Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 4.06.2025 o 12:12, soberowy napisał:

Wczoraj z żoną pojechaliśmy do Krakowa po nowy rower. Wybór padł na Orbea Oiz h10 w rozmiarze S. Dziś rano ponad godzinna jazda i póki co żona zadowolona z prezentu, a ja się cieszę, że mam z kim jeździć. 😀

Na żywo kolor tej ramy jest piękny.

20250604_084720(1).jpg

Super i zazdro. Jeździłbym jednym i drugim.

Napisano

Kurna oni to robią specjalnie. Producenci rowerów chyba w statucie mają wpisane , że trzeba tak zrobić rower, aby klient musiał do jego serwisu kupić klucze równoważne z jego ceną. Wziąłem się wreszcie za założenie nowego suportu , zmieniłem pedały i chciałem zmienić średnią koronkę korby. Mam buty przystosowane do bloków SPD , chcę zobaczyć jak się na czymś takim jeździ , w życiu nie miałem. Ale , że trochę latek na karku , to asekuracyjnie kupiłem pedały dwa w jednym , czyli z jednej strony SPD , z drugiej platforma na pinach. I wszystko szło jak po maśle , aż zabrałem się za wymianę koronki. Okazało się , że mocowanie jest na jakieś śruby z nakrętkami z nacięciem i taką nakrętkę trzeba SPECJALNYM kluczem zablokować , aby odkręcić śrubę imbusem. Chałupniczą metodą udało mi się trzy odkręcić , czwarta kręci się razem z nakrętką i nie da rady. Więc jutro zapierdzielam , po pięćdziesiąty klucz do roweru , przecież to nie jest normalne. Nawet w motoryzacji , stosuje się jakieś standardy i unifikacje . Ktoś powinien z tym zrobić porządek , bo pachnie mi to wyłudzaniem kasy.

IMG_5512.JPG

IMG_5513.JPG

IMG_5514.JPG

Napisano

Ostatnio zmieniałem również u siebie suport korbę z zębatką tzn serwis wymieniał jak tylko i aż tyle że kupiłem części. Żeby nie było łatwo trzeba znać długość, standard mocowania i średnicę suportu pod określoną korbę i ramę, do tego odpowiedni offset tarczy żeby zgadzała się linia łańcucha która jest uzależniona od typu piast i ramy.

Napisano

@rajdek wiem o czym piszesz. Wymieniłem już linki , pancerze , klocki, kasetę. suport, platformy, łańcuch. Szczerze to nauczyłem się na błędach. Myślałem , że już mam wszystko z narzędzi i .... jednak nie. Najpierw się wkurzyłem a potem zwyczajnie zacząłem śmiać. 

@kaczadupa jak by Ci to powiedzieć. Jestem już w wieku , gdzie trzeba trenować szare komórki. Jedni rozwiązują krzyżówki , a ja lubię od czasu ,do czasu rozebrać jakiś rower , czy audio. Rzecz jasna umysł pracuje dopiero jak go usiłuje poskładać :) 

Napisano

No i złożyłem bydlaka :) 

Taka ciekawostka , byłem dzisiaj w czterech sklepach rowerowych i w żadnym nie mieli klucza do tych nakrętek z nacięciami. Facet który od 30 lat prowadzi sklep stwierdził , że nie sprowadza , bo jestem pierwszy który o coś takiego pyta :) Wziąłem więc kawałek blachy , zeszlifowałem i jakoś to dziadostwo odkręciłem. A , ta najmniejsza koronka ma wycięcia na śruby. Spasowana jest na "0" , jak myślicie , że po odkręceniu ,tak samo skręcicie to błąd. Trzeba naprawdę pogłówkować. Zresztą intuicyjne , to w tej korbie nic nie jest :) Jeszcze tylko regulacja przerzutek i w drogę ! :) 

IMG_5516.JPG

IMG_5517.JPG

IMG_5519.JPG