Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 4.06.2025 o 12:12, soberowy napisał:

Wczoraj z żoną pojechaliśmy do Krakowa po nowy rower. Wybór padł na Orbea Oiz h10 w rozmiarze S. Dziś rano ponad godzinna jazda i póki co żona zadowolona z prezentu, a ja się cieszę, że mam z kim jeździć. 😀

Na żywo kolor tej ramy jest piękny.

20250604_084720(1).jpg

Super i zazdro. Jeździłbym jednym i drugim.

Napisano

Kurna oni to robią specjalnie. Producenci rowerów chyba w statucie mają wpisane , że trzeba tak zrobić rower, aby klient musiał do jego serwisu kupić klucze równoważne z jego ceną. Wziąłem się wreszcie za założenie nowego suportu , zmieniłem pedały i chciałem zmienić średnią koronkę korby. Mam buty przystosowane do bloków SPD , chcę zobaczyć jak się na czymś takim jeździ , w życiu nie miałem. Ale , że trochę latek na karku , to asekuracyjnie kupiłem pedały dwa w jednym , czyli z jednej strony SPD , z drugiej platforma na pinach. I wszystko szło jak po maśle , aż zabrałem się za wymianę koronki. Okazało się , że mocowanie jest na jakieś śruby z nakrętkami z nacięciem i taką nakrętkę trzeba SPECJALNYM kluczem zablokować , aby odkręcić śrubę imbusem. Chałupniczą metodą udało mi się trzy odkręcić , czwarta kręci się razem z nakrętką i nie da rady. Więc jutro zapierdzielam , po pięćdziesiąty klucz do roweru , przecież to nie jest normalne. Nawet w motoryzacji , stosuje się jakieś standardy i unifikacje . Ktoś powinien z tym zrobić porządek , bo pachnie mi to wyłudzaniem kasy.

IMG_5512.JPG

IMG_5513.JPG

IMG_5514.JPG

Napisano

Ostatnio zmieniałem również u siebie suport korbę z zębatką tzn serwis wymieniał jak tylko i aż tyle że kupiłem części. Żeby nie było łatwo trzeba znać długość, standard mocowania i średnicę suportu pod określoną korbę i ramę, do tego odpowiedni offset tarczy żeby zgadzała się linia łańcucha która jest uzależniona od typu piast i ramy.

Napisano

@rajdek wiem o czym piszesz. Wymieniłem już linki , pancerze , klocki, kasetę. suport, platformy, łańcuch. Szczerze to nauczyłem się na błędach. Myślałem , że już mam wszystko z narzędzi i .... jednak nie. Najpierw się wkurzyłem a potem zwyczajnie zacząłem śmiać. 

@kaczadupa jak by Ci to powiedzieć. Jestem już w wieku , gdzie trzeba trenować szare komórki. Jedni rozwiązują krzyżówki , a ja lubię od czasu ,do czasu rozebrać jakiś rower , czy audio. Rzecz jasna umysł pracuje dopiero jak go usiłuje poskładać :) 

Napisano

No i złożyłem bydlaka :) 

Taka ciekawostka , byłem dzisiaj w czterech sklepach rowerowych i w żadnym nie mieli klucza do tych nakrętek z nacięciami. Facet który od 30 lat prowadzi sklep stwierdził , że nie sprowadza , bo jestem pierwszy który o coś takiego pyta :) Wziąłem więc kawałek blachy , zeszlifowałem i jakoś to dziadostwo odkręciłem. A , ta najmniejsza koronka ma wycięcia na śruby. Spasowana jest na "0" , jak myślicie , że po odkręceniu ,tak samo skręcicie to błąd. Trzeba naprawdę pogłówkować. Zresztą intuicyjne , to w tej korbie nic nie jest :) Jeszcze tylko regulacja przerzutek i w drogę ! :) 

IMG_5516.JPG

IMG_5517.JPG

IMG_5519.JPG

Napisano
Dnia 6.06.2025 o 19:38, kaczadupa napisał:

Kupujesz rower za ok. 2,5kzł i jedyne co musisz zrobić to zapłacić 600zł za naprawę jak się wypierdziaczysz. Na co Wam te hi endowe bicycle, z nimi są same kłopoty. :)

Gdybyś kupił rower za równowartość wzmaka Naima, którego posiadasz, to te 600 zł byłoby 1/25 wartosci bicykla 😀 Bierz przykład z Tomka @tomek4446, który samodzielnie naprawiając rower wymienił połowę części, a tym samym zaoszczędził na nowe zabawki audio 😀                                                                                  Na razie mój nowy ebike na wyjeździe działa znakomicie, żadnych kłopotów. Pozdrawiam z Ciechocinka.

IMG-20250605-WA0007.jpg

Napisano
1 minutę temu, MMarek napisał:

tym samym zaoszczędził

Tak, wszędzie gdzie są sprzęty hi endowe, czy to rowery czy hi fi,  mamy oszczędność pieniędzy i czysty zysk.

ps. 
Przy następnym uszkodzeniu mojej maszyny definitywnie kupuję nową, taką z tylko jedną dużą zębatką z przodu bo tu i tak nic nie zmieniam jak jeżdżę. Coś do 3kzł, taki odpowiednik Regi Brio mk7 w świecie rowerów. I wystarczy. :)

Napisano
2 minuty temu, kaczadupa napisał:

Przy następnym uszkodzeniu mojej maszyny definitywnie kupuję nową, taką z tylko jedną dużą zębatką z przodu bo tu i tak nic nie zmieniam jak jeżdżę.

Dobrze uczynisz synu, po wuja te zębatki jak nie jeździsz w Alpach czy w naszych Tatrach 😀

Napisano
32 minuty temu, MMarek napisał:

Na razie mój nowy ebike na wyjeździe działa znakomicie, żadnych kłopotów. Pozdrawiam z Ciechocinka.

Przejechałeś ze Słupska do Ciechocinka ? Marek , szacun :)

11 minut temu, MMarek napisał:

Dobrze uczynisz synu, po wuja te zębatki jak nie jeździsz w Alpach czy w naszych Tatrach

Ja wiem po co są trzy zębatki jak jeździsz na jednej. One są dla rozwoju umysłowego. Myślę , że to taka zmowa producentów rowerów. Oni wiedzą , że zwykły śmiertelnik będzie jeździł na ŚRODKOWEJ , i tylko ta się będzie zużywać. Ale aby się do niej dostać .... :)

Napisano (edytowany)

Jeszcze się wzbraniam, ale jakby się trafił z drugiej ręki w ładnym stanie i miał to czego w obecnym mi brakuje... ;)

Ps. Ten budżetowy też cieszy, choć nie ukrywam że da się lepiej(i drożej).

Edytowano przez Pitt39