Skocz do zawartości

E-bike zdrowszy niż audio

Recommended Posts

9 godzin temu, kaczadupa napisał:

Ale nie skończy jak tutaj?

Na razie żadne części , czy śrubki po złożeniu rowerka mi nie zostały. To chyba dobrze :)

Mam do wymiany jeszcze suport , wymieniam go już drugi rok :)

Jedyna zmiana którą chciałbym zrobić , to zamienić te trzy tarcze z przodu na jedną. I tak jeżdżę głównie na środkowej. A ustawienie przerzutki przedniej , to droga przez mękę. Na skrajnych położeniach łańcuch ma jakiś milimetr tylko tolerancji , więc nie ma bata by nie obcierał o przerzutkę podczas jazdy. Co prawda nie jeżdżę w ten sposób , ale już sam fakt , że tak jest mnie wkurza :) 

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Mam do wymiany jeszcze suport , wymieniam go już drugi rok :)

Jedyna zmiana którą chciałbym zrobić , to zamienić te trzy tarcze z przodu na jedną. I tak jeżdżę głównie na środkowej. A ustawienie przerzutki przedniej , to droga przez mękę. Na skrajnych położeniach łańcuch ma jakiś milimetr tylko tolerancji , więc nie ma bata by nie obcierał o przerzutkę podczas jazdy. Co prawda nie jeżdżę w ten sposób , ale już sam fakt , że tak jest mnie wkurza :) 

Ja już czwarty rok zmierzam rozebrać i nasmarować tylną przekładnię planetarną Nexus 7. Jeżdżę już osiem lat i zero serwisowania. Na moim przykładzie widać jak trwały jest to sprzęt. Obecnie są jeszcze bardziej dopracowane między innymi seria Alfine. Koszt wymiany porównywalny do taniego kabelka :)  Przyjemność jazdy z tego typu przekładnią bezcenna. Nie wyobrażam sobie jazdy już na zwykłej przerzutce.

43 minuty temu, fp74 napisał:

a ten Kross to co to dokładnie?

Evado 8.0

23 minuty temu, MMarek napisał:

tylną przekładnię planetarną Nexus 7

Marek , pewnie i ja do tego kiedyś dojdę. Na razie ....lubię dłubać , cały czas się uczę :) Ustawianie przerzutek jest czasochłonne , nie robię tego zawodowo , ale mam kurna frajdę jak po czterech godzinach roboty już płynnie działa :)

Mam średniaka Deore na przód i tył , miałem zmienić na zasadzie zawsze może być lepiej , ale stwierdziłem , że jak na moje miejskie jeżdżenie to wystarczy.

To zostań przy deore, na tym poziomie nic lepszego i tak nie ma, a niezawodność i wymienność części bezcenna, zwlaszcza w trasie😉, no sram jeszcze ale musiałbyś wszytko zmieniać. Jednorzędowa korba deore coś koło 200-250. Tylko tam potrzebny jest z tyłu krotki wózek, jak miałeś napęd trójrzędowy  to pewnie masz długi wózek.  Temat do sprawdzenia.

Przed chwilą, MMarek napisał:

więc nie wypada dosłownie mówić o co chodzi?

Wieje ? :) 

10 godzin temu, fp74 napisał:

To zostań przy deore,

Cztery lata bez zarzutu , to fakt.

Mam pytanie , jestem laikiem w osprzęcie rowerowym.

Obecnie mam taki suport

https://www.centrumrowerowe.pl/suport-rowerowy-shimano-bb-es300-pd1639/?utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwqIm_BhDnARIsAKBYcmuIQ8qttsP3Ng0njvv1M74ksGo8ZGLPBWHcVYL5G_60QR8eLLJtf0saAhgmEALw_wcB

kupić identyczny , czy coś lepszego będzie pasować. Chcę wymienić , bo mam lekki przeskok korby co jakiś czas. 

A tak jeszcze , jest wiele dziedzin w których dokonała się unifikacja. To co się dzieje z częściami rowerowymi ,to jakiś horror. Chcąc kupić inną przerzutkę , kasetę , muszę wymienić połowę roweru. :) Koszt , stojaka, narzędzi do serwisu przewyższył już cenę dwukołowca :) 

Co do suportu,  to nie siedzę za bardzo w mtb i rowerach turystycznych ale będzie pasował każdy o tych samych wymiarach. Masz tam szerokość mufy, szerokość suportu i jeszcze gwint włoski albo angielski. Jak się zgadza, to musi pasować. 

Natomiast jak zmieniasz korbę na pojedynczą to zastanów się, czy w ogóle nie zmienić na hollowtech 2 (masz octalink). Masz wtedy tam częściowo zintegrowaną oś korby, większe łożyska, wszystko jest ogólnie lepsze, łatwiejsze do serwisowania i wymiany oraz samego montażu. Ale tu musisz sprawdzić czy suport ramy to akceptuje i czy to będzie kompatybilne z resztą napędu.  Jak czujesz przeskok albo stukot suportu to pewnie pękło łożysko itp, do wymiany.

Niestety prawda jest tez taka, że jak wymieniasz np korbę, to w zasadzie powinieneś wymienić łańcuch i kasetę.  przyczyna jest prosta. Łańcuch się rozciąga, kaseta się zużywa (połyka i wykrzywia zeby😁). Jak do starej kasety i łańcucha dasz nowa korbę albo odwrotnie to usłyszysz coś czego nie chcesz słyszeć.... Mój kumpel, byly mechanik w kobiecej grupie kolarskiej ma prostą zasadę,  co 1000 km łańcuch idzie do kosza... Im niższej klasy sprzęt tym szybciej się zużywa niestety. Może nie trzeba aż tak restrykcyjnie ale raz na sezon, to na pewno.

@fp74Dzięki za obszerne wyjaśnienie . Kasetę i łańcuch mam prawie nowe , wymieniałem tuż przed zimą , przejeździłem może miesiąc. Właśnie to mnie wpienia , że trzeba najpierw skończyć polibudę , by się połapać w zależnościach, co z czym będzie pasować. Zostanę na razie przy octalinku , przynajmniej dopóki nie styram kasety. Oczywiście , aby nie było zbyt łatwo, ten suport występuje w szerokości mufy 68 i 73 mm i czterech szerokościach osi. Nie muszę chyba mówić , że nie mam pojęcia jaki będzie właściwy ? :) 

42 minuty temu, tomek4446 napisał:

Oczywiście , aby nie było zbyt łatwo, ten suport występuje w szerokości mufy 68 i 73 mm i czterech szerokościach osi. Nie muszę chyba mówić , że nie mam pojęcia jaki będzie właściwy ? :) 

Producent nie podał w specyfikacji jaki BB jest optymalny dla Twojej ramy?