Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Tak się zastanawiam nad takim "wynalazkiem"  - Dobry jakościowo  DAC  w którym można by  zmieniać lekko krzywą korekcyjną dźwięku 

Czy słyszeliście o DAC-ach  programowalnych ?  W ten sposób że można by   programować zmienne krzywe korekcyjne , np podnosić lub opuszczać o kilka Decybeli   wybrane częstotliwości ?

Prawdopodobnie są takowe  DAC-ina rynku. Takie jakby połączenie DAC-a z  delikatnym Equalizerem.

Wyobraźmy sobie czy nie byłoby miło mieć DACa do którego mamy np 4 firmwary  i  wgrywamy taki firmware,  który najbardziej będzie nam pasował do toru audio (cieplejszy, zimniejszy, neutralny)

Np. ocieplał średnicą w pewnym stopniu, a sam dół leciutko podbijał. Albo otwrotnie, komuś komu brakuje  trochę góry , lekko ją uwypuklał...
Byłoby to o tyle wygodne, że zmieniając resztą toru np kolumny, można by  mieć jednego takiego uniwersalnego DAC-a który odpowiednio zmieniałby swoje działanie/krzywą tak abyśmy mogli sobie dopasować do upodobań
Wiem że Denafrips miał kilka firmwarów i można wgrywać -  o tym w sieci kilka osób pisało, informując że np najnowszy mniej im odpowiadał niż "poprzedni"  

Zapraszam do dyskusji w temacie :) 

PS. To niech będzie taką małą wskazówką, pomysłem  dla polskich producentów DAC-ów. 
Dołączcie  w komplecie do sprzętu np 4-5 firmwary,  z opisem  i wydrukowaną krzywą EQ .
Jestem przekony, że znalazłoby się na rynku światowym masę chętnych na takie DAC-i. To nie miałaby być dodtkowa sekcja EQ czy preamp ale programowalna podstawowa elektronika DAC-a przez wgrywany firmware. Tak aby jakość  audio została najwyższa.
Oczywiście  podstawowy firmware powinien być NEUTRALNY.

Edytowano przez Marek333
  • Marek333 changed the title to Programowalne DAC-i , z możliwą delikatną korekcją krzywej /EQ
Napisano (edytowany)

RME ADI-2?

rme_adi-2_pro_fs_r_be.jpg.5bf0b050584e18b79c928dfcc5d4442d.jpg

Ale lepiej miniDSP DDRC-24 USB DAC. DAC+equalizer+automatyczna korekcja akustyki pomieszczenia w jednym. A i za cyfrową zwrotnicę może robić.

minidsp_ddrc24_with_dirac_live_1649138720_a6eb00aa_progressive.jpg.b399b807d92818729eff89251971ecad.jpg

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)

O kurczę..  czyli coś takeigo funkcjonuje.
No to obciach, że chciałem wyważać otwarte drzwi, sorry.. Intencja była dobra ale wiedzy mi zabrakło o tych sprzętach ;) 

Dzięki.

W tym Adi nie ma wejścia coaxialnego ? Czy mylę się ? Bo tych wejść obok na tylnym panelu nie rozpoznaję. Jak to łączyć cyfrowo gdy nie chcę przez USB?
Czyli teraz widzę że to musi być DAC z DSP. ,OK .
Pytanie  jak to gra w realu np w stosunku do Denafripsa PONTUSA II ,  na  którego się najbardziej na razie nastawiłem

Edytowano przez Marek333
Napisano
1 godzinę temu, Marek333 napisał:

O kurczę..  czyli coś takeigo funkcjonuje.
No to obciach, że chciałem wyważać otwarte drzwi, sorry.. Intencja była dobra ale wiedzy mi zabrakło o tych sprzętach ;) 

Dzięki.

W tym Adi nie ma wejścia coaxialnego ? Czy mylę się ? Bo tych wejść obok na tylnym panelu nie rozpoznaję. Jak to łączyć cyfrowo gdy nie chcę przez USB?
Czyli teraz widzę że to musi być DAC z DSP. ,OK .
Pytanie  jak to gra w realu np w stosunku do Denafripsa PONTUSA II ,  na  którego się najbardziej na razie nastawiłem

Na zdjęciu jest wersja Pro ADI-2, z dodatkowymi interfejsami przez specjalny kabel. Wersja bez Pro ma zwykle gniazdo coaxial. 

Napisano (edytowany)

Obecnie bawię się  sprawdzając jak parametryczny EQ można  fajnie  ustawić w Wiim Pro Plus  (zniosłem ze strychu odłożonego na półkę  :) )  / odłączyłem  "na chwilę" Lumina D3 i testuję i przyznam że jestem w szoku i dylemacie... 
Na pewno mogę założyć że jednak  DAC zewnętrzny będzie dużo wyższej  jakości  oferował QS , niż takie korekty w EQ na Wiim P+  chociaż przyznam że nie wiem czemu nie słyszę jakiejś spadku jakości (może mam  za stare uszy , testowałem 20 Hz-17500 Hz słyszę mimo 57 lat ) , to mnie przekonuje do zakupu i dobrania czegoś jednak .
Czas pożczyć  i sprawdzić nausznie   w moim torze. audio  Proces tego rozpoczęty... zresztą, mail wysłany do jednego salonu na razie,.

PS. Panowie dajcie proszę jakieś linki (do tych modeli bo często mają kilka odmian ) bo przyznam że nie interesowałem się wcześniej  DAC-ami i same nazwy nic nie mówią . Czas nadrobić luki w wiedzy. :)  

Edytowano przez Marek333
Napisano (edytowany)

---edit

Należą się wyrazy szacunku dla autora oprogramowania JPLAY. Z przyjemnością wydałem  te parę złoty na ten program . Zasługuje na megapopularyzację na świecie -polska super firma. Po prostu jest dla mnie tak mega-wygodny że jak używam to  naprawdę ciągle zastanawiam się ..czemu producenci super-hardwaru  - Lumina zatrudnili takich łosi, którzy uparli się żeby  wykonać taką oplikację że można się załamać  :(  , tak nieprzyjazna jest apka Lumina dla mnie ..  (gra super ale  UI interface  aplikacji jest wg mnie   2/10 pkt ). Nawet nie można w niej  po ludzku odtwarzać po kolei utworów wchdząc w Albym czy Playlistę / trzeba cały album dodawać do lewej listwy echh.. 

Zmierzam do tego że w czasie takiego testowania w JPLAY megawygodnie jest wejść w Playlisty (zbiorcze) i można się przełączać ogromnie wygodnie i szybko między takimi samymi Playlistami w Tidalu i Qobuzie + np. między np 3-ema podłączonymi urządzeniami i porównywać / tak właśnie korzystam. Porównanie bardzo wiarygodne są gdy tak się przełącza w jednej aplikacji między tym samym utworem w 3 urządzeniach lub 2 streaming- źródłach.  Nie mam  nic współnego z prroducentemale piszę BO MUS SIĘ NALEŻĄ SŁOWA TE. Bez tego programu już nie wyobrażam sobie słuchania czy testowania. :)  No to zrobiłem reklamę JPLAY bezpłatnie komuś hi hi . Niech ma! 

16 minut temu, ProjectPi napisał:

Samych Fleksow jest kilka wersji i 3 warianty wersji pierwszej, więc zależy, na czym głównie Ci zależy. 

Zależy mie aby miał coaxial wejście , minimum  24/194 , Nie chcę USB - nie korzystam i nie będę,. żadnych plków z serwera NAS czy kompa. Wyjścia XLR ! - potrzebuję do pętlki DAC-Loop Hegla
Bardzo dobra dynamika, ocieplenie, vocal (słucham głównie wokalu), może być lekkie obniżenie góry bo moje AV Qr5+H390 są za szczegółowe czasem

więc  przydałoby się ocieplenie - to główny cel zakupu DACa zewnętrznego
PS. na razie mój wybór padł na PONTUSA II 12th-1 oraz Chorda lub ewentualnie HOLO SPring 3 lvl2 (ale tu muszę pomyśleć bo kupa pienidzy się robi dlatego najbardziej mi PONTUS podchodzi.. ) / cena + podobo ocieplenie i dynamik. dlatego cchę pożyczyć i kupić jak mi poprawi wtorze moim QS ładnie , na co liczę.

Edytowano przez Marek333
Napisano (edytowany)
16 minut temu, ProjectPi napisał:

Samych Fleksow jest kilka wersji i 3 warianty wersji pierwszej, więc zależy, na czym głównie Ci zależy. 

Ogólnie polecono mi tego Flexa:

https://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/flex

Oraz ewentualnie takie coś do kompletu:

https://syncronice-shop.com/all-products/syncronice-dx

@Marek333 Sorki, że Ci się nieładnie wepchnąłem w wątek, wybacz 😊

Edytowano przez Adi777
Napisano (edytowany)

Ja jestem wdzięczny bardzo za wszelkie  sugestie , nie wiem za co przepraszasz   @Adi777  Dzięki !

`oglądam linki @Adi777  pamiętajmy, że ja potrzebuję koniecznie wyjścia XLR do pętli. DAC-loop.Hegla
Zresztą   mając na uwadze że XLR-y grają zawsze bardziej dynamicznie niż RCA pokupowane mam dobre kable XLR a nie RCA  ... wolałbym by to na nich jechało.
PS. Coś około do  10-12.000  PLN  budżet założyłem ,  nie muszą być w tak niskich przedziałach cen.

Edytowano przez Marek333
Napisano
2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Z tym drugim to chyba DAC zbedny, tak?

Tak, masz rację 🙂

Myślałem też o tym SHD z uwagi na Roon Ready, ale to chyba nie ma większego sensu. Będzie lapek na Windowsie.

Napisano (edytowany)

Jaka różnica w praktyce będzie między tym wymienionym przez Ciebie procesorem dźwięku  -  https://blackdotaudio.eu/minidsp-shd-studio-all-digital-dirac-live-2x4-processor-(digital--streamer),357,10791.html

a powiedzmy DAC-iem PONTUS II ?

@Kraft  i innie
Bardzo Wam dziękuję , zaproponwaliście jakieś kosmicznie fajne alternatyw dla mnie
Przyznam że nie znam tych sprzętów, muszę poczytać. bo w takim razie czy są to lepsze rozwiązania niż DACi ?
Proszę doedukujcie mnie ciemniaka.....  bo nie mam pojęcia czy to może  mi zastąpić PONTUSA II a na to wygląda. Po prostu nie wiam czy np takie procesory nie obniżają dynamiki i szcegółowości . Jesli nie , to w czym są gorsze od DACów, skoro są tańsze 2-3 krotnie ?

Edytowano przez Marek333
Napisano (edytowany)

Ten jest fajniejszy, i prostszy w obsłudze wydaje mi się niż zaawansowane procesor do korekcji dżwieku pomieszczenia , wymagający oprogramowaniai komputera + znajamości..  chyba nie dla mnie....

Fajny ten jest bardzo ładnie wygląda -  RME ADI-2 DAC FS  - https://supersound.pl/60996-rme-adi-2-dac   to chyba @Kraft podobny zasugerowałeś  natomiast ten model ma to co potrzebuję 
coaxialne wejście oraz 2 wyjścia XLR

Zapytam wprost: czy wg Was to lepszy wybór uwzględniając moje oczekiwania opisane wyżej niż PONTUS II ?
Bo tak  mi się spodobał że chyba zapomnę o wszystkich DAC-ach które mi codziły po głowie ....
Jeśli ktoś ma RME ADI-2 DAC FS   , bardzo proszę o info z praktycznego użytkowania. Komuś musze postawić niezłe piwo za tą podpowiedź , a czuję że się sprawdzi niesamowicie jak czytam opinie  maniaków audio,  takich jak jak my ....  I ocieplenie, i dynamika...i wejścia takie jakie mi potrzeba do Hegla DAC-Loop.
To powinno po prostu  fruwać , jak teraz czytam opisy :)  
I po co mi DAC-i za 10-15 tysięcy..... jak to mi załatwi wszystko chyba że czegoś  nie wiem... lub nie zrozumiałem.. 

Edytowano przez Marek333
Napisano (edytowany)

Naprawdę jestem wdzięczny bardzo za tą sugestię. Dodatkowo ma wyjście słuchawkowe , które jak opisują ma też świertną jakość. Tak naprawdę będę mógł sprzedać w tym momencie bo sądzę (że ustępuje jakością choć jest niezły) nabyty ostatnio  - iFi Audio ZEN CAN Signature  

Takim przetwornikiem skoryguję sobie wszystko co mam w głowie i uszch do korekty .. 
Czy wg Ciebie nie redukuje takie urządzenie dynamiki i szczegółowości ?  I czy jest podobne jakieś żeby sobie jeszcze przejrzeć , innny możze model czy innej firmy tak fajny io dobry czy raczej trzymać się tego warto ? / i tak ja zdecyduję, wiem... ale bardzo cenię sobie zdanie Przedmówców  w tym wątku , nie wpadłbym po prostu na to sam...

Szacunek .  Stąd te dopytania zanim kupię.

9 minut temu, lpomis napisał:

Nie wiem. Ale z ałdiofilami to jest często tak, że jak któryś wywali ponad 10k na jakiś gadżet, to z automatu gra mu lepiej i wychwala pod niebiosa (oczywiście do czasu kolejnej zmiany). Jakby ktoś takiemu przepiął nową zabawkę pod jego nieobecność i zamienił na inną, to w życiu by się nie zorientował.

To fakt, jestem o tym  głęboko przekonany. Ja staram się patrzeć jak co funkcjonuje a nie ile kosztuje i czy spełnia moje potrzeby. Ale z drugiej strony muszę przyznać że najczęściej jakość idzie w parze z ceną , niestety.. Jednak w tym wypadku uważam że cena jest bardzo dobra ! za takie możliwości jak czytam i właśnie zagłębiam się w bebechy tego urządzenia i możliwości na YouTubie coby o tym wynalazku wiedzieć trochę wiecej.

Edytowano przez Marek333
Napisano
4 godziny temu, Marek333 napisał:

Nawet nie można w niej  po ludzku odtwarzać po kolei utworów wchdząc w Albym czy Playlistę / trzeba cały album dodawać do lewej listwy echh.. 

Marek333 nie jest to  prawdą. W ustawieniach systemu są opcje do wyboru jak ma być odtwarzane, i jest możliwość automatycznego odtwarzana po naciśnięciu folderu płyty czy też utworu na płycie.

43 minuty temu, Marek333 napisał:

Fajny ten jest bardzo ładnie wygląda -  RME ADI-2 DAC FS  - https://supersound.pl/60996-rme-adi-2-dac   to chyba @Kraft podobny zasugerowałeś  natomiast ten model ma to co potrzebuję 
coaxialne wejście oraz 2 wyjścia XLR

Zapytam wprost: czy wg Was to lepszy wybór uwzględniając moje oczekiwania opisane wyżej niż PONTUS II ?

Zdecydowanie nie.

Napisano (edytowany)

Znam NA WYLOT każdą opcję w oprogramowaniu Lumina swojego D3 . Można odtwarzać album i playlistę przytrzymując myszką na nim i wrzucając "Zamień Kolejkę " tą na lewo, 
Ale NIE ma możliwości wchodząc w folder gdzie jest lista utworów ,  kliknąć  w prwej części ekranu z listą utworów  i żeby ta lista sobie szła i była odtwarzana. 
Chyba zgodzisz się z tym ?  A o to mi chodzi.

Co do Twojego NIE na drugą część postu , napisz czemu  piszesz NIE jest to lepsze rozwiązanie od PONTUSA II ., bo to niewiele daje informacji samo krótkie: "Zdecydowanie NIE".

Edytowano przez Marek333
Napisano

instrukcjaLumin.JPG.d5ffa870cef180898e00fca0ad0976d0.JPG

Miałem różne zabawki, dokładałem co raz kolejny klocek. To były tylko kolejne zabawki, nic lepszego mi nie wniosły a generowały niepotrzebne wydatki. Na pewno już nigdy nie będę bawić się w DSP. Lepiej zainwestować w akustykę i kupić konkrety DAC, lub streamer niż stosować półśrodki.

Napisano (edytowany)

Aż nie wierzę że to zafunkcjonuje!  Zaraz sprawdzę , aż nie wierzę że to będzie tak jak oczekuje.
Jeśli tak wielki szacun!  
Zaraz przełączę bo  odłączyłem dziś Lumina do testów czegoś tam..

---edit

Przykro mi ale nie masz racji. Każdą z 3 opcji FULL/Auto/Off próbowałem i inne zmieniałem ustawienia, rstartowałem soft i samego Lumina i d...pa blada..
Ten soft jest bardzo nieprzyjazny ! 

Zawsze tak samo, nieprzyjemnie, czyli jeden utwór dodaje się do lewej kolumy.  Soft mam najnowszy, załączam zrzuty moich ustawień z L umina  D3

Zrzutekranu2024-02-25o21_57_19.png.0c47cd4decfe4754b61b74f880ec8f0d.pngZrzutekranu2024-02-25o21_56_46.png.1a6854b86b127d02bd6a8c4f4278105d.png

Edytowano przez Marek333