 1000 są akurat trzy na olx ile jest on tak teraz realnie wart? 

Mysle że warto kupić lepszy jakościowo wzmacniacz i kiedyś przy zmianie kolumn mieć już coś lepszego 🙂

Edytowano przez zmarek
Napisano

Do 5 tys zł i z twoimi preferencjami "dużo dobrze kontrolowanego basu i ładną detaliczną nie ostrą górą",

To od tych wymienionych lepiej zagra ten. A z tych co wymieniałeś najlepszy będzie Caspian M2, ale on już bardziej po cieplejszej stronie gra.

https://www.maxaudio.eu/pl/p/QUADRAL-AURUM-A8-BLACK_poekspozycyjne/905?gad_source=1&gad_campaignid=17338910344&gbraid=0AAAAADtvjlRTbk50oYOPLGOGQUfc65j27&gclid=CjwKCAjw24vBBhABEiwANFG7y0C3_px0OCRqTvxlfANM1OoOGPcCZ9Ix6bv1ixC3zSBoPMen4X_3txoCfJgQAvD_BwE

Napisano

Dziękuję za propozycję, na pewno rozważę, czy któryś z proponowanych przez branżę i kolegów z forum wzmacniacz wpisuje się w oczekiwany przeze mnie charakter brzmienia x MA bx5? @Piotr Sonido wspomniałeś o wzmacniaczu grającym Vką, obecnie mam tak ustawiony korektor w WiiM. Niestety kontroli na basie i jego mocy on nie zapewnia, mógłbyś dać jakieś konkretne propozycje na testy wziąść od twoim zdaniem najlepszego, chyba że uważasz że powinienem krzyżyk postawić na te kolumny, chodź wydaje mi się że z odpowiednim wzmacniaczem można odkryć ukryty w nich potencjał 😁

Napisano (edytowany)

Kolego @zmarek a może brak kontroli na basie nie wiąże się ze wzmacniaczem a z niedostosowanie kolumn do akustyki Twojego pokoju. Masz w sumie niewielki pokój a kolumny dość spore. U mnie w 15 metrach nawet spore monitory potrafiły zadudnić, na duże podłogówki nawet się nie porywałem.

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano (edytowany)

Duże mówisz, hmm bx5 to chyba jedne z najmniejszych podłogówek, właśnie bas nie dudni tylko potrafi zabuczeć, z akustyką raczej nie ma problemu, spory dywan, kwiaty, zasłony, komoda, witryna. Kolumny odsunięte ok 32cm od ściany. 

Chyba że to jest taki styl grania MA bx5 wypchnietą średnicą do przodu? Jeśli tak to czy odpowiednim wzmacniaczem można to skorygować, jednocześnie dodać masy, aby dźwięk stał się bardziej mięsisty?

20250514_170910.jpg

20250514_170949.jpg

To wyżej jest w szerokim kącie i wydaje się że siedzę dalej, rozstaw kolumn to 185 cm, 220cm oddalone jest miejsce odsłuchu, kanapa 🛋️ 

Edytowano przez zmarek
Napisano

Tak, przy ścianie, ale nawet jak się usadowie na krześle przed kanapą i mam wtedy tyle samo do kolumn co ich rozstaw terz buczenie występuje. Kiedyś przeglądając różne testy tego wzmacniacza, jak mnie pamięć nie myli czytałem że potrafi zabuczeć na basie, że ma nie do końca dobrą jego kontrolę. 

Napisano

Rzeczywiście, Twoje kolumny nie są zbyt duże ale są tak "fajnie" strojone, że mają dość duże podbicie na basie, którego pik jest w okolicach 100 Hz. Jeśli Twoje pomieszczenie ma problemy z basem w tych rejonach - a jest to niewykluczone, to możesz odczuwać dudnienie. I raczej wzmacniaczem jakoś szczególnie tego nie poprawisz.

Jeśli zaś chodzi o akustykę. Same zasłony (które zresztą na zdjęciu wyglądają na dość cienkie), dywan i dwie szafki jakoś wybitnie na bas nie wpłyną. Szczególnie ten niski.