baronsaturday Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia Witam, Poszukuję zestawu kolumny (podstawkowe) + wzmacniacz na początek przygody z audio (oraz jako baza pod upgrade kiedyś). Mam w sumie ok 2000 zł i wolałbym wydać bliżej tej kwoty, ale maksymalnie mogę rozciągnąć do 3000. Używki wchodzą w grę. Źródłem byłby gramofon (obecnie Pro-ject Primary E Phono z wkladka OM5) lub TV (do filmów oraz muzyki ze streamingu). Obecnie mam tanie głośniki aktywne Edifier r1700bt, które na mój gust przede wszystkim dudnią i buczą. Lubię detaliczny, neutralny dźwięk o wysuniętej średnicy, dużej scenie. Słucham muzyki elektronicznej IDM ale też akustycznej folkowej, dużo eksperymentalnej, psychodelicznej o wieelu warstwach i detalach. Lubię aktywnie słuchać, analizować dźwięki i być blisko muzyki niż żeby grała w tle lub robiła imprezę. Co do zastosowań filmowych, wystarczy żeby było poprawnie, nie oczekuję kina domowego. Niżej załączam poglądowy plan mojego salonu 5x5m z małym kącikiem rozrywkowym gdzie kolumny stały by przy TV (na rozpiętości ok 150 cm) na szafce (o wys 50 cm) w odległości ok 240cm do słuchacza na kanapie. Myślałem o wzmacniaczach klasy D, bo są tanie (Topping MX5? - ale mały rozmiar nie jest kryterium, mam miejsce na klasyczny wzmacniacz w szafce rtv). Nie potrzebuję funkcji sieciowych, bluetooth itp. Muzykę puszczam przez TV i AirPlay. Z tego co rozumiem będę potrzebował wyjścia optycznego do TV czyli wbudowanego DACa, ale dodatkowy zewnętrzny też ujdzie. Co do kolumn podobają mi się z opisów Heco Aurora 300, Elac DBR62 - ważny jest też wygląd: minimalistyczny, biały design mile widziany. Proszę o porady, jak widać jestem amatorem. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia WiiM Amp i Aurory 300. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia Na Twoim miejscu zwróciłbym uwagę, czy sprzęt ma możliwość ustawienia balansu kanałów. W Twoim ustawieniu scena może Ci uciekać w lewo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia Wiim Amp + Polk Audio ES20 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baronsaturday Napisano 12 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia Dzięki za propozycję. @Kraft dzięki słuszna uwaga ale regulacja balance to chyba prawie wszystko ma? Co sądzicie o kolumnach Triangle Borea BR02? Tu ze względu na wizualny aspekt, ale widzę, że mają dobre opinie. To do kompletu do tego Wiim Ampa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia Przy tym budżecie poszedłbym w używane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej H Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia Sabaj a30a i Kef Q350. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia Słyszałem, że SABAJ A30A gra bardzo "SZTUCZNIE" - użytkownicy Sabaja używają różnych określeń, ale najczęściej określenia "SZTUCZNE GRANIE" - podobno ma to związek z przetwarzaniem sigma-delta. A30A też nie są zbyt trwałe, po roku użytkowania czy wcześniej niektóre wzmacniacze siadają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia 16 minut temu, baronsaturday napisał: Dzięki za propozycję. @Kraft ale regulacja balance to chyba prawie wszystko ma? Zdziwisz się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia Cześć, WiiM Amp to w tej sytuacji dobra opcja pod TV. Pod gramofon jednak lepiej sprawdzi się Rega io jeśli chciałbyś korzystać z jej pre zamiast tego w Pro-Ject, a do tego WiiM Mini jako streaming Z kolumn sprawdziłbym na pewno System Audio Saxo 1, Magnat Monitor S30, Indiana Line Nota 240x, a także Argon Audio Forus 5 W razie czego zapraszam do kontaktu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Killer121 Napisano 12 kwietnia Udostępnij Napisano 12 kwietnia Jeśli nie potrzebujesz funkcji sieciowych i parę groszy taniej to weź coś pokroju loxjie a30 albo mx3s albo mx5 i aurora 300 i jak dobrze poszukasz to w 1500zl robisz nagłośnienie. Jeszvze taniej to wrzuć elaki debut 6.2 by troszkę bardziej bassem pójść jak lubisz... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baronsaturday Napisano 12 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia Dzięki! Zdecydowałem się na Polk Audio ES20. Co do wzmacniacza jeszcze się zastanawiam nad Wiim Amp lub czy coś tańszego (Loxjie A30, A40, coś innego z chińczyków z amazona za ok 1k.?) i z równie przyjaznym UX lub klasyczny wzmak AB (przełączanie źródeł, łatwy dostęp do korekcji bass, treble, balance). Zależy mi na zachowaniu złącz: optyczne, wyjście na subwoofer (przyszłościowo). Z kolei funkcje streamingowe nie są dla mnie zbyt istotne. Czy taka Yamaxa A-S301 to ok pomysł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baronsaturday Napisano 21 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 21 kwietnia (edytowany) Hej, mam od kilku dni Polki + Loxjie A30. W odsłuchu nie pasuje mi przesyt basu, nie wystarczająca separacja dźwięku, nie naturalne wokale/średnica i ogólnie za mało "analityczne"/monitorowe granie. Poza tym do filmów są super ale jednak muza ważniejsza. Prawdopodobnie będę zwracał kolumny. Szukam czegoś w zamian do 2000 zł - granie bardziej "czyste", mniej zamulające. Co byłoby najlepszą opcją do wypróbowania z tym Loxjie - KEF Q350, Elac DBR62, Aurora 300, coś jeszcze? Edytowano 21 kwietnia przez baronsaturday Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarko Polo Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia Hej, ja jestem na początku swojej przygody z audio, więc dobrze jakby ktoś mnie poprawił, ale szukam też teraz kolumn dla siebie i pomyślałem że może przypasowałyby Ci Monitor Audio Bronze 50? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej H Napisano 22 kwietnia Udostępnij Napisano 22 kwietnia 8 godzin temu, baronsaturday napisał: Hej, mam od kilku dni Polki + Loxjie A30. W odsłuchu nie pasuje mi przesyt basu, nie wystarczająca separacja dźwięku, nie naturalne wokale/średnica i ogólnie za mało "analityczne"/monitorowe granie. Poza tym do filmów są super ale jednak muza ważniejsza. Prawdopodobnie będę zwracał kolumny. Szukam czegoś w zamian do 2000 zł - granie bardziej "czyste", mniej zamulające. Co byłoby najlepszą opcją do wypróbowania z tym Loxjie - KEF Q350, Elac DBR62, Aurora 300, coś jeszcze? Miałem Polki, obecnie posiadam Kefy Q350 i w moim odczuciu są zdecydowanie lepsze i mniej efekciarskie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 kwietnia Udostępnij Napisano 22 kwietnia Za mało analitycznośći? A nie masz czasem ustawioengo bass albo extra bass? Ustaw na flat czy jak to sie tam nazywa. Żadne z 9 godzin temu, baronsaturday napisał: KEF Q350, Elac DBR62, Aurora 300 Nie beda bardziej analityczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baronsaturday Napisano 22 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia @Piotr Sonido Equalizer mam ustawiony na domyślny, próbowałem różnych opcji i manipulacji bass i treble, trochę pomaga, ale to wciąż nie to. Może "analityczne" to złe określenie, postaram się opisać konkretniej. Polki grają tak że bas się rozlewa, niknie jego "punktowość" i w efekcie męczy. W utworach ciemniejszych typu Rnb albo House jest lepiej, ale tam gdzie jest dużo instrumentów (dream pop, klasyka, filmowa) ciężko go wyłapać - zalewa inne tony, "buczy" itp. Wokal, nie zależnie od ustawień, brzmi trochę jak z wiadra, jest przytłumiony, nienaturalny. Góra ma za mało szczegółów. Nie oczekuje totalnej rewolucji w odsłuchu. Zdaję sobie sprawę, że w tej półce nic nie zagra idealnie, ale chcę mieć coś w kierunku: naturalności, separacji dźwięków, głębi, szczegółowości itp. Co do wzmaka, z tego co rozumiem w klasie D nie ma to dużego wpływu na dźwięk, ale jeśli to ułatwi dobór kolumn to przybliżam się także do wymiany Loxjie na Wiim Ampa za pare miesięcy. Funkcje jak HDMI Arc i sieciowe faktycznie mi się przydadzą. Dzięki za wszystkie wskazówki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brute4C Napisano 22 kwietnia Udostępnij Napisano 22 kwietnia 10 godzin temu, baronsaturday napisał: Hej, mam od kilku dni Polki + Loxjie A30. W odsłuchu nie pasuje mi przesyt basu, nie wystarczająca separacja dźwięku, nie naturalne wokale/średnica i ogólnie za mało "analityczne"/monitorowe granie. Poza tym do filmów są super ale jednak muza ważniejsza. Prawdopodobnie będę zwracał kolumny. Szukam czegoś w zamian do 2000 zł - granie bardziej "czyste", mniej zamulające. Co byłoby najlepszą opcją do wypróbowania z tym Loxjie - KEF Q350, Elac DBR62, Aurora 300, coś jeszcze? Ciekawe, ja porównywałem Polki ES20 i Heco Auror 300 na SMSL SA300 i właśnie to Heco dla mnie brzmiały mułowato, ES20 zagrało czyściej basem niż osobny SUB z Edifier S360DB. Testy potwierdzają, że to całkiem solidne głośniki jak na swoją cenę. Chociaż ja miałem trochę inne wymagania, bo chciałem przejść na 2.0, ale żeby też mi nie brakowało basu po rezygnacji z zestawu 2.1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 kwietnia Udostępnij Napisano 22 kwietnia 10 godzin temu, baronsaturday napisał: Szukam czegoś w zamian do 2000 zł - granie bardziej "czyste", mniej zamulające. Zdecydowanie warto posłuchać Monitor Audio Bronze 100 Uniwersalne, dynamiczne i otwarte kolumny Mogą Ci się spodobać też Q Acoustics 3030i Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baronsaturday Napisano 22 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 1 godzinę temu, Q21 napisał: Zdecydowanie warto posłuchać Monitor Audio Bronze 100 Uniwersalne, dynamiczne i otwarte kolumny Mogą Ci się spodobać też Q Acoustics 3030i Dzięki! podobają mi się Bronze, ale ze względu na cenę może bardziej model 50. Czy je też warto sprawdzić w moim przypadku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 22 kwietnia Udostępnij Napisano 22 kwietnia 5 godzin temu, baronsaturday napisał: Dzięki! podobają mi się Bronze, ale ze względu na cenę może bardziej model 50. Czy je też warto sprawdzić w moim przypadku? A czy ostatecznie padło już na te kolumny ostatecznie? Może jeszcze warto wziąć pod uwagę jeszcze inną parę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baronsaturday Napisano 22 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 3 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: A czy ostatecznie padło już na te kolumny ostatecznie? Może jeszcze warto wziąć pod uwagę jeszcze inną parę Jeszcze nie. Co innego na przykład? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 22 kwietnia Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2 minuty temu, baronsaturday napisał: Jeszcze nie. Co innego na przykład? Nowe TESI 6 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-6.html Nowość od Indiany, ależ bardzo ciekawy! Lepsze od poprzednika 661. Może odsłuch u nas ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 kwietnia Udostępnij Napisano 22 kwietnia 6 godzin temu, baronsaturday napisał: Dzięki! podobają mi się Bronze, ale ze względu na cenę może bardziej model 50. Czy je też warto sprawdzić w moim przypadku? Trochę małe na ten metraż Co do ceny, napisz na PW - podziałamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 22 kwietnia Udostępnij Napisano 22 kwietnia Trochę dziwna sprawa z tym basem w polkach. Czy akustyka bardziej nie jest tam problemem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts