Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
15 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Oczywiście koledzy czytają wątek  ze zrozumieniem co Autor pisze ...?Nie?

Niestety bardzo często wątki na tym forum po X odpowiedziach zaczynają zbaczać na inne tory.
Najbardziej mnie rozwala ta zagorzała dyskusja odnośnie DSP i porównywanie jednego suba z DSP do dwóch bez (lub też z DSP).
Ludzie. Nie szukajcie sobie sami przeciwników bo takich nie ma :>>> Oczywistą sprawą jest to, że (UWAGA ZAZNACZAM BARDZO WAŻNY ELEMENT) >>> jeśli mamy miejsce <<< na wędrówki z subami i miejsce na dwa to trzeba brać dwa. Jak się zapewne domyślacie takich ludzi nie ma za dużo (biorąc pod uwagę, że kino w większości sytuacji ląduje w salonie).
Sam jestem w takiej sytuacji i kalibracja (DIRAC lub Audyssey - są odpowiednie narzędzia do edycji krzywych po kalibracji) oraz DSP w subie pozwoliły mi wygładzić maksymalnie ile się da krzywą dla suba.

Napisano

Cześć, moim zdaniem oba mogą się tu bardzo dobrze sprawdzić. SVS ma przewagę w postaci DSP oraz mniejszych wymiarów, ale jednak sporo osób wybiera brzmienie Klipscha. W razie czego zapraszamy do kontaktu i na indywidualne wyceny :) Może ten czynnik zadecyduje ;) 

Napisano

Panowie, ostatecznie padło na SVS SB-2000 Pro, zobaczymy co to będzie.

Posiadam transmiter Velodyne WiConnect do bezprzewodowego łączenia subwoofera. Nadajnik i odbiornik posiadają zasilacz, który ma oznaczenie jak niżej:

37c81ab5ec82071e.png

Chciałbym podłączyć odbiornik do subwoofera SVS SB-2000 PRO za pomocą gniazda USB, które ma oznaczenie jak niżej, z którego niewiele wynika jakiego prądu pobiera/oddaje

d25f73e8e5a02ed2.jpg

Zauważyłem, że dedykowany dla subwooferów transmiter SVS Soundpath Wireless Audio Adapter ma oznaczenie AUDIO IN/AUDIO OUT 5V DC, a jeszcze inny transmiter do SVS o nazwie SVS SoundPath Tri-Band Wireless Audio Adapter ma oznaczenie na urządzeniu 5V DC 1A, natomiast o dziwo w specyfikacji jest napisane "5 V, 0.5 A (nadajnik) / 4.75 V, 0.3 A (odbiornik)"

Proszę o wskazówkę, czy posiadany przeze mnie transmiter Velodyne będzie pasował do SVS SB-2000 Pro (w sensie, że nic się nie uszkodzi i dźwięk będzie taki jak ma być) jeżeli połączę go przewodem USB - Wtyk DC 5.5/2.5mm 5V zastępując zasilacz do gniazda 240V jaki był w zestawie transmitera Velodyne, a którego używać nie chcę przy odbiorniku subwoofera?

Napisano

Kupiłem rp1200. Na razie jestem w fazie ustawiania i konfiguracji dirac ale już widać że jest lepiej niż było z spl120. Czuć niższe zejście i inną moc i jakosc basu. No i ten rozmiar:) naprawdę kawał prosiaka:)

Napisano
Dnia 10.03.2024 o 11:36, 77Mariusz77 napisał:

Bierz dwa RP 1000 , jeżeli myślisz, że tym DSP w SVS zdziałasz cuda , to ja Tobie powiem , że nie zdziałasz w zasadzie nic. 

Znaczenie więcej zdziałasz zmieniając jego położenie. 

Mam SVS jak i Klipscha z tej serii. 

Coś tam pomaga ale slusznie zauwazone. Cudu nie robi.

Dnia 10.03.2024 o 14:21, 77Mariusz77 napisał:

Ja mając do wyboru dwa suby klipsh z nowej serii bądź jeden svs z dsp jak w tym przypadku , nawet chwili bym się nie zastanawiał tylko brał dwa. 

To dsp nie da nawet namiastki tego co drugi sub. 

Jestem za

• 3 months later...
Napisano
Dnia 11.03.2024 o 11:36, Q21 napisał:

Cześć, moim zdaniem oba mogą się tu bardzo dobrze sprawdzić. SVS ma przewagę w postaci DSP oraz mniejszych wymiarów, ale jednak sporo osób wybiera brzmienie Klipscha. W razie czego zapraszamy do kontaktu i na indywidualne wyceny :) Może ten czynnik zadecyduje ;) 

Co lepsze do pokoju zaadaptowanego akustycznie 17m2 (90%same filmy) klipsch rp1400sw /spl150 / svs 1000/2000pro ?

Napisano
9 godzin temu, amatordźwięku napisał:

Co lepsze do pokoju zaadaptowanego akustycznie 17m2 (90%same filmy) klipsch rp1400sw /spl150 / svs 1000/2000pro ?

Stricte do filmów to RP-1400SW będzie miał najmocniejsze zejście i najmocniejsze uderzenie. PB-2000 Pro jednak będzie miał lepszą kontrolę i zagra szybciej :) 

Napisano
1 minutę temu, Q21 napisał:

Stricte do filmów to RP-1400SW będzie miał najmocniejsze zejście i najmocniejsze uderzenie. PB-2000 Pro jednak będzie miał lepszą kontrolę i zagra szybciej :) 

A rp1400sw w muzyce poradzi sobie lepiej jak r12sw?

2 minuty temu, Q21 napisał:

Napisano
16 minut temu, amatordźwięku napisał:

Svs ma taką przewagę że można go ustawić nawet na 30hz , bo gdy ustawiam na 40hz to dialogi są za bardzo przybasowione i to mnie wkurza 

To znaczy, że masz coś źle ustawione.... możemy zgadywać, sub w złym miejscu, błędy kalibracji etc. 

Napisano
9 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Co Ty opowiadasz 🙂 mam i svs sb3000 i rel t9x . Do kina brał bym klipscha w tych pieniądzach.  

Dialogi "przybasowione" tego nie doświadczyłem 🤔

W klipsch r12sw tak miałem , w svs sb2000pro tak nie było jak ustawiłem poniżej 40hz

8 godzin temu, Butler napisał:

Obstawiam LCR na full band.

Co to znaczy ?