Skocz do zawartości

E-bike zdrowszy niż audio

Recommended Posts

3 godziny temu, AudioTube napisał:

A od dzisiaj chwalimy się godzinami na siodle. Bo jak tu kilometr na góralu, gravelu, szosie porównać. A w górzystych Ardenach czy Limburgii jak 40km zrobię, to będzie obciach. 

Porownanie czasu to świetny pomysł 👍 dodałbym może jeszcze opcjonalnie tętno średnie lub maxymalne🤔

3 godziny temu, fp74 napisał:

No to ja skromnie narazie. Wczoraj 1,5 i dzisiaj 1,5h.

Ja tymczasowo chory, więc nie chcę narazie pogarszać stanu. 

1.5h to według mnie calkiem ok. Ja raczej staram się nie przekraczać 2/2.5h przez wzgląd na progresywną konstrukcje ramy (mtb), co skutkuje bólem szyi i nadgarstków (kiera nisko, więc ciężar ciała na łapach, zwłaszcza że lubię na ugiętych mimo wystarczającego dla mnie skoku na "widelcu").

1 godzinę temu, AudioTube napisał:

Przymierzyłeś w sklepie, czy na czuja online?

No co Ty , w sklepie to każdy potrafi ! :)

Przeczytałem recenzję , że w tych butach wygrano Cape Epic 2022 oraz Mistrzostwa Europy MTB XC Marathon 2024. Już się zapisałem na tegoroczną edycję tych zawodów. Jak nie wygram to pozwę tą firmę od butów :)

Połaziłem w butkach trochę po robocie. Pierwsze wrażenia , zakłada się gorzej od Shimano , trzeba wbić stopę w wąski tunel buta. Ale łazi się lepiej. W opisie Shimano było , że można śmiało pomykać po górach. Nie dodali , że chodzi o kozice. Do jazdy super , ale do chodzenia nawet po płaskim się nie nadają.

jeszcze parę lat temu śmigałem w masterskich zawodach szosowych, nawet człowiek jakieś plastikowe pucharki zdobywał 😁 . Potem trochę zdrowie nawaliło (budowa wykończy każdego)  i dopiero wracam "do formy" ale jakiś tam cel muszę zawsze mieć w tym jeżdżeniu, więc właśnie zapisałem się na Wartę Gravel. Na szosowe starty to jeszcze za wcześnie w tym roku. Może ktoś z forumowiczów....?

Mamy zatem kolegę @fp74 o słusznym wzroście. Rama 61?

Mam prawie 52 lata. 178cm. Krótkie nogi, długi tors. Prawie jak Michael Phelps😁 Obaj pływamy. Umiem jeździć na rowerze. Kiedyś na starym wiele lat z biedy. Dziś mam kilka sztuk.  Tylko dla zdrowia. Nie biorę udziału w zawodach, nigdy nie brałem. Ale przygotowywuję się do pół Irona 70.3 w Gdynii.
Bym zapomniał, od 35 lat zerwane więzadła krzyżowe w lewym kolanie. Biegam, choć nie lubię. Ale 21 km dam radę. Rowerkiem tylko 90km. Trasa 760 mtr przewyższeń, ale 65kg ważę, więc ten warunek spełniłem. 

Gdybym miał wybrać między pływanie a rower, nie potrafię, bym się zapłakał. 

Uwielbiam interwały rowerkiem. Plecak i trochę butelek z wodą na plecy. Polecam.

Protestuję. A w szczególe, to 46km/h to trzeba mieć w nogach. Wiatry u mnie bardzo często i wiele razy leżałem. Piórko.

Nie nadaję się do sprintu. Tej sztangi od Ciebie nie podniosę. 
Masz mocne lędźwia. Dwa/oby zdrowe kolana. Na pewno na bieżni VO2 robisz i pewno w 5-6 strefie świetne wyniki masz.

29 minut temu, AudioTube napisał:

Mamy zatem kolegę @fp74 o słusznym wzroście. Rama 61?

Mam prawie 52 lata. 178cm. Krótkie nogi, długi tors. Prawie jak Michael Phelps😁 Obaj pływamy. Umiem jeździć na rowerze. Kiedyś na starym wiele lat z biedy. Dziś mam kilka sztuk.  Tylko dla zdrowia. Nie biorę udziału w zawodach, nigdy nie brałem. Ale przygotowywuję się do pół Irona 70.3 w Gdynii.
Bym zapomniał, od 35 lat zerwane więzadła krzyżowe w lewym kolanie. Biegam, choć nie lubię. Ale 21 km dam radę. Rowerkiem tylko 90km. Trasa 760 mtr przewyższeń, ale 65kg ważę, więc ten warunek spełniłem. 

Gdybym miał wybrać między pływanie a rower, nie potrafię, bym się zapłakał. 

Uwielbiam interwały rowerkiem. Plecak i trochę butelek z wodą na plecy. Polecam.

Heh, to mamy podobnie, tylko ja mam rok mniej i 6 cm więcej, więzadło zerwane od 20 lat ale na nartach daję radę,  rowerów 4, biegać nienawidzę i nie biegam, z Phelpsem łączy mnie to że całe dzieciństwo i pół młodości spędziłem w  basenie, teraz mnie do wody wołem nie zaciągniesz .

4 minuty temu, AudioTube napisał:

Nie nadaję się do sprintu.

Ja też nie , miałem zawsze ciężki start. Za to na 3 km. kilka statuetek zdobyłem , a i na korcie 4 godzinki dawałem radę :) 

7 minut temu, AudioTube napisał:

Na pewno na bieżni VO2 robisz i pewno w 5-6 strefie świetne wyniki masz.

Miałem szczerze mówiąc średnie. A teraz mam tragiczne. Nie mogę dojść do siebie po styczniowym krztuścu. Trzy antybiotyki też nie pomogły. Wydolność mi sadła do zera. Dzisiaj na siłowni przed treningiem dałem radę 15 minut na orbitreku i trzy minuty na schodach. Trening siłowy nie sprzyja wybitnej wydolności , mięśnie zabierają sporo tlenu. Zawsze ratuje mnie rower , początki sezonu tak jak teraz trudne , ale fajnie jest czuć z każdym dniem progres.