Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Moja historia - jakiś czas temu kupiłem kolumny jak wyżej i w niedzielę zabrałem się za podłączenie kina. Zdałem sobie sprawę, że przy dwóch kotach w mieszkaniu muszę jednak zainwestować w maskownice.

Zamówiłem maskownice wczoraj, dojechały dzisiaj koło południa, ale przy montażu zorientowałem się, że jedna z membran pasywnych już miała bliskie spotkanie z kocimi pazurami i ma dwa rozcięcia.

Pytanko, czy jak i gdzie da się to naprawić? Czy dobrze zakładam, że raczej nie powinien tego tak zostawiać, bo z czasem otwory zaczną się tylko powiększać i będzie miało to realny wpływ na jakoś dźwięku?

Z góry dziękuje za pomoc

Napisano
21 minut temu, flat_erik napisał:

Witam,

Moja historia - jakiś czas temu kupiłem kolumny jak wyżej i w niedzielę zabrałem się za podłączenie kina. Zdałem sobie sprawę, że przy dwóch kotach w mieszkaniu muszę jednak zainwestować w maskownice.

Zamówiłem maskownice wczoraj, dojechały dzisiaj koło południa, ale przy montażu zorientowałem się, że jedna z membran pasywnych już miała bliskie spotkanie z kocimi pazurami i ma dwa rozcięcia.

Pytanko, czy jak i gdzie da się to naprawić? Czy dobrze zakładam, że raczej nie powinien tego tak zostawiać, bo z czasem otwory zaczną się tylko powiększać i będzie miało to realny wpływ na jakoś dźwięku?

Z góry dziękuje za pomoc

Dodaje zdjęcie uszkodzeń

Bez tytułu.jpg

Napisano (edytowany)

Uszkodzone jest zawieszenie membrany, ale czy to w pasywnej membranie będzie miało znaczenie?

Jeśli mocno wychyla się ta membrana, to może z czasem postępować,  ale zgaduję tylko.

Bardzo mocno bym się zastanowił co zrobić z kotami, a później z zawieszeniem, żeby nie było uwielbiam zwierzątka,  ale w tym wypadku podjąłbym jakieś działania...

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
10 minut temu, DiBatonio napisał:

Uszkodzone jest zawieszenie membrany, ale czy to w pasywnej membranie będzie miało znaczenie?

Jeśli mocno wychyla się ta membrana, to może z czasem postępować,  ale zgaduję tylko.

Bardzo mocno bym się zastanowił co zrobić z kotami, a później z zawieszeniem, żeby nie było uwielbiam zwierzątka,  ale w tym wypadku podjąłbym jakieś działania...

No właśnie sam nie wiem czy, albo jak duże znaczenia ma takie uszkodzenie przy membranie pasywnej.

Z działań zamówiłem i zamontowałem maskownice, kolejne działanie to chyba już tylko ubezdomnienie kociaka :D

Napisano
13 minut temu, flat_erik napisał:

No właśnie sam nie wiem czy, albo jak duże znaczenia ma takie uszkodzenie przy membranie pasywnej.

Z działań zamówiłem i zamontowałem maskownice, kolejne działanie to chyba już tylko ubezdomnienie kociaka :D

Myślę, że kwestią czasu będzie żywot maskownic 😉

Napisano (edytowany)

Dlatego warto pomyśleć o tym, co zrobić z kotami lub o ich dostępie do zestawu stereo.

Ja nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w przypadku moich głośników, czy sprzętu.

A właściwie tak i nie byłoby to korzystne dla kota 🙂 no sorry.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Naprawa zawieszeń górnych nie jest jakąś ekwilibrystyką. Zrobią to w każdym zakładzie zajmującym się naprawą kolumn, głośników , cewek i zawieszeń. Pytanie czy będą akurat mieli oryginalne.

Napisano (edytowany)

Naprawiałem u nich często i duzo. Jesli tylko mają zawieszenia to zrobią na pewno. 

Proponuję jednak wysłać do naprawy. Można samemu, ale oni zrobią to profesjonalnie. Nie kosztuje to duzo. 

Można najpierw skontaktować się z p. Sarniakiem (właścicielem) i zapytać. 

tu mail

salto-wroclaw@wp.pl

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Miejsce rozcięcia uzupełnić niewielką ilością elastycznego kleju no butapren. Najlepiej zdemontować głośnik i podkleić od wewnętrznej strony.To powinno wystarczyć aby wzmocnić resor. Przy większym rozcięciu można dokleić trochę czarnej taśmy materiałowej.  A jak rozcięcie pójdzie dalej to cóż wymiana zawieszeń . Oryginał pewnie będzie nie do dostania ale dobiera się resort o podobnej podatności .

Edytowano przez elektron6
Napisano
52 minuty temu, elektron6 napisał:

Miejsce rozcięcia uzupełnić niewielką ilością elastycznego kleju no butapren. Najlepiej zdemontować głośnik i podkleić od wewnętrznej strony.To powinno wystarczyć aby wzmocnić resor. Przy większym rozcięciu można dokleić trochę czarnej taśmy materiałowej.  A jak rozcięcie pójdzie dalej to cóż wymiana zawieszeń . Oryginał pewnie będzie nie do dostania ale dobiera się resort o podobnej podatności .

Właśnie zastanawiam się czy dam radę wyciągnąć membranę od frontu, ale o tym już poczytam. Czy poza butaprenem można to czymś połatać od frontu?

Napisano (edytowany)

Najlepiej nie wyciągać membrany, tylko usunąć stare zawieszenie i podkleić nowe. Ale cały czas podtrzymuję sugestię aby oddać to profesjonalistom. Zaoszczędzisz kilkadziesiąt złotych a jesli bedziesz robił to pierwszy raz, to slady zostana widoczne. Robiłem to kilkanascie razy i pierwsze pięć nie wyglądało najlepiej. 

Jeśli wyjmiesz membrane to potem możesz mieć problem aby idealnie umieścić cewkę w szczelinie. Każde przesunięcie o ułamek milimetra spowoduje ocieranie o magnes i charczenie głośnika. Przestałem się tym bawić i zlecam fachowcom. Więcej nerwów niż to wszystko warte.

Edytowano przez Rega
Napisano

@elektron6 ma racje. Jesli uszkodzenia nie są duże i mocno widoczne to można podkleić od spodu i nie będzie tego widać. Wymianę całych pianek lub gum stosuje się przy duzych uszkodzeniach lub z powodu starzenia się zawieszenia i jego zwiększonej kruchości. Najczęściej wymienia się pianki bo gumowe resory są raczej wieczne, no chyba że smakują kotom😉

Napisano

Tak, będzie to miało znaczenie

Głośnik jest do wymiany.

Możesz kupić i wymienić jeśli faktycznie to od pasywnej membrany to nie bedzie to drogie.

10 godzin temu, DiBatonio napisał:

Pytanie, czy ta membrana bierna ma jakikolwiek wychył. Może nie ma co grzebać.

Ma

Będzie to charczeć

Napisano
14 godzin temu, DiBatonio napisał:

Myślę, że kwestią czasu będzie żywot maskownic 😉

Nie ma się co oszukiwać. Koty te maskownice przerobią na sieczkę jeśli nie miały nic przeciwko rozwaleniu głośnika.
Dylemat po tytułem: Pozbywam się kotów czy będę co miesiąc wymieniał głośniki w kolumnach.
Życie jest okrutne :D

Napisano
22 godziny temu, eMBe napisał:

Nie ma się co oszukiwać. Koty te maskownice przerobią na sieczkę jeśli nie miały nic przeciwko rozwaleniu głośnika.
Dylemat po tytułem: Pozbywam się kotów czy będę co miesiąc wymieniał głośniki w kolumnach.
Życie jest okrutne :D

Pozbył bym się kotów.

22 godziny temu, Butler napisał:

Mój kot do pewnych miejsc nie ma wstępu.

Właśnie

20 godzin temu, Lebcio napisał:

Może pomyśl o jakiś maskownicach siatkowych, metalowych lub z materiału typu PCV. 

Ja wybrałem subwoofer SVS z metalową maskownicą ze względu na zwierzęta w domu.

svs-sb-2000-black-ash-subwoofer-aktywny.jpg

Z tym że jak to zrobić to modeli które tego nie mają seryjnie?

Napisano
25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Z tym że jak to zrobić to modeli które tego nie mają seryjnie?

Może próby z drukiem osłon w 3D, lub wizyta u człowieka który zajmuje się metaloplastyką (kowal artystyczny?).

Napisano

Druk 3D można zlecić komuś kto ma możliwości wydruku o takich wymiarach.

Co do metalowej siatki, myślałem o wykorzystaniu np: siatka plaster miodu i dorobieniu uchwytów lub wykorzystaniu oryginalnej osłony głośnikowej.

https://allegro.pl/oferta/mdc-siatka-tuningowa-do-zderzaka-kratka-wlot-grill-plastry-miodu-s-100x40cm-10618494502?fromVariant=9085803481

Znalazłem też chińską firmę która ma taką usługę. Cena ?

https://www.dj-metal-mesh.com/news/high-quality-oem-speaker-grilles-and-covers/

Co do wpływu na dźwięk to masz rację, nie da się tego przewidzieć, ale zawsze można je demontować gdy będą używane 🙂