flat_erik Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego Witam, Moja historia - jakiś czas temu kupiłem kolumny jak wyżej i w niedzielę zabrałem się za podłączenie kina. Zdałem sobie sprawę, że przy dwóch kotach w mieszkaniu muszę jednak zainwestować w maskownice. Zamówiłem maskownice wczoraj, dojechały dzisiaj koło południa, ale przy montażu zorientowałem się, że jedna z membran pasywnych już miała bliskie spotkanie z kocimi pazurami i ma dwa rozcięcia. Pytanko, czy jak i gdzie da się to naprawić? Czy dobrze zakładam, że raczej nie powinien tego tak zostawiać, bo z czasem otwory zaczną się tylko powiększać i będzie miało to realny wpływ na jakoś dźwięku? Z góry dziękuje za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flat_erik Napisano 20 lutego Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 21 minut temu, flat_erik napisał: Witam, Moja historia - jakiś czas temu kupiłem kolumny jak wyżej i w niedzielę zabrałem się za podłączenie kina. Zdałem sobie sprawę, że przy dwóch kotach w mieszkaniu muszę jednak zainwestować w maskownice. Zamówiłem maskownice wczoraj, dojechały dzisiaj koło południa, ale przy montażu zorientowałem się, że jedna z membran pasywnych już miała bliskie spotkanie z kocimi pazurami i ma dwa rozcięcia. Pytanko, czy jak i gdzie da się to naprawić? Czy dobrze zakładam, że raczej nie powinien tego tak zostawiać, bo z czasem otwory zaczną się tylko powiększać i będzie miało to realny wpływ na jakoś dźwięku? Z góry dziękuje za pomoc Dodaje zdjęcie uszkodzeń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego (edytowany) Uszkodzone jest zawieszenie membrany, ale czy to w pasywnej membranie będzie miało znaczenie? Jeśli mocno wychyla się ta membrana, to może z czasem postępować, ale zgaduję tylko. Bardzo mocno bym się zastanowił co zrobić z kotami, a później z zawieszeniem, żeby nie było uwielbiam zwierzątka, ale w tym wypadku podjąłbym jakieś działania... Edytowano 20 lutego przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flat_erik Napisano 20 lutego Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 10 minut temu, DiBatonio napisał: Uszkodzone jest zawieszenie membrany, ale czy to w pasywnej membranie będzie miało znaczenie? Jeśli mocno wychyla się ta membrana, to może z czasem postępować, ale zgaduję tylko. Bardzo mocno bym się zastanowił co zrobić z kotami, a później z zawieszeniem, żeby nie było uwielbiam zwierzątka, ale w tym wypadku podjąłbym jakieś działania... No właśnie sam nie wiem czy, albo jak duże znaczenia ma takie uszkodzenie przy membranie pasywnej. Z działań zamówiłem i zamontowałem maskownice, kolejne działanie to chyba już tylko ubezdomnienie kociaka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego 13 minut temu, flat_erik napisał: No właśnie sam nie wiem czy, albo jak duże znaczenia ma takie uszkodzenie przy membranie pasywnej. Z działań zamówiłem i zamontowałem maskownice, kolejne działanie to chyba już tylko ubezdomnienie kociaka Myślę, że kwestią czasu będzie żywot maskownic 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flat_erik Napisano 20 lutego Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 5 minut temu, DiBatonio napisał: Myślę, że kwestią czasu będzie żywot maskownic 😉 Obawiam się, że masz rację Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego (edytowany) Dlatego warto pomyśleć o tym, co zrobić z kotami lub o ich dostępie do zestawu stereo. Ja nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w przypadku moich głośników, czy sprzętu. A właściwie tak i nie byłoby to korzystne dla kota 🙂 no sorry. Edytowano 20 lutego przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego Naprawa zawieszeń górnych nie jest jakąś ekwilibrystyką. Zrobią to w każdym zakładzie zajmującym się naprawą kolumn, głośników , cewek i zawieszeń. Pytanie czy będą akurat mieli oryginalne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego (edytowany) Tak. @flat_erik skontaktuj się z tą firmą, może coś doradzą. https://naprawaglosnikow.pl/zachodnie-c-30_33.html Edytowano 20 lutego przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flat_erik Napisano 20 lutego Autor Udostępnij Napisano 20 lutego Dziękuje za porady, napisałem też do producenta z zapytaniem o cenę takiego zawieszenia 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego (edytowany) Naprawiałem u nich często i duzo. Jesli tylko mają zawieszenia to zrobią na pewno. Proponuję jednak wysłać do naprawy. Można samemu, ale oni zrobią to profesjonalnie. Nie kosztuje to duzo. Można najpierw skontaktować się z p. Sarniakiem (właścicielem) i zapytać. tu mail salto-wroclaw@wp.pl Edytowano 20 lutego przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego (edytowany) Miejsce rozcięcia uzupełnić niewielką ilością elastycznego kleju no butapren. Najlepiej zdemontować głośnik i podkleić od wewnętrznej strony.To powinno wystarczyć aby wzmocnić resor. Przy większym rozcięciu można dokleić trochę czarnej taśmy materiałowej. A jak rozcięcie pójdzie dalej to cóż wymiana zawieszeń . Oryginał pewnie będzie nie do dostania ale dobiera się resort o podobnej podatności . Edytowano 20 lutego przez elektron6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flat_erik Napisano 20 lutego Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 52 minuty temu, elektron6 napisał: Miejsce rozcięcia uzupełnić niewielką ilością elastycznego kleju no butapren. Najlepiej zdemontować głośnik i podkleić od wewnętrznej strony.To powinno wystarczyć aby wzmocnić resor. Przy większym rozcięciu można dokleić trochę czarnej taśmy materiałowej. A jak rozcięcie pójdzie dalej to cóż wymiana zawieszeń . Oryginał pewnie będzie nie do dostania ale dobiera się resort o podobnej podatności . Właśnie zastanawiam się czy dam radę wyciągnąć membranę od frontu, ale o tym już poczytam. Czy poza butaprenem można to czymś połatać od frontu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego (edytowany) Najlepiej nie wyciągać membrany, tylko usunąć stare zawieszenie i podkleić nowe. Ale cały czas podtrzymuję sugestię aby oddać to profesjonalistom. Zaoszczędzisz kilkadziesiąt złotych a jesli bedziesz robił to pierwszy raz, to slady zostana widoczne. Robiłem to kilkanascie razy i pierwsze pięć nie wyglądało najlepiej. Jeśli wyjmiesz membrane to potem możesz mieć problem aby idealnie umieścić cewkę w szczelinie. Każde przesunięcie o ułamek milimetra spowoduje ocieranie o magnes i charczenie głośnika. Przestałem się tym bawić i zlecam fachowcom. Więcej nerwów niż to wszystko warte. Edytowano 20 lutego przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego To fakt samemu wklejać nowy resor górny to nie jest dobry pomysł. A z klejem to mam na myśli aby wyjąć cały głośnik z budy aby podkleić od wewnętrznej strony miejsce rozcięcia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego @elektron6 ma racje. Jesli uszkodzenia nie są duże i mocno widoczne to można podkleić od spodu i nie będzie tego widać. Wymianę całych pianek lub gum stosuje się przy duzych uszkodzeniach lub z powodu starzenia się zawieszenia i jego zwiększonej kruchości. Najczęściej wymienia się pianki bo gumowe resory są raczej wieczne, no chyba że smakują kotom😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 20 lutego Udostępnij Napisano 20 lutego Pytanie, czy ta membrana bierna ma jakikolwiek wychył. Może nie ma co grzebać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 lutego Udostępnij Napisano 21 lutego Tak, będzie to miało znaczenie Głośnik jest do wymiany. Możesz kupić i wymienić jeśli faktycznie to od pasywnej membrany to nie bedzie to drogie. 10 godzin temu, DiBatonio napisał: Pytanie, czy ta membrana bierna ma jakikolwiek wychył. Może nie ma co grzebać. Ma Będzie to charczeć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 21 lutego Udostępnij Napisano 21 lutego 14 godzin temu, DiBatonio napisał: Myślę, że kwestią czasu będzie żywot maskownic 😉 Nie ma się co oszukiwać. Koty te maskownice przerobią na sieczkę jeśli nie miały nic przeciwko rozwaleniu głośnika. Dylemat po tytułem: Pozbywam się kotów czy będę co miesiąc wymieniał głośniki w kolumnach. Życie jest okrutne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 21 lutego Udostępnij Napisano 21 lutego Mój kot do pewnych miejsc nie ma wstępu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebcio Napisano 21 lutego Udostępnij Napisano 21 lutego Może pomyśl o jakiś maskownicach siatkowych, metalowych lub z materiału typu PCV. Ja wybrałem subwoofer SVS z metalową maskownicą ze względu na zwierzęta w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 lutego Udostępnij Napisano 22 lutego 22 godziny temu, eMBe napisał: Nie ma się co oszukiwać. Koty te maskownice przerobią na sieczkę jeśli nie miały nic przeciwko rozwaleniu głośnika. Dylemat po tytułem: Pozbywam się kotów czy będę co miesiąc wymieniał głośniki w kolumnach. Życie jest okrutne Pozbył bym się kotów. 22 godziny temu, Butler napisał: Mój kot do pewnych miejsc nie ma wstępu. Właśnie 20 godzin temu, Lebcio napisał: Może pomyśl o jakiś maskownicach siatkowych, metalowych lub z materiału typu PCV. Ja wybrałem subwoofer SVS z metalową maskownicą ze względu na zwierzęta w domu. Z tym że jak to zrobić to modeli które tego nie mają seryjnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebcio Napisano 22 lutego Udostępnij Napisano 22 lutego 25 minut temu, Piotr Sonido napisał: Z tym że jak to zrobić to modeli które tego nie mają seryjnie? Może próby z drukiem osłon w 3D, lub wizyta u człowieka który zajmuje się metaloplastyką (kowal artystyczny?). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 lutego Udostępnij Napisano 23 lutego No spoko Ta pierwsza opcja nie głupia z tym że to trzeba mieć dużą drukarkę. Pomijam kwestię wyglądu i wpływu akustycznego na to W drugiej opcji, zapewne nie będzie to tanie. Taniej wyjdzie nie dopuszczanie kota tam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebcio Napisano 23 lutego Udostępnij Napisano 23 lutego Druk 3D można zlecić komuś kto ma możliwości wydruku o takich wymiarach. Co do metalowej siatki, myślałem o wykorzystaniu np: siatka plaster miodu i dorobieniu uchwytów lub wykorzystaniu oryginalnej osłony głośnikowej. https://allegro.pl/oferta/mdc-siatka-tuningowa-do-zderzaka-kratka-wlot-grill-plastry-miodu-s-100x40cm-10618494502?fromVariant=9085803481 Znalazłem też chińską firmę która ma taką usługę. Cena ? https://www.dj-metal-mesh.com/news/high-quality-oem-speaker-grilles-and-covers/ Co do wpływu na dźwięk to masz rację, nie da się tego przewidzieć, ale zawsze można je demontować gdy będą używane 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts