Skocz do zawartości

Wzmaczniacz Musical Fidelity M6si czy Atoll IN200 do Monitor Audio Plainium II 200

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

proszę  o poradę, który ze wzmacniaczy wybrać Musical Fidelity M6si czy Atoll IN200. Wzmacniacz będzie grał z Monitor Audio Platinium II 200, gramofon Technics SL-1200 MK2, wkładka Ortofon Black, przedwzmacniacz LAR LPS-1. Czego słucham. szeroka rozpiętość od metalu, rocka, pop po elektroniczną dnb. Z góry dziękuję za pomoc. 

Dodam tylko że atoll cena 7600, a M6si 9600 zł.

Napisano

Oba wzmacniacze są bardzo fajne, mają też spory zapas mocy. M6si, moim zdaniem, wypadnie trochę cieplej, ma lekko zaokrąglone kontury dźwięku. Ma natomiast sporo powietrza i dość szeroką scenę, gra blisko. Atoll jest bardziej neutralny, ma świetną dynamikę i liniowość, nadal fajną barwę na środku, detaliczność może nawet lepsza niż w m6si. Trudny wybór, kwestia preferencji. Gdybym musiał wybrać, postawiłbym jednak na Atoll-a

Napisano (edytowany)

Tylko  jak to zabrzmi nie odpowiada tylko wzmacniacz 

To kolumny i pomieszczenie .

Ja miałem am200se+st200  a MF tylko 5 i nie odważne się rzucić co , i jak zagra z MA Platinium , choć słuchałem innych modeli tej marki . 🤨

Pzdr 

Edytowano przez Dedal
Napisano

M5si u mnie z Quadralami okazał się wykastrowanym z basu wzmacniaczem. Sda200 zagrał dość blisko tego co mam czyli Synthesis Roma 54DC+.

M6si słuchałem z Operami, ale wtedy też porównywałem go  Roma 54DC+ i pod względem basu Roma była lepsza.

Dlatego napisałem, że się spodziewam, a nie że tak jest. Charakterystyka tych wzmacniaczy jest inna i do muzyki wskazanej przez kolegę myślę, że dla mnie Atoll byłby lepszy. Nie wykluczam, że kolega słuchając takich gatunków woli jednak podanie ich w innej formie niż ja to sobie wyobrażam. 

Nic nie zastąpi własnego odsłuchania sprzętu przed zakupem. W końcu to kupujący będzie się z tym potem męczył. 

Napisano (edytowany)
9 godzin temu, Chmarski napisał:

Nic nie zastąpi własnego odsłuchania sprzętu przed zakupem. W końcu to kupujący będzie się z tym potem męczył. 

Zaraz męczył .

Jeśli sam poslucha , a nie będzie się opierał na opiniach z forum  nie pełnych na dodatek  to będzie dobrze . 

Widzisz , u mnie niskie w MF były nawet nieźle kontrolowane i żeby było ich mało w całym paśmie , nie ma mowy , średnica ciepła ,barwna , wysokie nie ostre plastyczne ,rzekł bym takie cukierkowe -mogą pasować do MA ale ! Nie znam tego modelu 🤷W Atollu  jest trochę buła na basie , mało zróżnicowania a w niekorzystnych warunkach może nawet męczyć . Średnica podbarwiona kolorowa ciepła i wysunięta(może się podobać ) , wysokie nie mają wykończenia ale ogólnie przyzwoite . 

Tak że proszę autora by nie specjalnie brał pod uwagę to co napisałem .

I jeśli nie w domu , to niech chociaż  poslucha tego gdzieś na mieście 😉

Pzdr 

Edytowano przez Dedal
  • 4 weeks later...
Napisano (edytowany)
3 godziny temu, MotylaNoga napisał:

Po odsłuchaniu trzech urządzeń zdecydowałem sie na zakup Atolla 200. Dziękuję za pomoc.

Słuchałeś Atolla, MF i Regi? Daj znać, jakie wrażenia z odsłuchu i co przeważyło w wyborze IN200?

No i z czym słuchałeś? Platinum II 200?

Edytowano przez tomasz1w
Napisano

Atoll 200 zagrał z najlepszym basem jak dla mnie, wchodzącym w ucho. Drugi moim zdaniem Rega naprawde ładnie grała i przyznam szczrze, że byłem bardzo blisko by się na nią zdecydowacć jednak trochę odepchneły mnie np przełaczniki na froncie urządzenia urządzenia - jak z lat 80-tych. Dla niektóych z pewnościa będzie to plus dla mnie jednak nie jest. M6Si na trzecim miejscu. Jednak atoll dla mnie najładnieszy z ich trojga.

Słuchał ich też  kolega przez weekend u mnie tak by mieć zdanie innej osoby. Stwierdziła to samo. Jednak zachęcam by każdy sam odsłuchał i zdecydował. Róznicę są bardzo subtelne. 

• 3 months later...
Napisano
1 godzinę temu, Marian282 napisał:

Borykam się z tym samym problemem, obecnie na pokładzie focal aria 936 i pytanie jaki do tego amplituner? Nie mam faworyta a forum pęka, ale konkretów żadnych 

Wypożycz, posłuchaj będą konkrety - forum Ci ich nie da ;)

Napisano
11 godzin temu, Marian282 napisał:

Borykam się z tym samym problemem, obecnie na pokładzie focal aria 936 i pytanie jaki do tego amplituner? Nie mam faworyta a forum pęka, ale konkretów żadnych 

Jak zawsze, wszystko zależy od budżetu :) Szukałbym raczej po cieplejszych wzmacniaczach, jak Vincent SV-237, czy kilka opcji z filmu poniżej ;)

Napisano

Dorzuciłbym jeszcze do tego Naim XS3 jeżeli szukasz jeszcze fajnych gitar i przestrzeni, ewentualnie Moon 250i, co oczywiście nie zmienia faktu, że Vincent też fajna opcja. Pytanie czy słuchasz tych samych gatunków co kolega z wątku? 

Napisano
Dnia 3.07.2024 o 22:06, Marian282 napisał:

Do Aria coś łagodnego na górze.

Vincent, Musical Fidelity, Atoll, Magnat

Dnia 4.07.2024 o 06:36, Marian282 napisał:

Tak by najlepiej było ale niestety odległość nie pozwala, 🤦‍♂️ myślałem że może ktoś ma coś podobnego i może podpowiedzieć 

Duzo osób.

Ostatnio od kiedy Focal jest sprowadzany za poł ceny te tematy są czesciej.

Napisano

Niestety wzmacniacz może mieć maxymalnie 35-37cm głębokości a musical z tego co zerkałem ma 40,5cm 

Wg rozmiaru wejdzie mi Rega i atoll ewentualnie arcam ale to na początku praktycznie odrzuciliśmy z propozycji